Cornucopia?

Aktuellt

Höstregn nu förbeställbar hos Bokus och Adlibris

Min kommande techno-thriller Höstregn, den andra och avslutande delen av Höstsolserien är nu förbeställbar hos Adlibris för 189:- SEK och B...

2013-10-20 14:11

44% utländskt ägande av svenska banksystemets skulder

Med anledning av föregående blogginlägg så kan det vara lika bra att titta på var det banksystemets skulder ligger någonstans.  44% hittas utomlands, 15% hos hushållen och hushållens organisationer, 3% hos stat, landsting och kommuner, 29% hos banker och försäkringsbolag och 8% hos svenska icke-finansiella företag.


Infografik nedan, inspirerad av läsaren Björn. Det handlar alltså om de summerade skulderna hos bankerna och bostadsinstituten, som enligt SCB uppgick till 9 944 miljarder SEK andra kvartalet 2013, eller ca 281% av nominell BNP för de senaste fyra kvartalen. 
Slutligt ägande är svårare att reda ut. T ex ligger en del av bankernas och försäkringsbolagens ägande av banksystemets skulder i fonder, där andelarna i sin tur ägs av någon tredje part. En del av banksystemets ägande av banksystemets skulder kan rent av vara åt utländska kunder. 44% får ses som lägsta nivå.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

2 kommentarer:

  1. Mycket snyggare än mitt klotter :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vet inte det. Tack för uppslaget iaf.

      Radera