Cornucopia?

Aktuellt

Bloggläsarnas yrken: IT, teknikkonsulter, militär och polis, läkare och jurister

Nedan presenteras resultaten av förra söndagens enkät om vilka branscher bloggläsarna jobbar i. Föga överraskande hittas majoriten inom de...

2013-09-28 13:07

Mediakåren är Sveriges navel

I ett utfall av sällan skådat navelskåderi rasar mediakåren över att, i deras tycke, överlöparen Hanne Kjöller från Bonnier/DN, skriver det alla andra redan är medvetna om: Att journalister ljuger som bortsbindare eller förvanskar, förvrider eller utelämnar hela eller delar av sanningen.


Kamerorna
Kjöller har lagom till bokmässan släppt boken En halv sanning är också en lögn (Adlibris 177:-, Bokus 190:-), vars titel avspeglar journalistkårens dagliga värv. Hanne exemplifierar i boken några fall där media vilselett allmänheten, men detta är bara toppen av isberget.

Den samlade journalistkåren, som vill utmåla sig själva som sanningssägare och samhällsbärare, rasar förstås och letar själva reda på några exempel på felaktigheter i Kjöllers bok. Vilket bara bevisar tesen, dvs att journalister inte är att lita på.

Lammet inför vargarna.
Kjöller kastades till vargarna på bokmässan och fick med en passiv moderator och en fradgaspottande SVT-representant från Uppdrag Granskning stå till svars på scenen, inför en rosenrasande hundrahövdad publik av kulturelit och journalistelitkåren. Jag såg både ruttna tomater, tjära och fjädrar, samt någon som höll på med att knopa på ett rep i publiken. Man säger ju helt enkelt inte sanningen, man är ju ändå journalister. Det enda som det fanns fler av än journalister var kameror, för här skulle det minsann dokumenteras.

Mediakåren är nämligen Sveriges navel. Ärligt talat har jag inte sett någon privatperson som är upprörd över Hanne Kjöllers "avslöjande". Alla vet att journalister ofta tummar på sanningen, allt för en bra story.

Och mediakåren älskar att överdriva sin egen betydelse genom denna form av navelskåderi, som nu tynger ner medias hemsidor på Internet. (Bonnier/DN, Schibsted/SvD) Mediakåren verkar rent av kräva att boken ska dras tillbaka eftersom Kjöller på ett ställe blandat ihop bostadsrätt och hyresrätt.
"[De] som blir angripna i boken passar kanske på att ge tillbaka" - förläggaren Dorotea Bromberg till Schibsted/SvD
Ett tips. Enklare att hålla käft, alternativt medge att man inte är perfekt och ibland har fel eller gjort misstag, än att likt små barn börja skvätta tillbaka vatten i den lilla ankdammen.

Nu finns det förstås även bra och ärliga journalister, men alla som varit föremål för nyheter eller "avslöjanden" vet att det i bästa fall bara är halva sanningen som kommer fram i nyheterna. Generellt kan man rent av utgå från att ju mer spektakulärt ett avslöjande är, desto längre är det från sanningen.

Hanne Kjöllers ord om sin bok:
"Som mediekonsument har jag gång på gång blivit påmind om hur sant påståendet är. Hur journalister genom att utelämna vissa avgörande uppgifter kan skapa en helt felaktig, och då menar jag verkligen helt felaktig, bild av verkligheten. Vissa reportrar har mer och mer gått in i rollen som aktivister snarare än journalister. I stället för att söka sanningen,också när den är obekväm för den enskilde, har reportrar iklätt sig Robin Hood-kostymen och blivit ett slags överklagandeinstans som driver enskilda fall. Arbetsverktyget är ofta en dramaturgisk modell med offer, hjälte och skurk. Haken med denna Hollywoodtypiska berättarteknik är att den vanligen fördummar mer än den förklarar.

Just för att jag tror på att journalister har en viktig roll i det demokratiska samtalet blir jag smått galen över utvecklingen. Just för att jag menar att ett upplyst folk är en förutsättning för en fungerande debatt. Just därför har jag svårt att uthärda alla dessa halvsanningar och hellögner. Och just därför skriver jag den här boken."
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

52 kommentarer:

 1. Hanne Kjöller jobbar fortfarande på DN och hade en signerad krönika där så sent som igår. Det var DN som organiserade den här presskonferensen, eller hur samlingen nu rubricerades. Mot den bakgrunden förefaller det finnas visst hopp om svensk journalistik. Men det finns säkert extremt mycket grund för det som Hanne Kjöller skriver. Det låter som en högst läsvärd bok.

  SvaraRadera
 2. Navlar är väl ganska oförargliga ting som inte gör mycket väsen av sig och än mindre skada. Så jag skulle uppskatta om du antingen förklarar uttryckssättet eller hittar något bättre uttryck!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Navelskåderi.

   Radera
  2. Det är tydligt att Cornu kopplar navel till navelskåderi men journalisterna behöver granska sig själva i det här avseendet och då är det lite märkligt att skälla på journalisterna för att de gör det. Det hade varit värre om journalisterna vägrat att komma till presskonferensen.

   Radera
 3. Det är precis därför jag slutat lägga någon större vikt vid att följa nyheterna. Dels får man en bild av händelserna som i bästa fall stämmer hyfsat med verkligheten, och sedan gör urvalet av händelser att man överskattar riskerna. Läser man om mord-rån-våldtäkt-mord-överfall-rån-mm varje dag så sätter det sig i bakhuvudet även om jag vet att risken att jag ska drabbas är liten.

  SvaraRadera
 4. Var det Ingvar Carlsson eller Göran Persson som sade att man får inte ljuga men man måste inte säga hela sanningen? Våra politiker är duktiga på att inte säga hela sanningen och på att hålla ett litet tal om något annat än det man frågade om. Journalisterna ljuger också gärna genom en högst selektiv faktaredovisning. Helt klart är många journalister aktivister snarare än sanningssägare. Och så är de förstås lösnummerförsäljare och tittarmaximerare. Då är sanning och helhetssyn ofta för tradigt.

  SvaraRadera
 5. Kan ge en bra analogi till dataspels branchen. De flesta gigantiska bolagen vägrar att någonsin hävda att någon av deras produkter har problem, buggar eller "fel". Man förbättrar bara produkten, ingenting man gör kan leda till försämringar.

  Paradox interactive (ironiskt nog ett svenskt företag) har sedan starten 2006 haft som ideologi att alltid säga sanningen, även om det leder till att erkänna dåliga beslut, erkänna buggar i program och sedan försöka lösa de problemen.

  Detta har bl.a. lett till att deras spel är kraftigt underrepresenterade på pirat-sidor (trots en minimal budget för pirat-skydd), har en stor, trogen följarskara som gillar det de gör bra, men kritiserar omedelbart någonting som de tycker var skit.

  Tyvärr så verkar svensk tidningsmedia lida av storhetsvansinne jag inte tror kommer att försvinna under lång tid.

  SvaraRadera
 6. Det bästa är att låta bli att följa sveriges journalistkår. Visst, ibland missat man något, men för att hitta det tvingas man impregnera hela sitt intellekt med skit. Mindre trevligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha +1 på " impregnera hela sitt intellekt med skit"

   Radera
 7. Vafalls menar hon att uppdrag granskning inte visar hela bilden på ett objektivt sätt!
  Oförskämt och insinuant-något mer ovinklat än Janne och hans kollegor finns inte!
  Eller kanske ändå klimatrapporteringen på Rapport med Erika Bjärström kanske slår dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. EB har i mina ögon totalt övergivit sin roll som granskande journalist, hon tar IPCCs utsagor som sanningar och skulle aldrig någonsin komma på tanken att intervjua en klimatforskare som ställer sig utanför IPCC, t ex Lennart Bengtsson, för att få lite balans och perspektiv. Hon är en megafon åt makten, inte en granskare av den. Behöver jag säga att hon har en bakgrund på Miljöaktuellt?
   DNs "journalist" som igår tog hand om chatten försvarade IPCC genomgående mot alla frågor. "Temperaturen stiger visst och värmen har försvunnit ner i djuphaven". You couldn't make it up.

   Radera
 8. Ja de kanske ljuger, men de gör det ju får vår skull. Hur skulle vi enkla människor kunna hantera sanningen? Då är det mycket bättre om våra moraliskt överlägsna journalister lägger sanningen till rätta lite först.

  Mediaeliten agerar självutnämnt Väktarråd, hur skulle det kunna vara dåligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att inte tala om kommunala förvaltningar runtom i landet som tror att det är deras uppgift att påverka opinionen rörande saker som korrekt genusperspektiv och mångfald m.m, eftersom de har fått ett sådant "demokratiskt" uppdrag från Kommunstyrelsen.

   Radera
 9. I mitt tidigare liv skrev jag en del protokoll. Det innebar att förenkla, att dra samman resonemang, att strunta i vissa saker som hände på mötet etc men försöka se till att det viktigaste ändå kom med. Det är väl ungefär så som bra journalistik fungerar också, att upplysa om väsentligheter. Har Kjöller alltid levt upp till den principen?

  Att för "balansens skull" släppa fram rena dårar ger jag inte ett smack för! Eller skall vi köra matchen syre mot flogiston kanske? Vem har rätt?

  SvaraRadera
 10. Hanne Kjöller har också uttalat stöd för polisens etniska profilering i Stockholms tunnelbana. Undrar om hon också stöder deras permanenta etniska register, eller Stockholm stads zigenarregister?


  Förövrigt så tillhör LW också denna medieelit. Titta bara på hur han ströp det fria ordet när han satte munkavle på alla patrioter. Han ägnar sig åt sensationsjournalistik där bara halva sanningen tillåts komma fram. : D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har aldrig påstått något annat.

   Dessutom ströp jag inte det fria ordet. Jag ströp användandet av enskilda specifika ord, för att få ett bättre debattklimat. Vilket bloggen också fått sedan dess. Att en del tolkade det som att de inte får kommentera är deras problem.

   Radera
  2. Det var att ta i, du får fortfarande säga precis vad du vill i andra sammanhang, t ex på din egna blogg eller twitterkonto, men inte just på LWs. Vet ej hur mycket han tar bort, men jag tycker det är ganska högt i tak.

   Radera
  3. Mitt inlägg var riktat till purjo om nu någon missuppfattade det.

   Radera
  4. Ofta får man läsa i kommentarsfälten att journalister borde leverera objektiva nyheter och lämna tolkandet åt läsaren. Hur då? Allt som skrivs är subjektivt. Det som är färgen röd i mina ögon, kan vara rosa i någon annans.

   Därmed inte sagt att det inte finns gradskillnader, där Hanne Kjöller är ett lysande exempel.

   Jan Helin: ”Men min poäng här är att Kjöllers bok inte är journalistik som söker sanning. Det är opinionsjournalistik som söker argument för en politisk verklighetsbeskrivning.”

   Hanne Kjöller har en agenda och den framförs, medvetet eller omedvetet, med fascistoliberala, sverigedemokratiska problemformuleringar – till den grad att hon t.o.m. omedvetet börjat citera Jimmie Åkesson där hon, med målande och i positiva ordalag, beskriver och värdesätter sin egen karaktär med Jimmies karaktärsmåttstock.

   Hon säger: ”Det handlar inte om hur hårt du kan slå utan om hur många slag du kan ta och ändå fortsätta kämpa.”

   Sant, och hon har utdelat många mot invandrare, sjukskrivna och fattiga. De andas fortfarande fastän hon, i DN:s ledarsida, oförtröttligt sparkar på dom som redan ligger ner – och då speciellt på de som inte tar leversparkana i tysthet, utan undslipper ett och annat ljudligt stön.

   Jag noterar med intresse att tyngdlyfterskan ännu inte sparkat på den lesbiska gruppen.   @ Cornu

   Du glömmer att det fortfarande finns etniska svenskar som ännu inte insett att folk boendes kring Medelhavet, Persiska viken samt Röda havet, faktiskt är ”apejävlar”. Patrioterna önskar bara att media tillåter en ballanserad verklighetsbeskrivning så att etniska svenskar lättare ska kunna dra gränsen för etnisk exklusivitet. Är det att begära för mycket? Varför är det som sägs i riksdagens talarsol inte gott nog för din blogg? Tror du att du är bättre än Jimmie Åkesson? : P   OT

   De flesta brott begångna av invandrare har också invandrare som offer.

   OT 2


   Polisens hemliga tecken för värdegrunds-timeout

   Radera
  5. 1. Har du läst boken? Jag har inte det, men man bör kanske bilda sig en egen uppfattning istället för att lita på den journalist som man gillar bäst, tycker är snyggast eller som har rätt partibok.

   2. Det är rimligt i alla yrkesgrupper att man ska ha tillfälle "prata fritt", t ex i enskilda samtal med närmaste chef eller med kollegor. Den som inte kan det, kan inte heller känna att de har sin organisations stöd. Och hur ska man överhuvudtaget hitta alla rasistiska problepoliser om man aldrig ska tillåta dem att uttrycka sig?

   Radera
  6. OT 2b


   Polisens hemliga tecken för värdegrunds-timeout – 2b

   ”Men Polisförbundets Christina Bran Dannberg, ombudsman för jämställdhet och mångfaldsfrågor, anser att polisen ska vara försiktig med att slå sig för bröstet, särskilt med tanke på romregistret.
   – Jag tycker att det är hemskt. Jag vet inte om ansvariga chefer saknar etisk kompass eller kunskap. Men man undrar vad det är för kvalitet på värdegrundsarbetet när man satsar så mycket och sådana här incidenter ändå kommer upp, säger hon.
   Flera poliser som DN har talat med, och som välkomnade arbetet när det drogs i gång, är i dag kritiska och menar att projektet inte har påverkat polisens attityder.”

   Och.

   ”En av eleverna i den pågående studien beskriver policyn som "tre ord på ett papper för att..eh..Bengan [rikspolischef Bengt Svenson] ska kunna stå i media och säga att vi har en värdegrund".”

   En duktig poliselev, som redan tagit till sig den nedlåtande polisjargongen från de operativa och politiskt inkorrekta cheferna. I deras ögon är alla poliser som förespråkar jämställdhet eller etnisk inkludering inga riktiga poliser – veklingar som nedlåter sig till att suga lesbisk klitoris och käka omskuren getkebab. Papperspoliser.

   Riktiga poliser ser trakassering av invandrare som en sport för de med chefsaspirationer. Med rätta. Historiskt har just sådana poliser blivit befordrade. Det är därför polisen är en dysfunktionell myndighet idag.

   Och.

   ”Rune Engström, lärare på Polishögskolan och polis som under många år arbetat i yttre tjänst, är också kritisk till värdegrundsarbetet.
   – Det är ett luftslott som man har slängt en massa pengar på. På skolan jobbar vi väldigt mycket med bemötande och värderingar, men ute i arbetslivet får studenterna höra "glöm det du lärt dig, det här är verkligheten". Hos polisen finns en kultur där man får göra som man alltid har gjort. Och i en organisation där det är lågt i tak men kort till dörren vågar ingen säga ifrån, säger han.”

   Läs gärna en äldre kommentar jag skrev och som handlade just om ”Och i en organisation där det är lågt i tak men kort till dörren vågar ingen säga ifrån, säger han.”

   Radera
  7. Tre ord: Det kommer mera.

   Radera
  8. @Purjolöken
   Du skriver:
   "De flesta brott begångna av invandrare har också invandrare som offer."

   Vad har du för källa till det påståendet? Jag hittar inte den brottsofferstatistiken. Jag är speciellt intresserad att få veta hur fördelningen bland våldtäktsoffer ser ut.

   Radera
  9. @Purjolöken, blev riktigt upplyft av artikeln. Tur att ingen inom Polisen tvingas ta det förljugna värdegrundsdravlet på allvar. Värdegrunden är totalitär smörja som makten försöker smyga in överallt. Skrota policyn så kan ordningsmakten göra sitt jobb i allmänhetens tjänst, exempelvis registrera romer.

   Radera
  10. Om det är Kapten Klänning* som har skrivit värdegrundspolicyn, så skrota den genast?

   Det vore väldigt syn för allmänheten om polisen inte får kartlägga/registrera kriminella nätverk/klanstrukturer. För då kommer Sverige per automatik bli ett laglöst korrumperat territorium.

   *) Han som inte levde som han lärde ut.
   http://sv.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6ran_Lindberg_(polis)

   Radera
 11. Har arbetat mycket utomlands och också bott i andra länder. Visst finns dålig journalistik, lögner och snask också där, men det jag uppfattar som unikt för den svenska journalistkåren är att man driver sin alldeles egen agenda och försöker etablera sig själv som en yttersta maktfaktor som inte accepterar någon opposition eller något oliktänkande. Jag betraktar Sverige som en "mediakrati" med bibehållna demokratiska institutioner. Respekt för Hanne, jag skall snarast köpa boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, många journalister driver sin egen agenda. Och när 70% av medieeliten tillhör den rödgröna sörjan blir rapporteringen lite ensidig i vissa ämnen. Jag är dessutom helt övertygad om att vissa journalister ser det som sin uppgift att uppfostra pöbeln.

   Radera
  2. Instämmer. Den svenska journalistiken är otroligt subjektiv. Som läsare matas man hela tiden med åsikter, "så här ska du tycka om det här", snarare än att återge nyheten och låta läsaren själv tänka.

   Radera
  3. Håller inte med rexx. Svensk media är fan helgon jämfört med t ex Fox News.

   Radera
 12. Ska se om jag lyckas köpa boken. Det är väl enda sättet, se till att det går bra för de vettiga.

  SvaraRadera
 13. Hanne Köllers bok kommer man ju inte direkt att läsa. Att journalister ljuger är inget nytt, men hon själv har aldrig varit bra på att hålla sig till sanningen så varför ska man köpa hennes bok?

  Den borde heta Stenkastarens Glashus. För det är ett ämne där alla kastar sten i sitt egna glashus.

  SvaraRadera
 14. Gellert Tamas i Aftonbladet totalsågade Kjöller och hennes inlägg kring Husby där hon har stora problem med att söka i databaser och källgranska, vilket man ej behöver vara journalist för att kunna. Riktigt kul läsning faktiskt med tanke på hennes bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gellert Tamas må ha rätt om "Husby".

   Men hans redovising om de så kallade apatiska flyktingbarnen var tendentiös och gav en förljugen bild, i syfte att plussa på massinvandringen.

   Radera
 15. Ska definitivt köpa boken och på det dyraste och det mest inkomstbringade sättet som finns.

  SvaraRadera
 16. Hedervärt av Hanne. Kommer köpa boken för att stödja rakryggat beteende. Fradga spottande kollegor innebär att hon satte fingret på en öm punkt.

  SvaraRadera
 17. Vad mycket värre är, är att det svenska journalistiska etablissemanget med sin omertà (tystnadsplikt) gällande eventuell rapportering om kriminalitet bland invandrare, med stor sannolikhet har bidragit till ökningen av grov brottslighet i Sverige under senare tid. Bakgrunden är att Moder Svea har pådyvlats massinvandringen och fått nära många invandrare vid sin barm, samt faktumet att invandrare (=utrikesfödda) är överrepresenterade i statistik över grov brottslighet. Om journalisterna hade värnat mer om rättsstaten och det goda samhället hade de kritiskt granskat massinvandringens avigsidor, såsom kriminalitet.

  I Axess TV 2007 Åsiktsmaskinen, nämns omertàn dvs. att locket bör läggas på för journalisternas rapportering om invandrare och deras brottslighet, cirka 2 minuter in i inslaget:
  http://www.youtube.com/watch?v=n4u6XsG7h7Q

  Susanna Popova:
  -Thomas du och jag var båda två på i slutet av 80-talet på en konferens för journalister där man på allvar diskuterade om det var dags och ta av locket för rapporteringen om brottsligheten bland invandrarna eller om locket skulle ligga på.

  Thomas Gür:
  -Min uppfattning var väl att på den konferensen var det bara du jag som ansåg att man skulle ta locket. Medan alla andra ansåg att det var jättefarligt att lyfta av det här.

  Susanna Popova:
  - Det är mitt minne också.

  När Per Gudmundson skrev följande artikel, fick han skarp kritik från sina så kallade journalisterkollegor, för att han bröt omertàn.
  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/brottslighet-bland-invandrare-borde-oroa-alla-partier_6272110.svd

  http://www.newsmill.se/artikel/2011/08/22/drevet-mot-gudmundson-liknar-utmobbningen-av-mig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som allom är bekant är det förstås här den riktigt stora mörkläggningen och systematiskt selektiva rapporteringen försiggår, vad som befinner sig under C:s isberg ovan. Tar Kjöller upp det i sin bok är frågan?

   I rättvisans namn kan det tilläggas att journalister inte alltid bara förvrider högerut. Nu så här i efterhand framkommer uppgifter att Uppdrag Granskning i stort sett fejkade fram bilden av ROKS i "Könskriget" från 2007, som lade genusforskarinnan Eva Lundgrens karriär i spillror. Nu kan jag inte alls verifiera de påståendena, men det skulle inte förvåna mig.

   Radera
  2. Utan att peka finger mot några så är det märkligt att den svenska pressen som är så vänstervriden och genusfixerad talar så tyst om Sveriges våldtäktsstatistik. Eller det kanske är just därför, man lägger locket på, samtidigt som Sverige drar ifrån övriga västvärlden som våldtäktsnationen nummer ett. Långt före våra nordiska grannar.

   Radera
  3. Locket på i detta avseende är bara ett klassiskt inslag i totalbilden. Dock skall man ha klart för sig att Sveriges unika position i våldtäktsstatistiken också påverkas av att det är extremt lätt att dömas för våldtäkt i Sverige. Ett mörkertal av domar förefaller ha avkunnats på högst diskutabla grunder.

   Radera
  4. Fråga den 15-årifa flickan i Tensta om hon håller med. Hon sa ju uttryckligen inte nej tillräckligt kraftfullt och gjorde inte heller motstånd så det kan inte utelutas att hon var med på det.

   Radera
  5. Det hade varit mycker mer politiskt gångbart för mig att bara peka på våldstäktsstatistiken med den outtalade utgångspunkten att rättssamhället fungerar. Tyvärr är verkligheten inte så enkel och finns det mycket som tyder på att i fall av sexualbrott så är det i regel hellre fälla än fria som gäller än tvärtom.

   Sedan har antalet våldtäkter under lång tid gått upp ändå i takt med inflödet, med en överrepresentation av icke-etnosvensk bakgrund bland förövarna.

   Radera
 18. Att pressen ljuger har väl varit allmänt känt sedan 70-talet. Den intressanta frågan är därför inte ATT media ljuger, utan varför det lyfts fram JUST NU. Det har skrivits flera böcker om medias lögner som tystas ner, det finns åtskilliga sidor på nätet som behandlar ämnet, så varför väljer media själva lyfta på locket?
  För det är trots allt en medveten strategi åtminstone från DN och sannolikt övriga media, det hoppas jag alla förstår. Det är inte så att en journalist på något sätt fått samvetskval, utan det är en välregisserad fars.
  Så frågan är igen, varför just nu? Banar man väg för något större, tex tänker man offra någon av elefanterna i vardagsrummet (klimatalarmismen, genusvetenskapen, kasinoekonomin, integrationspolitiken, EU-vurmandet, flumskolan)? Eller handlar det om en anpassning till den ekonomiska verkligheten, dvs ser man ett behov av en sanningsenlig nyhetsrapportering för att öka det snabbt sinande kundunderlaget?
  Är det en upptrappning av public service vs privata tidningar där de privata tidningarna anser att PS klampat in på deras territorium genom sin internetsatsning?


  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle iofs kunna tänka mig att Hanne Kjöller börjar tröttna på att producera krönikor vareviga vecka och ville gå vidare till ett större projekt. Behöver ju inte ligga nån konspiration bakom att hon skriver en bok, liksom.

   Radera
  2. Fast min poäng är att medias selektiva sanningssägande är det som är själva "konspirationen".
   Det som händer nu är tvärtom något helt unikt, media uppmärksammar någon som är kritisk mot media. Förr har dessa misshagliga personer tystats ner.
   Det är alltså inte det faktum att en journalist skriver en bok som är intressant, utan att resten av journalisterna uppmärksammar henne officiellt.
   Säg att det har produceras ett par samhällskritiska böcker varje år, och dessa tystats ner i media, varför gör man tvärtom just nu?

   Radera
 19. Så länge vi har opartiskheten själv personifierad i munken på di. så kan vi sova lungt

  SvaraRadera
 20. Journalister har en skev och mycket förljugen självbild - att man är en slags underdogs som på uppdrag av Folket skall granska Makten. I själva verket innehas den största makten i Sverige av media. Som Janne Josefsson konstaterat, så är media åklagare, domare och bödel på en och samma gång.

  SvaraRadera
 21. Så länge det skriks om "journalister" i stället för den mycket mindre grupp som äger, kontrollerar och redigerar media, kan 'Makten' sova rätt lugnt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte makten sover det minsta lugnt när sanningen sakta men säkert blir allmän egendom. Fler och fler ser igenom demokratin och det ekonomiska systemet.

   Radera
 22. Med internets inträde har journalistkåren bytt skepnad från att rapportera om verkligheten till att bli optionsbildare. När nu möjligheten finns att finna fakta på annat håll går väldigt stor del av journalisternas energi åt till att belacka meningsmotståndare isf att rapportera nyheter. Ett tydligt tecken på detta är ffa de olika mediernas kulturredaktioner som isf att skildra kulturen i landet och världen ägnar sig åt politiska agendor.

  SvaraRadera
 23. En utmärkt krönika av Cornu, med många utmärkta kommentarer! Dock saknas en komponent i problematiken; att pressen finansieras av läsarna/medborgarna/väljarna, och att många av dem trivs fantastiskt bra med den situation som (de p g a medias förvrängningar och förvanskningar tror) råder. Det är gott och väl att man själv slutat skicka pengar till lögnfabrikerna, men vill man verkligen förändra bör man tala med sin nästa.

  SvaraRadera
 24. Behöver du ett brådskande lån eller finansiell tjänst? Kontakt [email protected] / http://charitycorporation.gnbo.com.ng

  SvaraRadera