Cornucopia?

2013-08-25 11:12

Vad har bloggaren i ryggsäcken, egentligen?

Ni som sett mig på föreläsningar kanske undrar vad jag egentligen har i ryggsäcken? Det tänkte jag ge ett litet svar på här i form av ett foto och en tillhörande lista.


Kärt barn har många namn every day carry, EDC, get home bag, GHB, bug out bag, BOB eller för den delen mansväska, murse, manbag, jobbväska, pendlarväska, SJ-väska etc. Tanken är att jag åtminstone ska kunna gå hem 4 - 6 mil med denna eller klara mig upp till 24 timmar på ett strandat tåg.

Ryggsäcken ifråga är en Haglöfs Project XL om 38 liter och har några år på nacken. Jag tror att modellen har utgått ur Haglöfs sortiment. Både bröstspänne och ett enkelt avbärarbälte. Alla dragkedjor har paracordsnoddar från Swehank, orange för ytterfacket och för facket med första hjälpen. Totalt ca 10 m paracord om man plockar isär dem.
Nedan följer listan.

Saker som vätskor avlägsnas om man ska flyga och multiverktyget följer naturligtvis bara med om jag är i skogen eller hemma på privat mark.

A. Huvudfack

A1. Uppdragsspecifik utrustning
Beroende på vad jag ska göra är det i huvudfacket som saker placeras.

Ska jag på föreläsning är det här man hittar laddare, dator i datorfacket, en Snugpak 5 liters packpåse med klädombyte för 1-2 dagar, hörlurar, jacka eller extra tröja etc.

Är det jakt som gäller så hittar man stol, toalettpapper (ni som jagar vet varför - markera skottplats etc, plus torka rent kniv vid urtagning mm), vapenvårdsutrustning, hörselskydd, termos, frukost, lunch och eventuell middag mm.

Annars kan det vara en iPad och fyra regnjackor eller något annat för tillfället lämpligt.

Vid en akut nödsituation är huvudfacket stort nog för att knö ner det allra nödvändigaste för 2-3 dagar och ryggsäcken kan alltså även fungera som BOB.

A2. Sittunderlag, 2 st. Utmärkt kalla eller blöta dagar. För eget bruk kan man med fördel stå på ett av underlagen, eventuellt bägge, för att inte få kalla fötter.
A3. Tygpåse. För förvaring, bära extra saker eller om man handlar.
A4. Regnponcho. Skymd av ryggsäcken. En poncho för 99:- SEK inhandlad på Femmans Sport. För skogsbruk har jag även en svart amerikansk militär poncho, så jag växlar beroende på vad jag ska göra. Ponchon kan ju även riggas som ett tak mellan träd vid behov, alternativt vindskydd.
A5. Kläd- och hygienpåse. En Snugpak 2 liter innehållande för stunden (sommarhalvåret) ett par extra sockar, klädnypa (för att kunna hänga upp saker på tork) en mikrohandduk och en plastpåse med tvål, tandkräm, tandborste och hudsalva, som fungerar som necessär vid resor. Vintertid även en extra tröja eller extra T-shirt + halsduk + mössa.

B. Sidofack, 2 st

B1. Vattenflaska. 6 dl vattenflaska i stål från Primus. Karbinhake om man vill ha den hängande eller ta med den i bältet etc. Ligger i ena sidofacket.
B2. Regnskydd. Regnöverdrag för ryggsäcken.
B3. Förstahjälpenväska. Innehåller fler saker än jag orkar packa upp, inklusive mediciner. Har faktiskt fått användning av den på främmande personer.
B4. Nödfilt. En vanlig nödfilt i aluminium.

C. Frontfack, litet
Det finns ett litet frontfack, för tillfället tomt. Där placeras det som behövs för stunden, t ex solglasögon, biljetter etc. Ofta har jag pappersservetter eller annat man kan behöva ha snabbt i det facket. Inget med på bild här däremot.

D. Frontfack, stort

Det stora frontfacket innehåller sex olika fack så det är relativt lätt att hålla ordnnig.
D1. Vit soppåse.
D2. Två tunna persedelpåsar. Bra att ha att packa ner småsaker i, t ex sådant som ska diskas.
D3. Vattenflaska. 4 dl vattenflaska i stål från Noname. Karbinhake om man vill ha den hängande eller ta med den i bältet etc.
D4. SJ-Vatten. En obruten 3 dl förpackning SJ-vatten. Totalt bär jag alltså 1.3 liter vatten.
D5. Sykit. Klarar enklare reparationer.
D6. iPhoneladdare
D7. VGA-adapter. Till datorpresentationer. Brukar inte packa upp den, då jag endast använder den när jag inte är hemma.
D8. Tändstickor. Två askar.
D9. Klädnypa. För att hänga upp saker på tork med.
D10. Namnskylt. Användes vid offentliga framträdanden.
D11. Reservmobiltelefon. En gammal laddad Nokia E51 med ett kontantkort.
D12. Visitkort.
D13. Laserpekarpenna. För föreläsningar.
D14. UNI Powertank Eco. Allväders- och allunderlagpenna. Även för signeringar.
D15. Kontanter. För tillfället 195:- SEK i form av en hundralapp och resten 5- och 10-kronor.
D16. Anteckningspapper, grovt.
D17. Korthållare, röd. Innehåller SL-kort och SJ Prio-kort.
D18. Korthållare, blå. Innehåller Västtrafikkort.
D19. Gummiband.
D20. Buntband. Bra att ha, används främst vid jakt för att snöra ihop tarmarna när jag tar ur djuret. Enklare än att binda ihop själva tarmen, alternativt använda snöre. Kan rekommenderas. Kan säkert användas till annat också.
D21. Extra batterier. Främst till iPad:ens extra tangentbord, om jag reser utan bärbar dator, eller till nyckelknippans ficklampa.

I frontfacket finns också två andra väskor.

D22. Matpåse. Ännu en Snugpak 2 liter. Innehåller för tillfället fyra Wasabrödsnacks och en ask russin. Kan också ha en påse jordnötter om jag ska åka SJ och behöver kunna överleva ett dygn. Två uppfällbara kåsor. Fyra spork. Ett Sawyer-filter från preppad.nu, med tillhörande vattensäck. För tillfället saknas servetter.
D23. Maxpedition M2 bältesficka. Tanken med denna är att man kan ta endast M2:an för det allra nödvändigaste. Ligger generellt överst i ytterfacket. Vid längre vandringar sätter man lämpligen den i bältet eller på ena axelremmen på ryggsäcken för att komma åt enklare. Innehåller smärt- och febernedsättande medicin, plåster, sanitär trasa, kompass, tändstickor, extra batterier - både AA och AAA, fyra meter paracord, visselpipa, en Gerber multitool och en Silva monokulär kikare. Ej med på bild, då jag glömde packa upp det - en Fischer Spacepen, ytterligare kontanter och ytterligare buntband. För stunden saknas en ficklampa, en enklare finns på nyckelknippan, men naturligtvis bör jag stoppa ner en extra ficklampa i M2:an.

På inget sätt komplett, men jag har direkt inte saknat något med ovanstående utrustning, oavsett om det är jakt, föreläsning, resa, heldag på stan eller långpromenad eller dagsvandring. Project XL är som man hör på namnet en datorryggsäck och fungerar inte om man ska ha med sig sovsäck och liggunderlag på grund av avsaknad av utvändiga fästpunkter. Det finns dock en nätficka utvändigt där man kan stoppa ner mindre grejer tillfälligt.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

19 kommentarer:

 1. Får man inte ångest av att vara i någon slags ständigt krigsberedskap? Det blir ju en del vikt att bära runt på.

  SvaraRadera
 2. Bara 4 regnjackor, räcker det verkligen, och inget kastspö. Jag saknar även en Magnum 45.

  SvaraRadera
 3. Spork har ju sämst hållbarhet. Kör med en slev från fiskars istället.

  Varför två kåsor?

  SvaraRadera
 4. Inga kondomer? Kändisbloggare och allt... ^---^

  SvaraRadera
  Svar
  1. En kondom är en utmärkt vattenreservoar vid nödsituationer, så några sådana bör man alltid ha med sig även om man lever i tvåsamhet.

   Radera
  2. Eller tvärtom, om det verkligen kniper.
   Förlåt...

   Radera
 5. Bra att vara förberedd om/när ryssen kommer

  SvaraRadera
 6. Nån annan ryggsäck du tittat på och kan rekommendera eftersom den du har inte tillverkas längre ? minst 35 l, minst 3 fack (en vadderad), behövs inga fästpunkter för sovsäck eller dylikt

  SvaraRadera
 7. Har vi någon vikt på den där väskan? Min ryggsäck innehåller träningskläder, jobbdator och en ipad mini. Om ett sjunde världskrig bryter ut och jorden är på väg att gå under så orkar jag inte vara förberedd. En sån patetisk värld vill jag inte leva i ändå :).

  SvaraRadera
 8. Vem har talat om ett krig? Det räcker tex med ett tågstopp in the middle of nowere, speciellt vintertid, för att det ska kunna skorpa till sig. Man kan även skära sig eller ramla. Man kan vara först på plats vid en trafikolycka, då kan en värmefilt och lite kunnande i första hjälpen vara skillnad mellan liv och död.

  SvaraRadera
 9. >[i]B3. Förstahjälpenväska. Innehåller fler saker än jag orkar packa upp, inklusive mediciner. Har faktiskt fått användning av den på främmande personer.[/i]

  ...han skrev ju det.

  SvaraRadera
 10. 195 spänn i cash, det är väl för lite? Blir du sittande nånstans halvvägs och kortet inte funkar har man ju inte råd att ta sig hem.

  Kan rekommendera att fjäska in dig hos en läkare f ö, de kan bjuda på ett och annat i medicinväg som kan vara bra att ha. Även om en del saker så klart kan ha utgångsdatum.

  Saknar även knogjärn i EDC:n. Gör man inget dumt har inte snuten anledning att visitera en.

  SvaraRadera
 11. Det var en imponerande lista.
  Jag undrar om du inte skall komplettera med en nödladdare för mobil/ipad.

  Jag har en som kan ladda upp en smartphone två gånger eller en ipad en gång. Blir man strandad någonstans är ju telefonen ofta det enda tidsfördrivet.

  SvaraRadera
 12. Vad väger ryggsäcken i det här utförandet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vikten är ju ett intresant fakta som utelämnats i inägget.

   Radera
 13. Var köper du paracord av kvalitet?

  SvaraRadera
 14. Ingen foliehatt?

  (Besviken läsare) :-(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men hallå foliehatten har man ju på sig annars hjälper det inte mot tankekontroll!

   Radera
 15. Jag gillar druvsocker, det kan ligga länge i väskan utan problem. Samt kan vara bra att kunna ge tex. någon som fått för lågt blodsocker, diabetiker och andra. :) Ska man längre bort gillar jag klassiker som myggmedel, resorb kan också få vara i väskan, ibland ett extra myggnät (tunt) väger inget heller att ta med sig men skulle man bli sittande i nått ställe med episkt mycket mygg skulle man nog uppskatta det. :)

  SvaraRadera