Cornucopia?

Aktuellt

Boksigneringar: Stockholm, Vänersborg, Skövde, Kungsbacka, Göteborg

Dags för lite boksigneringar nu i julhandeln. I år blir det signeringar i Stockholm, Vänersborg, Skövde, Kungsbacka och Göteborg. Datum enli...

2013-08-25 13:56

(M)ycket låg nivå: Ryska T-90MS med Arena

Så vad har de svenska 42 stridsvagnarna att i teorin gå upp mot i framtiden? Nedan följer en film som väldigt ingående demonstrerar förmågor hos den modernaste ryska stridsvagnen, T-90MS. En stridsvagn som är billigare i inköp än det aktuella batteribytet på de gamla svenska stridsvagnarna.


Bland annat demonstreras, i slow-motion, Arenasystemet, som ni som läst Midvintermörker och Midsommargryning kanske känner igen. Demonstrationen av Arena sker ca 14:00 - 16:15 in i filmen. Det handlar alltså om ett aktivt skydd mot pansarvärnsrobotar och -missiler, som skjuter ner dessa innan de träffar stridsvagnen. Notera att reaktionstiden på det robotiserade Arena är så kort att inte ens en missil avfyrad så nära som 50m från stridsvagnen kommer igenom. Arena kan monteras på i princip alla typer av bepansrade fordon, och hittas inte bara på stridsvagnar i den ryska armén.

Därtill har T-90 förstås också ERA Kontakt-5, reaktivt pansar, som ska kunna spränga bort eventuella missiler och projektiler som ändå når fram. Detta gäller alltså även pansarbrytande pilprojektiler från stridsvagnskanoner. När T-90 demonstrerades för indiska armén, så sköt man med "internationella" (läs NATO och även förmodligen Pakistans nya kinesiska stridsvagnar) pansarbrytande pilprojektiler mot ERA-utrustade T-90 och pansaret visade sig vara ogenomträngligt. Indien köpte förstås in denna stridsvagn med sin (m)ycket låga nivå.

Man bör vara medveten om att vi i Sverige varken har reaktivt pansar eller aktiva motmedel på svenska stridsvagnar.

Därtill kan T-90MS skjuta målsökande styrda pansarvärnsrobotar, så stridsvagnen kan bekämpa attackhelikoptrar på upp till 5km avstånd. Annars är attackhelikoptrar med pansarvärnsrobotar det kanske största hotet mot en stridsvagn på slagfältet idag. En T-90MS skjuter alltså ner attackhelikopterns pansarvärnsrobot med Arena och kan samtidigt själv skjuta ner attackhelikoptern. Svenska stridsvagnar klarar inte av något av detta.

Man har också en vapenstation, dvs en datoriserad fjärrstyrd enhet för lättare beväpning, i det här fallet en kulspruta, vilket gör att stridsvagnspersonalen inte behöver exponera sig vid nedkämpning av mjukare mål. Även om svenska stridsvagnar inte har någon vapenstation så ska åtminstone vår nya patgb 360 på P 7 Södra skånska regementet utrustas med sådan, nu när P 7 ska ha en pansarterrängbilbataljon helt inriktad på att bekämpa bondearméer i tredje världen istället för försvaret av Sverige.

Filmen nedan. Glöm inte att slå på engelsk textning om ni inte kan ryska.
Eller för att på(m)inna om moderat försvarsretorik. Det ni ser ovan är alltså en (m)ycket låg nivå.

För övrigt tar det endast tio dagar att bygga en T-90MS på löpande bandet och filmen visar rätt detaljerat hur produktionen går till hos tillverkaren. Bland annat innehåller stridsvagnen 15 km kablar för de elektroniska systemen och strömförsörjningen...

På exportmarknaderna köper Indien nästan 400 T-90MS för en total på över 2100 T-90 i olika versioner.

Men som sagt ska svenska strv 122A uppgraderas till strv 122C. Det innebär att man bland annat byter ut batterierna i stridsvagnarna, vilket kallas för en (m)oderat försvarssatsning och kraftig för(m)ågehöjning och inte för planerat och normalt underhåll i form av byte av batterier. Batteribytet1. på 42 stridsvagnar och åtta stridsvagnsbärgare kommer kosta 700 - 1000 miljoner SEK och ta betydligt längre tid än de tio dagar man tillverkar en T-90MS på.

Bloggrannen Skipper påtalar att byte av stridsledningssystem kostar 650 000:- SEK per fordon. Hur det kan kosta upp till en miljard kronor minus 27 MSEK för stridsledningssystemet att byta batterier på 42 stridsvagnar är hemligstämplat med en stor Pinsamt Hemligt-stämpel, PH-stämpel, så ingen journalist kan granska detta. En lätt gissning är att staten höjt internhyrorna på berörda verkstäder kraftigt under batteribytet och smugglar bort pengarna någon annanstans, alternativt att någon upphandlare blivit mutad. Samtidigt kan Cecilia Widegren (m)fl skryta om att man satsar en miljard på försvaret (utan att vi får något för pengarna).

En Leopard-2A6 kostade 5.74 MUSD att köpa ny år 2007, eller ca 37 MSEK (Wikipedia). Det svenska batteribytet till "miljövänligare batterier" kostar 23 MSEK per vagn. 

Enligt Wikipedia kostar en ny T-90 mellan 18 och 27 MSEK, eller vad det kostar att byta batterier på de svenska stridsvagnarna.

Något är ruttet i staten Sverige. Väldigt ruttet. Men he(m)ligstä(m)plat.

Var är tjära och fjädrar när man behöver dem?

Filmtipset kommer via SoldF.coms Facebooksida, som MÖP:en förstås redan följer.

1. OK, OK, man får lite mer än nya batterier för 700 - 1000 MSEK. Bland annat byter man också dator, skärm och programvara för vagnchefen, aka nytt stridsledningssystem, så man på bataljonsnivå snabbt kan beordra reträtt. Vagnchefen får också en ny kikare (sikte)  och man skaffar en ny radio och ny interntelefon så man kan ropa ut order med kraftigt höjd för(m)åga: Skytten, T-90 klockan ett, 2000 meter, vägen! En pilproj eld! Träff i målet, ingen verkan! Rök! Föraren, bakåt! Fort utav bara helvete!
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

27 kommentarer:

 1. Vore det inte en bra idé att köpa in lite rysk krigsmateriel, de verkar ju vara ganska bra och även billigt?

  Blir man inte också lite polare med den man köper vapen av vilket i så fall borde minska risken att de gör något dumt?

  Har vi förresten nån gång köpt något av ryssarna eller finns det något hinder för att göra det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just denna vill nog inte ryssland sälja till oss ? De vill nog ha kvar individövertaget...

   Det finns dock starka skäl att uppgradera vår (1) rikspjäs till 42 st, och gömma hälften på hemlig ort och köpa mycket STRIX - Anti Armour Mortar Round..

   Kineserna Snor
   http://navyskipper.blogspot.se/2011/12/kina-stjal-stridsbat-90h-designen.html
   http://wisemanswisdoms.blogspot.se/2008/04/e-lieye-kinas-svar-p-erieye.html

   Ryssarna licensbygger stridsbåt 90 för ryska flottan, projekt 03160. Sjösatt 15 augusti vid Pellavarvet, S:t Petersburg. ( @oplatsen) pic.twitter.com/ZyE3qc2TeK

   Radera
 2. Bra att du tar upp denna fråga C

  Det har vid flera tillfällen på andra bloggar pekats på problemet med att det är svårt att diskutera försvarsfrågor eftersom de flesta inte är insatta

  Om vi beskriver vad vi har för materiel och vad andra har i jämförelse - som du precis nu gjort avseende Stridsvagnar - då blir det nog mer konkret och det blir enklare att föra en diskussion (t ex om vilken #nivå vi ligger på i jämföelse med andra)

  Varför inte fortsätta med Luftvärn, Fartyg, etc?

  Det vore ju inte heller fel om vi på något sätt kunde få "gammelmedia" att göra motsvarande så att allmänheten får en lite mer rättvisande bild av vilken #nivå vi ligger på i jämföelse med andra

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Gustav.
   Du har en poäng. Men för att gammelmedia skall uppmärksamma det behövs förutom nog deras egenintresse även att det finns en stort folkligt/allmänt tryck om dessa ting, innan det publiceras.

   Radera
 3. Du måste skoja? Detta är värre siffror än en sälkramande sälforskare kan dra fram, och det säger inte lite.

  Jag är ledsen cornu att säga det, vet att du gillar Sverige, men det är faktiskt ingen mening att ha ett fösvar. Som du även säger, vårt försvar är till för att döda civila och jag tror att det är större risk att vapnen avänds på mig än på ryssar.

  SvaraRadera
 4. Oerhört roande och oroande perspektiv på Sveriges försvarsförmåga och bristande kostnadseffektivet hos försvaret. Mer av sådant!

  SvaraRadera
 5. Om man ser till antalet kommentarer på detta inslag så verkar en räntehöjning på 1% oroa mera.

  SvaraRadera
 6. "15 km kablar för de elektroniska systemen och strömförsörjningen.."

  Nu tänker jag på BONUS EMP

  SvaraRadera
  Svar
  1. hm vad jag kunde se så är kablarna emp säkrade så tyvärrndet nhänder nog inget......

   Radera
 7. mtp dagens sifo us så verkar tjäran och fjädrarna komma nästa september...hehe

  SvaraRadera
 8. Finns inte så mycket att säga om det här egentligen.

  Kompisar som är födda utomlands brukar säga "jag föddes i ett land och ska dö i ett annat".

  Jag påpekar då att det är samma för mig, det land jag föddes i är verkligen borta, kanske därför det är enklare att vara polare med just invandrare, de påminner mig om det gamla Sverige.

  Jag kanske påminner dem om det som bara är gulnade bilder i ett album numera.

  Den "Moderna" svensken är fanimej rubbad så är det. Undrar så vilka som blir nästa års sommarpratare, dax för en mördare igen?
  Det är som om inget är på allvar, skola, vård, infrastruktur, försvar allt är skitsamma.

  Får hoppas att ryssen också i fortsättningen vill oss väl.

  SvaraRadera
 9. En lite udda sak jag märkte nu.
  Från en annons hos Försvarsmakten.
  "Försvarsmakten är ständigt beredd att hävda Sveriges territorium, genomföra internationella insatser, samt att stödja samhället vid större kriser. Ytterst är Försvarsmaktens uppgift att värna demokrati och mänskliga rättigheter."
  Jag trodde en försvarsmakts yttersta uppgift i alla lägen i var värna en nations suveränitet gentemot en angripare. Demokrati och mänskliga rättigheter ger inte per automatik väl värnande om ett territorium väl?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det stod ju som sagt "hävda Sveriges territorium". Det motsvarar väl det du efterfrågar, eller?

   Radera
 10. Kanske dax att börja bygga egna stridsvagnar i landet, skulle bli ett lyft för svensk industri, vi har kunnandet, pengar finns om vi lägger ner arbetsförmedlingen och sätter de anställda i arbete. Nu tror jag icke att en tjänsteman på arbetsförmedlingen duger att jobba på en verkstad för att tillveka stridsvagnar, men något nyttigt kan hen säkert göra.
  Allt kan vi givetvis inte tillverka själva, men det mesta kan vi göra inom landet, SSAB har ett enormt kunnande att ta fram höghållfasta stål, Volvo eller scania motorer, Bofors eldrör med tillhörande utrustning, Hägglunds har stor erfarenhet av bandfordon, elektronik finns det många företag som kan ordna. bara att sätta igång.
  Det var väl hägglunds som tog fram en stridsvagn på 60-talet, den lågbyggda som inte hade något svängbart torn.

  SvaraRadera
 11. @Lars Sundberg: vi har dessvärre inte kunnandet kvar. För alla system där vi schabblat bort kunnandet de senaste 20-30 åren, så kommer det minst ta 20-30 år innan vi har förmågan åter - det finns det ingen som är beredd att betala för.

  @Cornu - tyska KMW är den som kommer få systembeställningen som OEM att ansvara för uppgraderingen. En stor del av kostnaden är ren och skär projektledning och administration förstås - det är ju Sverige och FMV och framförallt deras konsulter skall ju gödas. Dessutom så kommer ju SLB (som du noterat i fotnoten) att integreras av en viss leverantör som heter SAAB. De är ju inte direkt kända för att var kostnadseffektiva...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förvisso kan det vara så Floxer, för varje lågkonjunktur försvinner ett antal företag från Sverige de flyttar eller läggs ned, inga ungdomar vill jobba som mekaniker eller konstruktörer, det är Indien och Kina som kommer starkt, vi rynkar på näsan åt kinesiska produkter, så som vi gjorde åt japanska på 50-60 talet.
   Dock måste vi försöka återta vår position som en ledande industrination, i annat fall blir vi en råvaruproducerande koloni.

   Radera
 12. Sväljer du seriöst allt vad ryssland och dess mtrl kan göra i teorin?

  SvaraRadera
 13. @floxer
  Vet du om det ingår nya sikten i enmiljardersbeställningen, eller är det bara batterier och eldledning?

  Så vi har schabblat bort vårt systemkunnande för uppgraderingar av stridsvagnar? Jag trodde att det fanns kvar inom SAAB-koncernen?

  Det verkar som att främst industrinationen Tyskland lurar av oss merparten av vårt industriella kunnande.

  SvaraRadera
 14. Enligt siffrorna på Wikipedia ökar Arena chansen för tanken att överleva en RPG med 1,5-2 ggr.

  Får man inget genomslag så får man inte oavsett övriga skyddsåtgärder, men är siffran korrekt så kan man ju gissa att Arena fungerar typ 30-50% av gångerna. Så man ska ju inte framställa det som nån ogenomtränglig sköld direkt.

  SvaraRadera
 15. Vad är ruttet...
  Man förbereder ett NATO-medlemskap.
  Utöver EU-medlemskapet.
  Sedan upphör Sverige helt som nation.

  Vi blir då en råvarukoloni, plus en plats där man kan köra miljö- och politiskt känsliga verksamheter...
  Större delen av befolkningen bor i urbana enheter som Stockholm och Malmö...
  Städer som mer liknar Chicago än....

  SvaraRadera
 16. Det är poänglöst att investera i ett militärt försvar när vi har ett politiskt system som bygger på att olika särintressen, inhemska såväl som utländska, kan köpa sig tillgång till makten. Det är bra mycket billigare för en främmande makt att muta våra politiker till att gå dess ärenden än att invadera och ockupera. Av döma av den svenska regeringens utrikespolitiska ställningstaganden så verkar det som om USA slantat bäst, vår utrikesminister är till och med en gammal amerikansk inflytelseagent.

  SvaraRadera
 17. "En Leopard-2A6 kostade 5.74 MUSD att köpa ny år 2007, eller ca 37 MSEK (Wikipedia). Det svenska batteribytet till "miljövänligare batterier" kostar 23 MSEK per vagn." Men det absolut billigaste är att inte ha några tanks överhuvudtaget. Jag röstar för det förslaget. Bortkastade pengar. Lägg ner allt.

  SvaraRadera
 18. "Därtill har T-90 förstås också ERA Kontakt-5, reaktivt pansar, som ska kunna spränga bort eventuella missiler och projektiler som ändå når fram. " om en neutronbomb detonerar ett par hundra meter ovanför fordonet då? Jag tror att det är här Sverige ska satsa på forskning; fältartilleri med neutronbombs-granater.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag har tidigare propagerat för att vi borde köpt dessa:

   http://en.wikipedia.org/wiki/Davy_Crockett_(nuclear_device)

   Radera
  2. Inte alls dumt om man får till träff-säkerheten. "Omedelbar död för allt organiskt liv inom 150 meters radie." Det är nog här vi ska fokusera resurserna. Man kan förfina vapnet så det dödar allt liv inom en halv meters radie så kan polisen använda den vid anti-terror insatser dessutom.

   Radera
 19. Från http://www.ointres.se/2012-11-08_OH_Arsenalen.pdf

  RENO (renovering) planeras i
  perioden 2013-2019
   Fokus ligger på:
   Ersätta åldersstigna delsystem
   Blybatterier
   TIM (vagnchefens sikte)
   Förbereda systemet för användning i
  internationella missioner
   Modulärt 360° ballistiskt skydd istället
  för koncentrerat till fronten
   Anpassning för olika klimatzoner
   Nytt kommunikationssystem
   BMS (Battle Management System)
  som komplement till nuvarande TCCS
  (Tank Command and Control System)

  Så då var det väl klart? De nya moderaterna skiter i försvaret av konungariket Sverige. Stridsvagnarna ska uppgraderas för att kunna användas i Natos fulkrig världen över.

  Varför är övriga i Alliansen knäpptysta om detta? Finns det ingen fosterlandskärlek kvar hos er? Hur ser ni på ert uppdrag som svenska folkets förtroendevalda när ni så uppenbart skiter i försvaret av Sverige? Var i det svenska folkdjupet hittar ni stöd för att Sverige ska smyganslutas till Nato?

  SvaraRadera