Cornucopia?

Aktuellt

Är med i SVT Babel ikväll

Lena och jag är med i SVT:s litteraturprogram Babel ikväll. I och för sig inte första gången, men alltid kan det intressera någon. Intervjun...

2013-09-24 15:40

Omvänd rasism och moralpanik stoppar polisens brottsutredningar

Polisens utredningsarbete i komplicerade brottsutredningar stoppas nu via den sk #analysfilgate (begrepp myntat av bloggrannen Johan Westerholm (s)). Polisen ska inte längre få kartlägga misstänkta brottslingar och deras bekanta om dessa råkar tillhöra någon etnisk grupp. Antagligen inte annars heller.


Resultatet av DN:s avslöjanden blir alltså att polisen kommer klara upp ännu färre brott framöver, än den redan kraftigt felaktiga och direkt lögnaktiga statistik som polisen redovisar idag, enligt devisen lögn, förbannad lögn och svensk polisstatistik. Det ter sig tämligen självklart att polisen måste få kartlägga bekanta, inklusive släktingar till misstänkta brottslingar, om de utreder misstänkt formell eller informell organiserad brottslighet. Ja, ibland kan det hända att fel personer blir misstänkta. Det är också därför bara specifika myndigheter, som statens våldsmonopol polisen, ska få ägna sig åt detta. Och exempelvis inte journalister.

Vad gäller barn, så hoppas jag att polisen kartlägger barn till alla misstänkta brottslingar, så man vid insats kan ta hänsyn till förekomsten av barn i hushållen. Jmf med de sk "göteborgsterroristerna", där oskyldiga barn i oskyldiga familjer traumatiserade svårt vid piketens och/eller nationella insatsstyrkans insats. Förhoppningsvis kontrollerar man förekomsten av barn framöver. Inte för att piketen har någon möjlighet att mot misstänkta terrorister gå in annat än 100% offensivt, men så man har med utbildad personal som kan ta hand om barnen på ett tryggt sätt omedelbart, istället för att tvinga 3-åringar att ligga på kalla kolv med sönderslagna ytterdörrar och krossade rutor mitt i vintern.

Johan Westerholm (s) påtalar det fullständigt absurda i att inte ens de som är ålagda att göra riktade insatser till etniska gruppers väl, t ex Arbetsförmedlingen, får föra någon statistik. Å andra sidan innebär förbudet mot statistik med etniska markörer att våra folkhemsfundamentalister ljuger, far med osanning eller bara rakt av fantiserar, när de försöker ålägga statistik på etniska grupper. Sådan statistik finns helt enkelt inte, utan är bara hörsägen och åsikter. Det betyder inte att all hörsägen och alla åsikter är fel, bara att det faktiskt inte finns några belägg för det hela. Och den folkhemsfundamentalist som säger sig ha belägg och statistik medger därmed brottslig kartläggning, om vederbörande nu inte har fått tillstånd från Datainspektionen. Bristen på statistik gör också att det inte går att debattera seriöst i invandringsfrågor, eftersom det inte finns några äkta siffror att redovisa, utan allt man får är folkhemsfundamentalisternas hörsägen och åsikter, inte fakta.

Läser man vad som sades på polisens presskonferens så har #analysfilgate uppstått som en del i normala, men komplicerade och omfattande brottsutredningar. Det handlar inte om att kartlägga etniska grupper, utan misstänkta brottslingar och deras familjeförhållanden, för att upptäcka kopplingar mellan ett fåtal misstänkta individer i kartläggningen. Möjligt brott består i att man inte haft tillstånd från Datainspektionen att upprätta sådana register ens för en specifik utredning.

Värt att notera är att man inte kartlagt hela den etniska gruppen - man har kartlagt misstänktas familjer, som råkar tillhöra en specifik etnisk grupp. En grupp som omfattar betydligt fler människor än de som nu kartlagts. Det handlar alltså om en brottsutredning, som bara råkat omfatta personer tillhörande samma etniska grupp.

Vad moralpaniken vill är alltså att varje gång man ska utreda brott, och behöver göra en kartläggning av personer, så måste man söka tillstånd hos Datainspektionen först. Ja, det kommer inte öka polisens effektivitet.

Sedan kan man ju konstatera att kartläggningen varit meningslös, eftersom man inte klarat upp brotten. Men det är en annan sak.

Nej, återigen har media skapat moralpanik. Hade det blivit samma moralpanik om det inte hade handlat om en etnisk grupp, utan den kriminella familjen Svensson med bekanta? Antagligen inte. Hela moralpaniken handlar i så fall om omvänd rasism.

Media bör komma ihåg att inte ens journalister får upprätta register, inte ens över Svenssons, när de utför undersökande journalistik. Men lär vi få se några medialäckor om vilka #analysfilgate som hittas på landets redaktioner? Jag är 100% säker på att journalisterna kastar sten i glashus här och att individuella journalister har avancerade register med personuppgifter - register som är direkt olagliga. Detta gäller t ex diverse kartläggningar av personer i organiserad brottslighet, som ibland listas i kvällspressen med ålder, boendeort, inkomster, registrerade fordon, fällda brott etc. Garanterat olaglig registrering av personuppgifter från medias håll.

Jag hoppas iaf att polisen, nästa gång jag blir utsatt för brott, vågar ägna sig åt avancerad kartläggning för att klara upp brottet och sätta de skyldiga bakom lås och bom. Och när brottet klarats upp eller utredningen lagts ner pga brist på spaningsunderlag, ja då är det väl dags att radera registret.

Tillägg: Kommentarer till detta inlägg är nu stängda, då jag inte har lust att radera fler försök till hets mot folkgrupp, inklusive länkar till rasistiska sajter. En del kan inte skilja på sak och sak. Jag har diskuterat polisens spaningsregister generellt och inte specifikt. Jag är inte intresserad kommentarer om vilken eventuell etnisk grupp som är underrepresenterade eller överrepresenterade i någon som helst statistik.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

52 kommentarer:

 1. När det gäller barn har polisen också en skyldighet enligt socialtjänstlagen att anmäla misstanke om att de far illa till socialtjänsten. Att de i många fall hellre tittat åt ett annat håll, för att undvika problem i medierna, är ett faktum som nu torde permanentas.

  Den likgiltighet och cynism mot offren för familjebaserad nätverkskriminalitet som nu kommit i dagen är avskyvärd.

  SvaraRadera
 2. Off-topic på off-topicon-topic


  Här kommer lite plockgodis.


  En kvinna ska veta sin plats – manliga polisers oftast förekommande brottsgärningar är riktade mot kvinnor.


  En kvinna ska veta sin plats – polis dömd för skenavrättning av kvinnlig kollega.


  En kvinna ska veta sin plats – våldtäktsfriad polis döms till 8 månaders fängelse för kvinnomisshandel.


  En kvinna ska veta sin plats – är poliser och civila kvinnor lika inför lagen? Tydligen inte – polis frikänd.

  ”Kvinnan berättade att mannen i september 2009 slitit tag i henne då hon solade på en solstol. Han fäste samman hennes händer med handbojor och utsatte henne sedan för upprepade vaginal och anala samlag från tidig eftermiddag tills mörkrets inbrott. Han hade dessutom slagit henne i ansiktet och tagit stryptag på henne samt hotat att invalidisera hennes son för resten av livet om hon berättade för polisen.”


  En kvinna ska veta sin plats – polischef Lindberg, 64, greps med en väska full av sexleksaker när han var på väg för att träffa en 14-årig flicka.

  "En 17-årig flicka som Lindberg nu dömts i två instanser för grov våldtäkt av har berättat hur Lindberg band fast henne i en säng med läderremmar och utsatte henne för sadistiskt, sexuellt våld." – är snart en fri miljonär.


  En kvinna ska veta sin plats – en 53-årig polisman i Stockholm döms till ett års fängelse för våldtäkt och sexköp av barn.

  ”Polismannen fälls av Solna tingsrätt för att upprepade gånger i fjol köpt sex av en flicka som då var 16 år. Han betalade henne med pengar, narkotika och sprit. Vid ett tillfälle hade han samlag med flickan när hon var drogpåverkad och hjälplös.”

  En kvinna ska veta sin plats – polis åtalas för våldtäkt på sovande kollega.

  Och så vidare. Det här är ett mindre urval bara från de tre senaste årens nyhetsflöde. Man kan stilla undra hur många brott mot poliskvinnor som tystats ner internt genom en implicit uppmaning att respektera kårandan, eller hur många civila kvinnor som inte vågar anmäla poliser som våldtar.


  Vi, allmänheten, behöver ta en andra och nyktrare titt på polis- och åklagarmyndigheterna – ta ner dom på jorden och förklara för dom att de jobbar åt oss. Jag kräver en attitydförändring och en lojalitetsförskjutning. Kräver jag för mycket?  Bonus.

  Den polisman som i januari dömdes till dagsböter sedan han skjutit tio skott in i ett gym i Stockholm under ett rån – och för vilket han fick 26000kr i böter utan att förlora jobbet, medan de tre kvinnorna som nästan blev mördade inte fick något skadestånd eller ens en ursäkt – har åtalats igen, för tjänstefel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Purjolöken, uppfattar jag dig rätt att du tycker att en hel yrkesgrupp ska fördömas på grund av en handfull individer. Vi har ca 21 000 poliser i landet.

   Du tycker då att det på samma sätt är helt OK att fördöma någon annan grupp, t ex en etnisk eller religiös grupp, för vad en handfull individer gjort? Du är alltså en rasist?

   Radera
  2. Det kan ju vara ett s k strukturellt problem, att den svenska polisorganisationen som den ser ut fungerar betydligt sämre och i värsta fall drar till sig s k "rötägg" i högre grad än i andra jämförbara länder.
   Den åsikten kan man ha även om man stöder konceptet med en polismakt, och inser att det finns många bra poliser. Jag lutar åt den åsikten, men är tyvärr för ointresserad för att sätta mig in i frågan ordentligt.

   Radera
 3. Om polisen hade gjort en anteckning att de misstänka har fruar och barn (utan att formellt registrera dem med namn, personnummer etc) så hade vi inte haft den här diskussionen. Ganska klantigt egentligen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dock så är det nog svårt att göra någon vettig kartläggning utan att det blir ett register. NB att det inte är det faktum att det ligger i en dator som gör det till ett register - det går aldeles utmärkt att bygga ett register med kartoteklappar t.ex.

   Radera
 4. "Vad moralpaniken vill är alltså att varje gång man ska utreda brott, och behöver göra en kartläggning av personer, så måste man söka tillstånd hos Datainspektionen först. Ja, det kommer inte öka polisens effektivitet."

  Om jag uppfattat ditt inlägg korrekt anser du allmänheten ska taga ner och inte brisera ut i moralpanik utan låta polis och myndigheter agera fritt efter eget tycke och skita fullständigt i alla lagar och regler?

  Menar du allvar?

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Heder åt lundapolisen att de i alla fall fullföljer det aktuella fallet om kvinnan som hölls fången och våldtagits under 16 dagar.

  Och att de undersöker om de anhållna, varav två kvinnor, har barn som behöver omhändertas. Samt efterforskar den som avvikits familjeförhållanden i ett grannland.

  SvaraRadera
 7. Bra inlägg, saknade en balanserande ståndpunkt i kakafonin av spelad upprördhet.

  SvaraRadera
 8. Vet inte om jag har missuppfattat tidningsuppgifterna eller om de var medvetet vilseledande, men jag förstod det som att det fanns ett register med 4000 personer i, samtliga med romsk bakgrund.
  Det kan knappas passera som en kriminell familj och deras bekanta.

  Rent generellt är samhället fullt med lagar som hindrar polisen att lösa brott på effektivast möjliga sätt, men det är så vi har valt att ha det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, 4000 personer innefattar en stor del av den zigenska gruppen i regionen. Såg du Jan Guillous program Rekordmagazinet på 80-talet? Jag minns att man kom fram till att en klara majoritet av de vuxna männen var dömda för brottslighet, och att endast 6 st av Malmös 600 zigenare arbetade, vara 4 st som hemspråkslärare.

   Här följer citat ur en artikel i Aftonbladet av Guilliou själv från 1996:

   "För många zigenare stjäl för mycket
   I ett inslag som handlade om zigenare påpekades bland mycket annat att alldeles för många zigenare stal för mycket. På den punkten fanns inga sakliga invändningar. Men det väckte indignation att denna rasistframkallande sanning hade framförts i TV. Radionämnden fällde programmet enligt sin allra strängaste regel som handlar om brott mot Sveriges demokrati och man motiverade sin fällning just med att denna typ av påpekanden skulle kunna framkalla rasistiska stämningar i landet.
   Det statliga forskningsorganet BRÅ tillsatte en utredning för att visa att zigenare verkligen inte stal för mycket. Utredningsresultatet gick emellertid dramatiskt åt motsatt håll, varför utredningen hemligstämplades."

   Kanske någon kan be regeringen att häva hemligstämpel. Vad var det vi missade, vi vill ju inte ha fördomar, eller hur?

   Radera
  2. Som sagt, det finns en massa lagar som begränsar polisens rätttigheter, men vi har valt att ha dessa lagar. Polisen skulle vara valdigt hjälpt av ett nationellt DNA-register med alla svenskar i till exempel, men det är idag inte lagligt att skapa ett heltäckande register.

   Radera
 9. När DN hittar något sådant här så är det som om ett tredje världskrig brutit ut. DN producerar ändlösa mängder indignerade artiklar för att visa hur oerhört goda människor de är. Och översätter snabbt artiklarna till engelska för att hela världen skall få veta hur otäcka svenskarna är.

  Den enda viktigare nyhet som tilldragit sig i år i DNs nyhetsvärld var när Emma Green Tregaro målade naglarna i regnbågsfärger, vilket föranledde DN att skriva ett par dussin hyllningsartiklar, typ. Hon stod ju upp mot den onde Putin som tycker att man inte skall få påverka minderåriga med sexuell propaganda.

  SvaraRadera
 10. Jag förstår inte Svenskar längre.

  Man tillåter FRA att samla information om dina intressen, kön, tro, sexuell läggning, bankomatkort, sexuella förbindelser, föreningsaktiviterer, politiska åsikter mm.

  Och detta ger skickar man utomlands.

  Samtidigt så gör svenska polisen en kartläggning av släktband mellan människor för att kunna t.ex. kontakta anhöriga, som i Husby-mordet där det hade varit bra att känna till att knivmannen hade relation med en kvinna som potentiellt var i lägenheten så piketen inte skulle storma hur som helst.

  Men NEJ, Svenskarna blir upprörda, det är KRÄNKANDE att polisen känner till vem du är släkt med (uppgifter som ändå står hos Skatteverket).

  SvaraRadera
 11. Redaktionerna på våra större medier är helt mentalsjuka numera. De är allesammans tokliberaler som tror att liberalismen är lösningen på världens problem snarare än det som skapar väldigt mycket av våra problem. Ju sjukare världen blir på grund av att man använder liberalismen som karta desto hårdare vill man tillämpa liberalismen, med fullständigt bortseende från alla vidare sammanhang och alla naturvetenskapliga fakta. Liberalismen är vår tids stora hjärnfnurra. Folk som tar den på för stort allvar blir fullständigt knäppa i huvudet.

  SvaraRadera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 13. Trodde aldrig att detta forum skulle ha så manga försvarare av något som uppenbart är fel och dessutom olagligt. Lite chockad måste jag medge. Det finns väl absolut inget västland där ett liknande register skulle vara lagligt? Ni verkar jämföra detta med en pågående brottsutredning där man kartlägger människors förbindelser, eller FBI:s maffiautredningar på 80-talet när man hade alla personer i en familj på väggen. Men då talar vi om kanske 100 personer. Och de finns på listan av en anledning.
  Vad händer när en rutten polis vidarebefodrar den till Svenskarnas Parti eller liknande ? 10 år senare kanske de finns i riksdagen och har makt över lagar och rättsväsende. Enda sättet att inte ta risken att ett register innehållande en etnisk grupp inte hamnar i fel hander, är att registret inte får existera i första läget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kingedward24

   Du kanske är lita naiv. I Sverige och i andra länder har polisen register på medlemmar i ex Hells Angels och Bandidos. Alla medlemmar är inte brottsmistänkta utan mest ett register för att ha utifall brått begås.
   Sådana register är också ok att polisen har av journalister och de flesta medborgarna. Enligt vissa poliser finns det en överrepresentation av brottslighet hos Romer eller resande och därför register
   Varför så upprörd?

   Radera
  2. Wow
   "Enligt vissa poliser finns det en överrepresentation av brottslighet hos Romer eller resande och därför register"
   Så om vissa andra poliser anser att judar är överrepresenterade i ekonomisk brottslighet så bör polisen upprätta ett register över dessa.
   Och kanske ett SD-register om en annan polis anser att dessa är överrepresenterade bland hatbrott.
   Eller...?

   Radera
  3. Nils Nilsson, att ha ett register över HA eller Bandidos idag är nog rätt okontroversiellt, eftersom det rör sig om brottsorganisationer som bara existerar för att begå brott. Jämförbart med när FBI spanade mot alla medlemmar i familjen Gambini exv.
   Det som kålrötterna i Skåne har gjort är att sortera in samtliga av en viss etnisk grupp i ett område i ett register. Det är en grav skillnad.

   Radera
 14. Även om det inte finns svensk aktuell statistik över utlänningars grova brottslighet finns sådan statistik att tillgå i grannländerna. Det finns inga skäl att anta att t ex nivån på arabers och afrikaners sexualbrottslighet skulle vara lägre i Sverige än den är i Norge. Om man däremot struntar i svenska kvinnors och barns välbefinnande kan man dock göra som bloggförfattaren och tysta debatten genom att klistra nedsättande omdömen som "folkhemsfundamentalister" på motståndarna. Om en enda kvinna kan räddas från att våldtas blir jag gärna kallad både rasist och folkhemsfundamentalist.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Nej, det ser inte alls ut så. Din undersökning baserar sig på tio år gammalt material. Det har invandrat ungefär en halv miljon människor från Mellanöstern och Afrika de senaste tio åren, dvs precis de folkgrupper som placerar sig i toppen i vad gäller brottslighet i din länkade undersökning. Utvecklingen har rimligen eskalerat något alldeles enormt de sista tio åren. Det är inte fel att tala om en våldtäktsepidemi. Men det är klart, alla svenskar tycker ju inte att det är särskilt allvarligt när kvinnor och barn våldtas och förnedras och kommer göra sitt bästa för att förklara bort statistiken och istället kasta skit på motståndarna.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Utredningen blir ändå missvisande om man talar om etnicitet, men upprättar statistik utifrån födelseland eller medborgarskap.

   Radera
  5. De utredningar som gjorts utgår inte från etnicitet.

   Radera
 15. "Å andra sidan innebär förbudet mot statistik med etniska markörer att våra folkhemsfundamentalister ljuger, far med osanning eller bara rakt av fantiserar, när de försöker ålägga statistik på etniska grupper. Sådan statistik finns helt enkelt inte, utan är bara hörsägen och åsikter."

  TJURSPILLNING!

  Jag har kopierade utdrag ur SCB Befolkningsstatistik del 3 och del 4, 2000, som vederlägger din sista mening i ovanstående citat. Tro mig!

  Sedan vore det väl konstigt om etniciteten inte finns med i statistikunderlaget när man ska göra gränsdragningar. Till exempel till vilken grupp i populationen ska en viss etnicitet höra i följande tabell 9 från BRÅ 2005:17,
  ”Brottslighet bland personer födda i Sverige och i utlandet”, http://www.bra.se/download/18.cba82f7130f475a2f1800012697/2005_17_brottslighet_bland_personer_fodda_sverige_och_utlandet.pdf :

  Tabell 9. Misstänkta personer tillhörande olika grupper i populationen. Andel i procent och jämförelse
  med andelarna i hela populationen (överrepresentation).

  Båda föräldrarna födda i Sverige 58,9 0,8
  Ena föräldern född i Sverige 10,4 1,1
  Båda föräldrarna födda i utlandet 5,2 1,6
  Själv född i utlandet (25,6) 2,0

  Född i ett land i utanför Sverige:

  Norden utom Sverige 4,7 1,4
  EU15 utom Danmark, Finland, Sverige 1,2 1,1
  Nya EU10 länderna 1,6 1,8
  Övriga Europa inklusive Turkiet och Cypern 5,4 2,1
  USA, Kanada, Australien och Nya Zeeland 0,2 0,9
  Övriga Nordamerika, Centralamerika etc. 0,3 2,6
  Sydamerika 2,0 2,6
  Västasien 3,4 3,0
  Södra centralasien 3,0 2,5
  Sydostasien 0,8 1,7
  Östasien 0,2 0,8
  Nordafrika 0,7 3,7
  Östafrika 1,5 2,8
  Övriga Afrika 0,6 4,2
  Oklassificerad 0,0 1,2

  Totalt 100,0 1,0


  Om man vill komma ifrån Datainspektionens pekpinnar så är det bara att lägga upp spanings- och personuppgifterna i gamla hederliga kartotek. Dessa arkiv är dessutom EMP-säkrade, till skillnad från många av dagens datorbaserade databaser.

  Vi får väl hoppas att något gott kommer ur denna specifika moralpanik. T.ex. att journalisterna börjar gräva i varför mina banktransaktioner i Sverige sänds över till USA (SWIFT).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns inte en rad om etnicitet eller religion där. Bara geografiska regioner. Fast du kanske inte förstår skillnaden, utan buntar samman ett 50-tal olika folkslag ifrån en viss världsdel?

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. @Cornucopia 18:28
   Det ska ärligt erkännas att när jag läste ditt "etnicitet" så översatte jag det till födelseland. Som jag har fattat det på den här bloggen så är det inte riktigt rumsrent att tala om etnicitet i betydelsen folkslag. Det ligger ju farligt när rasbegreppet, enligt vissa.

   Så vad menar du med etnicitet egentligen, så att inga missförstånd uppstår?

   Radera
 16. Vet inte varför men jag stör mig på när det refereras till bloggrannen. Låter som en klick ryggdunkarkillar, klubben för inbördes beundran. Stör mig faktiskt jättemycket på det.

  SvaraRadera
 17. Jag tycker illa om när DN hänger ut polisen.
  På samma sätt ogillar jag när de hänger ut Romer.
  För det är ju det de gör indirekt!
  Tack för den DN!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sen är det inte helt ointressant med familjeförhållanden i en klan. Speciellt när de tydligen har ett parallellt rättssystem
   -KRIS?

   Radera
 18. Perfekt slagläge för folkhemsfundamentalisternas moderparti när detta har benats ut gissar jag...

  SvaraRadera
 19. Bara för att media försöker ha en vinkling där registret är olagligt, så behöver det inte vara så. Det är först när en domstol har konstaterat detta och att dom har vunnit laga kraft, som handlingen är olaglig.

  http://statsmannen.blogspot.se/2013/09/hjalp-staten-har-register-over-alla.html

  Bara mina funderingar
  /Statsmannen

  SvaraRadera
 20. Journalister vinklar, styr och sätter agendan efter eget omdöme. Flesta journalister idag har ju partibeteckning (V) eller (MP) så inte annat att vänta.
  I min lokalmorgontidning Eskilstunakuriren har den gamla redaktören för insändare/åsikter gått i pension och en ny yngre förmåga anställts.
  Debatten har helt upphört och insändarna helt ointressanta. Man måste helt enkelt välja att inte publicera sådant som har med integration, feminism, eller genus att göra exempelvis. Inte en enda insändare har handlat om det sen nya redaktören tillsattes för ca 6 månader sen.
  Problemen eller åsikterna har inte försvunnit. Tidningen kör huvudet i sanden principen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den gamle redaktören kanske har fått hjärtsnörp och kan därför inte skriva insändare längre. Och den nye redaktören har uppenbarligen inte lärt sig jobbet än. Man får inte sitta och vänta på att folk skall skriva insändare av rätt slag.

   Radera
  2. Dom är debattredaktörer. Skriver inte egna insändare utan bestämmer vad som ska publiceras och därmed debatteras. Om jag skriver något kontroversiellt publiceras det inte längre. Däremot när förre debattredaktören var kvar.

   Radera
  3. Jag ville förstås insinuera att debattsidorna är en parodi på fri debatt. Det var länge sedan jag läste insändarsidor i en papperstidning, men jag har väldigt svårt att tro att de har högre i tak än media har på nätet. Det normala är väl att kontroversiella saker inte publiceras. Däremot får allt som stämmer fint med liberala dogmer en framträdande plats. Pröva att skriva något om hur oundgänglig invandringen är för vår välfärd så kommer den nog rappt in och på bästa plats på insändarsidan.

   Radera
 21. Nästa steg - förbjuda polisen att vara på Facebook och Linkedin eftersom de registerar bl.a. Romer.

  SvaraRadera
 22. Jag hade kunnat med på ditt resonemang, om det inte varit så att dels har romer specifikt varit en av de mest förföljda folkgrupperna i europas historia. Samt att om det inte var så att registret innehöll 4000 individer. Så komplicerad och stor brottsutredning kan det helt enkelt inte handla om. Det skulle ha behövt vara massor av olika analysfiler om jag hade kunnat köpa det att man misstänkt olika grupperingar för olika brott.

  Genom att kartlägga en stor grupp endast för deras etniska tillhörighet hotas friheten för alla, det är brott mot mänskliga rättigheter och vi kommer att se Sverige sjunka på Freedom House årliga frihetsindex över hur "fritt" ett land är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför finns det inget Sustainability House? Är det för att frihet är viktigare än hållbarhet?

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 23. Här är lite av vad lagen säger. http://www.dn.se/nyheter/sverige/forbjudet-registrera-pa-etniska-grunder/

  SvaraRadera
 24. Otroligt taffligt inlägg av dig Cornu.Visst finns det en del som får panik och överreagerar, men på det stora hela är det ju helgalet att ha ett "spaningsregister" på 4000 pers. varav en stor del barn under lång tid. Det kan helt enkelt inte vara motiverat (eller effektivt) av spaningsskäl. I alla fall inte på något sätt som polisen lyckats påvisa ännu. Dvs det du skriver stämmer inte, givetvis får polisen upprätta spaningsregister under kortare- och längre tid när det behövs. Detta är något helt annat.

  Sedan håller jag med några andra skribenter. Fascinerande att se upprördheten hos många som samtidigt inte verkar ha några problem med att FRA tillåts registrera "allt" och dessutom exportera data.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast jag skriver i blogginlägget att registret är onödigt, eftersom man inte löst brotten.

   "Sedan kan man ju konstatera att kartläggningen varit meningslös, eftersom man inte klarat upp brotten. Men det är en annan sak."

   Sedan 4000 personer. Om man sträcker ut säg 10 st misstänkta till att kartlägga bort till tremänningar, så populerar man lätt en sådan här databas med 4000 personer när man hämtar ut samma data från folkbokföringsregistret och inkluderar alla, såväl som kvinnor, barn och tidigare döda släktingar.

   Radera
  2. Jo, du skriver att det är onödigt, men du verkar inte ha något problem med registret som sådant?! Eller fattar jag fel. Om detta nu varit motiverat av en verklig brottsutredning är det väl läge att polisen visar detta och förklarar varför detta register var motiverat. Det verkar, på det som framkommit hittills, inte finnas något sådant skäl.

   Hur kan ditt exempel ovan på någon sätt, ens teoretiskt, vara motiverat av spaningsskäl? Låter oerhört långsökt. Men visst, kan man ge ett bra motiv till behovet, så ser jag inget problem med det.

   Radera
  3. Jag begriper faktiskt inte riktigt allvaret ens i en excelfil med 4000 romer. Att alla kan lägga upp och organisera sökbara register är ju en konsekvens av den digitala revolutionen. Visst, det kan missbrukas som så mycket annat, och det är skillnad på staten och vem som helst. Men rättsamhällets mekanismer gäller ju ändå om t.ex en rom ska åtalas. Argumenten verkar färgade av andra världskriget och en era när endast stora orgtanisationer hade tillgång till datorer.

   Dessutom, om register är användbart i arbetet men förbjudet är ju risken uppenbar att såna här excelfiler förekommer i alla fall, på privata datorer, mobiler etc. Nej, svaret måste vara att betona principen att man är oskyldig tills motsatsen bevisas, och att det faktum att en åtalad eventuellt tillhör en kriminellt överrepresenterad grupp (etnisk, geografisk, social, whatever) inte får påverka bevisvärderingen i en rättegång.

   Radera
 25. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera