Cornucopia?

Aktuellt

Höstregn nu förbeställbar hos Bokus och Adlibris

Min kommande techno-thriller Höstregn, den andra och avslutande delen av Höstsolserien är nu förbeställbar hos Adlibris för 189:- SEK och B...

2013-09-30 16:11

Popcorn-tråd: USA:s skuldtak

Så var det dags för USA att slå i sitt skuldtak, igen. Tanken är att om man inte kan komma överens om fortsatt skenande statlig skuldsättning, så kommer stora delar av den amerikanska statsapparaten lägga ner verksamheten den 17:e oktober.


Det hela har aktualiserats av att man inte kom överens i helgen. Fast egentligen är man överens. Bägge sidor i USA, såväl republikaner som demokrater, är överens om att statsskulden ska få fortsätta skena. Frågan är bara vilka detaljfrågor respektive sida passar på att få stöd för så länge. Kan särintresse och valkampanjdonator till kongressledamot N.N. kanske få igenom ett litet stöd eller en nedskärning som drabbar någon konkurrent? Kan man bygga ett hunddagis i kongressledamot M. M:s county. Kan man få in lagstiftning som reglerar storleken på pilar till leksakspilbågar? Kanske kan man diskutera fram en nedskärning på 100 miljoner dollar inom något specifik område, så man därmed kan slå sig för bröstet över att ha sparat pengar och att jobbat för att få en budget i balans.

För att verkligen skära, så att budgeten skulle komma i balans, handlar det om att skära bort 50 - 60% av alla statliga utgifter. Vilket alla normalbegåvningar förstås förstår inte är aktuellt i några som helst förhandlingar.

USA:s skuldtak kommer naturligtvis att höjas, men så länge pågår kohandel för att enskilda politiska finansiärer ska känna att de fått något för sina pengar. 

Under tiden bör man lägga upp ett rejält lager popcorn.
10-årig amerikansk statsobligationsränta

Börserna är allmänt sura idag på beskedet att lekstugan i den amerikanska kongressen inte kunde komma överens i helgen. Men i morgon är det glömt och inprisat.

I övrigt verkar räntorna fortsätta att falla och riktningen sedan Bernankes besked om att han kommer fortsätta pumpa in nypressade digitala pengar i marknaderna blir allt tydligare. Kanske var det bara en tjurfälla vi upplevde i den till synes sprickande obligationsbubblan (stigande räntor, fallande obligationer)?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

14 kommentarer:

 1. Vad som förvånar mig är att USA fungerar så väl som det gör, trots att samtliga politiker i princip är köpta

  SvaraRadera
 2. Är det inte dags att våra politiker, ekonomer, forskare och journalister erkänner att västvärlden har kollapsat under trycket av naturresursbegränsningarna, låglönelandskonkurrensen och skatteflykten? Det finns ju inte en chans i världen att de får ordning på sina ekonomier. De västländer som fortfarande har näsan över vattnet kommer sannolikt mycket snart också bli tydligt oförmögna att finansiera sina samhällsmodeller. Något enda land kanske klarar sig genom att vara det sista som står upp. Knappast Sverige. Vi tror för mycket på den liberala religionen ("liberalismen") för att kunna överleva.

  SvaraRadera
 3. De långa räntorna kommer att stiga för "government papers". Varje uppgångsfas följs dock som vanligt av en rekyl innan uppgången tar vid. Pensionskapitalet kommer att successivt att tvingas lämna obligationer till förmån för aktier pga den låga räntan. I USA behöver man en årlig avkastning på 7% för att klara sina utbetalningar.

  SvaraRadera
 4. Varför skall politikerna få betalt när staten stänger ner? Andra blir utan.....

  SvaraRadera
 5. Vem vet... det kanske är annorlunda nu?

  SvaraRadera
 6. När amerikanska staten var som värst ute i blåsväder 1929 erbjöd sig Rockefeller att sätta upp de statsanställda på sin lönelista. Kommer vi nu att få se den första privatägda statsapparaten USA Ltd?

  SvaraRadera
 7. Helt orelaterat, men jag snubblade just över detta. Kanske fler som missat det?

  https://www.riksgalden.se/en/spara/Aktuellt1/Riksgaldsspar-avvecklas-2015/

  Var ska en stackars nervös småsparare nu placera sina korvören?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Börsen...men en jätterekyl står snart för dörren som kommer att skrämma de flesta för en längre tid.....
   Man går in selektivt och utspritt i tid. Varför inte köpa lite under nedgångarna?

   Radera
  2. @AlnusIncana

   Varför inte sätta in dem på ett lämpligt bankkonto med insättningsgaranti? Det är ju trots allt riksgälden som står som skyldig att betala ut den - så om banken går omkull och riksgälden ställer in betalningarna så hade du ändå inte suttit trygg med ditt riksgäldsspar.

   Har man förtroende för fondbolag så kan man också sätta pengarna i kort räntefond.

   Radera
 8. Jag bara undrar hur länge USA har råd att bekosta EU:s säkerhetspolitik, med tanke på att USA måste spara? Denna fråga misstänker jag har hög prioritet i svenska säkerhetspolitiska kretsar då vårt dysfunktionella territorialförsvar och vår havererade säkerhetspolitik baseras på hjälp från främst USA.

  SvaraRadera
 9. Tja, amerikanska staten kommer, precis som alla har insett för länge sedan, att höja skuldtaket och därefter låtsas som att det regnar.

  -Det jag däremot allvarligt undrar över hur länge de kan hålla på så här? Förr eller senare kommer ju rimligtvis de kinesiska och japanska bankerna bli dollarmätta och inte kunna köpa mer amerikanska statspapper. Vad händer då?
  -Eller när inflationen i dollarn, som precis hålls i schack av fed, slipper lös. Vad händer då? Med tanke på sedelpressarnas takt borde den rimligen närma sig zimbabwe-nivå?

  Eller har jag missat något?

  SvaraRadera
  Svar
  1. dollar-inflationen beror mer på dollar-exporten, dvs dels utländska centralbankers behov(BRIC-tillväxten sedan 2001)av reservvalutan, dels bankspekulationen(lån i dollar och carry-trade inte minst via FED´s politik). Då både USA och Europa är bankrutt står vi inför stora kapitalrörelser som drar upp långräntorna vilket innebär kommande defaults och ett nytt valuta-system. Innan bankrutten måste dollarn stiga eftersom USA trots allt har den enda valuta stor nog för att härbergera världens växande kapitaltillgångar. QE-tillväxten med 85 Mdr dollar per månad är småpengar sett till den enorma missallokering som skett sedan framförallt 1995. Dollarn kommer mao att falla sist av alla valutor. Då tvingas man reformera världens reservvaluta-system. Kapitalet kommer att fly dit avkastning resp. risk upplevs mest fördelaktig. Börsbolag i dollar......

   Radera
 10. Hmm, ingen budget och S&P-terminerna ser ut att vara upp. Skall man tolka det som att aktiemarknaden tycker att amerikanska staten är något man gott kan vara utan;)

  SvaraRadera
 11. En annan tanke som slog mig var konsekvenserna av default med tanke på QE. Om nu FED har köpt upp en massa fordringar på amerikanska staten och staten sen inte betalar tillbaks kommer detta innebära att de pengarna som FED tillfört marknaden blir kvar (utan att någon har skyldighet att betala tillbaks dem).

  SvaraRadera