Cornucopia?

Aktuellt

CNN: Läckta verifierade dokument visar att Covid-19 var dubbelt så stort i Kina som officiellt

Läckta kinesiska dokument som CNN fått tag på och som verifierats, visar att smittan med sjukdomsfall av Covid-19 var minst  dubbelt så hög ...

2013-09-19 10:46

Bostadspriserna fortsätter uppåt - Borg vill dämpa, efter valet

Föga överraskande fortsatte bostadspriserna uppåt i tisdagens data från Mäklarstatistik och statistiken från Valueguard. Samtidigt sade Anders Borg i samband med budgetpropositionen igår att alliansregimen ska försöka dämpa prisuppgången så länge priserna stiger (Talentum/AFV), med täta åtstramningar. Men först efter valet. Förstås.


Det finns i det här konjunkturläget väldigt lite som talar för att bostadsbubblan kommer spricka i närtid. Men missförstå inte. Vi har en bostadsbubbla. Den kommer spricka, den kommer krascha. Många individuella hushåll kommer råka riktigt illa ut. Men inte just nu.

Konjunkturen är i botten, men det är också räntorna. Om inte konjunkturåterhämtningen kommer av sig kommer både arbetslös gå ner, liksom börserna gå upp. Optimismen kommer komma tillbaka, men med den kommer också Riksbanken höja räntorna. Men till Riksbanken höjer de korta räntorna via reporäntan, så lär inte bostadspriserna haverera. Det blir alltså utmärkta tillfällen att casha ur bostadsbubblan och sälja bostaden det närmaste året eller åren.

Enligt Valueguard är nu de kvalitetsjusterade bostadspriserna på rekordnivåer i hela landet, undantaget Malmö. Dock täcker Valueguards statistik bara in större städer där underlaget är stort nog för att vara statistiskt säkerställt (ej att blanda ihop med att statistiken är korrekt). Inte ens Valueguards index för hela landet omfattar annat än mellanstora svenska städer och uppåt.

Lägenhetsprisindex Stockholm
Källa: Valueguard-KTH
Uppgången i år är också mycket stabil. Titta t ex ute till höger på Stockholms lägenhetspriser. Det finns inte det minsta hack i trenden sedan årsskiftet.

Den nedgång jag någorlunda korrekt prickade in 2011 syns knappt som en liten röd krusning i trenden. 

Naturligtvis kan det komma en plötslig svart svan och extern chock som omedelbart kraschar den svenska lägenhetsmarknaden, men annars så ser den inte ens ut att mattas av just nu. Till och med i Malmö stiger priserna.
Villaprisindex i Göteborg
Källa: Valueguard-KTH

Även de kvalitetsjusterade villapriserna tjurrusar. Göteborg +4.30% på en månad, Stockholm +2.54%, mellanstora svenska städer +2.68%. Annars har villamarknaden varit betydligt svagare, rent av fallande, medan lägenheterna rusat vidare. 

Men nu har fördämningarna släppt och villor sticker alltså rent av snabbare än lägenheter.
Villaprisindex Stockholm
Källa: Valueguard-KTH

Inte ens villamarknaden ser ut att längre släpa efter. Trenden är dock inte lika tydlig och stabil för villorna.

Det här kommer sluta mycket illa för många. Jag har försökt varna, men naturligtvis kan jag bara stoppa ner en fot i floden och bara påverka enskilda individer. Tyvärr misstänker jag att det nu är för sent att komma ur bostadsbubblan på ett ordnat sätt, utan det här kommer bli mycket, mycket illa och antagligen är vi bortom räddning nu. Kom ihåg att vi alla kommer få betala för festen på ett eller annat sätt - om inte annat via skattsedeln och via kraftigt nedskuren välfärd.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

22 kommentarer:

 1. 90 talets bobubbla sprack brutalt.
  Bankerna förlorade stora pengar.

  Men inte huvudsakligen på privata lån.

  Klokt att som du varna för oförsiktig belåning-all heder åt detta!
  Men...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lånen är personliga i Sverige. Det finns de som fortfarande betalar av på sina skulder från 90-talskraschen, utan att ha någon ägd bostad längre. Den gången var restskulderna ändå bara några hundratusen. Den här gången kommer folk sitta med miljonskulder i knät.

   Att bankerna inte förlorade pengar på privata lån betyder inte att privatpersoner inte drabbades. Tvärt om.

   Radera
  2. Problemet är inte främst att bankerna risker förlora pengar utan att den kreditdrivna ekonomin går i sank och efterfrågan och konsumtionen blir därefter. Borg´s finanser kommer att likna övriga Europas på ett budgetår. Vi kommer då in i en liknande situation som på 90-talet men som i dagens monetära miljö istället kommer att innebära att Riksbanken tar till samma vapen som FED/BoE/BoJ och ECB, nämligen QE och nollränta. Som man bäddar får man ligga. Historien upprepar sig inte. Den rimmar.Slutresultatet blri dock detsamma.


   Radera
 2. Bernaken och hans kolleger visar nu att QE-Eternity gäller eftersom kapitalägarna visar att de hellre(sedan maj i år) vill placera i privata tillgångar(t.ex aktier) istället för statspapper. Beslutet igår handlar bara om att räntorna på långa sidan måste hållas nere.

  Vem vinner tror ni? FED kommer inte ha en chans när man röstar med fötterna. USA är inte Japan som äger sin statsskuld själva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt senaste TIC-statistiken hjälper faktiskt Japan till och köper dollar(bonds) för att hålla ner sin egen valuta. Detta inte minst för att hålla Kina stången(Yuan).

   Radera
 3. Just ditt sista stycke gör mig lite kluven, speciellt med tanke på ditt tidigare inlägg under morgonen med den långa diskussionen i kommentarsfältet som följde, om den nederländske kungens uttalande. Varför begriper inte folk att de kör sig själva i botten genom att låna i det närmaste obetalbara summor för några kvadratmeter? Jag har också försökt få folk att fatta, men de bara rycker på axlarna. Min sympati att använda mina besparingar att hjälpa människor som inget fattar, när allting kraschar, är därmed på fallrepet. Jag vet faktiskt inte om jag kan tycka synd om dem, då en del av dem har varit väldigt stöddiga med sina nya kök, bilar, grillar och jorden-runt-resor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför? Därför att vi vet att foolk inte är rationella i dess verkliga mening. Men under gruppåverkan där grundbehov(tak över huvudet där man jobbar) och värdeökningar lockar samtidigt som makten gör likadant och samtidigt pekar med hela handen går man till banken som bockar med checkhäftet. Det är inte svårare.

   Man kan tycka att fler borde sälja och flytta bort från sina mångmiljonskulder men här gäller minsta motståndets lag och bekvämligheten som bygger på principen om för&emot(ca 50-50%)samt att man fortfarande har råd och att högre priser förväntas.

   Radera
  2. " om inte annat via skattsedeln och via kraftigt nedskuren välfärd."

   Det är väl när välfärden innehåller excesser i form av generösa villkor för dem som inget får, kan eller vill göra som jag blir eftertänksam.

   Har vi inte lämnat statusjakten och ser bortom bilen, köket eller resorna?
   Är inte det enkla den nya statusen!

   Radera
  3. Vart ska de flytta? Till vilket jobb? Sitta å vänta ut bostadsbubblan i nån håla, med havererad karriär som följd (och om ekonomin verkligen skiter sig så kan de ändå inte få tag på nya jobb i storstan) så varför skulle de flytta? De flesta i samhället sitter inte å funderar på bostadsbubblor, de lever på som vanligt...

   Radera
 4. Borg lämnar en bostadsbomb åt sossarna och svenska folket. Attans vad det kommer svida.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ju enormt komiskt när Peter Norman och FI (Andersson)sa att fler åtgärder måste vidtas "om det här drar iväg". De tycker alltså inte att det dragit iväg nu när de med låglöneyrkena enl Cornus kalkyl inte längre kan bo i storstäderna? När skulderna ökar med 4,8% och BRF-priserna med 14% på ett år. Om inte det innebär att det dragit iväg, vilken är då herrarnas definition på att "dra iväg"??

   Sedan framhåller Borg Holland som ett varnande exempel. Jag tycker tvärtom att det är ett föredömligt exempel på ett land som går igenom en gradvis justering ner mot trendlinjen och gör det under relativt god världsekonomi ( jämfört om man ska vänta till nästa lågkonjunktur ). Visst, ekonomin påverkas, men skuldsättningsgraden går ner och folket kan på sikt ägna sig åt annat än att skuldsätta sig, betala räntor till bankerna och hoppas att det dyker upp nya kadrar av "greater fools" som ska maxa än mer extremt i sitt lånande och ta det hela till nya höjder.

   Radera
 5. @oppti
  måhända får vi om några/kanske många år se att din spaning är riktig. Cornu skriver om den stora massans jakt på materiella ting. Det är som på ex.vis 50-talet då massan såg WC, centralvärme och 2,4 m takhöjd som det eftersträvansvärda. De gladdes när månghundraåriga hus revs för att ge plats det nya. Hur det gick vet vi ju alla.
  I tillägg bör sägas att det var Hjalmar Mehr som orkestrerade förintelsen av Stockholms underbara statskärna. Han var son till invandrade marxistiska judar som flydde tsarens Ryssland. Det var så han tackade det folk som gav dem en fristad. Kulturmarxismen är kanske det största hot som den västerländska kulturen någonsin fått möta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skall förstås vara stadskärna....

   Radera
  2. Bara för att man hjälper skall man inte vara säker på tacksamhet.

   Radera
  3. Så rivningen av de svenska stadskärnorna är de invandrade judiska bolsjevikernas fel? Briljant analys!

   Radera
  4. En Mehr-inte flertal!
   Eller är det judars kollektiva skuldkänsla du vill framhäva även i denna fråga!

   Radera
  5. Sådana beslut togs då som nu i kommunfullmäktige, så det förefaller besynnerligt att framhäva en enskild person som ansvarig, omskuren eller inte.

   Radera
  6. Det var bara bra att schakta bort en massa ruckel. Vår familj bodde i en omodern lägenhet på söder utan centralvärme och varmvatten. Givetvis fanns inget badrum så man fick bada en gång i veckan på badhus. Värme fick man genom fotogenkamin och kakelugn. 1970 fick vi en ny lägenhet. Föräldrarna var glada över att slippa släpa fotogen och ved. Ger inte fem öre för all snyftig nostalgi.

   Radera
  7. Finns en P3-dokumentär om rivningen av Klarakvarteren.

   http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/47786?programid=2519

   Den tar upp flera aspekter.
   Man ville att arbetarna skulle få en bättre bostadsstandard.
   Man ville att arbetarna skulle bort från stadskärnan.
   Man ville att bankväsendet skulle få en central plats i stadskärnan.
   Man ville att stadskärnan skulle bada i ljus.
   Man ville ha en nystart för Sthlm.
   Osv osv
   Hör den eller låt bli

   Radera
 6. Om man nu cashar in vad gör man med pengarna istället ? Vilken investering är säkrare än en bostad ? Guld, aktier, statsobligationer, bankkonto, sällsynta frimärken, madrassen ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man skaffar sig en hängiven skara troende som kan hjälpa en och arbetar för ens mål eller blir en del i en sådan organisation. Men viss aktsamhet vid val av organisation bör iakttagas, vilket många politruker i Sovjet fick lära sig, men då var det för sent.

   Radera
 7. Ingen fara, den fria marknaden kommer att lösa problemet. Visserligen kanske en massa människor kommer i kläm och bli än mer livegna, men marknaden är ju fri, vilket är det viktiga.

  SvaraRadera