Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2013-08-19 19:07

Nästan 12% dåliga lån i Spanien

Nästan 12% av bankernas utlåning i Spanien är nu sk dåliga lån i spåren av den kraschade spanska bostadsbubblan. (Bonnier/VA)


Specifikt är 11.61% av lånen dåliga, vilket kan ses som en indikation på hur många av de spanska bolånetagarna som torskat dit på allvar. Naturligtvis finns det även företagslån bland de dåliga lånen, men det är ändå en indikation på hur det kan gå för Sverige när bostadsbubblan spricker här framöver.

Samtidigt tar sådant här tid. Bostadsbubblan i Spanien föll ihop 2008 och man sitter fortfarande kvar i bolåneträsket fem år senare. Den spanska krisen blev inte heller riktigt allvarlig förrän 2010 - 2011, vilket är i linje med Reinhart och Rogoffs tidslinje om att banksystemet generellt krisar ca två år efter en bostadsbubbla toppar ur.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

7 kommentarer:

 1. Hade Sverige varit med i EMU hade det sett lika dant ut här nu.

  SvaraRadera
 2. Det är euron som är grundorsaken till de svåra problemen i Spanien, enligt Krugman, http://www.nytimes.com/2010/11/29/opinion/29krugman.html :

  ”Why is Spain in so much trouble? In a word, it’s the euro.”

  "What’s striking about Spain, from an American perspective, is how much its economic story resembles our own. Like America, Spain experienced a huge property bubble, accompanied by a huge rise in private-sector debt."


  ”Through the good years, by the way, the Spanish government appeared to be a model of both fiscal and financial responsibility: unlike Greece, it ran budget surpluses, and unlike Ireland, it tried hard (though with only partial success) to regulate its banks. At the end of 2007 Spain’s public debt, as a share of the economy, was only about half as high as Germany’s, and even now its banks are in nowhere near as bad shape as Ireland’s.

  But problems were developing under the surface. During the boom, prices and wages rose more rapidly in Spain than in the rest of Europe, helping to feed a large trade deficit. And when the bubble burst, Spanish industry was left with costs that made it uncompetitive with other nations.”

  En av de viktiga sakerna för Sverige om bostadsbubblan brister är att upprätthålla positiv bytes- och handelsbalans. Helst bör vi går ur EU. Unionen förstör mycket! Handelsnettot till EU är för Sveriges del -81 GSEK (bortfallsjusterat 2012). Enligt
  http://www.eu-upplysningen.se/Sverige-i-EU/Sveriges-EU-avgift/
  kostar 2013 medlemskapet 33,5 GSEK. Återflödet är 11,6 GSEK. Nettoflödet blir då -21,9 GSEK, som dras av bytesbalansen. Jag kan inte se att Sverige får ett bättre nettoflöde i den kommande långtidsbudgeten 2014-20.

  Vi ska definitivt inte plaska runt i Carl B. Hamiltons och "USA:s biträdande utrikesminister" Carl Bildts våta dröm – euron! Dessa gentlemän tycker att Sverige ska ersätta kronan med euro. Om vi får euro, så förlorar vi handlingsutrymme! Det handlingsutrymme som Spanien skulle ha behövt vid deras bostadsbubbelimplosion.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hela idén att BÖRJA den ekonomiska integration med att införa en gemensam valuta, med allt vad det innebär av centralbank etc verkar ungefär lika smart som att bygga en skyskrapa uppifrån och ner.

   Radera
 3. Med andra ord dags att köpa spanska banker??

  SvaraRadera
 4. Om man betänker att penningsystemet är ett förtroendespel, så bör man väga in allt önsketänkande, förnekelse etc. i alla dessa siffror som skall säga något om hur hälsosam banksektorn och bostadsmarknaden är. När mainstreammedia skall göra ett undersökande reportage om bostadssektorn, så brukar man intevjua en högbelånad bolånetorsk, en mäklare och en företrädare för banksektorn. Fair and balanced.

  SvaraRadera
 5. Är du ute efter ekonomiskt bistånd, Är du i desperat behov av ekonomisk hjälp? ([email protected]) är här för att ge dig ditt begärda lånebeloppet förutsatt. så allt du behöver göra är att fylla i formuläret nedan och få tillbaka till oss omedelbart, ger vi dig 100% garanti för att ditt lån är väl säkrad i detta bolag okej, vi ger ut lån i en takt på 2% ränta så fyller gratis, kommer du att kunna betala tillbaka lånet. Vi ger ut lån till ett minimum på $ 1000 till $ 1,000,000 i en takt av 2% ränta. också kontakta oss för någon form av lån. för mer information maila oss och ansöka om följande lånet. via ([email protected])

  Typer av lån VI ERBJUDER

  personliga lån
  Business Lån
  Billån
  hus Lån
  Lån för att betala räkningar
  Inteckningar
  Student Loan

  För alla andra typer av lån, göra maila oss så snart som möjligt med följande uppgifter som anger hur mycket du behöver som ett lån.

  Loan ansökan

  Fullständigt namn ................
  Belopp som krävs: .....
  Varaktighet när du kommer betala tillbaka lånet: .............
  Syftet med lånet: ...............
  Land: ...........
  State ................
  Adress .................
  Six ......................
  Individuell .................
  Tel: .................
  När dessa uppgifter är få av mitt företag, kommer behandlingen av ditt lån påbörjas omedelbart. Kontakta oss via e-post
  ([email protected])

  bäst hänsyn till din familj och vänner
  Pato Smith

  SvaraRadera