Cornucopia?

Aktuellt

Reklam: Få 200:- SEK om du skaffar ett Revolutkort

Detta inlägg bör ses som marknadsföring för Revolut, och är alltså reklam. Revoluts förpackning för deras premium metallkort. Jag ha...

2013-08-08 10:57

Polisen överger gatorna - privatpoliser ska beväpnas

Stockholmspolisen vill formalisera den svenska polisens övergivande av gatubilden i hela landet. Polisen ska inte längre upprätthålla ordning på gatorna, utan detta ska lämnas till privata vakter. Samtidigt vill polisen i sitt remisssvar angående vapenutredningen beväpna väktare och skyddsvakter med skjutvapen.


Som alla med några år på nacken vet så har svenska polisen övergivit gatorna. Utländska besökare uttrycker spontant förvåning och en undran över var polisen är - detta har hänt mig flera gånger. Stockholmspolisen vänder sig nu direkt till Beatrice Ask med ett förslag att polisen helt ska överge gator och torg. Istället ska privatpoliser i form av väktare, ordningsvakter och skyddsvakter tar över gatubilden. Stockholms tunnelbanas ordningsvakter framhävs som ett gott exempel, vilket en del människor nog inte håller med om.

På detta vis öppnas ju för en kommunalisering av ordningsmakten, där kommunerna själva kan anställa de som inte kom in på polishögskolan och skicka ut dem på gatorna för att hålla ordning, utan någon längre utbildning. Ungefär som i USA, där utbildningskraven för kommunal polis kan vara väldigt varierande. Dessutom kommer det ju finnas fd yrkessoldater som här kan få en ny karriärväg med adekvat utbildning och erfarenhet från utlandet i bakfickan.

Ett alternativ är förstås att civilsamhället själva tar hand om detta - fastighetsägare, villaägarföreningar, bostadsrättsföreningar, affärsidkare kan på det här viset, trots bibehållet skattetryck, lösa sin egen situation via egna privatpoliser när nu polisen medger att de inte tänker upprätthålla lag och ordning på gator och torg. Det får man väl se som positivt?

Samtidigt är beskedet från privatpolisernas branschorganisation SäkerhetsBranschen att det redan idag är stor brist på ordningsvakter, nu när dessa behöver en formaliserad utbildning även för t ex valborgsfirande hos en sportförening.

I sammanhanget är det extra intressant att Rikspolisstyrelsen i sitt remisssvar till vapenutredningen, förutom att de vill döda sportskytterörelsen och kraftigt försämra för jägarna, också vill beväpna privata väktare och skyddsvakter med skjutvapen.

Från remisssvaret, diarienr A025.7842013, under övrigt, som helt eget initiativ från Rikspolisstyrelsen:
"I samband med översynen av vapenlagstiftningen önskar Rikspolisstyrelsen också peka på behovet av att 2 kap. 3§ vapenlagen ändras så att tillstånd att inneha skjutvapen för auktoriserade bevakningsföretag för utlåning till väktare utvidgas till att även omfatta utlåning till skyddsvakter."
Så ska vi se fram emot att vi får skjutvapenbeväpnade privatpoliser på våra svenska gator och torg framöver?

Relaterat så kan det vara bra för alla laglydiga vapenlicensinnehavare, som sportskyttar och jägare, att veta att som vapenlicensinnehavare så kommer det inte vara vanliga poliser som knackar på hos er om ni blir misstänkta för brott. Utan piketen, med automatvapen, rustning och allt, som rutinmässigt kallas in om en misstänkt har vapen. Bäst och billigast är alltså att snällt öppna om polisen knackar på och lägga sig på golvet med händerna ut från kroppen, även om det handlade om en bagatell. Byta dörrar och sätta in nya fönster är om inte dyrt, så åtminstone omständigt och tidskrävande.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

27 kommentarer:

 1. Du skämtar?

  Vart i hela j***a friden tar skattepengarna vägen?

  Just det, jag arbetar med ekonomi på hög nivå - INGEN SOM VET!!!!


  Jag blir tokig..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Redan nu får Skyddsvakter i privat regi bära vapen. Men, naturligtvis så gäller detta objekt som är klassade som Skyddsobjekt, tex Arlanda.

   Radera
  2. Precis. Så har det varit i 15 år åtminstone.

   Radera
  3. Men nu vill tydligen Rikspolisstyrelsen ha fler vapen hos privatpoliserna.

   Radera
  4. Ja, det låter dumt. Att ha några beväpnade tomtar (för de är tomtar) på andra sidan taggtråd, stängsel och låsta dörrar så som det i allmänhet är på skyddsobjekt känns ganska OK, för den som irrat in där har förmodligen inte rent mjöl i påsen.

   Beväpnade tomtar i gatumiljö känns lite skakigare. Men det kanske inte är det förslaget avser, vad vet jag?

   Radera
  5. Ju mer som privatiseras desto mer av skattepengarna kan gå som vinster i privata bolag. Eftersom "man" (vi/politrukerna) vill detta så fortsätter privatisingsvågen. Ser fram mot då Riksdag och Regering ska privatiseras! :D

   Radera
  6. Bra fråga som man aldrig tycks kunna få nåt bra svar på... antigen är det ingen som vet...(inte troligt)... eller är det så att de vill inte att vi skall veta för de tror inte vi klarar sanningen

   Radera
  7. Jag har en bra idé om det, då jag arbetar med just likviditet och sådant inom den kommunala världen.. Och du får ta mitt ord för detta, invandringen är en väldigt liten del av detta, vad man borde kika på är adminstrationen, decentraliseringen kontra centraliseringen, slappheten och "noll-koll"-arbetarna inom den kommunala världen på chefs-nivå..

   Där är var pengarna tar vägen..

   Radera
 2. Räcker det inte med att småbuset springer i stan och skjuter på varandra, skall vi dessutom få budgetpoliser som som skjuter tillbaka, då gäller det att skaffa skyddsväst eller att rymma fältet.

  SvaraRadera
 3. En ny bas för kommande våg av brunskjortor. Betänk en nära framtid där pågående nedmontering av välfärden kombineras med kommande rejäl nedgång i ekonomin där 90-talets clash mellan folkhemsfundamentalister och de andra nyare svenskarna kommer att ses som en svag bris jmf med det som väntar. Framöver står den nya kommuala polisen och ser på medan övergreppen rasar i öppen dager.

  SvaraRadera
 4. Det är väl ett sätt att bryta monopolet. Det gäller ju att inte vara i samma klass som Kuba och Nordkorea där staten sitter på våldsmonopolet. Alla statliga monopol ska väl avskaffas?

  SvaraRadera
 5. Världens högsta skattetryck och världens sämsta utdelning för pengarna...

  Kan det verkligen vara EU och Tillväxtverket som super upp alltihop? Går det?

  SvaraRadera
 6. Och så Polisens nya datasystem som tar mer tid av poliserna. Det finns en agenda här men jag blir inte klok på vad syftet är. Detta är inte utveckling. Detta är invecklad avveckling.

  SvaraRadera
 7. Snart har vi allt utom nattväktarstat för skattepengen. Inget försvar, ingen polis och ett politiserat rättsväsende.

  Eller ja föresten, det är ganska långsamt att få sjukvård och pensionen lär man inte bli fet på. Men jag får en rejäl byråkrati för skattepengen i varje fall.

  Ett intressant experiment, synd man inte endast är åskådare utan har en rejäl insats i försöket. Hans Järta var är du?

  SvaraRadera
 8. Ja, det är något alldeles fantastiskt hur polisväsendet årtioende efter årtionde ignorerar samhällets önskningar och krav på fler synliga poliser (gärna till fots, snarare än i polisbilars bekväma avskiljdhet.)

  Polismyndigheten i Stockholm har 7200 anställda. Ändå kan man röra sig en hel dag i de centrala delarna av stan utan att ha sett en enda av dessa. Inte en enda. Däremot har man kunnat observera en stor mängd förseelser och ren brottslighet, som i de flesta andra länder skulle fört med sig hög risk för upptäckt och beivrande. Av uniformerade, fotpatrullerande poliser, som fanns där i vimlet för den laglydiga allmänhetens skydd och service.

  Something is rotten...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du måste titta efter "polisens speciella identifieringskeps".

   http://bohuslaningen.se/nyheter/sverige/1.2284047-poliser-drog-vapen-mot-varandra

   Radera
 9. Det är inte så konstigt att polisen aldrig syns ute i samhället och lägger ner alla utredningar direkt i brist på spaningsuppslag. De har ju sina innebandyturneringar att tänka på!

  SvaraRadera
 10. Skall du hitta poliser får du knata in i polishuset och kolla rapportskrivarna som sitter med pekfingrarna och producerar papper.......Ut med poliserna på gatorna och låt de som är duktiga på att skriva sköta rapport skrivningen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Polisen skulle väl kunna anställa specialiserad administrativ personal? Finns massor av arbetslösa arkivarier och liknande som ganska enkelt borde kunna fortutbildas.

   Radera
  2. De hade dylika, de avskaffades för att spara pengar på 90-talet.

   Radera
 11. Det här är ett förslag som gör mig direkt orolig.

  SvaraRadera
 12. Kanske är detta en utveckling som redan kommit längre i Storbritannien. Var precis i England och såg inga poliser någonstans. Däremot fullt med väktare av olika slag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är det förvisso några år sedan jag var på öarna sist men då kryllade det av poliser i centrala London, en del av dem med automatvapen över bröstet. Den senare kategorin var vanligast i kvarteren runt Whitehall iofs.

   Radera
 13. En massa gnäll, tänk vad häftigt, nu jag ska bli polis!

  Jag vill vara stenhård och korrupt, åka hoj med hagelbrakare.

  Kanske blir det totalt kaos och alla skjuter på varandra och även dyrt, 2025 dags för nästa steg - den felfria billiga polisen.

  Plats för Robocop! Fast man får väl kalla den för något mer svenskt, Konstapel Kisel, Herr Slårman whatever.

  Med tillgång till alla övervakningskameror, positionering av alla mobiler, mobila drönare, sjukhusjournaler, möjlighet att kontrollera el & vatten, kort sagt en vän.

  Flinande politiker klipper band och talar om en bättre service för allmänheten.

  Enklare förseelser dras direkt från den kriminelles konto.

  Ur kaos kommer ordning. Dags för kaos.

  SvaraRadera
 14. Som ett litet tankeexperiment kan man foga samman detta med de nya möjligheterna för EU-polis att myndighetsutöva i Sverige.

  Varför inte ta in poliser från Bulgarien, Rumänien och Irland som (lågavlönade) semestervikarier, som under pågående bär- och asfaltsäsong också har relevanta språkkunskaper?

  Det är ironiskt menat.

  SvaraRadera
 15. Enligt ordningsvakternas FAP 692-1 kan polisen redan idag bevilja ordningsvakter att utrustas med skjutvapen. Skyddsvakter får, som nämnts tidigare också redan utrustas med skjutvapen. Väktare med t.ex personskyddande uppgifter kan även dom redan få rätt att bära vapen.
  För övrigt är dina så kallade privatpoliser (ordningsvakter) underordnade polisen. Alltså även om ordningsvaktens arbetsgivare säger att vakten ska arbeta på en plats så har polismyndigheten full rätt att flytta på ordningsvaktens tjänstgöring datalog om så önskas.

  SvaraRadera