Aktuellt

Endast 55 av 290 kommuner röstade in MP i riksdagen

Miljöpartiet är ett utpräglat stadsparti för stadsbor, vilket märks tydligt på att endast 55 av landets kommuner röstade in partiet i rik...

2013-08-03 09:52

(m) medger: Svenskt lantbruk ska dödas

"Du ska inte lyssna på vad en politiker säger, du ska titta på vad en politiker gör!" - Cornucopia?
Moderaterna har lanserat ett försök till bättre villkor för landsbygden - 40 förslag för en levande landsbygd (PDF), i ett försökt att rädda sju katastrofala år av vanskötsel, misskötsel, missgynnande och motarbetande och locka landsbygdens väljare inför valet 2014. Dokumentet bekräftar att (m)oderaterna helt medvetet avser att döda svenskt lantbruk.


Orden bonde, bönder, lantbruk, lantbrukare, jordbruk, odling, djurhållning, djurhållare mfl förekommer inte en enda gång och i det enda sammanhanget ordet djur förekommer är i samband med rovdjur och vilda djur. Ordet skog existerar bara kring att man ska ha forskning kring skogen. Man nämner dock skog på följande sätt.
"Skogen har under lång tid varit en viktig del för arbetstillfällen utanför våra tätorter. Det är viktigt att säkerställa att skogen fortsätter att vara en viktig del för sysselsättning och för vår export. Produktion av råvara till industrin skall ske med naturhänsyn. Det finns skäl att kontinuerligt öka förädlingsvärdet innan export."
Utöver att man vill ha mer forskning kring skogen, så finns dock inte en enda åtgärdspunkt för att stimulera skogsbruk. Samtidigt ger lantbruket och jordbruket fler arbeten än skogsbruket när man tittar i SCB:s statistikdatabas. 2012 var 24 521 anställda inom jordbruksföretag och jordbrukets serviceföretag, i jämförelse med 15 269 inom skogsbruksföretag. Jordbruket är alltså en viktigare arbetsgivare utanför tätorterna än skogsbruket, men nämns inte alls i ett progra(m) för landsbygden. Antingen är de (m)oderata författarna underbegåvade eller så utelämnar de avsiktligt jordbruket, då (m) vill avskaffa svenskt jordbruk.

Man vill att samma regelverk och tillämpning av rovdjurspolitiken ska gälla i hela landet. Som bekant är det helt upp till länsstyrelsernas tjänstemäns personliga agendor och godtycke hur vargförvaltningen fungerar. Gå några hundra meter över länsgränsen så gäller helt andra tillämpningar. Det är ju en bra målsättning med samma tillämpning i hela riket, men om det t ex blir länstyrelsen i Dalarnas tillämpning som gäller för vargförvaltningen så skulle det bli en direkt katastrof för de lantbrukare och djurhållare som inte (m)oderaterna nämner alls i sin dokument för landsbygdspolitik.

Samma problem existerar också inom djurskyddet, som är regimens aktiva sätt att döda svenskt lantbruk, där godtycket i ej överklagningsbara tillämpningar av drakoniska regler varierar stort över länsgränserna och även i lotteriet med vilken individ som skickas ut. Detta nämns inte med ett enda ord av moderaterna. Skulle samma regelverk och tillämpning appliceras på svenska äldreboenden skulle alla svenska äldreboenden stängts och de boende nödslaktats för länge sedan. Det samma gäller t ex dagis och förskolor, där djurskyddsreglerna är striktare än vad som gäller för våra barns uppfostringsanstalter.

Telia, med storägaren svenska staten, rycker bort kopparkablarna på landsbygden och lämnar folk utan fungerande telekommunikationer och utan riktigt bredband, men nu ska vi helt plötsligt tro på att (m)oderaterna ska ändra på detta, när det är under deras regim och ägarinflytande över Telia som kopparkablar som kostar miljarder att lägga tillbaka rivits upp.

(m)oderaterna har återigen bevisat att de är direkt landsbygdsfientliga och man ska inte lyssna på vad en politiker säger, man ska titta på vad en politiker gör. Sju år av landsbygdsfientlig politik kommer fortsätta, men kanske kommer någon normalbegåvning att bli glad över (m)oderaternas fyrtio punkter.

Det framstår som helt klart och tydligt varför alliansregimen bytte namn på Jordbruksdepartementet till Landsbygdsdepartementet och jordbruksminister blev landsbygdsminister. Svenskt lantbruk ska dödas.

Se även tidigare inlägg om att ordet leva landsbygden i svensk politik är samma slags leva som gäller för en patient i respiratorn. Jämför med Norge där det heter att hela landet ska brukas.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

46 kommentarer:

 1. Hur kan man döda något som inte lever? ;)

  SvaraRadera
 2. En patriot är aldrig landsbygdsfientlig.

  SvaraRadera
 3. Vad ska man tro på? Jag har aldrig under mina över 50 år hört en nöjd bonde, jordbrukare, skogsbrukare. Förväntar mig aldrig att komma få uppleva det heller.
  Om man alltid gnäller och klagar är det svårt att bli trodd när det är allvar. Samma som hos doktorn.
  Jag är egenföretagare och har inga problem att se skillnad på bra och dåliga år. Ute-krogen på stan sticker inte under stolen med att denna kanonsommar så blir intäkterna mycket bra.
  Man faller på eget grepp och klagan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. 80-90% har fått lämna yrket. Dessa hade antagligen fog för klagan. Bland de som överlevt finns säkert många vinnare. Inte konstigt att det klagas så mycket med dessa siffror?

   Radera
 4. Av de 40 punkterna har 3 likheter och handlar om polisen.

  ”9# Statlig service kan förstärkas med polisiära insatser på landsbygden.
  10# Verka för att förstärka den lokala polisen även i glest befolkade delar av landet.
  11# Skapa regionala resurser som är lätta att flytta vid olika polisiära arbetsuppgifter så att det inom rimliga tider skall finnas resurser som kan förstärka den lokala polisen i glest befolkade delar av landet.”

  Rättssystemet med bland annat polisen är statligt. Eftersom brotten är mångdubbelt högre i Stockholm (per capita) än i de flesta kommuner så är denna speciella kommun subventionerad. De vore enklare och bättre att räkna på saken och debitera stockholmarna.

  ”5# Se över möjligheten att införa diversifierade arbetsgivaravgifter i olika delar av landet i syfte att skapa bättre förutsättningar för småföretagare som vill verka på mindre orter och på landsbygden.”

  Makthavarna i Stockholm har gjort precis det omvända och sänkt sin inkomstskatt. Stockholmarna får en mängd andra typer av statliga pengar. Babbelmakarna är helt korrupta.

  SvaraRadera
 5. http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sverige/han-ar-regeringens-allra-varsta-borshaj_8394256.svd

  "Artikel i SvD. Landsbygdminister Eskil Erlandsson är den störste aktieägaren i regeringen. Bl a äger han aktier i margarinföretaget Aarhus Karlshamn.
  Detta kan göra att han behandlar Sveriges inhemska fettillverkning, smöret, styvmoderligt."
  -- http://annikadahlqvist.com/2013/08/03/regeringens-storsta-borshaj/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Dahlqvist är uppenbarligen helt blåst om hon inte vet att AarhusKarlshamn också tillhör den svenska fettillverkningen.

   Ska man resonera sådär så är det lika bra att vi förbjuder alla statsråd att äga aktier överhuvudtaget.

   Radera
  3. Dalqvist är tillräckligt påläst för att veta att det fett de använder är främst palmolja från Borneo.
   Vet du förresten vad det är för skillnad på hur man tillverkar margarin jämfört med smör?
   Det hade varit en bra artikel som Cornu kan publicera.

   Radera
  4. OK, så palmolja är inte fett?

   Radera
  5. Ben Dover
   Jag tror du har missat poängen.

   Radera
  6. Nej, det gjorde uppenbarligen du. Jag ställde en enkel ja/nej-fråga ovan som du missade att besvara.

   Utöver det kan det vara intressant att fråga sig vilken smörproduktion som egentligen är "svensk"? Arla? Knappast.

   Radera
 6. Mp samarbetar ju med M hur kan de gå med på detta? Ett ekologiskt hållbart samhälle där länderna sköter sig själva så gott det går och kan leva av sina egna naturresurser torde ju ligga dem varmt om hjärtat eller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, (mp) vill stoppa all svensk djurhållning och att vi i praktiken ska konstgödsla all svensk åkermark.

   Radera
  2. Det är iaf konsekvenserna av politiken.

   Stopp för svensk djurhållning, konstgödsling av svenskt jordbruk, alternativt igenplantering med monokulturell granskog, samt import av kött och mjölkprodukter från andra sidan jordklotet.

   Radera
  3. ...men billigare mat för de 99% av befolkningen som inte tillhör kategorin jordbrukare.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 7. http://www.mp.se/politik/mat-och-jordbruk

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. För att inte tala om när Mp hjälpte till att ta ihjäl infrastrukturen på landet genom införandet av pumplagen som fick mängder av småmackar att slå igen och de andra att investera många onödiga kronor på etanolpumpar.

   Radera
 8. Den utredningen verkar mest till för att statsbor skall kunna ha det lättare att jaga på statens mark.
  Dessutom att det skall finnas tillgång till service i närheten av deras sommarstugor på landet.
  Inte ett ord om självbestämmande eller äganderätt, bara en massa prat om fördelningpolitik.
  Det vet vi sen tidigare vilka det är som skall känna "tacksamhet" för de "allmosorna"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför skulle de tagit upp "äganderätt" i det där dokumentet menar du?

   Radera
  2. Kan man inte skörda frukterna av sitt eget arbete får man ta från andra.
   Jag blir rädd om du inte förstår skillnaden.

   Radera
  3. Hade du bott på landsbygden hade du förstått vad jag menar.
   Trenden är att oavsett vad man vill göra på sin egen mark måste man fråga om lov.
   Samtidigt får en massa bärplockare utnyttja ens ägor komersiellt utan att behöva ersätta eller fråga om tillåtelse.

   Radera
  4. Det har inget med äganderätten att göra. Det finns en massa handlingar som är förbjudna eller tillståndspliktiga oavsett om man gör det på sin egen mark eller nån annans.

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  6. Det vore ju roande att be dig bevisa detta, men jag är uppvuxen på vischan och har fortfarande gott om släkt där. Kan således bara konstatera att vår åsikter skiljer sig.

   Radera
  7. vischan är det märsta eller bålsta du tänker på då?

   Radera
  8. @Xtra-allt
   Han kommer från ett ställe där de bygger halmgubbar.

   Radera
  9. Tollarp givetvis:

   http://www.youtube.com/watch?v=jHwsGBEBG1E

   Radera
  10. Halmgubbe, för övrigt, är väl det overifierbara påståendet att "polisen är elaka mot glesbygsborna, buäääh".

   Radera
 9. Cornucopia?, jag tror din slutsats i detta fall är inkorrekt. Du skriver "Dokumentet bekräftar att (m)oderaterna helt medvetet avser att döda svenskt lantbruk."

  Jag är övertygad om att dokumentet är författat med de godaste av intentioner. Problemet är att en moderat av idag helt enkelt inte har en aning om hur jordbruk/lantbruk bedrivs och följaktligen inte heller förstår vilka krav och problem som dagens jordbrukare ställs inför. Därför kommer heller inga adekvata förslag. Författarna till skrivelsen ser världen ur sitt "stadsperspektiv" och för därför fram förslag som de tror gynnar landsbygden och får landsbygdsborna att rösta på dem vilket. Bevisligen har de prickat mindre bra då minst en landsbygdsbo nu är upprörd, men politikerna förstod helt enkelt inte bättre.

  Konsekvensen blir dock den samma i slutändan, det svenska lantbruket dör ut.

  Du känner säkert till många fall på hur man av välvilja dödar lantbruket men bara för att ge övriga läsare som fått för sig att lantbrukare är gnälliga ett exempel.

  Länsstyrelsens tjänstemän tolkar ett EU-gemensamt regelverk nitisk som bara den och tvingar en djurhållar att bygga om sina stallar till höga kostnader, motsvarande kontrollmyndighet på Irland gör en mycket vidare tolkning av det EU-beslutet och finner att några förändringar i den Irländska djurhållningen ej är nödvändiga. Landstingets/kommunens storkök ska något senare göra en upphandling och lägsta pris blir en högt viktad faktor. Följaktligen går upphandlingen till den Irländska köttbonden som kan ge ett lägre pris och som uppfyller samma EU-krav. Konsekvens, den svenske bonden får lägga ned och ingen tycker synd om honom.

  Jag menar dock att alla beslut som ledde till att den svenske bonden fick lägga ned i ovanstående exempel (som är från verkligheten) berodde på välvilja och brist på överblick. Länsstyrelsens tjänstemän ville att djuren ska ha det bra, upphandlaren på landstinget/kommunen ville använda skattepengar på effektivast möjliga sätt och bristen på central styrning och överblick gör att konsekvensen knappast uppmärksammas och förloppet får fortgå.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har rätt, de har ingen som helst kunskap i ämnet.
   Lik förbaskat vill de bestämma.
   Personligen tycker jag det är ännu värre.

   Radera
 10. Finns det något "vi" vanligt folk kan göra för dessa personer för att stödja dem i sin överlevnad utan att ta någon som helst hänsyn till regeringens riktlinjer?
  på samma sett som bloggägaren och folk som kommenterat har visat att man tex kan åka direkt till en lantbrukare och köpa sitt färdigstyckade kött och strunta i ICA .
  Det är det enda jag kan komma på för att komma undan vårat solklart kidnappade land,är att använda internet till att kommunicera runt denna illojala oligarkregim och dess arbetsgivare, jag känner på mig att en majoritet av befolkningen känner samma värme till kidnapparna som dem känner för oss så kan man inte blåsa dem på konfekten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Krille, du har tyvärr blivit missledd. MAX har 100% svenskt kött. McDonalds har bara svenskt kött i sina småhamburgare. De gör dock mycket reklam med svenska bönder så de får det att verka bättre än det är. Greenwashing...

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 11. Om man går utanför de 40 punkterna i de moderata propagandan så finns stora faktafel. Exempelvis det här.

  ”Det finns dock några förslag som vi anser vara särskilt viktiga att lyfta fram i arbetet för att öka sysselsättningen bland unga på landsbygden utöver vad som redan genomförts av Alliansregeringen i form av exempelvis sänkningen av restaurangmomsen, halverade arbetsgivaravgifter för unga, RUT- och ROT-avdragen.”

  I storstäderna och främst Stockholm spenderas förhållandevis mycket av konsumtionen på restaurang. Exempelvis står Stockholms län för 30 procent av landets BNP, men för 35 procent av den privata restaurangkonsumtionen. På landsbygden är naturligtvis restaurangkonsumtionen för långt mindre än i Stockholm. Den är kanske hälften så många procent av inkomsten och än mindre i absoluta belopp.

  Sänkt arbetsgivaravgift för yngre utnyttjas mer i storstäder och främst i Stockholm eftersom de unga arbetande där utgör en större andel av befolkningen. På liknande sätt utnyttjas RUT och ROT betydligt mer där än i övriga landet, både räknat som andel av befolkningen och i belopp per person. Allt detta gynnar förstås stockholmarna. Moderaterna är helt korrupta.

  http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sverige/danderyd-toppar-bade-rut-och-rot_7865254.svd

  Stockholm får bara mer och mer subventioner och därför växter staden kraftigt. Snart går det bakåt för landet och speciellt för Stockholm när de korrupta skitarna som styr där inte får in så mycket pengar och måste prioritera. Stockholm blir en spökstad när makthavarna flyr utomlands eller till malmfälten.

  SvaraRadera
 12. Folkpartisten Björklund drar ju sitt strå till stacken genom sitt behöririghetskrav på lärare som nu lägger ner byskolor på löpande band.

  Det blir i praktiken omörjligt att bo på landet om sjuåringar skall bussas i kanske 45 minuter enkel resa varje dag till skolan i centralorten, sedan Björklunds önsketänkta regler för lärares behörighet och minimistorlek på klasser fått kommunen att stänga byskolan.

  Spiken i kistan - vilken förälder vill se sina barn lida så? Blir direkt avfolkning, också för dem som har jobb.

  SvaraRadera
 13. Svensk jordbrukspolitik styrs av den kontinentaleuropeiska jordbrukskolchosen. Enligt nästa sjuårsplan 2014-20, som klubbades i Ministerrådet 7-8 februari 2013, sjunker jordbruksstödet totalt med 10 %, från 40 % till 36 % av EU:s gemensamma budget. Enligt landsför … f’låt landsfadern var den en mycket bra budget för Sverige. Tack vare skickligt förhandlande av Birgitta Ohlsson och landsfadern, lyckades Sverige genomdriva en minskning av det erhållna jordbruksstödet med hela 17 %.

  Långt in i följande skräckfilm från Regimens ruskiga skräckkabinett, får man reda på att minskningen är 17 %, se länk nedan.
  http://www.regeringen.se/sb/d/6784/a/208870

  Då jordbruksstödet minskar med 17 % från dagens nivåer, så förstår man vilken inställning de nya moderaterna har till svensk livsmedelsproduktion och svenskt jordbruk. Sveriges självförsörjningsgrad på livsmedel, som redan nu är en av EU:s lägsta, ska ned en bra bit under 50 %-nivån, så att andra EU-länder kan fortsätta med att ha en levande landsbygd. Det är ju också viktigt att Sverige får en ledande roll så att EU:s läkemedels-, antibiotika- och tillväxthormonspreparerade uttjänta hästar inte förfars, utan finner en marknad i de svenska livsmedelsbutikernas köttdiskar för att slutligen hamna som nötkött på tallrikarna hos lyckligt ätande svenskar.

  40-punktsmanifestet bekräftar denna inställning, ty den implicerar att Sverige inte ska få ha kött- och mjölkproduktion, eftersom dessa kan produceras året om.

  I den mån det ska få finnas livsmedelsproduktion i Sverige, så måste den vara årstidsbunden, t.ex. bärplocking och kanske också fruktodling om den konkurrerar ut en EU-producent:

  "Kommunerna måste ge landsbygdsföretagen, som ofta hanterar närproducerade
  årstidsbundna livsmedelsprodukter, större möjlighet att delta vid upphandlingar."

  Jag avslutar denna kommentar med att nedkalla en kötted över de nya moderaterna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rättelse:
   "I den mån det ska få finnas livsmedelsproduktion i Sverige, så måste den vara årstidsbunden, t.ex. bärplocking och kanske också fruktodling om den [inte] konkurrerar ut en EU-producent:"

   Radera
 14. Skall det nu bli triangulering inom Alliansen?
  Fast det var inte mycket till skarpa löften; det mest kontreta var väl att dubbdäck inte skall förbjudas. Det blir svårt att backa ifrån om man vinner valet, vilket dock verkar osannolikt.
  Annars var det mest "verka för" (8 st), "se över" (3 st) och "utreda" (2 st)
  En typiskt kommittéprodukt!

  För övrigt kan länsstyrelserna gärna avskaffas. Riksdag, landsting, län och kommuner (och regioner) i ett land på knappt 10 miljoner invånare verkar rätt överdimensionerat

  SvaraRadera
 15. Det vore inget fel i att ”döda” lantbruket om man visste att allt gick att importera för evig tid och mer ekonomiskt. Problemet är att tillförseln och vad som kan köpas för pengar och stoppas i munnen kommer att strypas på liknande sätt som inom oljan. Världen delas då upp i de som har naturresurser och som inte har. Sverige tillhör de som inte har, i varje fall inom vad som behövs för kortsiktig överlevnad. Bränsle och mat är viktigare än järnmalm och skog eftersom ett geografiskt område klarar sig skapligt utan det senare i tiotals år. Utan bränsle och mat tillfört är det här överbefolkade landet slut inom månader. Det som finns är då inget att komma med, vilket svenskarna har svårt att fatta.

  När skiten kommer in i fläkten i en ”fördjupad finanskris” av de dyrare naturresurserna har industriproduktionen och exporten fortsatt minska och kanske halverats från dagens nivå, liksom börsen. Arbetslösheten är tiotals procent. Pensionssystemet är i praktiken ersatt med garantipension och socialhjälp, vård, skola omsorg och annan service är ytterligare försämrad, rättssystemet är ännu mer överbelastat och ruttet, politikerna är också mer korrupta och babblande. Med mera. Därför borde befolkningen aktivt minskas och lantbruket stödjas med införseltullar. Men det kommer inte att eliminera kollapsen, bara försena den tiotals år. En hållbar utveckling är en religion för knäppskallar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Det vore inget fel i att ”döda” lantbruket om man visste att allt gick att importera för evig tid och mer ekonomiskt."

   Håller inte med dig. Svenskt lantbruk är också normalt sett vård av det svenska kulturlandskapet, som innefattar så mycket historia, flerhundraårig brukarkontinuitet, biologisk mångfald (både flora och fauna) och svensk genuin kultur.

   Genom att bibehålla det svenska kulturlandskapet kan man också utläsa många svenska ortnamns etymologi, trots att dessa ortnamn kan vara mer än tusen år gamla. T.ex. så betyder ortnamnselementet –vret en mindre (inhängnad) åker eller äng. Ortnamnselementet –vret var framförallt produktivt i östra Mellansverige under vikingatiden och medeltiden.

   Radera
  2. För att förklara sig kan man ta i rejält med hypotetiska situationer. Något så extremt kommer naturligtvis aldrig att inträffa. Men om det gick så så skulle det kunna bli så tokigt. Så jag bemöter inte de kulturella konsekvenserna.

   Snarare kommer landets jordbruksproduktion att öka av högre världsmarknadspriser. Inom den korrupta politiken kommer nog subventionerna, som är främst inriktade på markägande, svänga till ett brukande. Bättre vore att införa tullar på viss införsel och stoppa alla subventioner. Det är så det har gått till i många länder på de mest olika områden under lång tid och det är administrativt bättre. Snedvridningarna blir inte så stora. Övergripande politiska dogmer om frihandel, evig framgång och oändliga möjligheter gör att det är som det är. När möjligheterna av alla de slag kommer i backspegeln så blir det något helt annat och om man säljer det budskapet så får man mycket på köpet.

   Radera