Cornucopia?

Aktuellt

Läsarna inte oroliga över coronaviruset - dags att media tappar intresset?

Läsarenkätens 1773 respondenter visar att bloggläsarna inte är oroliga över coronavirusutbrottet, utan som det ofta är handlar det om att de...

2013-09-15 12:01

Gästinlägg: Billström och Northland Resources, vilka politiker vill vi ha?

Nedanstående är ett gästinlägg från bloggaren Aktieingenjören, som normalt bloggar på aktieingenjoren.blogspot.com.

Billström och Northland Resources, vilka politiker vill vi ha?

Jag har med en viss förfäran följt Billströms aktieaffärer i Northland Resources.Enligt di.se ska Billström ha köpt sina första aktier i Northland Resources efter att ha besökt gruvan i augusti 2008. Beväpnad med den ovärderliga insiderkunskap som Avanzas sparekonom och kattmördare Claes Hemberg anklagar honom för att ha haft, ska han därefter nästan omedelbart ha förlorat upp till två tredjedelar av kapitalet. Han har sedermera behållit aktierna vilket under 2010-2011 måste ha känts som en bra affär innan kursen återigen vände nedåt.

TV4 nyheterna har därefter nosat upp en affär som genomfördes den 13:e februari 2013 där Billströms aktieköp skedde endast två veckor innan ett dotterbolag till LKAB deltog i ett konsortium för att rädda gruvan vilket fem tjänstemän på Riksdagskansliet visste om. Den massiva kurspotential som detta innebar syns inte riktigt på grafen ovan så jag har zoomat in ytterligare på den aktuella tidsperioden.

Enligt TV4 nyheternas granskning finns det alltså en risk för att mästerspionen (och ärkerasisten) Tobias Billström ska ha nästlat sig in i en del av Riksdagskansliet som är helt avskiljd från hans eget ansvarsområde. För att därefter ta del av insiderinformation som hittills givit honom en avkastning på -94 %. Om man dessutom tittar på summorna blir beteendet särskilt irrationellt då han endast investerade 30 000 kr vilket för ett statsråd motsvarar lite drygt 27 % av månadslönen.

Om vi analyserar Tobias Billströms beteende finns det alltså två sätt att förklara ministerns beteende.

 • Tobias Billström är en mästerskurk som hänsynslöst utnyttjar insiderinformation för att förlora 130 000 kr.
 • Tobias Billström är ungefär lika begåvad som Johan Forsell (m) när det gäller att läsa årsredovisningar men blir väldigt upphetsad då han besöker gruvan i Pajala för att undersöka möjligheterna att hitta jobb åt arbetslösa invandrare. Efter kurskraschen i januari 2013 känner han sig tvungen att ”snitta ned sig” och bränner därför ytterligare 30 000 kr.

Att Tobias Billström skulle vara en ondskefull mästerbrottsling må vara kittlande tanke. Men jag tycker att till och med en BLT på Södermalm med en journalistexamen och utan sparpengar borde kunna inse att mästerskurkar i allmänhet inte brukar använda insiderinformation för att förlora pengar.Särskilt inte då Tobias Billström måste ha lyckats komma åt svåråtkomlig information som endast delgivits 5 utav de 4 629 anställda på riksdagskansliet och därefter grovt missbedömt värdet.

I kombination med den tidigare icke-skandalen i Lundin Petroleum, där Birgitta Ohlsson (fp) gick så långt att hon sålde sina andelar i Avanza Zero eftersom OMX-30 innehåller Lundin Petroleum, får det mig att undra hur långt våra ministrar förväntas distansera sig från samhället i övrigt.

Mitt ideal för en politiker är en relativt normal person som har en rik arbetslivserfarenhet och en motivation som i huvudsak överensstämmer med folk i allmänhet. Det är inte så viktigt om en minister har aktier i Atlas Copco medan jag har aktier i Sandvik utan jag räknar helt enkelt med att en kombination av heder och realpolitik innebär att man inte riskerar sin karriär för att maximera avkastningen på sitt aktieinnehav.

Däremot kan jag inte acceptera ett Sverige där journalistgamar ger sig på varenda politiker med en reell verklighetsanknytning eftersom de misstänker jävsförhållanden. Med den attityden är vi helt och hållet hänvisade till politiker där det är omöjligt att avgöra om de ljuger eller helt enkelt inte förstår bättre.

På samma sätt är det svårt att se hur vi i Sverige ska kunna ha ett levande näringsliv där både statsministern, utbildningsministern och näringsministern saknar egen erfarenhet av det privata näringslivet. Ska vi få lite genuin kompetens i regeringen måste både vi väljare och media bli bättre på att sila kameler och svälja mygg istället för att fortsätta med motsatsen. Annars sitter vi fast med människor vars främsta egenskap är att inte ställa till med skandaler.

Ingen människa är perfekt men det bästa sättet att dölja sina brister är att helt enkelt inte göra någonting och just nu verkar det vara den typen av människor som når regeringsnivå oavsett vilken färg de har på partibeteckningen. Media är en del av den här processen och det är äckligt att se hur människor som Claes Hemberg utnyttjar uppmärksamheten samtidigt som Tobias Billströms kollegor viker undan i sakfrågan. Jag tycker inte ens om varken Moderaterna eller Tobias Billström men den här kampanjen är fullkomligt oresonlig och samhällsfarlig då den ytterligare försvagar kopplingen mellan våra politiker och verkligheten. Dessutom är det chockerande att se hur ”aktieägarvänliga” opinionsbildare såsom Claes Hemberg och Albin Rännar (Aktiespararna) gör sitt bästa för att hänga med och förstärka drevet mot aktieägande politiker.

Mvh
Aktieingenjören
Aktieingenjören skriver vanligtvis främst aktieanalyser på aktieingenjoren.blogspot.com.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

22 kommentarer:

 1. Att stötta gruvan i Pajala, via aktieköp i Northland har inte varit en privatekonomisk framgångssaga. Hade vi vetat vad som vi vet idag hade det inte öppnats nån gruva där.
  Så Billström och alla vi andra förlorare bör hedras.
  Han har inte försökt få hela Svenska folket köpa för att sen själv avstå (Rosengren vid Teliaintroduktionen).
  Men det som nu var en klantig affär kunde givet storkovan på ev insiderinfo, vilket visar hur olämpligt det är med ministrar som är aktiva aktieägare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hedras?

   Varför ska man hedras om man är en ekonomisk idiot och köper aktier i Northland?
   Det enda detta leder till är att staten ska betala tillbaka till idioterna och deras förlustavdrag.

   Sen håller jag med om att ministrar inte ska äga aktier oavsett pga jäv.

   Radera
 2. "Om vi analyserar Tobias Billströms beteende finns det alltså två sätt att förklara ministerns beteende."

  Det finns ett sätt till. Han försöker straffa ut sig själv från en regering som driver en politik som han inte står bakom till 100 procent, för att uttrycka sig på fikonsvenska. Jag förstår honom.

  SvaraRadera
 3. @ Aktieingenjören
  Du skriver ”Riksdagskansliet” och det låter underligt. Vilket riksdagskansli avses? Du kanske menar Regeringskansliet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på att antalet medarbetare råkar vara identiskt med regeringskansliets statistik för 2012 så borde du rimligtivs kunna räkna ut det på egen hand.

   Finns förövrigt ett utmärkt inlägg på temat att märka ord: http://morgonsur.wordpress.com/2013/03/20/om-att-marka-ord/

   Radera
  2. Med tanke på att antalet medarbetare råkar vara identiskt med regeringskansliets statistik för 2012 så borde du rimligtivs kunna räkna ut det på egen hand.

   Finns förövrigt ett utmärkt inlägg på temat att märka ord: http://morgonsur.wordpress.com/2013/03/20/om-att-marka-ord/

   Radera
  3. Jag erkänner att jag kan vara lite småpetig när det gäller användningen av ord. Att jag reagerade i det här fallet beror på att jag träffat alltför många svenskar som inte vet skillnaden mellan riksdag och regering. Sådan okunnighet finns naturligtvis inte bland läsarna av denna blogg, men jag ansåg ändå att denna lilla felskrivning borde rättas till. Du har naturligtvis rätt i att inte ens Moderaternas riksdagskansli kan ha 4000 medarbetare och att var och en bör ha förstått att det var Regeringskansliet som avsågs.

   Radera
 4. Hans aktieköp är nog lönsamt precis som invandring är det. Bara vi andra som inte kan räkna..och man vill ju inte framstå som skräpaktie-fientlig.

  SvaraRadera
 5. Orelaterat: Nörden i mig fnissar lite när jag läser Vanliga Slamkrypare i Delårsrapporter av Aktieingenjören, enbart för att hen tar upp Games Workshop!

  SvaraRadera
 6. Det bör väl stå Regeringskansliet?

  Jag håller med att fler politiker borde ha arbetslivserfarenhet. Det vill säga har varit anställd eller varit seriös egenföretagare.

  Bara för att en politiker har aktier i ett visst innebär inte att hen vet något om företaget eller företagande rent allmänt.

  Jag tycker det finns insiderproblematik med Billströms aktieinnehav i Northland Resources-aktien och att han köpte nya aktier 2 veckor för den räddningsaktion, där statliga LKAB ingick som en viktig aktör. Normalt sett brukar krisande företags aktier öka kraftigt i värde på beskedet att en ny ägare kommer in i företaget med friska pengar.

  Arbetssättet på Regeringskansliet kännetecknas bl.a. av informella kontaktvägar samt ordergivning förmedlade via arbetspapper. (Huvudanledningen till det är att ha ryggen fri då misstag upptäcks. Vid misstag är det inte bra att det finns diarieförda dokument som kan peka ut den skyldige.) Dessutom är Peter Norman, som har hand om de statliga företagen, och Tobias Billström partikollegor.

  För att rentvå Tobias Billström från insiderbrott borde han inför TV-kameror på heder och samvete säga att han inte visste om att LKAB skulle gå in och rädda Northland Resources. Det räcker inte med en KU-utfrågning, eftersom där får utfrågade politiker ljuga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på att det finns över 4000 personer på regeringskansliet så borde rimligtivs problematiken vara enorm om det är en sådan risk att finansiell information ska läcka ut.

   Ett annat problem är hur man ska hålla information hemlig om alla dessa personer plus regeringen skall förbjudas att handla aktier i alla bolag som kommer i kontakt med kansliet.

   Radera
 7. Ja vi har ju ungefär lika mycket nytta av våra journalistäckel som Iran har av sitt väktarråd eller Saudiarabien av sin sedlighetspolis, man får helt enkelt acceptera att de knappt fyller någon vettig funktion längre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nå, det finns ju journalister och journalister. Alla är ju inte lika ruttna, kanske.

   Radera
 8. Jag förstår inte inlägget. Du skriver att han förlorade 130kkr men vad har det med den senaste affären att göra?
  Om man tittar på kursen från senare delen av februari så är det ju en rejäl uppgång som håller i sig ett antal veckor. Från ca 55kr till över 75kr.
  Varför har du inte valt att zooma in det delen som ju i detta fall är den intressanta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Därför att han fortfarande äger aktierna. Både under 2010-2011 och nu under våren så har Billström haft kvar sina aktier.

   Radera
  2. Det spelar mindre roll att han har kvar dem. Om han agerat på informationen så är det allvarligt.
   Att han behåller aktierna länge beror väl naturligtvis på att han trodde att de skulle öka i värde (vilket de dock inte gjorde).

   Fråga: Om aktierna nu istället varit värda 300kr/st hade det då spelat någon roll för hur du bedömer Billström?

   Radera
  3. Nej det som spelar roll för mig är att Regeringskansliet har över 4000 anställda och i anslutning till dessa har du familjemedlemmar, riksdagsledamöter och ministrar.

   Medias anklagelse går alltså ut på att migrationsministern på något sätt ha lyckats få tillgång till information som av Regeringskansliet har behandlats som så hemlig att endast 5 personer har haft tillgång till den. Dessutom ska han han ha utnyttjat den här informationen så ineffektivt att han förlorat pengar på det.

   Det enda scenarior som egentligen är troligt är att han har gjort en investering utan större ekonomisk analys. Efter kursfallet i januari snittade han ned sig helt utan kunskap om räddningsaktionen.

   Radera
 9. Den svenska tillämpningen av insiderlagen är redan totalt missriktad och kräver att brottsligen skriver ned, inte bara hur han har fått informationen, utan också att den var den informationen han agerade på. Ska vi dessutom kräva att insiderinformationen leder till en vinstaffär är vi ännu mer ute och cyklar. Antingen är man insider eller så är man det inte. Om man är det kan man inte handla i aktien ifråga, även om det skulle gå åt fel håll. På det sättet fungerar lagstiftningen i alla västländer, utom i Sverige, där insiderbrott har gjorts lagliga.

  För de som tvekar rekommenderas studier av den sk Cevianaffären, där åklagaren lyckades visa vilken information som lämnades ut till personen som gjorde affärer, av vem den lämnades ut, och hur det gick till. Detta var inte tillräckligt, eftersom domstolen uppfann kriteriet att det behöver bevisas även att affären skedde pga denna information. Detta sista är givetvis inget man hittar i lagen, eller ens i praxis i något vettigt land, utan uppfanns där och då. totalt omöjligt att bevisa för åklagarsidan utan ett erkännande.
  Tilläggas kan att de tilltalade använde kod i sin kommunikation, och använde speciellt inköpta kontantkortstelefoner för att undvika spår. Totalt meningslöst visade det sig, eftersom polisen avlyssnade och kartlade kommunikationen i alla fall, men det uppfunna nya beviskravet nämnt ovan kulkastade hela åtalet. De hade lika gärna kunnat använda sin jobbmail.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att "Cevianmännen" inte blev fällda är mycket stötande, och ett underbetyg till rättsstaten Sverige. Om händelsen hade inträffat i Norge hade de med stor sannolikhet blivit fällda, som jag ser det.

   Radera
 10. Såvitt jag kan se gav infon om konsortiet nästan en kursdubbling, så om han nu hade infon så hade han nog haft incitamenten att köpa på sig lite mer. Att det därefter ändå gått åt skogen för Northland är ju ovidkommande.

  SvaraRadera
 11. Klurig fråga som fan. Visst, ministrar ska få lite svängrum precis som andra chefer - det är därför man har fallskärmsavtal. Och det verkar inte speciellt smakligt att börja reglera pressen hårdare. Både vi och Tobias Billström får nog därför acceptera att han får schavottera i pressen för detta. Gott så, enligt min uppfattning.

  SvaraRadera