Cornucopia?

Aktuellt

Valueguard: Största prisraset för lägenheter i april någonsin

Valueguards kvalitetsjusterade prisstatistik för lägenheter visar på det största raset för lägenhetspriser någonsin, oavsett om det är lande...

2013-09-02 07:30

Guldpriset reagerar inte på Syrienkrisen

Marknaden tror knappast på någon bredare konflikt kring Syrien, trots all retorik och fantasier om en "världskonflikt" på grund av att Obama vill döda lite syriska soldater. Guldpriset rusar nämligen inte och inte ens oljepriset rör sig speciellt dramatiskt.

Dagschart guld i USD per troy ounce

Oljepriset har förstås stigit de senaste veckorna, vilket är naturligt när det gäller eskalerad konfliktretorik i Mellanöstern. Men hade man också väntat sig en bredare konflikt borde guldpriset stiga. Istället har guldpriset i USD rent av fallit de senaste dagarna och priset på pappersguld faller även nu på morgonen.

Nedgången i guld ser snarare ut att vara en normal rekyl i den nuvarande återhämtningen i priset på guld.
Veckochart spotpris oljepris WTI

Så marknaden tror inte på domedagsprofetiorna. Får Obama godkänt att döda lite människor för att visa sin moraliska överlägsenhet, alternativt dödar lite människor ändå, så blir det inte något världskrig. Det kan bli lite frostiga relationer mellan olika länder, men det är inte mer än så.

Inte heller oljepriset kan sägas spika i någon panikreaktion även om priset stigit. Oljepriset steg dock några veckor innan det påstådda regimbruket av kemiska stridsmedel på civilbefolkningen och uppgången i oljepris beror alltså inte heller på Syrienkrisen.

Råvarumarknaderna säger alltså sitt. Ingen spridd kris och inget som påverkar marknaderna.

Tvärt om stiger börserna i Asien just nu, vilket bekräftar att marknaden inte tror på någon eskalering bortom Obamas behov av att visa sig moraliskt överlägsen genom att döda lite godtyckliga människor.

Nikkei är nu på morgonen +1.39%, Hang Seng +1.88%, Strait Times +0.64% och Australiens All Ordinaries +0.98%. Sannolikt öppnar även de europeiska börserna på plus.

Sedan kan svensk media och Twitter-folket tro på jordens undergång bäst de vill. Marknaderna har en annan åsikt.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

14 kommentarer:

 1. Skulle det förvåna någon om guldmarknaden är riggad ?

  SvaraRadera
 2. Att oljepriset och guldpriset har stigit den senaste tiden kan mycket väl bero på Syrien då händelseutvecklingen har varit helt förutsägbar. Nu när Obama visar lite mjukare framtoning än väntat och GB oväntat sade nej så sjunker kanske guldpriset pga det.

  SvaraRadera
 3. Någon sålde oblygt cirka 10 miljoner fat (en rund miljard dollar) i torsdags kväll... antagligen så blev det avblåst då.

  SvaraRadera
 4. "... på grund av att Obama vill döda lite syriska soldater."

  Anfaller USA går de hela vägen. Syftet är regimskifte. Det finns ingen annan förklaring till att USA har stött de syriska rebellerna och att USA driver linjen att de har rätt att bomba på grund av en mycket tunn ursäkt.
  Det är samma visa och samma lögner som i Libyen och Irak. Det handlar inte om kemiska vapen, det handlar inte om straffexpedition. Det handlar om regimskfifte/förstörelse av centralmakten i Syrien.

  SvaraRadera
 5. Har nog ingen betydelse om Obama skickar iväg några robotar eller inte, syrierna håller som bästa på att slita sönder landet inifrån. Jag tror de flesta struntar i Syrien, man munhuggs lite grann för syns skull, men inget kommer att hända.
  Svår sits för USA ingriper man är man krigisk ingriper man inte så sviker man syriska folket.

  SvaraRadera
 6. Lars Sundberg, ej sant. USA bryr sig enormt mycket om Syrien. De har under flera år försett jihadisterna med vapen och intel. USA kommer INTE "skicka iväg några robotar", de kommer att slå ut luftförsvaret och sedan se till att rebellerna vinner. Precis som de gjorde i Libyen. Om du minns så började inte USA bomba regimen där förrän det blev klart att regimen var på väg att vinna. Samma sak som i Syrien, Assadregimen har fått ett rejält övertag det senaste året. Då först hittar USA på en uräkt för att bli "Al Qaedas" flygvapen, som en amerikansk kongressman sa.

  SvaraRadera
 7. Jag börjar luta mot att det hela helt enkelt handlar om att Israel föredrar ett splittrat Syrien. Gasincidenten skrämde Israelerna.

  SvaraRadera
 8. Skulle väl vara att kurderna gärna ser ett splittrat land så de kan bygga ett eget "Kurdistan", något som säkert turkiet är rädda för, Turkiet är den starkaste makten i regionen och de har kraft att påverka allt som sker i området.

  SvaraRadera
 9. Enligt mina källor så stödjer Kurderna Assadregimen. Dels därför att Assadregimen alltid stött Kurderna i Turkiet. Men också för att Assadregimen är en grarant för respekt för minoriteter i Syrien. Eftersom Assadregimen är Alawitisk och därmed själv en minoritet. Kurderna fruktar hur jihadisterna skulle bete sig mot minoriteter i Syrien.

  SvaraRadera
 10. Nu har jag verkligen missat någonting, är det verkligen marknaden som "bestämmer" guldpriset?

  SvaraRadera
 11. Nu har jag verkligen missat någonting, är det verkligen marknaden som "bestämmer" guldpriset?

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Kjell

   Ja, guldpriset bestäms genom faktiska frivilliga affärer - dvs marknaden. Hur trodde du den bestämdes?

   Radera
  2. Vi kan ta det från den här sidan då, vem behärskar marknaden? Man behöver bara jämnföra graferna på guld och silver för att undra om det är "frivilliga affärer".

   Radera
  3. @Kjell

   Du menar att köparen rånar säljaren på guldet eller att säljaren rånar köparen på pengar?

   Även fallet där man förbundit sig att sälja ifall priset faller under ett visst värde går under benämningen "frivilliga affärer" eftersom man frivilligt ingått ett avtal om att tillåta tvångsförsäljning (som man gör när man belånar värdepapper t.ex.).

   Det är helt enkelt marknadens aktörer som agerar på marknaden och det är det som brukar kalla att priset bestäms av marknaden.

   Radera