Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2013-09-03 20:53

Svenskt luftvärn baserat i Stockholm under Obamas statsbesök

Efter gårdagens inlägg har mina läsarjournalister gett sig ut till både Långholmen och Hagaparken, fått tillstånd att fotografera och pratat med den svenska militära personalen på plats. Det handlar alltså om svensk spaningsradar UndE23, som grupperats på dessa platser. Under NATO-toppmötet hade man tre UndE23, så sannolikt finns det även en tredje på plats även nu. En gissning kan vara Vita Bergen.


Den tekniska personalen till radarenheterna kommer från Luftvärnsregementet Lv 6, medan bevakningspersonalen kommer från Livgardet den här gången. Sannolikt finns det flera besättningar teknisk personal, för att kunna sitta på sina arbetsplatser dygnet runt. Med tanke på att Luftvärnsregementet är långt ifrån fullbemannat kan det mycket väl hända att större delen av svensk personal för UndE23 just nu befinner sig i Stockholm.
UndE23 fotograferad på mitt
studiebesök hos Luftvärnsregementet 2012

Man kan fundera på vad man har luftvärnsradar till om man inte också har luftvärn. Trots allt finns det fasta militära radarinstallationer tillhörande flygvapnet som täcker in Stockholm. Luftvärnets eldenheter behöver inte vara grupperade ens i närheten av underrättelseenheterna, då luftvärnet kopplas ihop i ett trådbaserat eller trådlöst nätverk. 

Ledning kan utövas från en UndE23, alternativt har man också det svenska luftvärnets mobila ledningscentral grupperad någonstans, GBADOC (uttalas Yey-Bad-Och), som agerar samordnande ledningscentral. I teorin kan förstås GBADOC:en stå kvar grupperad i Halmstad, men ändå via radiolänk och/eller försvarets telenät, FTN, och/eller datornätet FMIP, agera ledningscentral.

Eventuella eldenheter, t ex EldE97, RBS Hawk, kan vara grupperade utanför själva Stockholm. En gruppering av hälften av Sveriges EldE97 kan skydda Stockholm.

Samtidigt finns det en hel del intressanta juridiska avvägningar här. 

Samlad svensk
luftvärnskapacitet
med EldE97
Sverige är inte i krig, så militären får inte göra vad som helst - vare sig med luftvärn eller med de JAS 39 Gripen, som sannolikt kommer röra sig över Stockholm och/eller stå i beredskap på förhoppningsvis fd F 16 på Ärna norr om Uppsala.

Militären får ju numera användas inom landet även i fredstid, under vissa omständigheter.

Flyg eller luftvärn kan få skjuta ner utländskt flyg, inklusive civilt utländskt flyg. Om t ex en Boeing 737 från Norwegian kapas och flygs in mot Grand Hotel får militären själv ta beslut om att skjuta ner planet. Vilket sannolikt inte är så lätt om incidentberedskapen som vanligt bara har automatkanoner. Möjligt att man förstärkt upp med skarpa Rb 98 IRIS-T eller Rb 99 AMRAAM bara för Obamas skull. Annars bör en RBS Hawk kunna ta ner ett civilt flygplan. Luftvärnsrobotar och jaktrobotar sprängs dock generellt inte i målet utan en bit innan och överöser målet med splitter. Ett så pass stort flygplan som ett civilt passagerarplan kan klara en sådan smäll, iaf utan att avvika från sin kurs mot Grand Hotel.
Godkänt foto på plundrad EldE97.
Målradar och lavett. Tillkommer
operatörscontainer.

Men om det är ett svenskt kapat flygplan så är det fortfarande en polisiär fråga och det är då polisen som ska ta beslut om planet ska nedkämpas. Det gäller t ex en 737 från SAS, ett svenskt privatflygplan, en luftballong etc. Polisen kan dock numera ta hjälp av militären för själva genomförandet.

Detta innebär att planet först med säkerhet måste identifieras, så man vet om det handlar om ett polisiärt beslut eller ett militärt beslut om att skjuta ner eventuellt kapat plan.

Oavsett så kan luftvärn mycket billigt verka 24/7, medan det kostar, rejält, att hålla incidentrote ständigt i luften över Stockholm. Och värdefulla minuter kan gå till spillo innan incidentberedskap på marken hinner lyfta från Ärna och ta sig in till Stockholm.

Så rimligtvis finns även eldenheter grupperade någonstans i Stockholmsområdet. De är sannolikt grupperade högt och öppet i tänkt skjutriktning, då EldE97:s målradar måste ha fri sikt mot målet under hela bekämpningen. Ni som kan Stockholmsområdet kan alltid fundera ut var man kan få fri sikt in mot centrala Stockholm och börja leta. Eldenheterna är dock bara några meter höga och kommer inte synas på avstånd. De kan också vara maskerade i terrängen för att inte väcka onödig uppmärksamhet. Målradar och robotlavett behöver inte stå på samma plats, och inte heller den container i vilken skytt, radaroperatör och befäl sitter kan också vara grupperade en bit bort från såväl målradar som robotlavett. En normal gruppering kan handla om kilometer med kablar.

Jag har själv suttit i både GBADOC, UndE23 och operatörscontainern till EldE97 och det är minst sagt tekniktunga installationer. I praktiken handlar det om serverhallar tillsammans med arbetsplatser för tekniker och operatörer. Dock råder fotoförbud inuti dessa, så jag kan inte dela med mig av några foton.

För andra gången i sommar får Luftvärnsregementet rycka ut för skarp insats på svensk mark. Frågan är dock bara vad man behöver 2-3 UndE23 till om man inte också har eldenheter på plats?

Grupperingsplatserna för UndE23 är uppmärkta som skyddsobjekt med tillfälliga avspärrningar, så fråga först innan ni fotograferar. Personalen vill säkert prata med glada skattebetalare och enligt uppgift ska rent av några av dem läst min blogg...

Vill åter passa på att tacka Luftvärnsregementet för studiebesöket, som var ovärderligt för researchen till Midsommargryning.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

10 kommentarer:

 1. Nu är det så att PS-861 inte har täckning ner på lägsta höjd och PS-870(1) skulle behöva stå på typ Skinnarviksberget för att ha täckning på lägsta höjd över Stockholms innerstad. Vilket den bevisligen inte gör.

  Så att man ställer upp UndE 23 för att täcka upp det luftrummet är inte alls konstigt och inget som helst tecken på att övriga delar av lvbat skulle vara grupperade någonstans. Gripen är ett betydligt effektivare verktyg för att hävda en flygförbudszon och om en division från F17 eller F21 omgrupperar till LSS så är det inget som helst problem att hålla en rote över Stockholm H24/3.

  SvaraRadera
 2. Ryktet säger att det ska finnas en vid Fåfängan som ligger nära vitan

  SvaraRadera
 3. Det är nästan så att man tror att enklaven Obama anser att alla utanför enklaven är fiender.

  Har vi haft något statsbesök tidigare? Det verkar inte så. Annars hade man väl spärrat av krigszonen tidigare gånger, och det hade man märkt.

  För säkerhetsskull borde man kanske släppa en neutronbomb för att vara säker på att inga fiender uppehåller sig i krigszonen där mötet skall äga rum.

  SvaraRadera
 4. Är det du som tillverkat bilden med EldE-97 på sverigekartan?

  Vill du ge en mer korrekt bild så minska verkansområdet för vardera enheten från 360 grader till 120.

  Vi har haft Hawk sedan 1962 och har fortfarande
  inte hittat en enda plats i landet där en eldenhet kan verka varvet runt mot mål på lägsta höjd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min karta.

   Antagligen korrekt. Blir väl som du påtalar skugga för målradarn åt något håll. Vilket bara gör det så mycket mer angeläget att byta ut Hawk mot något modernt med egen radar i roboten.

   Radera
 5. Måste vara lite viktigpetter..
  Vad menar du med svenskt civilt flygplan? SAS är ett dåligt exempel då det dels är samägt med Norska och Danska staten, dessutom är flygplanen i sig utflaggade i andra länder. De flesta av SAS planen i Finland.

  Jag vill nog hävda att Polisen har första tjing på beslut så länge det är ett civilt flygplan oavsett nationalitet. Militären kan bara kliva in direkt när det är ett uppenbart militärt eller icke identifierbart flygetyg, eller på order från Polisens insatsledare.

  Å andra sidan förstår jag inte "scopet" kring luftlägesbilden. Det är väl skitbra om man skaffar sig en bra lägesbild för att undvika hispiga situationer där Polisen i en stress situation tar ett dåligt beslut.

  Obama har ju ett ständigt luftvärnsskydd för vita huset i DC - det hade varit anmärkningsvärt om han hade tagit med sig sitt egna...

  SvaraRadera
 6. Jag skulle vilja se det befäl, militärt eller polisiärt, som har sådan handlingskraft och kyla att beordra att skjuta ned ett trafikflygplan som kommer innanför zonen. Har svårt att tro att den personen existerar i vårt land.

  SvaraRadera
  Svar
  1. precis... eftersom du har ungefär 10-15 sekunder på dig att fatta ett beslut...

   Radera
  2. ...och det bara är en drös utlänningar som skulle stryka med :)

   Fast seriöst - även om man bara har 10-15s på sig att ta beslutet så kan man ju öva och tänka igenom ett antal tänkbara scenarier ett par dagar innan.

   Radera
 7. Den tredje UndE23 står med stor sannolikhet parkerade inne på gården på Kronoberg, för att länka upp till LKC - i våras använde man sig av detta upplägg. Tror inte att ngn EldE placerats ut, fanns inga på plats under Nato-mötet.

  SvaraRadera