På grund av slutet av oktober blev det lite gräslök och en tunnare purjolök. I övrigt bladpersilja, basilika timjan och oregano som färska kryddor direkt från odlingarna. Potatisen är Maria. |
Principen är enkel. Potatis, lök (purjo-, gräs- eller rödlök), färska örtkryddor, salt, peppar och en burk creme fraiche. Under sommarhalvåret slänger man med lite rädisor och ruccola också. Går förstås också att slänga i en klick senap om man så önskar.
Tärna potatisen smått och koka. Tar drygt tio minuter. Under tiden hackar man alla grönsaker och kryddor.
Hall av vattnet från potatisen. Blanda allt.
Njut till t ex tunt skivad älgstek eller lammstek, eller varför inte tunt skivad rökt lamm?
![]() |
Tio minuter senare |
Hembrukaren behöver alltså bara köpa in creme fraiche, salt och peppar. Proportionerna på bilderna är för två personer, vilket alltså kostar en burk cremé fraiche i inköp, eller ca 5:- SEK per person för en hel måltid om man köper ekologiskt och har eget kött.
Fungerar också utmärkt som vegetarisk lunch, men då går ovanstående åt för en person, eller med godtyckligt kallskuret kött till.
Trevligt fredagsmys på er!
Testa det här nästa gång. Tärnad potatis hälften majonnäs hälften creme fräsch en liten burk med majoskorn. Krydda rejält med den varianten av honungsgrillkrydda som de säljer på Ö o B
SvaraRaderaCreme fraishen byts med fördel ut mot olivolja. I övrigt är vi överens. Tunnskivad tlälknöl är strålande god och enkel mat.
SvaraRaderaOch då blir det väl fransk potatissallad :-)
RaderaOch då blir det väl fransk potatissallad :-)
Radera