Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2013-09-01 16:37

När kommer den svenska ekonomiska kraschen?

Söndagens omröstning får bli när ni tror att den svenska ekonomiska kraschen kommer.Orsaken kan diskuteras, men oavsett orsak - när kommer den? Svara enligt nedan.

En följdfråga kan vara hur man bäst skyddar sig mot kraschen, om man nu tror att den kommer. Det blir föremål för en senare enkätundersökning, men jag vill gärna ha era förslag på alternativ där. Jag kan visserligen nämna en del alternativ, goda som dåliga, samt vilka som kanske skulle fungera bäst för Sveriges egna kommande kris. Jag vill dock inte påverka er i förväg, så kom med era egna förslag först, så kör vi en omröstning om det framöver.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

84 kommentarer:

 1. Ser att Anders Borg har varit inne och röstat. Härligt!

  SvaraRadera
 2. Cornu skrev: En följdfråga kan vara hur man bäst skyddar sig mot kraschen?

  Mitt "svar" blir: goda relationer, förtroenden & tillit, uppriktighet, kunskaper, hälsa och ett rent samvete, och mycket JAK-engagemang

  Ödmjuka & Jämlika hälsningar

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1

   Med undantag för ödmjuk, för det är jag inte.

   Rent krasst så kommer man antagligen vara nöjd så länge man har det lite bättre än "alla andra".

   Radera
  2. Hur skyddar man sig bäst mot kraschen?

   Med vapen och en stor moralisk flexibilitet.

   Radera
  3. Tom, en god relation idag, är en dålig i morgon. Det som är uppbyggt under lyx kommer förfalla under svält.

   Radera
 3. "En följdfråga kan vara hur man bäst skyddar sig mot kraschen, om man nu tror att den kommer. Det blir föremål för en senare enkätundersökning, men jag vill gärna ha era förslag på alternativ där. Jag kan visserligen nämna en del alternativ, goda som dåliga, samt vilka som kanske skulle fungera bäst för Sveriges egna kommande kris. Jag vill dock inte påverka er i förväg, så kom med era egna förslag först, så kör vi en omröstning om det framöver. "

  Tja, bland tveksamma alternativ kan vara att satsa på att bli BLT och hoppas att någon annan kommer och räddar en (alternativt att investera i banksektorn i hopp om att staten kommer med luckurativa stödåtgärder).

  SvaraRadera
 4. Faller allt så är det nog bra att ha en hel del guld i byrålådan.
  Moventia

  SvaraRadera
 5. Faller allt så är det nog bra att ha en hel del guld i byrålådan.
  Moventia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis! När det monetära systemet rasat, och energin är slut så blir det riktigt kallt. Då kan man ju ta fram sin guldtacka från byrålådan. Den värmer och ger näring.

   Radera
 6. Krasch på vilket sätt då? Verkliga fastighetspriser vände ner 2010, likaså skuldsättningen. Så jag skulle vilja rösta på 2010.

  Fast enligt Riksbanken så kommer allt bli superduperfinfint dom närmaste åren...

  SvaraRadera
 7. Förslag på alternativ till frågan hur man skyddar sig:


  ¤ Köp aktier i utländska bolag
  ¤ Flytta utomlands
  ¤ Minska levnadsomkostnaderna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ursäkta men, det kommer inte att finnas några safe havens någonstans inom kort. "Utomlands" finns inte längre i den globala ekonomiska soppan.

   Radera
  2. Just därför är väl diversifiering det som gäller - det finns dock endel här med tunnelseende som tror att det bästa man kan göra är att lägga alla ägg i korg X. I detta ingår att ha aktier i utländska företag (men även aktier i svenska).

   Dessutom är det alltid bra att ordna så att man har handlingsalternativ. Man behöver kanske inte nödvändigtvis flytta utomlands och minska levnadsomkostnaderna, men det är bra att ha den valmöjligheten.

   Radera
 8. Det enda som väl säkert alltid kommer att ha ett värde är odlingsbar mark. Och fiskevatten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiska och jordbruka allt du kan. När du är klar kommer jag hem till dig, rensar skafferiet och använder ditt huvud till kylarprydnad.

   Du äger exakt den resurs du kan försvara, inte mer.

   Radera
  2. Nej, inte riktigt Ben. I hårda tider är det de aggressiva som råkar mest illa ut.

   Varje hushåll kommer att ha honeytraps. Tjuvar/banditer kommer vara kortlivade och är endast ett uttryck för desparation.

   Radera
  3. Visst. Andra världskriget vanns av nunnor, och Tibet är nu fritt eftersom de där buddhisterna vann genom att elda upp sig själva.

   Vilken planet bor du på?

   Radera
  4. josefl: så är inte facit från kollapsländer som Argentina och exJugoslavien. Att överleva ensam är förenat med stora risker och man är ett lätt offer för rövarband.

   Radera
  5. Vi övar för fullt på landsbyggden inför kollapsen.
   Det kallas för grannsamverkan.
   I närheten av där jag bor drev de ett par tjyvar ut i skogen, de var ganska glada när polisen kom.

   Radera
  6. Cicilia. Det beror på till vilket pris man har köpt sin mark och fiskevatten. Lån eller inte. Kanske så att om man har likvider när kollapsen kommer kan man köpa dessa saker till rätt pris.

   Radera
  7. Ben, om du kommer med dina polare för att ta en människas mat, så kan du räkna med att det ligger gift i utvalda delar. Och bara för att du tror att du är en hårding så innebär inte det att folk lägger sig med buken på direkten. Cecila kanske har grävt en grop i sin gång med pålar osv. Bara för att man inte är agressiv, så innebär det inte att man är nunna. Bara smart.


   Radera
  8. josefl:

   "Cecila kanske har grävt en grop i sin gång med pålar osv."

   Hmmm, kan du förklara det där lite närmare...

   Radera
  9. De som kommer att lyckas bäst är grupper med förmåga att hysa inbördes förtröstan och solidaritet med varann, vilket kommer att kristalliseras ut som resurskonkurrens mellan etnokulturellt definierade entiteter. Mest etnocentrisk vinner i en social miljö som på grund av stolliga universalistiska värderingar för längesedan upphört att vara kulturellt homogen.

   Radera
  10. Dr, alla har tillgång till internet. På några sekunder så kan du få tillräckligt med info för att göra din gård till en mardröm för varje plundrarband. Det finns oändligt med fällor som kan konstrueras.

   Till detta så finns det sidor som flashback mm. Eventuella plundrarband är uthängda med bilde efter första ingreppet och döda relativt snabbt.

   Radera
  11. @josefl:

   Du använder en helt falsk dikotomi mellan "smart" och aggressiv.

   I själva verket är de båda oberoende av varandra.

   Intelligens och våld är två helt separata och användbara verktyg. Medan du föreslår att man bara ska använda ett enda. Det är ett idiotiskt förslag.

   Jag föreslår att du läser Vilifredo Paretos "Mind and society".

   Radera
  12. Ben, vi har alltid tyckt olika, så också nu.

   En smart människa analyserar situationen och hamnar helst inte i farliga lägen. Aggression är ett tecken på rädsla eller svaghet och är ett uttryck för att man chansar. En smart människa minimerar risker.

   Om du anser att du är smart och skulle satsa på att vara agressiv, för att det skulle höga din överlevnadsfaktor, så har en utav oss fel. Det kan vi iaf vara ense om. Har förövrigt inte sagt att jag inte skulle använda våld, våld i defensivt syfte är helt ok.

   Detta visste man förövrigt redan på Jesu tid:
   "live by the sword and die by the sword"

   Radera
 9. Vi kan nog hålla båten flytande till nästa stora internationella kris.

  SvaraRadera
 10. Börsen/bostadsmarknaden håller sig uppe året ut, 2014 sker börs och konjunktursvändningen, 2015 sker kraftiga fall/nedgångar (liknande "Lehman Brothers").

  Tror inte på någon kollapas, bara vanlig konjunkturstyrd börsnedgång som 2002 och 2008 där vi fick nedgång på 50% från topp. Nedgången kan kraftigare denna gång med fall på 70% då vi har en megaphone-formation.

  SvaraRadera
 11. Det är värt att notera att "ekonomisk kris" inte betyder "samhällets totala undergång". Snarare då generellt svårare tider. Även jag har varit allt för snabb att vråla varg, bara för att inse att det går faktiskt inte så fort. Sverige kommer inte, ekonomisk kris eller annorstädes, falla sönder i sekteristiskt våld och rövarband inom kort.

  Däremot kan det som sagt bli ganska knivigt ändå. Arbetslöshet, kriminalitet, social degeneration, inflation och annat känns högst sannolikt, men om det är något man lär sig av att studera romarriket så är det att en civilisation går inte under bara sådär. Det tar tid.

  Och även om riktningen utan tvivel är nedåt, så säger det inget om hastigheten.

  Långsiktigt tänkande spöar än så länge kulor och gevär. Odla egen mat gör man (än så länge) för den där trevliga känslan av självständighet, inte för att den statistiska sannolikheten att ICA får slut på varor är särskilt nämnvärd.

  Med det sagt så kan jag inte göra mer än instämma i att det enda som på längre sikt är värt något är människorna man har runt sig, och förmågan man har i sitt eget huvud och händer.

  SvaraRadera
 12. Skydda sig mot kraschen. Lurigt och svårt. Jag har några förslag men vet ej om jag är rätt ute.
  1. Att vara skuldfri
  2. Placera i guld och silver
  3. En viss del sparande på vanligt bankkonto (konfiskerings risk)
  4. Kontanter
  5. Korta räntefonder (ej konfiskerings risk)
  6. Utländska aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med, då kan man köpa mat även om man själv inte har tillgång till mark eller kunskap om jordbruk vilket man helst också bör kunna/ha tillgång till.

   Att sitta som överbelånad i en lägenhet i en storstad är nog det sämsta man kan göra.

   Radera
  2. Tillgång till utsäde, sättpotatis, fröer och dylikt blir naturligtvis hårdvaluta, liksom höns, får, kor och annan boskap, förurom själva marken.

   Radera
  3. den som likt cornu "äger" mark i närheten av en svältande storstad kommer nog snabbt att tvingas revidera sin uppfattning om äganderätt och lag och ordning bäst klarar dom sig som bor väglöst norr om dalälven och i västra svealand i gränsskogarna mot norge

   Radera
  4. @xtra-allt

   Det beror på vilket scenario man tänker sig. I ett sånt scenario lär inte handel kunna rädda en heller - "hårdvaluta" betyder då sånt som man själv kan använda för att livnära sig på.

   Sen får man nog fundera på hur mycket zombie-apokalyps det blir på landsbygden ifall storstaden svälter och i vilken omfattning man kan klara sig oberörd.

   @Nils

   Dina uttalanden om konfiskeringsrisk är nog inte helt riktiga. Såvida du inte går under jorden så kan man nog tänka sig att man kan råka ut för konfiskering i alla 6 punkter - det görs lite olika bara. Bara för att det senast aktualiserades i punkt 3 betyder inte att de andra är immuna mot den:

   1. Genom en solidaritetsskatt skulle man kunna fördela skulderna från skuldsatta till skuldfria.
   2. Har gjorts förr - man kan t.ex. förbjuda oregistrerat guldinnehav och sen konfiskera endel av guldet för de som registrerar det. Oregistrerat guldinnehav blir då svårt att omsätta.
   4. Förr eller senare måste man lösa in kontanterna när de blir ogiltiga.
   5. Kan antingen konfiskeras direkt ur fondens tillgångar (om den är svensk), konfiskeras vid återbetalning på växlarna (t.ex. om gäldenären är svensk).
   6. Restriktioner på införsel och utförsel av valuta gör att man kan begränsa den möjligheten.

   Radera
 13. Mycket kommer att bero på hur snabbt krisen kommer och hur djup den blir samt hur mycket politikerna lyckas förvärra situationen.
  Om det går åt helvete på allvar kan det bli mycket obehagligt.
  Konsekvenserna för en stadsbo blir mycket allvarliga. Polisen tappar makten som övertas av plundrargäng. Dessa förser sedan sig själva, så länge det finns något kvar. Vi övriga lär inte ha mycket framtid att räkna med.

  SvaraRadera
 14. 1 skuldfri
  2 egen el
  3 självhushåll
  4 samverkan
  5 guld

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra lista, hur löser man egen el på bästa sätt?

   Radera
  2. Www.24volt.eu

   Ett bra vattendrag på ägorna är optimalt

   Radera
 15. Kraschen inleds med en finanskris (bobubblekrasch) som samhället aldrig kommer hämta sig ur. Men det kommer inte bli en revolutionär process, utan en evolutionär dito.

  Innan det sker några stora omvälvningar så kommer dagens politiska krafter att behöva bevisa sin inkompetens. Först ryker den sittande regeringen, och den traditionella oppositionen tar makten (dvs alliansen byts mot de rödgrönbruna eller omvänt, beroende på vem som råkar styra just när krisen börjar). Därefter kommer de konservativa att ta över.

  det är först när dessa misslyckats som det blir intressant. Det bör då vara minst 8-12 år efter kraschen, lite beroende på timingen med val.

  För att kunna förutsäga vad som händer då så får vi jämföra med den senaste stora politiska omvälvningen i Europa, kommunismens fall. Och som alla vet så har det varit väldigt stora skillnader i olika länder. Allt från sammetsrevolution till inbördeskrig och folkmord.

  Man får fundera över vilket land i östblocket som Sverige liknar mest. Jag skulle säga DDR.

  Det närmaste vi kommer i jämförelse är kommunismens fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror du har rätt. Sverige är dock inte så homogent längre.

   Japan är ju intressant, oerhört homogent och pga det och att omvärlden tuffat på så har de klarat sig enormt länge efter sin krasch.

   Tyvärr kommer alldeles för många blir skuldslavar i sverige, vilket antagligen kommer förvärra nedgången ännu mer, då en majoritet som hamnar i den sitsen antagligen blir passiviserade, möjligen för resten av deras (yrkesverksamma) liv.

   Men så småningom kommer det vända. Vi saknar både Japans homogena befolkning, och en omvärld att klänga oss fast vid, då alla kommer sitta i samma båt. Men jag tror socialismen som ett resultat av detta kommer få sig en allvarlig törn.

   Radera
  2. Japan är inte homogent, det har en lång historia av rivaliserande klaner och krig dem imellan.

   Radera
  3. Jaha, vill du berätta mer om dessa rivaliserande klaner och krig efter den 21 oktober år 1600?

   Radera
 16. Som andra påpekat så ser vi sannolikt inte undergången, snarare en djup ekonomisk kris som förvisso kommer vara tuff för alla.

  Men jag tror nog att man kan klara sig hyggligt om man är lite förutseende.

  Mina tips:
  1 - Skuldfri
  2 - Hålla nere kostnaderna, särskilt för uppvärmning och transporter.
  3 - Ser över sina möjligheter att dryga ut matkontot med alternativ som odling, fiske, jakt och vad man kan plocka i skog och mark.

  Särskilt punkt 2 kan göra enorm skillnad mellan en hygglig tillvaro och ren misär misstänker jag. Energi kommer inte bli billigare.

  Hur man ska förvalta sina pengar är en annan, och betydligt tuffare fråga, jag misstänker dock att det inte är så lätt som "buy and hold".

  SvaraRadera
 17. Greenious.
  Tror som dig och några andra här. Samhället kommer inte kollapsa eller gå under. Det blir en ordentlig kris med bland annat ökad arbetslöshet.

  För många blir att kunna ha kvar jobbet den stora utmaningen. Att ha försörjning.
  Om inte kommer även bidragen att minska och är man överbelånad blir det riktigt skit.

  Bankerna kommer att klara sig som vanligt med att staten går in med pengar som skattebetalarna får stå för. Även genom att konfiskera kapital som i Cypern.

  SvaraRadera
 18. Jag saknar alternativet "Vet ej" i undersökningen om när jag tror kraschen kommer och röstar därför ej.

  Angående förberedelser så finns det saker som alla kan göra.
  1. Bli skuldfri.
  2. Ha ett Wibblekonto motsvarande 1 års utgifter.
  3. Vara med i en A-kassa.

  Om A-kassans 300 dagar skulle ta slut så finns Wibblekontot där som en extra säkerhet.
  Eftersom Sverige har kontroll över sin egen valuta så kommer man kunna handskas bättre med denna än Euroländerna kan handskas med sin kris. Euroländer som Grekland, Spanien med flera kommer få ett långvarigt helvete då de EJ har kontroll över sin egen valuta. Tyskland kommer förmodligen bryta sig ur Euron när det börjar osa svavel på hemmaplan.
  Att ha kontroll över sin egen valuta gör en enorm skillnad.
  Sveriges kommande ekonomiska kris kommer troligtvis att vara något längre än krisen på 90-talet men jag finner det högst osannolikt att den skulle bli ett Japanscenario. Det kommer bli kanske 5-7 tuffa år men sen är det dags att kunna tro på framtiden igen.

  SvaraRadera
 19. Som många andra redan skrivit:
  * Skuldfri
  * Minska fasta kostnader
  * Sprida riskerna ekonomiskt som t.ex. inte placera alla medel på ett ställe utan flera, inklusive guld, mark, aktier, kontanter osv.
  * Vara mer motståndskraftig genom att ha dubbla och trippla system för det nödvändigaste (avlopp, vatten, energiförsörjning, elförsörjning, matförsörjning så allt inte kommer från Ica t.ex.) och ha ett litet lager för att klara sig helt utan inköp under en vecka eller så samt en del långtidslager för att klara av längre tids flaskhals.
  * Odla kontakter och kunskap.

  SvaraRadera
 20. Det som för svenskt vidkommande bör vara mest fördelaktigt vid en kraftig nedgång är guld och silver. Med nuvarande förutsättningar, så lär inte priserna i USD sjunka, utan ligga kvar eller stiga. Kraschar svensk ekonomi så bär det utför med SEK, och då kan det bästa sättet initialt vara att äga guld.

  SvaraRadera
 21. Oj vad ni deppar. Sköter man hälsan och behärskar ett ordentligt yrke så klarar man sig alltid vad som än händer. Det kan man aldrig förlora.

  Sedan kan det ju vara strategiskt att bosätta sig så man inte är beroende av långa bilresor..

  På lång sikt så kommer det bli för dyrt/förbjudet med bensin/gas bilar, då blir det andra alternativ. Som t.ex. ved/torv (gengas), som faktiskt fungerar utmärkt - 100 kg ved motsvarar 39 liter bensin (den extra vikten medräknad). Samma motor kan användas. Under andra världskriget rullade det över 70000 sådana bilar i Sverige.

  SvaraRadera
 22. Jag tror inte Sverige kommer ta sig ur den här krisen och vara ett trevligt land att bo i. Om det ändå kommer bli ett Albanien av Sverige kan man lika gärna åka någonstans civiliserat (Schweiz, västra kanada) eller nånstans där man har stark köpkraft (tex nåt östeuropeiskt land).

  SvaraRadera
 23. Verkar som folk tror kometen kommer :) Jag tänkte mig snarare att det blir en sättning på bostadsmarknaden med typ 30 %, som i Danmark. (Danmark finns kvar, för övrigt.)

  En annan sak man kan göra som förberedelse: Starta eget (ev vid sidan av anställning). Det tränar en att inse sambandet mellan arbete och pengar, snarare än det imaginära sambandet mellan "vistelse på arbetsplats" och pengar.

  Vissa kommer bli rika på krisen. Kanske genom att sälja sättpotatis, eller vapen om man går på samma linje som ovanstående kommentatorer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar som att det finns både pessimister och optimister bland de som tror att "denna gång är annorlunda". Optimisterna givetvis tror att det kommer vara guld och gröna skogar medan pessimisterna tror att denna gången blir det annorlunda i form av jordens undergång, kommeten kommer och mutanter tar över jorden...

   Jag tror att det rimliga är att det inte är annorlunda denna gång, det blir lite arbetslöshet, politiska panikåtgärder och sen fortsätter livet på ett eller annat sätt (iaf för de som står ut med förändringar).

   Radera
 24. Likvida medel, precis efter krashen, för att kunna investera i något då antagligen allt rasat i värde då ingen har pengar (vet ej i vad).
  Sen när bubblan nått botten tror jag man ska sitta på fastigheter.
  Vet dom som gjorde fina affärer genom att köpa fastigheter på 90 talet och vi alla vet att historien upprepar sig...

  SvaraRadera
 25. Det är nog bra om du tar med alternativet att segla iväg på en segelbåt. Jag är inte säker på att det är någon bra överlevnadsstrategi, men det är ändå ett alternativ. Jag lutar själv starkt åt det alternativet, men mer som ett sätt att försöka ha ett bra liv så länge det går än som ett sätt att överleva kollapsen.

  SvaraRadera
 26. Inte helt oväntat att folk tror att det går ett år efter valet innan allt går åt skogen.

  SvaraRadera
 27. Läser man kommentarerna så låter de lite som ett mad max eller the road samhälle kommer bli resultatet av att Svergie få svårt med finanserna.
  Spring inte runt och veva då sabbar du de hela, de ska va gött å leva.

  SvaraRadera
 28. Läser man kommentarerna så låter de lite som ett mad max eller the road samhälle kommer bli resultatet av att Svergie få svårt med finanserna.
  Spring inte runt och veva då sabbar du de hela, de ska va gött å leva.

  SvaraRadera
 29. Kraschen kommer 2017 eftersom oljeplatån då kommer att övergå i sjunkande globalt utbud och dramatiskt stigande oljepriser. Minskad efterfrågan på kapital- och insatsvaror slår då hårt mot den svenska exportindustin, vilket sätter igång en kedjereaktion med bostadsbubblan som första dominobricka att falla.

  Tråkigt för Löfvén, men det kommer att bli intressant att se hur den inkompetenta rödgröna regimen dansar runt i blindo efter att ha blivit komplett tagna på sängen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Något sådant ja. Våra politiker anar förmodligen ingenting eller kommer åtminstone inte vilja nämna några onda aningar i valet. De kommer föra en meningslös pseudodiskussion för att de inte klarar något annat.

   Radera
  2. Jag är inte lika bombsäker som alla andra att SD kommer misstroendeförklara regeringen vilket leder till en höger-vänster koalition, annars får ju högern sitta kvar.

   Högern har för övrigt genomfört en del bra saker; sänkt minsta aktiekapital och slopad revisor i små aktiebolag. Nu skall man ta bort det månatliga brevet till skatteverket vilket också bara är slöseri med tid. Det är mer än jag hade förväntat mig (efter endast en handfull miljoner i skatt sedan 2006), men då är den sista biten inte klar ännu förstås...

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Riksdagspartiets höger och vänster hit och dit. Grejen är väl mest att krisen kommer att diskvalificera hela den nu härskande monolitmakten. Intressanta tider stundar.

   Kuckeliku, antagligen anses det väl lite 'främlingsfientligt' att ana något. I alla fall subversivt och med misstankens hermeneutik kan ju det ena alltid leda till det andra... Således är alla riskkalkyler nödvändiga att ignorera i Värdegrundens land, eftersom den enda attityd som inte kan misstänkas är optimismens rosévinsdrickande helnöjdhet.

   Radera
 30. Den intressantaste undersökningen hittills! Väldigt underhållande att läsa kommentarerna från domedagsprofeterna som tror att folk kommer att stjäla av varandra istället för att komma varandra närmare och hjälpas åt.

  Jag efterlyser dock en definition av "den svenska ekonomiska kraschen".
  Att bopriserna faller med långt över 50% (i storstäderna) fattar vi, men vad mer? Arbetslöshet över 25%? Börsfall med 70%?

  Vissa som röstat här kanske tycker att ett börsfall på 40% är en krasch av den svenska ekonomin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Över 50 kommentarer innan någon ställer frågan hur "den svenska ekonomiska kraschen" definieras...

   Blir ingen vidare bra diskussion eller undersökning förrän denna definition har fastställts.

   Radera
  2. Det egentliga problemet är att folk sammanblandar diverse önskemål och vanföreställningar. Inte sällan färgas uppfattningarna av rasism, landsbygdsromantik och diverse irrationella fobier.

   I en begränsad kris, typ en ekonomisk recession, är det förmodligen inte alls intelligent att ha konverterat sina tillgångar till sättpotatis och getter. Kontanter eller guld är förmodligen bättre, liksom låga omkostnader.

   I en gigantisk samhällskollaps där en del funktioner upphör eller nedsätts så kraftigt att man måste producera sin egen mat så är det helt andra saker som blir hårdvaluta.

   Bl a verkar de flesta förutsätta att samhället å ena sidan inte kan distribuera mat, å andra sidan att det på nåt magiskt sätt ska kunna upprätthålla lag, ordning och äganderätt? Mest för att man önskar sig att flytta ut på landet. Ingen verkar heller har reflekterat över sådana saker som var man ska få antibiotika ifrån. Bara man bor på landet så löser sig allt, liksom.

   Diskussionen här är långt ifrån rationell - snarare är den ett utlopp för diverse önskedrömmar om en bättre värld.

   Radera
  3. För övrigt kommer jag att tänka på slutscenen i Fight Club när jag läser vad folk skriver här - de längtar efter en omstart. I filmen uppnår man denna genom att spränga ett gäng servrar som innehåller all kontoinformation och gör därmed alla skuldfria men fattiga.

   Det finns nog många som önskar sig att en ekonomisk kollaps, en EMP eller nåt liknande ska kunna uppnå en liknande effekt - en återfödelser där man skaffat sig ett försprång med 100 kg sättpotatis i källaren. Verkligheten är nog, tyvärr, inte lika enkel.

   Radera
  4. analysing. Det är väl inte så svårt. Vi har ju haft krascher 1930, 1970, 1990, 2000 och 2007. Nu kanske lite värre för att vi har byggt på så höga lån. Svårt att exakt definiera vad en kris är. För vissa värre än andra.
   Men jag tror inte att vi blir som talibanerna i Afghanistan och vi börjar mörda och lemlästa.

   Radera
  5. Träffsäker analys Ben Dover. Kanske också därför apokalyps-filmer och -serier blivit så populära. Ibland tänker man nästan att det vore skönt att få gå upp på morgonen och hugga ihjäl några zombies istället för att masa sig till jobbet och stirra på en skärm i 8 timmar, men i verkligheten är det antagligen inte alls lika roligt.

   Hursomhelst vore det bra med lite förändring, samhället vi har byggt är varken hållbart och ger inte bra förutsättningar för lycka åt de flesta.

   Radera
  6. Man drömmer om att hacka zombies, men är själva kontorszombies som stapplar till sin arbetsplats och tillbaka varje dag.

   Radera
  7. Det är alltid zombiemytens egentliga grund. Var samma sak på 70-talet.

   Radera
 31. Det är väl bara att köpa en popcornmaskin och njuta av kraschen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det alternativet MÅSTE ju bara vara med bland alternativen till förberedelse inför kraschen...

   Radera
 32. Skuldfri verkar vara det populäraste vid en krasch iaf. På andra plats likvider för att klara sig ett par år. Sen att ha låga utgifter. Vapen verkar populärt bland vissa individer....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill man gamblea så är det väl bara att sälja allt av värde, flytta till en husbil, maxbelåna sin depå till fast ränta och köpa långa guldterminer för alltihop. Lycka till!

   Radera
  2. @Björn

   ...och hoppas att du får leverans på guldet så du kan få loss pengar att betala tillbaks lånet för? Att låna pengar för att låna ut innebär att man står där med skägget i brevlådan ifall man inte får tillbaks pengarna man lånat ut.

   Radera
  3. Det är ju inget problem. Du vet väl hur det var med tyskarna? Dom ville repatriera sitt guld från New York och vad jag förstår skeppades det iväg redan nästa morgon. Eller var det om 7 år? Fast nu är ju Tyskland bara en kärnvapenmakt så du kommer säkert inte få några problem med dina leveranser. (Obs: ironi)

   Radera
 33. Skuldfri är väl bra, men minst lika viktigt är nog att vara frisk och stark och förmögen till både självförsvar och samarbete.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och snygg.

   Radera
  2. I alla fall om man är kvinna. Eller kvinna är kvinna.. eh ja.

   Radera
 34. Jag har svårt att tro att nästa ekonomiska kris här i Sverige skulle leda till total anarki och svält. Däremot så skulle det kanske innebära att folk får svårt att betala sina skulder, många blir arbetslösa och kan (gud förbjude) inte åka till Thailand varje år. Vi kanske blir tvungna att bo trängre och äta lite mindre flådig mat. Tillbakagång till kålrot och potatis är inget som skadar nämnvärt. Skulle krisen bli värre än så får vi hoppas att de flest människornas godhet segrar över de desperata egoisternas feghet så att vi slipper rövarband och vildsinta pundringar. Men för att vara realistisk så tror jag att minimera sina skulder och ha små levnadskostnader i övrigt är en tillräcklig försiktighetsåtgärd än så länge. På sikt är det nog klokt att satsa på ett liv som lutar mer åt självhushållning då matpriserna (lika som priset på allting annat) kommer att stiga rejält i takt med oljepriset...

  SvaraRadera
 35. Svd näringsliv refererar till din undersökning.

  SvaraRadera
 36. Allt för ofta när det pratas ekonomi likställs verkan med orsak. En fallande bostadsmarknad lär till exempel bero på ökade räntor och ökade räntor på... Från 2015 övergår Sverige till en mindre gynnsam demografi. Vi får till exempel en stor spenderande och därmed inflationsdrivande pensionärskår. Detta måste mötas på något sätt och vapnet heter högre räntor. Inflationen kommer också pressa exportsektorn och bytesbalansen försämras. När inflationen visar 4-5% kommer många bostadsägare titta i sina lånepapper och undra vad som hänt. Det här är förstås ingen undergång, men väl en flashback till 70-talet.

  SvaraRadera
 37. Det bisarra är ju att politikerna vet både att husprisbubblan kommer att spricka och att peak oil kommer att skapa en kollaps - men de vet också att den som säger obehagliga fakta till folket inte får speciellt många röster. Att ta politiskt ansvar är politiskt självmord.

  SvaraRadera
 38. Ehhh.. vad göra om kraschen kommer 2015/16!? Först "vinna på lotto" för att betala 2 mkr i skulder, sedan knyta kontaket, bygga ett nätverk av likasinnande och börja organisera någon form av exodus från storstaden...?

  SvaraRadera
 39. Skydda sig mot kraschen.
  1. Att vara skuldfri
  2. Placera i guld och silver
  3. En viss del sparande i bitcoin (ingen konfiskeringsrisk).
  4. Kontanter
  5.Elbil, eventuellt med räckviddsförlängare (BMW i3)
  6. Egen el, vatten, avlopp och värme
  7. Ett buffertlager mat och coca cola.
  8. Ett funktionssäkert vapen och mycket ammunition.
  9. Ett säkert hus. (kross och skottsäkra rutor och dörrar, eventuellt med skottgluggar).

  SvaraRadera