Cornucopia?

Aktuellt

Enkät: Har du förtroende för svenska myndigheters hantering av coronakrisen?

Dags för en liten enkät om vad du har för förtroende för svenska myndigheters hantering av coronakrisen? Svara nedan. Smittförande ämne...

2013-09-25 11:41

Media och journalister kartlägger efter kön och etnicitet - och hänger ut

Med anledning av #analysfilgate, så är det på sin plats att uppmärksamma att media och journalister upprättar omfattande personregister, där de både registrerar kriminalitet, kön, ålder, namn, åsikter mm. Delar av dessa personregister publiceras sedan i artiklar eller i böcker, för allmänheten att läsa. Syftet är att tjäna pengar och inte att likt polisens motsvarigheter, som inte publiceras för allmänheten att beskåda, bekämpa brottslighet.


Jag har sett många sk kartläggningar publicerade av svenska journalister. Dels finns de i bokform, där Svensk Mafia är ett exempel på hur man kartlägger personer, upprättar personregister och publicerar för att tjäna stora pengar.

Stampen/GP har publicerat kartläggningar av MC-gängen i Göteborg, även om jag för tillfället inte hittar dessa personregister online. Där gick man ut med bland annat ålder, bostadsort, gängtillhörighet, brottsregister och registrerade motorfordon. För att göra detta måste man upprätta ett internt personregister, där man i någon form för in uppgifterna. Man kan också notera att det antagligen finns fler personer än så i dessa register, men där man i tidningen väljer av utrymmesskäl inte publicerar allt. Man gör alltså någon form av databehandling av uppgifterna.

Andra kartläggningar hittar man t ex hos Schibsted/Aftonbladet, som hänger ut män, mestadels av utländsk etnicitet, med brottsregisterutdrag, namn och bild, för allmänheten att beskåda. Man registrerar alltså klart och tydligt utifrån kön här. Genom att ange uppgifter som "tillsammans dömda för över 100 brott", bevisar man att man har upprättat ett personregister och summerat antalet brott för de som omfattas av detta utdrag av registret. Man har alltså här gjort en databehandling av personuppgifter.

Hos #analysfilgate-aktuella Bonnier-sfärens Expressen hittar man en kartläggning över misstänkta brottslingar som är efterlysta. Även här selekterar man på män och utländska etniska bakgrunder. Man hänger ut dem med namn och bild, samt detaljer om misstankar.

Detta är bara ett litet urval av medias kartläggning av personer, som alltså motsvaras av någon form av personregister. Media har garanterat också kartlagt och upprättat register över politiska åsikter, t ex vilka som är aktiva i alla våra riksdagspartier eller många som jobbar för dessa partier. Sannolikt har man både namn, kontaktuppgifter och politiskt tillhörighet. Man åsiktsregistrerar alltså politiskt aktiva.

Andra kartläggningar är när man publicerar "högst inkomst i din kommun" och liknande uppgifter. Definitivt personregister, som man databehandlar, även om man bara hämtar ut uppgifterna ur offentliga register. Där handlar det inte ens nödvändigtvis om misstänkt kriminella.

Nu är det kanske fullt lagligt och rent av nödvändigt för journalister att ägna sig åt upprättande av personregister, utan tillstånd från Datainspektionen. Men då ska man inte heller kasta sten i glashus och sätta efter polisen för att upprätta personregister som led av utredningar.

Härnäst får vi väl utgå från att SÄPO:s register över misstänkta terrorister måste skrotas. Det utgör sannolikt både kartläggning av kön, hårt selekterat på män, etnicitet och politiska åsikter, samt religiös tillhörighet. Registrering av både etnicitet, religion och åsikter. Dessutom finns motsvarande internationella register, med spärrlistor för t ex flygresor. Även det är åsiktsregistrering och om man nu rasar över #analysfilgate, så bör man väl kräva att alla spärrlistor, som hindrar misstänkta terrorister att flyga, ska skrotas.

Så nu när stenarna far runt i glashuset - var är visselblåsarna inom media, som avslöjar vad för personregister Stampen, Schibsted och Bonnier och deras anställda sitter på i sina datorer? För de finns garanterat.

Låt oss nu höra repliken: "Vi måste faktiskt kartlägga åsikter mm som en del av vårt jobb (=tjäna pengar)". Fast det ska alltså inte polisen få göra?

Tillägg: Den kristna tidningen Dagen kartlade precis alla ministrars religion. Snacka om åsiktsregistrering och att registrera folk efter religion.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

70 kommentarer:

 1. Kvällsblaskan brukar köra med "så mycket tjänar XX i din kommun" allt för att underlätta för tjuvarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja de löpsedlarna tycker jag är oroväckande. Undrar om det finns något samband med att bli utpekad, som senast "Här är paren i din kommun som tjänar mest" och efterföljande brott?

   Ja, var är visselblåsarna inom media? Det borde finnas gott om journalister som inser att de snart blir arbetslösa, med lite dåligt samvete över vad som skrivits i blaskan de arbetar på, som skulle kunna förbättra världen en hel del.

   Radera
  2. När de kör "här är paren" bevisar de att de databehandlat uppgifter, eftersom de slår samman hela kommunens kombinationer av par(tners) för att räkna ut vilket par som tjänar mest. Man plockar alltså ut allas uppgifter och databehandlar.

   Radera
  3. Bortsett från att det är ganska patetiskt att/om de lyckas sälja lösnummer på den informationen (jag undrar just vad det är för typer som köper tidningen för den sammanställningen - det brukar ju trots allt stå som "största nyheten" på löpsidan).

   Om det inte alls kräver någon form av behandling av datat så skulle ju var och en som är intresserad av informationen kunna gå ner på skatteverket och begära ut uppgifterna. Liten bonus med offentlighetsprincipen är att skatteverket inte får kräva att få veta vare sig vem som kräver ut uppgifterna eller vad man skall ha dem till.

   Jag misstänker nästan att skatteverket gör endel av behandlingen som t.ex. att avgränsa sökningen (som t.ex. de med högst inkomst) - att kräva ut inkomstuppgifter på alla kommunens invånare vore ju inte så praktiskt.

   Radera
 2. Journalisterna bor under ett paraply av påstådd samhällsnytta, där de är skyddade från det mesta.

  Polisen, däremot, borde ju föregå med gott exempel.

  Dubbla måttstockar således, vilket väl delvis är rättfärdigat. Jag tycker att poliser borde kunna lagen bättre än en journalist eller en enskild medborgare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad lagen säger vet vi inte förrän eventuellt domslut.

   Radera
  2. Jag funderade faktiskt på att utveckla resonemanget lite för att förebygga just den invändningen.

   Du har så klart helt rätt - men i offentligheten är de ju redan dömda. Vore jag polis skulle jag nog kolla 2 ggr att det jag höll på med var lagligt.

   Radera
  3. Det är väl det polisen redan sysslar med, att dubbelkolla att allt är rätt enligt alla böcker och föreskrifter. Troligen en av de större anledningarna till att ordningsmakten har så knackigt med resurser att klara upp 'riktiga' brott.

   Radera
 3. Upprördheten runt de sk polisregistren är patetisk. PK-upprördhet i sin prydno. Polisen har egna granskningsorgan och polisstyrelser med tillhörande administration som ska granska verksamheten och hantera i fall de varit överambitiösa i sitt arbete.

  Kanske läge granska alla register där Cornu, eller varför inte jag själv, förekommer, men det vore väl inte lika intressant eftersom PK-vinkeln sannolikt saknas.

  SvaraRadera
 4. Robert Aschbergs bolag Piscatus AB http://www.piscatus.se/ inte att förglömma. Där kan media, sannolikt bara den med rätt politisk åskådning, köpa färdiga sammanställningar och analyser på i stort sett allt som rör sig i det offentliga Sverige. Offentlighetsprincipen som politisk affärsmodell med god införtjäning. Också ett smart sätt att hålla avstånd till den som faktiskt gör den där tveksamma databehandlingen.

  SvaraRadera
 5. Det kan vara så, och det kan jag hålla med i, att media går ut med registerliknande uppgifter i andra sammanhang.

  Du tycker därför att man inte ska rapportera om när polisen upprättar register som är misstänkt olagliga?

  Sedan måste man se kartläggningen av romer i sitt historiska sammanhang - det handlar om en etnisk grupp som blivit fördöljd, utsatt i förintelsen, och kartlagd i Sverige och andra länder under mycket lång tid. Jag vet inte om jag tycker att parallellen till Hells Angels är särskilt relevant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nyckelaktiviteten i förintelsen var inte att man skrev ner romerna i ett register, utan att man byggde stora, särskilda läger där man aktivt mördade bl a romer med systematiska, industriella metoder.

   Kopplingen mellan det och polisregistret är också svag, minst sagt.

   Radera
  2. Koppling till det är att det av historiska själ finns ett starkt obehag kring att man som individ, och ens barn, blir registrerade av polis baserat på vad man har för etnicitet. Det innebär INTE att jag jämställer nuvarande aktiviteter med de gräsligheter som hände ändå.

   Tänk dig tanken på att polisen upprättar register över judar.

   Radera
  3. Parametrar som "historiska sammanhang" får INTE ha någon vikt när register skapas.
   "- Tyvärr får ni inte skapa register på brottslingar som samtidigt kan vara homosexuella, kommunister, nazister, romer, judar osv. för det gjorde "valfri diktatur", eller för den delen intellektuella, för de avrättades ju av Pol Pot".

   Om det nu var "bara" romer i listan vet vi inte (för det är ej av "allmänintresse"), ej heller var det ALLA, då det finns ca 60000 romer i Sverige.
   Att barnen är med är ju för att visa släktkopplingarna, alltså inget konstigt alls.

   Skall nu Polisen tvingas rensa ut alla "minoriteter" ur sina register? Vilka blir kvar då? Medelålders vita svenska kristna heteromän med Villa-Vovve-Volvo, som knappt förekommer i BR ändå.

   Om man ser hur mediahusen styr informationen är jag ytterst tveksam till att det skulle stå en enda rad om någon läckte Expos register, förutom hos Fria Tider, Exponerat, Avpixlat och några bloggar.
   Det som istället skulle hända vore en veritabel attack mot "vissleblåsaren" trovärdighet där varenda litet pallat äpple kommer dras upp till ytan, som t.ex. "Expo-visslaren" syns med känd nazist (på skolkort från sexan), "Visselblåsare i skandal (inspark i skolan som hamnade på sidan 13 i lokaltidningen)" osv.

   Att Facebook, Google, Apple mfl. skapar enorma databaser med automatgenererade sociogram för sina miljarden medlemmar är det ingen som bryr sig om, eller att mediapersonligheter twittrar, instagrammar, pinterestar osv. helt okontrollerat. Man behöver inte ha lagrade listor på vem som är kompis med vem. Ingen bryr sig heller om att de ovan också har tillgång till platsinfo i realtid.

   Radera
  4. Det är riktigt att det inte är upplevelsen direkt som är avgörande. Det är de lagar som är upprättade av historiska anledningar som gör detta olagligt.

   Europakonventionen förbjuder upprättandet av sådana register och det finns goda skäl till det.

   Det handlar således inte om att man ska "slänga ut" alla minoriteter ur register (vem har påstått det?!), utan om att man inte får upprätta register baserade på etnicitet.   Radera
 6. Ask ber nu Sveriges romer om ursäkt efter Skånepolisens etniska register. Vilket man får förmoda efter denna ursäkt varit olaglig. Om nu medierna bedriver bla åsiktsregistering som du beskriver i inlägget är det ju märkligt att medierna inte åtalats för detta. Eller är det så att polisen har fullt upp med att bekämpa brott som inte begås? Vad vet jag.

  Hursomhelst måste väl frågan ligga i vad vi vill ha för samhälle. Somliga tycks vilja ha ett fullkomligt kontrollsamhälle där varje steg vi tar övervakas. Försvararna av denna idioti är ju att "har jag bara rent mjöl i påsen finns inget att frukta". Majoriteten av DDR:s invånare hade rent mjöl i påsen men ändå blev majoriteten registrerade av Stasi. Lillebror till FRA och NSA.

  Att ge upp sin egen frihet i tron att mer frihet ges tillbaka i ett kontroll och övervakningssamhälle är inte bara naivt utan fullständigt korkat.

  SvaraRadera
 7. Om någon norpade Wolodarskis laptop så kunde vi kanske få veta hur mycket personregister det finns i den. Det går knappast att driva en tidning utan omfattande personregister. Men när media har personregistren är de förstås inte farliga. Det är bara när de finns hos polisen som de är farliga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv tycker jag nog det vore ännu mer intressant att få se vilka personregister expo sitter på. De är ju rätt högljudda på vänsterkanten och ägnar sig även officiellt åt kartläggning av politiska meningsmotståndare. I första hand vad socialisterna själva kallar för höger, men som kanske skulle benämnas högersocialister.

   Vänstersocialismen har aldrig dragit sig för våldsanvändning, och har heller aldrig, som ideologi, ställts till svars för ens ett av de missdåd som begåtts.

   Sen är det förstås inte lätt att se skillnad på (s)ocialis(m)en idag. Det är ett fåtal hatobjekt som framförallt skiljer dem åt.

   Radera
 8. Trams och strunt.
  Boken Svenska Maffia behandlar medlemmar i brottssyndikat, dömda för brott.
  Ser du inte skillnaden?

  Dessutom är det ytterst försvårande att de lagvårdande myndigheterna gör ett sådant monumentalt felsteg; kraven på dem måste vara högre än på Expressen.

  SvaraRadera
 9. Fan, du jämställer "register" med några personer i av blandad härkomst, med ett generellt register över människor från en etnisk grupp som flera regimer i Europa försökte utrota för 70 år sedan.
  Ser du inte skillnaden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skall personer som "historisk varit förföljda" ha frikort från registrering bara för att de tillhör en sådan grupp? Det låter lite väl mycket "registrering av etnicitet osv."
   "Honom får vi inte lägga in, han är homosexuell och muslim och blind".

   Om man skulle ta (som exempel) någon från mörkaste Värmland och skapa ett släktträd så blir det snart ett "register" fullt med mestadels värmlänningar. "Värmlänningar registrerade....".

   Det påstås vara ca 4000 personer i registret, där alla troligtvis är släkt, i en grupp som oftast gifter sig inom gruppen, hur stor är då sannolikheten att de flesta registrerade då ingår i gruppen.
   Jämför släktforskning på landsbygden för 200 år sedan. Då var alla i släkten från samma församling. Släktträdet skulle då bli ett "register över personer i Sunnersbergs församling".

   Radera
  2. Naturligtvis ska deras uppgifter kunna behandlas under pågående utredning. Alltså de personer som är berörda av utredningen. Inte alla i den etniska gruppen.
   Det är nog inte så svårt att förstå om man försöker.

   "där alla troligtvis är släkt". Ja, på tillräckligt långt avstånd är ju alla släkt. Det är inte skäl att uppföra ett heltäckande register.
   Romer är ingen organisation, det är just en etnisk grupp. De som fortsätter att jämföra med 10 slumpvis valda personer ur taxeringskalendern eller dömda medlemmar i Hells Angels har inte fattat så mycket.

   Radera
  3. För det första vet vi inte om ALLA 4000 i listan är romer (av totalt 60000 i Sverige). Media har inte publicerat namnen.
   För det andra är det inte svårt att skapa ett sociogram med 4000 individer.
   För det tredje är det inte svårt att skapa en lista där de flesta råkar ha en romsk (eller någon annan) etnicitet. I hur många släktled följer "etniciteten" med?
   Det är inte svårt att skapa en lista med ett sökbegrepp (medlemmar i ridklubb) och samtidigt få en lista på en annan grupp (tjejer under 15= i media kallad "hemliga pedofillistan").

   Hela etnicitetsdiskussionen är uppfunnen av skvallermedia för att sälja tidningar. Tyvärr styrs inte Sverige idag av Riksdag och Regering. Det är proffstyckare på Twitter som sätter agendan och om de vill, skulle det införas vänstertrafik till helgen, för ingen politiker vill få media stormen över sig.

   Radera
  4. Kingedward24: Har H.A. ett organisationsnummer?

   Radera
  5. Nicklas, ridtjejer under 15 är inte en etnisk grupp.

   Radera
  6. Nicklas,
   Av vad som framgått i media, rätt eller fel, så vidgår Polisen att det rör sig om ett register över romer. Det var själva nyheten, och det de kallade till presskonferens kring. Har du annan information?

   Radera
  7. kgb35, inte nödvändigt eftersom medlemmarna är stolta över att vara medlemmar, de är inte direkt svåridentifierade. Även om de inte skulle vara medlemmar gör det inget, kartläggningen handlar om brottsaktivitet.

   Radera
  8. @kgb35

   845002-5708 bara att kolla upp på 121.nu eller liknande det finns dessutom ett Hells Angels AB (556563-4119). Jag gissar att bägge är det HA ni pratar om - de verkar vara ganska nogranna med att bevaka sitt varumärke.

   Radera
 10. Det är lagligt för polisen att föra register över misstänkta brottslingar, oavsett vilken etnisk tillhörighet, sexuell läggning eller politisk övertygelse de har. Att antyda motsatsen som du gör i inlägget tycker jag är lite barnsligt och dumt.

  Allmänhetens upprördhet beror på att man misstänker att polisen har lagt in folk i registret på grunder de inte själva kan rättfärdiga; de har i alla fall misslyckas grovt med att ge intryck av att de haft rätt att göra som de gjort. Då ligger det nära tillhands att tro att det finns poliser (med våldsmonopol och allt det där) som vägletts i sitt arbete av generaliserade bedömningar av individer baserade på dessas grupptillhörighet snarare än deras individuella prestationer, a.k.a. diskriminering, rasism, folkhemsfundamentalism. Det är mot sådana övergrepp som lagen skall skydda och det får lagen gärna fortsätta göra; med tanke på att poliser är människor kommer det alltid finnas poliser vars fördomar riskerar att resultera i övergrepp på oskyldiga.

  För övrigt så har FRA en egen version av PUL som tillåter dem att registrera sexuell läggning, religion, politiska åsikter, etnisk tillhörighet etc. så SÄPOs terroristlista lär inte vara olaglig. Men det är en annan sak att bli upprörd över.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle vara intressant att veta om allmänheten i allmänhet är upprörd eller om massmedia hävdar att allmänheten är upprörd fast den i allmänhet är ointresserad.
   Även intressant vore att veta om det är så att massmedia är upprörda eller bara tycks vara det och om ambitionen i så fall är att i huvudsak sälja tidningar. Allmänhetens allmänna uppfattning i denna senare fråga skulle även den vara intressant att veta. (Den som vill kan byta ut allmän mot allhen, allden, allhon eller något annat individen passande ord. Den som inte vill, kan även den, då mot sin vilja, byta ut ovanstående ord.)

   Men eftersom Romer är definierade som en minoritet (hur?), gäller troligen andra regler för dem än för etniska Svenskar, som ju officiellt inte finns, enligt allmänt förekommande uppgifter från flera makthavare och massmedia.

   Radera
 11. Det är på ett sätt kul att se vad som händer när verkligheten och vad som är politiskt korrekt krockar. Men jag tror fler och fler har börjat tröttna på att man skriver om kartan istället för att justera kompassen.

  Men det är bara ytterligare en anledning till att socialismen är på dekis. Verkligheten är underordnad ideologin.

  Att brottslighet är överrepresenterad i vissa grupper är verklighet, men det är inte politiskt korrekt att ens antyda detta. Ser man inte verkligheten för vad den är, så är alla försök att komma tillrätta med problemen dödsdömda från början.

  Nu tycker även jag att polisens register verkar gått till överdrift. Men utan att veta hur stor andel av dessa är misstänkta och/eller konstaterade kriminella så är en sådan bedömning omöjlig att göra. Samtidigt är debattklimatet sådant att de uppgifterna sannolikt aldrig kommer kunna publiceras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sen när är mänskliga rättigheter socialism?

   Radera
  2. Hur gjorde du den kopplingen, om jag får fråga?

   Radera
  3. Du skriver att "socialismen är på dekis".

   Vem har blandat in socialismen? Förbudet att kartlägga etniciteter regleras bland annat av Europakonventionen och har mycket litet med socialism att göra.

   Radera
  4. Borde inte frågan vara varför det är olagligt att registrera etnicitet? Jag känner väl till vad som utspelades i Sovjetunionen och Tyskland. Men där var inte registren problemet utan konsekvenserna av politiken. Ingen påstår att svenska staten planerar att avrätta alla rika trots att det finns långtgående register över inkomst och förmögenhet.

   För övrigt finns det register över alla med lärarexamen. Jag behöver väl bara hänvisa till vad som hände med högutbildade under den socialistiska terrorn i Kambodja och Kina. Kanske är det dags att avskaffa dessa register utifall Vänsterpartiet hamnar i en majoritetsposition efter valet?

   Eller också tar vi av oss foliehatten...

   Radera
 12. Hur bekämpar man nätverkskriminalitet där nätverket hålls samman av släktskapsband om det är förbjudet att kartlägga släktskapsband?

  I praktiken får man då en (ytterligare) fördel av att utföra brott med nära släktingar. Förutom en större lojalitet blir också risken att åka fast och bli fälld mindre, när släktskap bland förövare minskar möjligheten för polisen att utreda.

  Det skulle man iofs kunna tänka sig att motverka genom ett påslag vid straffpåföljder om förövarna är släkt med varandra, motsvarande hatbrottspåslaget.

  Att risken är mindre att åka fast kan man alltså inte göra något åt, men i gengäld blir det hårdare straff för sådan kriminalitet.

  Frågan är alltså: Vad är minst diskriminerande: Att familjebaserade kriminella nätverk kartläggs, eller att familjebaserade nätverkskriminella straffas hårdare, genom släktskapskopplingen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem har sagt att det är förbjudet att kartlägga släktskapsband? Har jag missat något?

   Radera
  2. Riksdagen? PUL? Det finns säkert andra lagar som reglerar hur och när man får registrera folk, men PUL är det första som jag kommer att tänka på.

   Radera
 13. LW, tillhörandes medieeliten, tycks vara förvirrad. Media är motpart till staten, dvs den granskar staten och samhället. Polisen är statens näve. Jag anser att man ska kunna ställa högre krav på polisen än media. Oavsett vilket så jämför du äpplen med päron. Du jämför dömda (fängslade eller efterlysta för bl.a. mord) med misstänkta (för misshandel).

  Dessutom, polisens zigenarregistrering måste bedömas utifrån skeendet som ledde fram till masskartläggningen av detta förföljda folkslag. Att säga att man var tvungen att registrera 5000 zigenare för att ett par dussin deltagit i ett slagsmål på ett bröllop, är bara rasistens sätt att rationalisera sina handlingar.

  Det handlar naturligtvis om gammal hederlig antiziganism. Det vet polisen också vilket är orsaken till att skickar fram Skånes länspolismästare Klas Johansson för att lägga ut rökridåer.

  Förresten, varför stängde du av kommentarsfunktionen igår kväll, när du nu ändå tragglar vidare i samma spår som i ditt förra inlägg? Visserligen har du en ny angreppsvinkel, men du säger inget nytt.

  Vill du att polisen ska kartlägga 10% av alla judar och muslimer också? Det finns säkert någon jude som fuskat med deklarationen, eller någon muslim som sålt svarta kebaber. För så vitt jag har förstått så ligger de ursprungliga misstankarna på denna nivå. Polisen tog upp anmälan om misshandel.

  När jag igår skrev ”LW, din tystnad är öronbedövande.”, så var det knappast bortförklaringar och rationaliseringar av antiziganism jag hoppades på att få läsa. Nu vet jag bättre.

  Även justitieminister ”Beatrice Ask håller med om att det är rasism som ligger bakom polisens agerande.”, men inte Lars Wilderäng ...


  Har du putsat färdigt mässingsknapparna på din polisuniform? Blänker de fint?


  Läs gärna mina äldre kommentarer om vår degenererade polismyndighet. Här och här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Återigen visar du ditt fula bruna rasistiska tryne, som klumpar ihop 21000 poliser i samma grupp, på grund av vad enskilda poliser misstänks eller dömts för. Du är inte ett dugg bättre än en folkhemsfundamentalist.

   Radera
  2. För övrigt, du kanske ska sluta uppmana mig att skriva om saker som media har moralpanik över. Då skriver jag bara något du inte vill, om inte annat för att jävlas med dina patetiska försök att försöka styra vad jag skriver om.

   Radera
  3. Byter man ras i polisskolan? Kom igen nu.

   Radera
  4. Lars, polisen är både en organisation och ett kollektiv av individer. Att uttala sig kritisk om polisen som organisation är inte irrelevant.

   Däremot, tror jag som du, att det vore ett stort misstag att tro att alla poliser är rasister - de är de definitivt inte. De allra flesta poliser är hyggliga människor som vill det bästa. Det hindrar ju inte att strukturella och kulturella problem kan finnas i delar av organisationen.

   Radera
  5. 'Uttala sig kritiskt om polisen' är ju inte riktigt vad det handlar om. Purjolöken har ju havererat över polisen för länge sedan, det gör honom knappas till rasist, men väl haverist.

   Radera
  6. När någon kritiserar polisen på liknande sätt som Purjolöken så brukar det oftast ha sina rötter i en upplevelse av maktlöshet. Eftersom polisen har våldsmonopol och ordningshållande uppgift så upplevs de av vissa som en straffande typ av auktoritet. De som har problem med straffande auktoritet har vanligen upplevt maktlöshet, kanske särskilt gentemot just en straffande auktoritet.

   Oavsett Purkolökens bevekelsegrunder så handlar det dock inte om "rasism" eftersom polisen inte är en ras. Däremot handlar det om att peka ut ett kollektiv och beskylla dem som grupp. Om bevekelsegrunden är den jag föreslår så är det heller inte särskilt "brunt" eftersom de bruna brukar gilla straffande auktoriteter och snarare angripa andra grupper.

   Radera
  7. Cornu,
   När någon kritiserar polisen på liknande sätt som Purjolöken så brukar det oftast ha sina rötter i en upplevelse av maktlöshet. Eftersom polisen har våldsmonopol och ordningshållande uppgift så upplevs de av vissa som en straffande typ av auktoritet. De som har problem med straffande auktoritet har vanligen upplevt maktlöshet, kanske särskilt gentemot just en straffande auktoritet.

   Oavsett Purkolökens bevekelsegrunder så handlar det dock inte om "rasism" eftersom polisen inte är en ras. Däremot handlar det om att peka ut ett kollektiv och beskylla dem som grupp. Om bevekelsegrunden är den jag föreslår så är det heller inte särskilt "brunt" eftersom de bruna brukar gilla straffande auktoriteter och snarare angripa andra grupper.

   Radera
 14. Känns som dimridåer att nu attackera pressen. Kan du tala ur skägget och säga vad du tycker om det register polisen upprättat utifrån etnicitet och som (av allt att döma) går långt utöver ett spaningsregister!? Allt du skrivit verkar syfta till att förringa allvaret, så jag antar att du tycker att polisen gjort rätt!?

  Måste säga att jag är överraskad och besviken på din inställning till detta. Om det hade varit judar som hade registrerats, hade det gjort någon skillnad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Polisen har upprättat register i anslutning till en (eventuellt flera) brottsutredningar. Begår en jude brott utgår jag från att man gör motsvarande om man finner det lämpligt. Jag är inte insatt i polisens utredning och kan därför inte uttala mig om behovet av registret.

   Vad jag redan sagt är att registret uppenbarligen var onödigt, eftersom man inte lagfört någon för brotten. Så trots registret har man inte fått fast någon. Så det hela ter sig onödigt, men fel, det kan jag inte säga eftersom jag inser att världen inte är svart-vit, utan betydligt mer komplicerad än så.

   Vore jag brottsoffer skulle jag uppskatta att polisen gjorde det som är nödvändigt för att sätta åt de skyldiga.

   Radera
  2. "Vore jag brottsoffer skulle jag uppskatta att polisen gjorde det som är nödvändigt för att sätta åt de skyldiga."

   Ska jag tolka det som att du inte bryr dig om ifall de då gör olagliga saker, bara de löser problemet? Ändamålet helgar medlen?

   Kanske även ska säga "grattis" till alla nya "kompisar" och läsare du fått på sistone?! Länge sedan jag läste så mycket idiotiska/historielösa kommentarer på ett och samma ställe. Man förstår att vi som samhälle åter verkar vara på väg att upprepa tidigare misstag när man läser vad många tycker om detta... Jisses.

   Radera
  3. Du kanske i din moralpanik ska skilja mellan korrekt och felaktigt användande av spaningsregister.

   På vilket sätt har "vi" några misstag att upprepa? Vad jag vet har aldrig svensk polis koncentrerat etniska grupper till utrotningsläger. Eller anser du att svensk polis skulle vilja göra det?

   Radera
  4. Cornu, nu låter du som en totalt fantasilös administratör. Vad vet du vad som händer med registret de närmaste 20-30 åren?

   Radera
  5. Att dra fram "historiska händelser"-kortet eller "vad händer om SD-får tag på X"-kortet är bara rent patetiskt okunnigt och dumnaivt. Lika naivt som de som tror att någon "stasi-spion" tipsar polisen om vem som föds när.

   Exakt VAD hindrar vilken medelsvensson som helst att sätta ihop den så omtalade listan från noll. Vi bor i Sverige där allt är offentlig handling. OK, vi vet att det finns en rom som heter något i stol med "alcapone". Kolla på Facebook, Skatteverket, Hitta, Ratsit, Birthday, googla rent allmänt osv. så har du snart hans familj, släktingar, släktingars familjer, kompisar, eventuella domar, personnummer, inkomst, adress, fastighetsbeteckning, taxeringsvärde, bilar osv.

   Fortfarande måste det fastställas varför listan skapades. Var det kanske egentligen ett släktträd för ett gäng romer, som vilken släktforskning som helst, för att lättare kunna se vem som är släkt med vem, eller var det ett sociogram med diverse brottslingar (som också råkade vara romer) och dess kontakter. Det är faktiskt mycket relevant fråga.

   Det står ju någonstans något i stil med "folk inte får förföljas beroende på etnicitet, kön, politisk åsikt osv." Hur kan då t.ex. EXPOS register "komma undan" skitstormen, där folk BARA kartläggs för sin politiska åsikt. I Polisens register förekommer brottslingar som OCKSÅ råkar vara romer.

   Radera
  6. Nicklas, hur ser du på Ratsit att han är rom?

   Radera
  7. Menar du att de 4000 är brottslingar och råkar vara romer?
   Ändamålet helgar inte alltid medlen; polisen skulle vara mer effektiv om de fic
   - gora husrannsakan utan åklagarbeslut
   - upprätta DNA och fingeravtrycksregister på alla personer
   - bugga och avlyssna utan brottsmisstanke

   Men det är alltså begränsningar som vi har enats om att ha kvar.

   Radera
  8. På A svarar vi: I exemplet ovan utgick vi från en person vi vet är rom, då är hans föräldrar romer och troligtvis också barnen. Etnicitet är väl ändå arv och inte miljö.

   På B svarar vi:
   Exempel A1 är brottsling och råkar vara rom.
   A1 har föräldrar MA och FA.
   A1 har syskon A2, A3, A4.
   A1 bor ihop med B2 och har barn A1B2 och A1B22.
   Han bodde tidigare ihop med C1 och har barn A1C1
   Brodern A2 har med sig D1, A2D11 och A2D12
   Föräldrarna MA och FA har också syskon och föräldrar. det blir ganska fort många. Hur många av dessa som är brottslingar framgår INGENSTANS, men de är alla släkt.

   På C svarar vi:
   - Polisen får inte göra HR om straffet är under två år i fängelse. FOGDEN får däremot göra det efter anmälan om misstänkt fildelning. Polisen kan också, som i "mangafallet" leta efter X (t.ex. misstanke om narkotikainnehav. I Karlstad var 40% av tillslagen "bom") och samtidigt hitta Y (som du fäller någon för).
   - Det finns redan DNA på alla efter 1973 (PKU användes vid mordet på Anna Lindh) och äldre MISSTÄNKTA för brott sedan "kampen mot terror" drog igång. (I Piratebayrättegången topsades alla, för ett IT-brott).
   - Bugga och avlyssna görs redan på ALLA. Att sitta och lyssna "manuellt" som på DDR-tiden är ute. Nu sköts allt med datorer i realtid. Att tappa trafikdata är inte samma som att bugga.

   Så "begränsningarna" är bara en chimär.

   Radera
  9. Cornu.
   "Du kanske i din moralpanik ska skilja mellan korrekt och felaktigt användande av spaningsregister."
   Polisen har själva erkänt att detta handlar om just felaktigt användande av spaningsregister. Har jag då "moralpanik" om jag är kritisk?

   "Jag är inte insatt i polisens utredning och kan därför inte uttala mig om behovet av registret."
   Samtidigt har du inget problem med att raljera över de som är kritiska. Trots att polisen själva tar avstånd från att det fanns ett behov.

   Radera
  10. Nja, "polisen" tar inte avstånd. Fega, inkompetenta, panikslagna chefer tar avstånd från sina anställda, som är ålagda att faktiskt prestera. Stor skillnad.

   Radera
  11. NIcklas, det du beskriver är, om det finns åtminstone några dömda bland dessa, de träd som polisen kan ha på väggen under utredning. Ingen har ifrågasatt det. Men nu talar vi alltså om 4000 romer som finns i ett register pga att de är romer.

   Radera
  12. Ang juridk:
   Kronofogden kan inte göra husrannsakan.
   Polisen har egentligen inte tillträde till blodregistret, det var exceptionellt.
   Buggning och avlyssning får ej ske utan brottsmisstanke.

   Radera
 15. Hej.
  Först vill jag tacka Cornu för bra böcker och en mycket läsvärd blogg.

  Vad gäller skånepolisens kartläggning av Romer har något gått helt fel. Det är naturligtvis helt ok för en enskild polis eller utredningsgrupp att kartlägga grupper av individer inom ramen för sitt polisiära arbete. Men denna kartläggning får absolut inte spridas utanför den berörda utredningsgruppen. Behöver en polis i Helsingborg veta något om några Romska individers släktskap kan han vända sig till gruppen i Malmö och fråga specifikt om detta. I sin tur kan då polisen i Malmö kolla i sina "papper" och återkomma med ett specifikt svar. Däremot får man absolut inte dela med sig av ett register över 1000 tals Romer, ännu mindre göra denna analysfil tillgänglig för alla poliser via en server. I värsta fall är spridningen av analysfilen sanktionerad utanför den berörda utredningsgruppen och då är det ett solklart fall av olaglig registrering.
  Oavsett vilka utredningstekniska fördelar som kan finnas har Romer samma rätt som alla andra att behandlas som individer och inom lagens ramar. Att man dessutom bl.a. har kartlagt upp till ett femtiotal 2-åringar luktar mycket illa. Visserligen kan det säkert ibland vara nödvändigt att kartlägga barn t.ex. när man utreder pedofilnätverk, men då är det ju ännu viktigare att dessa kartläggningar hålls hemliga inom en utvald grupp utredare, ska uppgifter lämnas ut skall dessa maskas och sekretessskyddas. Absolut inte spridas på allmänna servrar inom polisen. Jag menar att detta övertramp med spridningen av dessa filer är skäl för skadestånd för de drabbade.

  När vi sedan kommer till medias kartläggningar så kan naturligtvis enskilda journalister eller en liten grupp av journalister kartlägga grupper av individer inom ramen av sitt journalistiska arbete, men dessa uppgifter får inte heller sparas och spridas utanför gruppen. Det minsta problemet är vid offenliggörandet av uppgifterna, då får ju alla berörda möjlighet till allmänt åtal eller civilrättsliga åtgärder, detta skiljer dock journalisternas arbete från polisens arbete.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som gammal IT-räv kan jag gissa hur kartläggningen av barnen har gått till. Man har helt enkelt selekterat ut släktträd ur befolkningsregistret, och då har barnen kommit med. Det är inte avsiktligt, utan man har helt enkelt inte lagt ett filter på aktuell ålder. Även döda ska finnas med i registret. Man har extraherat hela släktträd. Betyder inte att man öht registrerat något om barnen, annat än deras existens.

   Radera
  2. Jag håller med herr C.

   Både barnen och avlidna är ju för att visa släktskap. Om de har gemensamma förfäder eller barn. Tänk släktforskning.
   Det blir inte mycket till relationsdatabas om man inte har några relationer.
   Om man tar bort de som dött blir det ju "föräldralösa" grenar i ingenting. Om man inte tar med barnen syns inte kopplingarna mellan två grenar åt (andra hållet).

   Förr räckte det med att folk var gifta för att släkterna skulle kunna kopplas ihop. Idag när folk inte alltid gifter sig blir det först en "familj" i registren när de får ett gemensamt barn.

   Sök själv i t.ex. Ratsit på folk du vet bor ihop utan barn. Står de som "sambo" i systemet, nej just det.

   Radera
 16. Polisen har faktiskt en skyldighet att försöka kartlägga brottsligheten för att kunna utreda brott och i bästa fall minska antalet brott. Jag tror faktiskt inte att polisen, i brist på sysselsättning, håller på och kartlägger etniska grupper.
  Då en del av våra invandrare har gamla släktfejder, kriminalitet med mera med i bagaget från hemlandet, skulle jag tro att att fler kartläggningar behövs. Det finns etniska och religiösa motsättningar i deras hemländer. Sunni och shiamuslimer håller t ex på med att slänga bomber på varandra.
  Men en kartläggning för att lösa en typ av problem blir givetvis per automatik inriktad på den grupp de inblandade tillhör. Att i jämställdhetens namn kräva att samtidigt X antal individer, utan någon som helst anknytning, också samtidigt kartläggs verkar helt nojigt.

  SvaraRadera
 17. Med tanke på att det var bråk på ett dop som föranledde karteringen så fattar inte jag upprördheten med att även små barn finns med. Eller döps de inte då?
  Vi är inte vana vid klansamhällen vilket tex visades när en politiker utsattes för hot i Södertälje men inte ville anmäla det till polisen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pandoras ask har öppnats. Det är inte alla som lägger sig ner och pudlar.
   En polis med erfarenhet hördes nyss i radions P1

   Radera
 18. Studio 1 om registreringen av Romer Susanna Svensson http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=1637

  SvaraRadera
 19. Flashbackanvändaren duqu kommer ett extremt viktigt påpekande i det här ämnet:
  "Grejen med denna mediastorm är att DN, Exp och AB i princip samtidigt (01:00 samt 01:07) släpper en story som bearbetats under förra vecka. Dessa 3 har helt olika privatpersoner som uttalar sig i samma sak så det är 100% klarlagt att hela släppet är koordinerat mellan dessa 3 och har planlagts sen en tid tillbaka."

  Att media är mer ideologiskt drivna och manipulativa snarare än analytiska och informerande i det här ämnet anser väl de fletsta. Eller de flesta fria samhällsdebattörer som inte är avlönade av den mediopolitiska klassen i sverige i vart fall. Om duqu har rätt så innebär det här att media har en kartell. De två största mediaaktörerna Schibstedt och Bonniers, förbereder en sådan här kampanj gemensamt. Det normala vore att åtminstone de olika medieaktörerna konkurrerade mot varandra snarare än detta. Sen har jag hört att även etermedia har hakat på det här drevet till 100%.

  Är demokrati alls är möjligt i ett sådant här klimat? Politikerna är beroende av media för att kommunicera med medborgarna. Och politikerna är beroende av media för att uppfatta stämningar och hur medborgare reagerar, tänker och tycker i olika frågor.

  Medborgarna i sin tur är beroende av media för att få reda på vad politikerna gör, för att kunna jämföra olika politiker med varandra och kunna bedöma deras vandel och vilka politiker som bäst värnar de olika medborgarnas intressen.

  När media slutar vara ett medium som politiker och medborgare kan kommunicera genom så slutar demokratin att fungera. När media blir en makthavare som driver sin egen agenda snarare än ett medium, tja, då blir det som i sverige. DNs, Expressens och Aftonbladets kartellbildning visar att media har upphört att konkurrera mot varandra och att de har gjort gemensam sak mot medborgarna.

  (Jag hittade duqus skarpsinniga påpekande via exponerat. vet att cornu är kittslig för att nämna internethögerns bloggar men bär mig emot att inte ge cred, det är inte JAG som läst igenom flashback om det här ämnet, sånt tar tid och är jobbigt)

  SvaraRadera
 20. Flashbacktråden:
  https://www.flashback.org/p45372091#p45372091

  SvaraRadera
 21. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 22. Obegripligt att en del här inte verkar inse att judar, romer och homosexuella har anledning att ta djävligt illa vid sig över att bli registrerade i speciella register för judar, romer och homosexuella. De romer som uttalat sig säger just att "det var så här det började". Deportering är nästa logiska steg. Varför skulle annars romer som överhuvudtaget inte är misstänkta för något brott vara med i registret? De vuxna och barnen har antagligen mardrömmar om fördrivningar eller värre efter det här avslöjandet.
  Lika obegripligt att det finns folk som inte ser skillnaden mellan att polisen registrerar kriminella och att de registrerar medlemmar av en förföljd etnisk grupp.

  SvaraRadera