Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2013-08-14 13:40

Test av Mountain House nödlagermat

Detta inlägg är sponsrat av Preppad.nu.
Testad mat till middagen väl
framme vid lägerplatsen på Hökås.
Påsarna öppnade inför matlagning.

Hur kan man bättre testa Mountain House frystorkade mat, som Preppad.nu erbjuder som nödlagerproviant i långtidsförpackning för 25 års lagring, än att ge sig ut i ett fältförsök? Sagt och gjort tog jag och en smakpanel om ytterligare tre personer av varierande kön, ålder och matpreferenser oss ut på den tyngsta delen av vildmarksleden Hyssnaleden en eftermiddag i slutet av juli.
Välskyltat. Här pil till grottan
vid Torkels gömma

För egen del föll trossfunktionen på mig, så förutom personlig utrustning blev det även ett fyramannatält, ett Trangiakök och ett antal liter extra vatten. Trots allt var detta en varm sommardag med upp mot 28 grader i skuggan. Min packning landade på ca 30 kg, medan övriga i sällskapet bar lättare packning, främst badkläder, sovsäckar och liggunderlag. Fotografen bar förstås även kamera.
Lite enklare backe upp för
Hökås med det beryktade
vindkraftverket som
knappast störde miljön.

Hyssnaleden är en 40 km lång och mycket välunderhållen vildmarksled, som sköts av Hyssna Byalag. Väl lämpad för en två dagars vandring, men för detta fältförsök nöjde jag mig med en halvdag i ena riktningen och en halvdag tillbaka till utgångspunkten. Närheten till Göteborg gör iaf att leden kan rekommenderas alla i närområdet. Terrängen kan bitvis vara mycket utmanande, t ex den 127 m höga stigningen upp från Stora Hålsjön längs Ättestupan vid Liagärde. Ska man möjligen klaga på något så är det att Ättestupan bara är uppmärkt som mycket kuperad terräng om man kommer uppifrån. Vi kom nerifrån. Milen på terrängbanan hemma i Sätila hade åtminstone betalat sig och det var fortfarande hanterbart för benen med 30 kg packning på ryggen. Trots allt var det bara 127 meter höjdskillnad eller vad en normal löptur på terrängbanan ger i uppförsbackar.
Naturen vid Torkels gömma.

Andra bra stigningar är ju dubbla vändor upp för Hökås, eller en lugnare stigning via grottan Torkels gömma och upp till Ringsbacke från vårt val av startplats vid badplatsen i Lilla Hålsjön. Man kan starta Hyssnaleden på flera platser, t ex caféet Kvarnen i Hyssna, men det finns också separata parkeringsplatser nära badplatsen i Lilla Hålsjön.
Rast, vila, vid
Stora Hålsjön framåt kvällen.

Det finns gott om lämpliga rastplatser längs Hyssnaleden, varav flera är utrustade med bänkar och bord, inklusive en badplats vid Stora Hålsjön.

Totalt blev den uppmätta sträckan drygt 8 km, vilket passade väl för en vandring mellan ca klockan 14 och 20, inklusive några längre pauser. Inget högre tempo, men bitvis fanns det inte heller möjlighet för någon direkt snabbmarsch i terrängen.

Utsikt från Ättestupan vid Liagärde
Väl framme vid den välordnade lägerplatsen uppe på Hökås, så restes det tält och sedan var det bara att hugga in på matlagningen. Vid det här laget var mycket av vattnet förbrukat i värmen, men byalaget underhåller en handpumpad brunn hundratalet meter från den välhållna lägerplatsen. Dock ligger brunnen, förvisso i en sluttning, i direkt anslutning till en fårhage, så det blev ett utmärkt tillfälle att använda Sawyer-vattenfiltret som Preppad.nu säljer.
Filtrering via Sawyerfilter
över till en stålflaska

Ingen blev dålig i magen eller sjuk av vare sig vatten eller mat, så jag filtret kan bara få godkänt. Vattnet från brunnen var delvis missfärgat, men ur filtret kom det bara rent vatten. Eftersom filtret passar som skruvkork på vanliga flaskor, så medfördes en gammal sådan för enkel filtrering. Tyvärr passade inte filtret till de stålflaskor som annars användes för vattenförvaring. Annars följer även en större vattenpåse med filtret och tar mindre plats än en plastflaska.
Spagett bolognese
färdig i sin påse.

Det filtrerade vattnet användes både som dryck på lägerplatsen och till matlagningen.

Tillredningen av Mountain House frystorkade mat är mycket enkel. Bara att koka upp vattnet, blanda i påsen, rör om, förslut med inbyggd ziplock och vänta angivet antal minuter. En klocka är bra att ha i det här läget.

Vill man spara på disken så kan man förstås äta direkt ur påse, men eftersom alla skulle smaka på de olika rätterna blev det kåsa istället, vilket också är trevligare.

Testade matsorter till middagen var pasta med lasagnesås, chili con carne med ris, chicken tikka med ris, sötsur kyckling med ris och spaghetti bolognese. Till frukost användes sedan en påse potatis- och skinkpytt med äggröra tillsammans med hembakt Zopfbröd på äkta schweiziskt recept och färskost på tub.
Mat i kåsa med spork

Maten smakade utmärkt. Jag hade fått rådet att för säkerhets skull ha med extra kryddor, men undantaget äggröran så fungerade maten utmärkt. Salt fick dock fram smakerna ytterligare och chilin förvandlades till en härligt stark rätt med lite salt. Kryddning är en smaksak och man ska ju alltid lagra smakförstärkare. Det är inget problem för preppern att ha salt och kryddor hemma separat, men det enda som verkligen höjdes var alltså chilin.

Frukost med Zopf, passande nog
skuren med en schweizisk Gerber.
Kan utan problem rekommendera Mountain House, inte bara för vandrings, båt-, husvagn- eller campingändamål, utan också som mat för nödförrådet. Med ett ordentligt lager och 25 års hållbarhet i förslutna behållare behöver man sedan inte oroa sig så mycket över matberedskapen. Men glöm inte vattenfiltret för att säkerställa att man har rent vatten till matlagning, dryck och hygien.

Vädret var fantastiskt denna fredag och för lördagens returvandring var alla väderprognoser positiva.

Slutspurten fram till
lägerplatsen på Hökås.
Undertecknad skymtas
över krönet, här med
en ryggsäck där spännen
gått sönder.
Men så har vi det där med väder. På lördagen den 27:e juli blev det sommarens värsta åskväder och fullständigt ösregn. Kändes inte helt bra att ligga i läger uppe på Hökås under de förutsättningarna, så det blev att bita ihop och blev en snabbmarsch längs bilväg tillbaka till bilen i andra änden av Lilla Hålsjön. I ösregn, åska och blixtar.

Gav några erfarenher. Bland annat att Gore-Tex inte garanterat håller dina fötter torra, speciellt inte när det forsar 10 cm vatten ner för asfalten på vägen upp förbi Liagärde. Inte heller fungerar amerikansk milspec poncho speciellt väl. Av någon anledning har man nämligen en söm mitt på framsidan, som ganska snart började läcka in vatten. Alternativet med en billig poncho för 99:- spänn från Femmans Sport hade gissningsvis varit bättre. Fel val där.
Kortklippt gräs och flera fina matplatser
hittar man på lägerplatsen på Hökås.
iPhone-bild, min egen, inte fotografens.

En annan erfarenhet är att mina gamla Caravan-ryggsäck från 1993 behöver bytas mot något bättre. Får bli en Haglöfs nästa gång. Bland annat gick bröstspännet
sönder när det var ca två km kvar att gå.

Ett litet antiklimax att gå på asfaltsväg tillbaka till bilen, vilket bara var ca fyra km, men åtta km i terräng och ösregn fick faktiskt vara. Tack och lov är vägen mellan Hyssna och Seglora glest trafikerad så det var hanterbart.

Men maten var det inget fel på, utan alla blev mätta och belåtna. Det räckte faktiskt med fyra påsar mat till middagen, då det blev ungefär en påse över om man summerade vad som gått åt när alla var mätta och nöjda. Kaloriinnehållet i varje påse låg mellan 450 och 500 kcal om jag minns rätt. Kan rekommenderas oavsett om det är som nödproviant eller till den rörliga semestern. Det finns fler rätter än dessa prövade sex. Min personliga favorit var chilin, speciellt med tillfört salt och äggröran var den som absolut krävde kryddning.

Artikeln är sponsrad av Preppad.nu - det oväntade gynnar den förberedde.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

23 kommentarer:

 1. Till den senaste fjällturen torkade vi vår egen mat. Resultatet blev klart över förväntan. Köttfärssås var en riktig höjdare. Dock så är det ju lite mer att ordna med än att köpa färdiga påsar, men priset blir en fjärdedel.

  SvaraRadera
 2. Litar inte längre på regnkläder som "andas". Har haft några olika sådana, och blivit lika besviken varje gång jag råkat ur för ihållande regnväder. En mindre regnskur är de säkert bra för, men fyra timmar i engelskt regn på RAF Fairford är t.ex för mycket för en USMC Extreme Cold Weather Weather Parka. Året därpå hade jag vanliga regnkläder från Helly Hansen, och då gick det bra. Det regnade knappt nånting.
  Misstänker att det är samma sak med GoreTex-skor. Har dessutom hört att materialet åldras och mister sin förmåga efter ett par år. Har man som jag, läderkängor med goretexfoder, kan man ju i alla fall vårda lädret som om det vore vanliga kängor, och ändå få hyfsad resistens mot väta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De här var nya sedan i våras. Hade kanske fungerat bättre med kängor, det här var vandringsskor.

   Nej, utländska regnkläder verkar inte klara riktigt regn, bara duggregn. Hur svårt ska det vara att göra en helgjuten poncho?

   Radera
 3. Det sägs att man dör om man lever på konserver en längre tid (eller iaf gjorde för 30 år sen när jag hörde denna möjliga faktoid). Är det nåt konserveringsjox som kan visa sig skadligt om man verkligen lever på detta i nåt år i sin FMV-fyndade bunker?

  SvaraRadera
  Svar
  1. @mptp

   Du kommer garanterat att dö vad du än lever på. Det är en sak som är säkert!!


   Radera
  2. Långt tillbaka var det bly i burkförslutningarna. En del hävdar t.ex. att blyförgiftning bidrog till Amundsen och hans teams frånfälle. Nu för tiden är det mycket bättre, och man behöver bara oroa sig för plastbeläggningen på burkens insida, med hormonpåverkande mjukgörare o dyl.

   Radera
  3. Bisfenol A Man behöver varva konservätandet med annat för att vara safe.

   Radera
 4. Jag har för mig att det endast är smak-proverna som kommer i påse. Den skarpa varianten med 25 års hållbarhet kommer i plåtburk, eller?

  Smaken är förhoppningsvis den samma, men den ingående beskrivningen hur du tillagade i påsen blir något missvisande. Detaljer om den riktiga förpackningen, tex hur den öppnas och vad den väger m.m.) vore också intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som jag uppfattat det är det behållare med 7 - 8 portionspåsar på just påse i sig. Nödförrådet är alltså påsar förpackade inuti en lufttät behållare med en kväveatmosfär (?) i sig. Men när man väl bryter burken så är det sedan som vanligt.

   Radera
 5. Ska man inte impregnera Gore Tex-skor då och då eller hur underhåller man de bäst?

  SvaraRadera
 6. Kan tipsa om REAL turmat också (även om det kanske är mot hela syftet med inlägget). Har använt det flitigt i fjällen men också vid längre kappseglingar (typ Gotland Runt). Välkryddat, smakar förträffligt och kan med fördel ätas direkt ur påsen när man sitter och burkar på railen.

  www.drytech.no

  SvaraRadera
 7. OT: Cornu, jag antar att du inte missar det här: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17294200.ab

  SvaraRadera
 8. Preppermaten verkar lite dyr (50-70kr/portion) om man bara skall ha den för nödsituationer som förmodligen inte inträffar. Vanlig torkad pasta (flera års hållbarhet) och några konservburkar borde fungera bra och är billigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer.
   Men om man betänker vad ett mål mat kan kosta om 25 år (1000:-kr?) är det kanske att betrakta som en investering? Som en slags pensionsförsäkring för den som är i Cornus ålder...

   Radera
  2. Kanske dags att satsa på pastaaktier?

   Radera
 9. Ska man vara lite petig så är det 5 år shelf life på de produkter du testar. Maten i de stora #10 burkarna är likadan men har 25 års hållbarhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser att MartinF påpekat just detta innan. Måste bero på att jag är en normalbegåvning med bristande läsförståelse.

   Radera
  2. Varför skulle det betyda det?

   Radera
  3. Det har jag inte begåvning för att besvara ;-)
   Men jag håller helt med dig om att maten är välsmakande med lite kompletterande kryddning. Att den sedan har 25års hållbarhet är väldigt imponerande. Det finns även tärnad kokt kyckling i MHs sortiment, kyckling gör ju att man får en helt annan "piff" på sina långtidsförpackade cerealier WTSHTF.

   Radera
  4. Tycker det är rätt imponerande att amerikanska armen tagit fram en smörgås som håller sig fräsch i mer än tre år i byxfickan på en basse. Vet dock inte om det är med eller utan prickig korv.

   Radera
  5. Sån färdighydrerad mat är dock ömtålig och blir lätt ändå "ofräsch" om man suttit på den några gånger.

   Radera
 10. Välling borde väl vara ultimata nödprovianten ? Tycker att dessa specialspecialännumerspecial torkad mat är dyrt, speciellt eftersom de inte är berikade ?

  SvaraRadera
 11. ang goretex så är det vävd teflon och därmed inte vattentät under tryck däremot rullar vatten droppar av.
  I sko butiken sa dom sist jag köpte skor att man inte skall impregnera med fett vilket verkar rimligt

  SvaraRadera