Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2013-10-23 07:14

EU-kommissionen har slut på pengar

Bloggrannen Musik @ Centrifugen uppmärksammar att EU-kommissionen har slut på pengar och riskerar behöva ställa in betalningarna om inte en ny budget klubbas. Det är antagligen inget problem, för allt man behöver göra är klubba en ny budget, så kommer pengar magiskt att dyka upp.


Orsaken ska vara att EU-kommissionen inte fått in tillräckligt med pengar på sina tullmurar mot omvärlden, vilket man får förmoda beror på recession eller svag ekonomisk tillväxt inom EU-länderna. Intressant i sig, då tullar är till för att hindra handel, men EU-kommissionen måste alltså ha handel att ta tull mot för att finansiera sin verksamhet. Nu när tullarna fyller sitt syfte och handeln minskar så saknar kommissionen därmed pengar.

Men vi kan väl gissa varifrån dessa saknade 2.7 miljarder euro ska trollas fram när man tar ett beslut om ny budget. Det blir du och jag som får betala och det skulle inte förvåna mig alls om Alliansregimen träder fram och säger att Sverige mer än gärna tar en ökad andel av EU-kommissionens ekonomiska börda, för vi vill ju inte förlora inflytande. 

Hur pengarna dyker upp bara för att man gör en ny budget vet jag inte. Det vore en mycket bra grej om det vore så enkelt som privatperson. Man gör en ny, dyrare, budget, och vips så har man fått mer pengar. Antar att EU-kommissionen om inte annat tillämpar Tobleronepolitik och tar det på kortet och låter någon annan betala. Senare.

Läs mer hos Musik @ Centrifugen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

7 kommentarer:

 1. EU systemet får pengar två gånger i månaden från varje lands motsvarande treasury (Riksgäldskontor). Det är bara för medlemsländerna att låna pengar eller dra ner på annat för att betala tjuvarna.

  SvaraRadera
 2. "Intressant i sig, då tullar är till för att hindra handel, men EU-kommissionen måste alltså ha handel att ta tull mot för att finansiera sin verksamhet. Nu när tullarna fyller sitt syfte och handeln minskar så saknar kommissionen därmed pengar."

  Det finns inget som säger att tullar är till för att hindra handel. När tullar uppstod så var det ju frågan om att den som kontrollerade en passage ville ha del av kakan som passerade - det var alltså från början frågan om att beskatta varor som passerade för att få in pengar på det sättet.

  Att man på senare tid har idkat protektionism genom att använda tullar för att förhindra konkurrens utifrån ändrar ju inte grundiden - man kan fortfarande ha tullar för att generera intäkter för den som kontrollerar tullen. Så frågan är egentligen då vad avsikten med EU's tullar är? Jag skulle gissa att den är att faktiskt dra in skattepenger snarare än att hindra handel.

  SvaraRadera
 3. " Det är antagligen inget problem, för allt man behöver göra är klubba en ny budget, så kommer pengar magiskt att dyka upp."
  Har just funderat på hur vi kan hamna i en, som det verkar, världsomfattande kris p.g.a brist på pengar... av alla saker.
  Det finns ju ingenting annat vi kan tillverka så billigt och i sådan mängd som just pengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @hakan_975

   För att det finns restriktioner på hur staten får ta in och göra av med pengar. Hade inte denna restriktionen funnits så kan du nog ge dig f*n på att det uppstått problem av någon annan anledning (kanske en bidragande faktor till att dessa regler finns).

   Radera
  2. Problemet är att pengar är ett poängsystem för vilka som skall få köpkraften. När vissa aktörer ger sig gratispoäng förlorar alla andra lika mycket.

   Radera
 4. Vi kanske snart får se EU:s statsskuld nurå.
  'Finanseriet' ser ju här $-tecknen framför ögonen, då ju Staterna har nån tyst överenskommelse i det praktiska, att inte skapa pengar, det sköter 'finanseriet' om, tänk en skuld o ränteinkomst i stil med USA $$$
  Och bojsen i EU ser ju med hjälp av lobbyisterna hur dom lätt skulle kunna . . . tja bygga nåt fint. . . monument över sig, typ . . nån ny EUsammanträdesbyggnad i ett tredje land . . .ja för rättvisans skull så klart, så klart.

  SvaraRadera