Cornucopia?

Aktuellt

Var tredje tackar nej till jobb utan möjlighet till distansarbete - hälften av kvinnorna

Enligt en undersökning från Sifo, beställd av Sigma IT, så tackar 35% av svenskarna nu nej till ett jobb som inte erbjuder distansarbete. 46...

2013-09-17 10:06

Fullt låtsaskrig runt Östersjön i höst

Så har krigsövningarna kring Fredens hav, Östersjön, dragit igång för hösten, med en tysk luftlandsättning runt Visby flygplats, med klara Midvintermörker-vibbar, samt tunga helikoptrar från fastlandet, rent av Malmen, med klar Midsommargryningkänsla. Schibsted/SvD uppmärksammar den samlade övningsverksamheten, men åker med Hitler och presenterar felaktig infografik och påstår att Sverige har 132 stridsvagnar - verkligheten är 42.

Källa: Okänd

Tyskarna har alltså kapat tråden och det blir inte någon bok med titeln Höstregn (nej, inte Höstdagjämning - böckerna heter ju inte Midsommarafton eller Vintersolstånd, dessutom har Försvarsmakten kapat den potentiella titeln Höstlöv via en faktiskt övning just nu). Dikten vill ju inte imitera verkligheten.

Nåja, dåligt efterforskad infografik betyder att man åker med Hitler, vilket alltså Schibsted/SvD gör i detta fall.

SvD har också fel vad det gäller antalet stridsflygplan, som anges till 110. I våra fyra divisioner ingår bara ca 72 plan, som enligt uppgift saknar full bemanning. Ett antal plan är utleasade till t ex Tjeckien och andra ska in för ombyggnad och modernisering. Antalet ytstridsfartyg anges till åtta, vilket man får förmoda avser ytoperativa beväpnade korvetter i fallet Sverige - vi har ju även en del andra örlogsfartyg -  men utav dessa är inte alla Visbyklassen utrustade med sjömålsrobotar än, utan är bara en glorifierad kanon på en plastbåt. Grafiken anger sex ubåtar, verkligheten är fem, varav två är äldre.

Annars är infografiken slående, där det framgår att endast pytteländerna Lettland och Litauen har mindre manskap än Sverige. Sverige och Polen är också unika i att inte kunna öka upp manskapet via en värnpliktig mobilisering. Rysslands stående styrkor är 845 000 man, medan man når 20 000 000 man vid mobilisering. Sverige kommer 2019, om Insatsorganisation 2014 någonsin blir fullbemannad, ha 22 000 man. Nu kommer man dock minska ner detta och stryka hela kompanier från flera bataljoner, eftersom man inte har råd med lönerna. Därmed kan man i (m)oderat försvarsretorik fortsätta slå sig för bröstet över antalet bataljoner, bataljoner som till slut bara innehåller var sitt fullbemannat kompani.

Lite för mulet
för Midsommargryning
Foto: Lars Lundqvist
Symboliken i att Tyskland gör en luftlandsättning på Visby (Public Service/SVT - med film) går inte att underskatta. Se även ett fotogalleri här. Enligt uppgift är de svenska fallskärmsjägarna inte ens en fullbemannad pluton längre.

Samtidigt är SvD-artikeln tydlig. NATO kommer inte hjälpa Sverige. En framtida luftlandsättning från NATO:s sida på Gotland kommer inte vara för att hjälpa oss, utan för att säkerställa att Ryssland inte tar det försvarslösa Gotland först och därmed skär av NATO från det Baltikum som Ryssland och Vitryssland nu ska öva krig mot.

Den ryska och vitryska övningen Zapad 2013 har expanderat. Den ser nu ut att omfatta 22 800 soldater istället för de 13 400 som tidigare utannonserats. Dessutom har man förstärkt amfibiekapaciteten i Östersjön ytterligare, genom att ta in tre landstigningsfartyg från den ryska norra flottan och Svarta Havsflottan. Passande nog omfattar övningen nu alltså fler soldater än vad hela svenska Insatsorganisation 2014 ska ha om den någonsin blir fullbemannad. Ryska specialförband ska också öva landstigning från havet.

Samtidigt beordrade president Putin precis ännu en oplanerad beredskapsövning, som ska ske samtidigt som Zapad 2013. Försvarsledningen ska alltså få en oplanerad övning i knät samtidigt som Zapad-13, för att visa att ledningskapacitet och beredskap inte påverkas. Denna gång ska även civil infrastruktur och den ryska bananrepublikens folkförtryckande inrikestrupper omfattas av beredskapsövningen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

29 kommentarer:

 1. Ha ha, Omon och MVD ska få smaka på övning.

  Alltid när man reser i Ryssland består dessa organisationers ansikte utåt av tjocka flintisgubbar i enorma skärmmössor och stabsuniformer som inte ser ut att kunna kriga sig ur en blöt papperspåse utan att få multipla infarkter.

  Så de kan nog behöva en del kontroller, typ så att dom inte sålt av mobförråden på rot och köpt vodka för pengarna.

  SvaraRadera
 2. Så här illa när det gäller försvaret har det nog inte varit i Sverige sedan vi börjar veta dvs. tusentalet. Vad är dagens allmoge mot den Olaus Magnus berättar försvarade landet?

  (Vad är skillnaden mellan Sverige-Svenskar och Preussen-Preussare, Livland-Liver, Ingermanland-Ingermanländare, Tavastland-Tavaster, Rygen-Rygenslaver, Wales-Walesare mfl.?)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skillnaden är Preussen är Pre-Russia, är gammatl Tysk-slaviskt enklav som Nazisterna ockuperade och som Sovjeterna fördrev (vita mot röda).

   Ett så instabilt Europa som du fick längst hela gränsen Preussien ner till Serbien vill du aldrig mer uppleva med etniska resningar bland allt och alla.

   Speciellt Tyskarna ska hålla sig borta från sina korkade Lebensraum och Ryssarna från sin Sovjetism.

   Radera
  2. Här är en karta för Preuissen btw.

   http://en.wikipedia.org/wiki/File:Bundesarchiv_R_49_Bild-0705,_Polen,_Herkunft_der_Umsiedler,_Karte.jpg

   Radera
  3. Tänkte på Preussen och pressarna några hundra år innan detta

   Sedan var väl den gränsen en av de stabilare i Europa genom tiderna under 1800talet? Utom under 1900talet? Eller bortser jag nu från diverse Husarstorfurstendömen och polska delningar som vi inte läser om i efterkrigstidens svenska historia... äh, slutsatsen är väl att det är för platt i central och östeuropa, inga hav eller bergskedjor att gömma sig bakom.

   Radera
  4. Det var inte preussen du reffererade till:
   http://sv.wikipedia.org/wiki/Preussen

   http://www.preussenchronik.de/

   Det fanns en intressant sida som beskrev författning och liknande men den hittar jag inte i det flyktiga nätet.

   Radera
 3. Det finns INTE EN CHANS i världshistorien att Ryssland skulle tillåta Tyskarna/Schwabe komma så nära St:Petersburg igen.

  Kan garanterat lova att i så fall skulle en tre, fyra stycken Topol-M adresseras till visby följt av en Bataljon av Suchoy-50.

  Kanske man har glömt Barbaraossa och belägringen av Stalingrad i Sverige men tro inte att Ryssarna har glömt det.

  För Sveriges bästa bör Gotland vara neutral från Tyskarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För icke-MÖP:en så är en Topol-M en ballistisk kärnvapenrobot om ca 800 kt.

   Radera
  2. Som dessutom kan avfyras 6 m under vattenytan numera från utbåt modell Ackula.

   Radera
  3. Och en Topol-M kan bära 16 stridsspetsar.

   Så även om Tyskarna skulle få till ett luftvvärn så kan ballistiska roboten delas upp i 16 * 3 = 54 stridsspetsar. En EM-puls måste komma närmare än 500 m från roboten för att ha effect då de har trådade metallkapslar som skyddar robotarna.

   Finns idag inget känt luftunderstöd som klarar av att hantera denna typ av attaack. Därför bör Sverige hålla Tyskarna borta, så att Ryssarna inte får för sig att släppa även i storstaden t.ex. (för att kunna landsätta på Gotland kommer Stockholm att behöva attackeras).

   Radera
  4. FAO Unknown 2013-09-17 10:37
   Varför skulle Stockholm behöva attackeras för att nån skall kunna landsätta på Gotland? Är du medveten vilken försvinnande liten numerär vi har i hela landet? Dessutom en vek ledning som ser försvaret av landet som ett särintresse.
   Vad skulle vi sätta emot om fi luftlandsätte en division fallskärmssoldater? Speciellt om de fick stöd av en riktig flotta och flyg.

   Radera
  5. @ TobbeT
   Det skulle räcka med ett regemente ryskt fskj för att ta Gotland.

   Radera
 4. De där helikoptrarna - vad är det för maskiner?

  I Fredags körde 4 liknande (samma?) maskiner omkring ovanför Kalmar.

  Det jag reagerade på var hur mycket de rök. :)

  SvaraRadera
 5. Sverige tycks ha glömt ALLA de bistra erfarenhetet som gjordes under 30-40 talen. Det skulle ju innebära uppoffringar och sånt vinner man inga val på. Tänker på alla norrmän som under kriget förbannade sina politiker som underlåtit att satsa på försvaret. 1940. Ändå bet dom ifrån ganska bra en tid med hjälp av britter o fransmän.

  SvaraRadera
  Svar
  1. He he.

   1925: Första världskriget var så hemskt så några storskaliga krig blir det inte tal om framöver. Skär ner för helvete.

   1936. Hoppsan. Köp lite italienska skitflygplan och sånt som alla andra ratat, så försöker vi pussla ihop ett försvar av det.

   1991: Sovjet har lagt ner, så någon bipolär spänning och storskaliga krig blir det inte tal om framöver. Skär ner för helvete.

   20XX: Hoppsan. Vi hade fel igen.

   Radera
  2. Ben Dover
   Precis så läser även jag historien. Sorgligt är bara förnamnet.
   Historien kommer nämna Reinfeldt som landsförrädare. Rättmätigt också.

   Radera
  3. Allt är 68:ornas fel. Att exercera, lyda order och försvara sig var fascistiskt så militär skulle man inte ha och officerskåren skulle hållas jävligt kort. Istället skulle Sverige gå före och avrusta för att visa att man på allvar ville fred. Det grundläggande ointresset för försvarsfrågor från denna generation har sedan levat kvar långt efter att muren föll och de alla blev välbärgade bostadskarriärister.

   Resten löste budgetprioriteringarna i och med att samma 68:or samtidigt såg till att, i enlighet med sin generations sanslösa universalistiska moraluppfattning, Sverige skaffade sig andra, helt onödiga och ständigt svällande utgifter av en viss typ.

   Ändå orkar jag inte bry mig särskilt om det här så länge inte kursen läggs om inom landet först.

   Man kan bara sucka åt eländet.

   Radera
  4. Poppis att skylla på 68:orna, men det kan inte vara hela sanningen.

   68 var ett ännu mer kraftfullt och på sätt och vis mer relevant uppror i Tyskland, eftersom deras föräldrar faktiskt varit nazister. Ja inte alla förstås, men ni hajjar.

   Och det är samma där, Joschka Fischer et al är anständiga politiker men slängde molotovs på snuten när det begav sig osv osv.

   Enligt denna enkla logik borde Tysklands försvar då bestå av typ två musköter och en roddbåt, men det verkar vara hyfsat i skick. 68:orna är således inte den enda förklaringen.

   Radera
  5. Nej, naturligtvis är det inte hela förklaringen. Det är bara jag som är lite raljant ibland.

   Inte desto mindre är det en betydelsefull bit i pusslet och viktigt att inte glömma bort. Vi som var där vet.

   Radera
 6. Den tyska luftlandsättningen skedde vid Stora Tollby i Fole, inte Visby.

  SvaraRadera
 7. Conucopia: Var hittar du siffran 22,000 man? Jag har själv hört 22,000 men kan inte hitta någon källa, ej heller i din länk. Jag kommer nämligen själv som GSS/T på 92. artilleribataljonen att deltaga i Höstlöv och vill förklara lite för mina nära och kära om mot vilken bakgrund övningarna sker.

  Love Alm
  lovealm.wordpress.com

  SvaraRadera
 8. Io 2014 50.000 varav 22000 Hv när/om den bli intagen enl FB2009

  Kn Jan-olov Holm

  SvaraRadera
 9. Det var ju tur att Svd inte tog med artilleri i grafiken för då hade felen verkligen uppdagats. Vågade man inte visa att Sverige bara numera har rikspjäsen som kanon?

  SvaraRadera
 10. Gillar den där officeren från Tyskland som tydligen är från LuftlandsättningsBRIGADEN.

  SvaraRadera
 11. Gillar SVTs rad: "För första gången – så vitt man vet – har främmande makt luftlandsatt soldater på Gotland." :)

  SvaraRadera
 12. Stor övning i luften, Arctic Challenge Exercise 2013
  , pågår nu i norr. Höstlöv inleds i morgon för MR N.

  SvaraRadera
 13. Det är mycket glädjande att någon lkan erbjuda säkerhet åt oss i vår region. Förhoppningsvis kan det snabthb leda til lett regimskifte i Sverige, vilket omöjligen kan bli till det sämre, när NATO statsbankruttar med hyperinflation och blir totalt upptagna med sina interna koncentrationsläger och den tortyr och rättslösa livstidsfängslingar av oskyldiga människor som de redan bedriver där, tillsmamans med lönnmördandet av egna oskyldiga människor ehlt utan någon respekt för några mänskliga rättigheter.

  Dagens Hitler-USA är det i särklass allvarligaste hotet mot mänksligheten framöver. Dess fördublade krigskostnader under det senaste decenniet förskräcker, liksom dess invasions- och ockupationskrig med lögner som falskpropaganda som förevänding för dem, inför de allra dummaste och mest lättlurade människor (en grupp som många här tillhör). USA-statens går sin närmaste allierades, de militanta islamisterna och deras kungadöme Saudiarabiens, vägar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ställer mig faktiskt själv helt ärligt frågan om USA på allvar kan bli en militär/polis-stat även till det yttre.
   Priset av att upprätthålla hegemonin och petrodollarn verkar ju faktiskt inte ha någon egentlig gräns utan man är i princip villiga att gå så långt man kan tills skiten kraschar.

   I Boston kunde man utan problem införa undatagstillstånd där "paramilitära" Homeland Security fick (och använde) fria tyglar för att få fatt på den siste Bostonbombaren. Finns massor av berättelser och bilder på hur vanligt folk blev både misshandlade och fick sina dörrar inslagna.
   Om man kan göra allt det för att få fatt på en 19-åring rymling som man inte hade tvärsäkra bevis mot så undrar man ju hur det kan se ut i framtiden. (Kanske ligger något i vapenkramarnas åsikt i att de tror folket skall avväpnas).

   Sen kan man också fråga sig hur längde det kan vara 52 förenade stater. Flera av dem är konkursmässiga och den federala staten är inte bättre den. Blir det fler Detroit så undrar iallafall jag hur länge till man kan hålla ihop nationalstaten...

   Radera
 14. Källa på bilden:
  http://alaskarobotics.com/2013/01/07/check-your-facts-and-cite-your-sources/

  SvaraRadera