Aktuellt

Huawei hade full åtkomst till nederländska teleoperatörerna KPN - kunde avlyssna premiärministern

Nederlänsk press meddelar att den stora nederländska mobilteleoperatören KPN upptäckte att kinesiska Huawei hade full åtkost till operatören...

2013-08-28 15:39

Modeblogg: Le Murse

Dags för kvällstrams. På tal om Lundsberg och St Tropez eller för den delen lite mer borgerliga Antibes, så följer här en serie bilder från Nice. Jag var tydligen lite tidig med att utropa 2010 till mansväskans år, men helt klart har nu surfplattan (eller Samsungs tegelstenar till 'droidtelefoner) lett till mansväskans genombrott. Åtminstone i medelhavsområdet, där män är män och trygga i sin egen manlighet och därmed gör som män gör - bär en mansväska.


Enligt uppgift bär även alla manliga skyltdockor mansväska i Frankrike nu, och inte bara i England har man väl fått se försäljningen stiga 2700%. Mansväska är så 2013. 
Bildkvaliteten är som den är när fotografen försöker ta foton diskret, men jag publicerar rubbet av pedagogiska skäl. Här har iaf Den Trendiga Butiken något att hänga på. Trenden har inte nått Sverige än, att döma av den rapporterade totala frånvaron av andra mansväskor än ryggsäckar på flyget till Sverige.

Efterlyser ett foto från Sverige med minst fem mansväskor enligt ovan, ej räknat ryggsäckar, och ej arrangerat foto. Mansväskorna ska också vara fler än kvinnors handväskor på fotot (ovan fem murse, en rygga och noll  kvinnliga handväskor - fulla fem poäng1.). Jobbväskor räknas inte heller, så kila inte ner till Centralen nu, utan fotot bör tas på en lördag när folk inte bär på laptopväskor. En murse ska vara mindre än en laptopväska och ingen ryggsäck.

Om man sedan kallar den manbag, mansväska eller murse spelar ingen roll. Bögslunga är bara ett uttryck som används av de som är osäkra på sin egen sexuella identitet, medan det verkar vara relativt vanligt att få hålla en kvinna i åtminstone handen, eller få befinna sig nära en kvinna om man har en murse, enligt nedan. Och nej, en manlig HBTQ (endast HBTQ-personer får använda b-ordet) som kvinnlig accessoar var var så 2009 och är ute nu har jag läst någonstans.
Kvalificerar som bidrag. Fem murse och två purse, dock bara tre poäng.
1. Poängsystemet för bilden är 5 poäng för fem mansväskor som grundkrav. Sedan dras det bort ett poäng per kvinnlig handväska. Inga poäng utgår för ryggsäckar.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

25 kommentarer:

 1. Vad är det för fel på en vanlig systempåse ?

  SvaraRadera
 2. Södermalm - Hipsters - Cykelväskor.

  SvaraRadera
 3. Södermalm - Hipsters - Cykelväskor.

  SvaraRadera
 4. Nej, bögslunga används inte bara av de som är osäkra på sin sexualitet. Det är helt fel.

  // Bo Bubbla(kränkt vit man)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är inte bögslunga sen sån där puffig väska som satt fast på skärpet?

   Radera
  2. En kollega på Ericsson hade förresten det för en 10 år sen. Jag kallade den bögslunga även då, och den och dess bärare gjorde mig bara säkrare i min sexualitet.

   Radera
  3. Jag brukade kalla min egen axelväska, som bars runt dagligen,för bögslunga... Det var liksom inte ett skällsord.

   Nuförtiden kallar jag den väska. Ordet bögslunga har jag inte hört på 5-10 år.

   Radera
 5. Hahah... vilken spaning :-)
  Säkert praktiskt men inte så lite fjolligt.
  Jag ska till Göteborg nu i veckan så jag kommer ju inte kunna låta bli att kika lite extra.

  Jag förutspår i och med detta en lysande framtid för landets naprapater som får korrigera ryggar som far illa när väskan hänger över ena axeln.
  Eller är väskorna tomma och bara en accessoar för dagens moderna man ?

  Nu när jag tänker på det: Vad har man ens i en manpurse ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jod och annat man behöver om ett kärnkraftverk härdsmälter.
   //Kränkt vit man

   Radera
  2. Skojar du.. har du allt det där med dig när du ska på stan ??
   Är det en smörgås som syns där?

   Radera
  3. Om inget annat bör väl en sådan väska korrigera alla dessa ryggar som faller framåt..

   Radera
 6. I Ryssland och baltikum har alla män unga som gamla manbags. Dessa ryssar är också överrepresenterade på stekställen. Ser ut som på bilderna att det kan vara ryssar också. Inte bara förstås, men det förklarar en del.

  SvaraRadera
 7. Verkar oerhört jobbigt att släpa runt på. Varför inte bara köpa saker som går ner i fickorna till att börja med.

  SvaraRadera
 8. Jag har sällan färre än 6 fickor, särskilt inte vintertid då extra-tröjor och jackor bidrar med 4-8 fickor till. Har man 10-14 fickor behövs ingen "murse". Däremot har jag ofta råkat ut för den gamla "is that a rocket in your pocket...." och fått förklara att nej, det är en walkman. Om nu någon minns vad det var.

  SvaraRadera
 9. Det är klart att man måste ha en murse om alla kläder man har saknar fickor, eller där fickorna inte är gjorda för att användas. (Vilket är ganska vanligt på kostymer)

  Lägg till en större mobiltelefon och en padda på det så är behovet oundvikligt.

  Men det handlar egentligen bara om fåfänga. Att få visa upp sina moderiktiga kläder. En murse på det förstärker bara intrycket av att man har prylar.

  Och fåfänga bland män har väl alltid ansetts som "fjolligt", därav det något nedsättande ordet bögslunga.

  För en annan som aldrig brytt sig om mode eller trender och till vardags klär mig funktionellt (vilket alltid innebär byxor med minst 6 fickor, även shorts), så är en murse helt bortkastad.

  F.ö. så har fickor en annan stor fördel gentemot murse, man glömmer dem inte...

  Väntar nu på nästa offentliga prygling av oss kränkta vita män som avstår murse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför skulle någon öht. klanka ner på någon som bär en väska eller inte bär en väska?

   Radera
 10. Om man skall vara petig (och det skall man!), så är bögslungan faktiskt en handledsväska. En slunga (för stenar) hålls ju i handen, den är inte över axeln. För originalkänslan av en 80-tals bögslunga bör den också innehålla en Ericsson Hotline 900 Pocket.

  SvaraRadera
 11. det glädjer mig att Frankrike och Trams är etiketterna för detta inlägg - alltså behöver inte begreppet och fenomenet murse kommenteras alls.

  en riktig man har förstås en stridssele...

  SvaraRadera
 12. Men så såg det ju ut i slutet av 90 talet då laptops var status, då skulle man gärna ha en väska runt axeln, gärna med hp eller något liknande tryckt.
  Själv skippade jag den trenden och gick rakt på skitig haglöfs ryggsäck, vilket några år senare verkade bli den nya trenden...

  SvaraRadera
 13. Den inte så feminina Jack Bauer(24) tog alltid med sin murse når det var allvar gärna fylld med extra magasin och några flashbang.

  SvaraRadera
 14. Länk till Jack Bauers väska http://www.powerofbauer.com/

  SvaraRadera
 15. Fjolligt trams

  SvaraRadera
 16. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 17. https://i.chzbgr.com/maxW500/4080572416/h73B0DBE6/

  Jag har fickor men använder min axelväska var dag, tycker det är smidigare att kunna ha allt på ett och samma ställe och inte i flertal olika fickor. Samt det är snyggt.

  // Mr.mode

  SvaraRadera