Cornucopia?

Aktuellt

Mycket stort förtroende hos läsarna för myndigheternas åtgärder mot COVID-19 - utom hos SD-väljare

Bloggläsarna har ett mycket stort förtroende för myndigheternas åtgärder mot coronaviruset SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19. 69% är neutral...

2013-09-02 15:54

Obamas luftvärn på plats i Stockholm

Som jag skrivit om tidigare så kommer nu Stockholm lamslås av USA:s presidentbesök (Public Service/SR, Bonnier/DN), eftersom den moraliskt överlägsne Obama måste ha specialbehandling. Även media har nu börjat uppmärksamma trafikkaoset och Bonnier/DN har rent av en rätt bra beskrivning av hur presidentens fordonskortege kan vara uppbyggd, komplett med elektronisk krigföring, CBRN-fordon och skarpladdade kulsprutor i centrala Stockholm. Dock glömmer man att påtala att man även har luftvärn på plats i Stockholm. Tillägg: Efter att ha tittat på utseendet på olika västerländska spaningsradar så kan jag säga mig vara 95% säker att grupperingarna på Långholmen och Hagaparken är svensktillverkade UndE 23. Frågan kvarstår bara om det är svenska 61:a eller 62:a luftvärnsbataljonen eller om de är utländska, men grupperingsplatsen på Långholmen är exakt samma som när 61:a lvbat grupperade för NATO-toppmötet i juli.

Läsarbild från Hagaparken.
Luftvärnsradar incirklad.

Jag låter det vara osagt om det är svenskt luftvärn eller om det handlar om amerikanska förband. Dock har den svenska radarn UndE 23 sedan tidigare exporterats till USA, specifikt till State department, dvs utrikesdepartementet, som bl a hanterar just statsbesök. Det är fullt möjligt att det är just den spaningsradar man använder för att övervaka luften kring Obamas utrikesbesök, eller för den delen Vita huset när han är på plats där.

Minst en spaningsradar är på plats och står grupperad i Hagaparken, varifrån man täcker in stora delar av cortegevägen från Arlanda, samt innerstaden och närliggande KTH.

Handlar det om UndE 23 spanar man av upp till 15 mils radie, men givet den redundans som Obama omger sig med så är det inte osannolikt att man har ytterligare radar i området. Spontant ser det dock inte ut som UndE 23, men vinkeln och kvaliteten på bilden gör det svårt att avgöra.

Samtidigt är det tämligen meningslöst att ha en luftvärnsradar om man inte också har luftvärn. Handlar det inte om svenska enheter, så är just nu skarpa amerikanska luftvärnsrobotar grupperade på svensk mark. Eller så nöjer man sig med den svenska incidentberedskapen eller svenskt luftvärn från 60-talet. Gör man inte det så är det svart på vitt om vad man tycker om svensk försvarsförmåga. 

Någon information finns dock inte tillgängligt från Luftvärnsregementet om att man deltar på insats med anledning av Obamas besök.

Ska man förlita sig på vad Bonnier/DN skriver så litar inte USA på någon annan än sina egna när det gäller skyddet av presidenten, vilket talar för att det är amerikanskt luftvärn som grupperats i Stockholm.

Har inte läst något om det, men rimligtvis råder totalt flygförbud över Stockholm under presidentbesöket och toleransen mot privata flygplan lär vara noll och intet. Tillägg: Läsarlänk till Luftfartsverket, som beskriver hur luften runt Stockholm är har flygförbud den 4:e och 5:e september. Rimligtvis är överlevnadstiden högst begränsad inom den inre flygförbudszonen. Dessutom kommer förstås reguljärt flyg drabbas av förseningar:  "Förseningar för tillåten flygtrafik till Stockholm/ Arlanda och Stockholm/Bromma kan förekomma med anledning av besöket."

Vem vet, kanske beslutar den moraliskt överlägsne Obama sig för att döda syrier medan han är i Sverige, och skickar ordern om att döda någons far, son, bror, syster, mamma eller dotter från svensk mark? Kärnvapenkoderna har han iaf med sig (Bonnier/DN), och med den moraliskt överlägsna makten att utrota stora delar av mänskligheten.
Läsarbild från Västerbron.
Radar inringad. Kan vara UndE 23
ur denna vinkeln.

Andra foton som figurerar är t ex på avlastningen av presidentens Blackhawk-helikoptrar från amerikanska militära transportplan på Arlanda. Vad som är säkert är iaf att det finns betydligt fler och mer militära förberedelser än vad som skrivs om i media.

Tillägg: En andra spaningsradar står nu grupperad på Långholmen och syns från Västerbron. Bild inom kort. Placeringen kanske ska ses som ett ironiskt uttalande från USA:s sida, eftersom detta nästan är exakt samma plats som det störtat ett JAS-plan...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

37 kommentarer:

 1. Kolla Vitabergsparken. Där brukar de också parkera radar. Om det är så nu har jag inte kontrollerat.

  SvaraRadera
 2. http://www.lfv.se/AIP/AIP%20Sup/SUP_37_13.pdf

  Så vad händer om man förirrar in i området med sin luftballong? Blir man nedskjuten - och i så fall av vad?

  SvaraRadera
 3. Finns det inga amerikanska örlogsskepp i Östersjön m.a.a. detta? Och G20-mötet i St. petersburg senare denna vecka.

  SvaraRadera
 4. Spännande! Förmodligen kommer man även att ha JAS uppe, kontinuerligt flygandes i cirklar över presidenten och förbruka alla årests flygtimmar. Vi får väl hoppas att luftvärnet kan se skillnad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. JAS brukar ju ha en förmåga att störta i Stockholm under uppvisningar.

   Radera
  2. Ja, då får nog även de flygförbud.

   Radera
 5. Enligt trovärdiga rykten så kommer presidenten även att besöka Grönköping.

  SvaraRadera
 6. Vilken ära för Sverige att få vara det land där Han trycker på knappen...

  Finns det nån mer spekulativ anledning till att starta ett anfall från Sverige just? "Neutral" mark?

  SvaraRadera
 7. Överherrarna är på ovanligt fånigt humör, noterar jag. Vad sägs om att den "fria världens försvarare" tar sitt krigshetsande och åker hem igen, och slutar kosta svenska skattebetalare pengar.

  Bara för att Reinfeldt, Bildt och övriga riksklåpare skall få sola sig i "glansen" från den magiska amerikanska marionetten skall vi övriga hosta upp några miljarder. Hejja.

  SvaraRadera
 8. Kan ingen installera Skype hos killen så att han slipper fara runt med sitt hormonstinna entourage?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han behöver inte installera det. Räcker att de som han ska prata med har Skype, Hangouts eller Facebooks variant.

   Radera
 9. Ingen bra idé, då kan han väl bli avlyssnad av NSA.

  SvaraRadera
 10. Trodde att det kunde vara tal om en bunt "vanliga" livvakter från Secret Service, en specialbil och kanske en och annan krypskytt också, direktimporterade från "over there". Men luftvärn, kulsprutor, black hawks... Där ser man!

  SvaraRadera
 11. Att komma släpande på 5-600 man och 6-7 bilar och helikoptrar. Det är ju i det närmaste farsartat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får väl anta att den amerikanska administrationen inklusive Obama själv, är medvetna om att han inte är speciellt populär.

   Radera
 12. Obekräftade rykten gör gällande att Colonel Bildt ansvarar för luftvärnet över Stockholm under statsbesöket. På taket av Arvfurstens palast kommer han stå med bar överkropp, korsade patronbälten, kamouflagegröna byxor, militärkängor och en kraftfull kulspruta hängandes vid höften.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det får nog bli IKEA-props, annars lär han nog övermannas av gravitationen. Dock håller jag med om att den avskräckande effekten är avsevärd, vilket ju är det väsentliga.

   Radera
 13. Gå in på DNs läsarenkät o se hur poppis det här jippot är

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken stockholmare har glömt Göran Perssons förintelsekonferenser och det trafikkaos som det medförde?

   Radera
 14. Vissa tar sig själva på för stort allvar...

  Märkligt att han ens tar in på hotell, med allt som redan görs för hans besök känns det ju mindre besvärligt att riva en kåk nånstans i närheten av rosenbad och bygga en paviljong åt kejsaren.

  Med all den paranojan så är det inte konstigt att man vill bomba hela tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sedan den förste Kennedyn blev skjuten har man gradvis ökat på säkerheten tills att man nu är som ett ambulerande säkerhetsfängelse. Alltså, missförstå mig rätt. Presidenten är inte fängslad. Det är ungefär som Bob Marley som byggde en mur runt världen fast den bara räckte runt hans hus. Presidenten är helt fri, att göra precis som säkerhetstjänsten säger.

   Radera
 15. En Blackhawk flög omkring längs E4 norr om Stockholm i lördags, såg inte riktigt vilken färg det var men troligtvis vare sig mörk eller blåvit (Marine One), snarare samma färg som Jas-planen men det var motljus, svårt att se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns ett gäng amerikanska Blackhawks på Arlanda nu.

   Radera
 16. Han kommer till ett litet land där två ministrar blivit mördade på öppen gata.
  Ministrar som struntade i bevakning och skydd.
  Senaste gången USAs president var här så förlorade polisen mot mobben som fick fritt fram på Avenyn. Även Husbyborna visade att svenska polisen står sig slätt mot stenkastare och bilbrännare. Vi har även haft en självmordsbombare mitt i vimlet.
  Sverige klassades väl som instabilt land pga detta! Han kan ju knappast räkna med anonymitet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ministrar beblandar sig fortfarande med allmänheten utan något synbart skydd, det ser jag som mycket sunt på samma sätt som att Utöya inte har byggts om till en fästning.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  3. Raderat inlägg med rasistisk terminologi. Skärp dig.

   Radera
 17. En videofilm med/om en radar på Långholmen, förvisso från den 2/7 men ändå

  SvaraRadera
 18. Stod för ett par år sedan alldeles utmärkt uppe på Staten Island terminalen och bevittnande Obama landa samt åka iväg (heliporten neråt Wall street används tydligen oftast vid NY besök). Måste säga att trafiken var avstängd väldigt kort tid. Om man räknar bort spetsen längst fram av motorcyklar kan det nog ha varit 50-60 fordon. Nu tror jag inte att de har det men glömde iallafall kolla mobilen för att se om de hade någon grill igång. Oavsett ett riktigt spektakel! Vad jag kommer ihåg från besök jag sett på dansk tv i Köpenhamn så flyger väl bägge Air Force One varje gång t ex...

  Lite mer om presidenters skydd från cryptome

  Luftvärn, Vita huset
  http://cryptome.org/eyeball/wh-missile/wh-missile.htm

  Obamas personskydd
  http://cryptome.org/info/obama-protection.htm

  /Tillsats

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Kulspruta" jaje men http://www.youtube.com/watch?v=LvHMbN_epe4

   Radera
 19. Det var en del militärer uppställda vid Karlbergsslott idag. Bandvagnar och 10-20 i grönt som inte brukar vara där när jag joggar förbi.

  SvaraRadera
 20. Det verkar också som en del glömt anledningen till varför Obama prompt skulle till Sverige nu... Han avbokade ju dejten med Putin och valde istället Fredde.
  Kanske ryssarna inte var lika tillmötesgående kring entouraget??
  F.ö. finns det svenska Blackhawks numera också i form av Hkp16.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att det var svenska Blackhawks jag såg. Min teori är att FM hänger däruppe under kortegen.

   Radera
 21. Det som är viktigt för mig och landet är om vi tjänar något på allt ståhej. USA är en stor marknad för svenska produkter och de har gott rykte, "svensk kvalite", kan vi oka vår export till USA så är det väl investerade pengar för landet men det har säkert en statstjänsteman i den Kungliga Hufvudstaden svårt att inse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Än verkar besöket inte ha rönt någon större uppmärksamhet i USA-media. Bara Washington Post som bekymrar sig över att Secret Service kan få det lite långtråkigt jämfört med Ryssland där det finns både maffia och horor att roa sig med. Behövs någon lagom liten incident, som att någon lyckas tårta Fredde eller Obama.

   Radera
 22. På Newspeak förklaras väl närvaron av tungt beväpnad utländsk militär med att "vi" inte vill "förlora i inflytande".

  Alla länder har en armé, sin egen eller... Och överheten anpassar sig snabbt, för att "inte förlora i inflytande".

  White- och greenwashingen av NATO-äventyret på Kebnekaise häromåret skall vi bara inte tala om.  SvaraRadera
  Svar
  1. @viktualiebrodern
   Vad finns det att säga om Nato-äventyret på Kebnekaise?

   Radera