Cornucopia?

Aktuellt

Läsarna inte oroliga över coronaviruset - dags att media tappar intresset?

Läsarenkätens 1773 respondenter visar att bloggläsarna inte är oroliga över coronavirusutbrottet, utan som det ofta är handlar det om att de...

2013-09-28 14:20

Bokmässan: Intervju med mig i Litteraturmagazinet

På tal om navelskådning, så ledde gårdagens närvaro på bokmässan bland annat till en intervju med mig hos Litteraturmagazinets Emma Kreüs någorlunda live blogg. Kan alltid intressera de av er som undrar om min nästa bok, eller för den delen läst mina böcker.


Annars har jag varit rätt slutkörd, efter några veckors intensivt arbetande - bloggen, flera föreläsningar och tillhörande resor, manusskrivande och som droppen Bokmässan, som dock är avklarad för min del för i år med gårdagens övningar. Idag var första dagen jag sov ut sedan i augusti.

Signering av böcker hos
Science-Fiction Bokhandelns monter
i går fredag. Träffade flera trevliga
läsare (ej på bild)
Tack och lov att man är göteborgare, och alltså inte är kvar på Park till klockan sex på morgonen, för att sedan gå till mässan igen klockan åtta. "Det som händer på Park, stannar på Park", som det heter i branschen. Och en del stannar på Park väldigt länge...

Det är inte förvånande att bokmässan i Stockholm lades ner. Med en stor del av branschen, inklusive alla de stora och viktigaste, förlagd till Stockholm, så blir det ju inte samma sak om man ska ta sig hem till familjen efter mässans slut, köra barnen till dagis på morgonen etc. Så Göteborg är det som gäller, för här behöver branschfolket bara ta sig till hissen på Park. Eller Gothia Towers.

På tal om navelskåderi så har jag skrivit en krönika i JAK:s medlembanks tidning Grus & Guld 4/2013. Jag finns också med i ICA Kuriren, av alla platser, i en faktiskt riktigt bra artikel om prepping och survivalism, där även Civilförsvarsförbundet uttalar sig om hur dåligt hela det svenska samhället är förberett på oönskade skeenden. Något som också är ett tema i min nästa bok, även om scenariot kanske är väl extremt i sin fiktion och undergång.

För alla er stockholmare som aldrig får någon möjlighet att träffa mig och få böcker signerade, så kan jag avslöja att jag kommer vara i Stockholm hela (OK, nästan) lördagen den 19:e oktober och signera på ett speciellt ställe, tillsammans med några andra författare i samma thrillergenré. Mer detaljer kommer.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

12 kommentarer:

 1. Sci-fi bokhandeln i Gamla Stan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cornu, Vad betyder detta? Varför avvecklas de nu?
   https://www.riksgalden.se/sv/spara/Aktuellt1/Riksgaldsspar-avvecklas-2015/

   Radera
 2. "prepping och survivalism" vill någon verkligen delta i att öka paranoian i ett samhälle som det här? Känns osunt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Utveckla. Vad är osunt med att ha en viss beredskap mot det oförutsedda? Låter för mig snarare ansvarsfullt än osunt

   Radera
  3. "Viss beredskap mot det oförutsedda" är definitivt sunt (strömavbrott etc), men det förekommer ju också ren galenskap i de sammanhangen. Konspirationsteorier, 9/11, aztekiska kalendern etc.

   Gissningsvis använder en hel del prepping och survivalism för att hantera ett av mänsklighetens dilemman - att vi är unikt medvetna om vår egen dödlighet, långt i förväg. Prepping är nog inte bara rationellt, utan även en mental snuttefilt för en del tyvärr. Ett annat sätt att trygghetsknarka, typ.

   Å andra sidan får ju folk leva sin liv som de vill...

   Radera
  4. @Ben Dover
   Jag vet nog inga områden där det finns "galenskaper". För övrigt är de flesta människor lite egna de också. Det är mänskligt. :-)

   Jag skulle nog tro att de flesta människor tycker att jag går till överdrift när det för mig skulle vara direkt oansvarigt att inte ha ved för minst kommande vinter med marginal och matförråden fyllda så de räcker för alla levande varelser jag har ansvar för. Har man känt på hur det är att vara totalt utlämnad åt kylan utan någonstans att ta vägen så är det något man tar hänsyn till i den här delen av världen den kalla årstiden. Detsamma gäller maten.

   Kan du tänka dig att det finns familjefäder med flera barn, en del små som bor i hus utan eldstad? Det är ju absurt ;-)

   Radera
  5. @Ben
   Självklart skall det stå "där det inte finns "galenskaper""

   Radera
  6. Exakt den typen av resonemang är mest psyko-logiska och inte så logiska.

   T ex orsakar eldstäder 1300 bränder per år och ett stadigt antal dödsfall, så jag kan ju argumentera en diametralt motsatt ståndpunkt där det förmodligen är mer ansvarsfullt att låta ungen leka med fem utsvultna pitbulls än sova över i en kåk med eldstad. Ditt svar på det kanske är att "min eldstad är säker" men det kan du aldrig veta.

   Eller så kan man döma ut folk som käkar kött dagligen som oansvariga eftersom det markant ökar cancerrisken mycket mer än risken att omkomma i nån okänd kataklysm. Etc etc.

   Som sagt, eftersom det handlar om okända händelser i framtiden handlar det mest om psykologi. Viss robusthet är bra, resten av preppingen är i princip en modern form av religion.

   Radera
  7. Ja, eller så har du all mat och ved du behöver men drabbas av ebola och dör.

   Radera
  8. @Ben
   Ja eller får hjärtstopp. Man vet aldrig vad som händer och därför är det meningslöst att se till att man har förråd som räcker över en vinter menar du?

   Vad gäller eldstäder så stämmer säkert dina uppgifter i något statistiskt genomsnitt i en kortfattad tabell du sett. Hur många bränder uppkommer i hus med väl besiktigade moderna och skötta skorstenar med effektiva eldstäder och därmed inte tjärbildande rökgaser? Förmodligen inte speciellt många. Då är nog elbränder vanligare.

   Radera