Cornucopia?

Aktuellt

Reklam: Få 200:- SEK om du skaffar ett Revolutkort

Detta inlägg bör ses som marknadsföring för Revolut, och är alltså reklam. Revoluts förpackning för deras premium metallkort. Jag ha...

2013-08-08 12:31

Småhuspriserna stiger entydigt enligt SCB

Hur man än vrider på det så steg småhuspriserna i juli enligt SCB:s siffror.


Både det statistiska K/T-talet steg, såväl som medelpriserna och detta både på en månad och på säsongsjusterande 12 månader. Dessutom gällde detta i princip i hela landet, med fallande K/T priser i endast fyra län både på senaste perioden och senaste året. Det samma gäller större kommuner, där priserna endast föll i tio kommuner den senaste perioden och endast tre på helåret.

Det är alltså upp som gäller för småhusen. Inget snack om saken och mitt tal om att småhuspriserna leder nedåtresan var åtminstone fel juli - juli och juni - juli.

Detta talar för ett rejält uppsving i de svenska hushållens privata skuldbubbla, som vi snart kan uppdatera nu både BNP för andra kvartalet är inne, och vi snart har en uppdaterad sparbarometer med hushållens skulder.
Medelpris småhus i större svenska
kommuner juli 2013. Liberal tolkning
av olika storstadsområden
i avvikande färg.

Län med fallande priser sedan juni är Kronoberg, Kalmar, Värmland, Västernorrland och sedan juli 2012 även Västerbotten, även om Värmland då är på plus. Mest steg priserna i bostadsbristens och markbristens Jämtland, med +9% i pris sedan senaste perioden och även sedan förra sommaren.

Större kommuner med fallande villapriser sedan juli 2012 är endast Gävle och Skellefteå. Mest steg priserna i Borås +12% och Luleå +13%, medan bostadsbristens Stockholm "bara" fick se +4% på helåret.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

6 kommentarer:

 1. I samma riktning som börsen alltså!

  SvaraRadera
 2. Inte bara det......köparna har ränteuppgångar som rättesnöre! Alltså försöker många förekomma en högre räntenivå. På marginalen räcker det som prisdrivare för de marginalköpare som fortfarande styrs av säljarnas krav.

  SvaraRadera
 3. Men hur är det med försäljningsvolymerna? Jag tycker att det verkar som om det är väldigt lite som säljs och när det säljs så är det bara de allra "bästa" objekten i de "bästa" lägena som går.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fullt möjligt. Volymerna släpar dock efter i statistiken så det går inte att säga något. Men visst kan och kommer statistiken hållas uppe av att det främst är attraktiva objekt som säljs.

   Radera
  2. Volymerna kanske är låga, men om man mäter K/T så har man ju rensat för objektens relativa attraktivitet. Finns väl inget mer att säga än att priserna fortfarande stiger, generellt. Utbudet är också fortsatt rätt högt (se hemnet), dock en liten bit under rekordnivåerna 2011 och 2012.

   Radera
 4. Ett femte jobbskatteavdrag är på gång, främst riktat till den vita välbeställda medelklassen. "Mer pengar i plånboken" basunerar en av aftonblaskornas löpsedlar idag. Mer pengar att köpa boende och betala ränta på lån för alltså. Karusellen snurrar vidare i allt högre fart.

  SvaraRadera