Cornucopia?

Aktuellt

Safaris integritetsskydd hindrar kommentarer på bloggen - bugg när du försöker stänga av

Det är nu utrett varför det inte går att kommentera på bloggen för en del användare av Apples Safari-webläsare. Apples (förvisso Open Source...

2013-08-23 11:39

KDU: Inför frivillig extra kändisskatt

Kristdemokratiska Ungdomsförbundets ordförande Sara Skyttedal föreslår att en speciell frivillig kändisskatt ska införas, så att Jan Guillou, Alexander Skarsgård, Dogge Doggelito, Henning Mankell, och Jonas Gardell kan ta av sina miljoner och betala in till staten,  nu när de gnäller över sänkta skatter på inkomster.

"Ett sätt skulle kunna vara att regeringen startar ett särskilt konto för inbetalningar av frivillig extraskatt. Man kan rent av tänka sig att inbetalningarna blir offentliga, så att vi alla kan få veta hur stort intresset egentligen är för högre skatter. Ytterligare en möjlighet är att varje år öronmärka extrapengarna till ett specifikt ändamål, säg mindre barngrupper i förskolan eller höjda löner till vårdanställda.Och det bästa av allt är att denna frivilliga skatteinjektion - de flesta av dessa kändisar är ju förmögna människor - skulle adderas till Sveriges ekonomi utan att skatten skulle behöva höjas för sjuksköterskor, busschaufförer, poliser eller lärare. Win-win, helt enkelt."
Eller menar kändisarna att det är alla andra som ska betala den där skatten?

(S)ocialisten gillar skatt, men som sagt så är det alltid någon annan som ska betala.

Samtidigt behöver det faktiskt inte inrättas någon extra kändisskatt, utan det står faktiskt kändisarna fritt att ge bort sina miljoner redan idag till de ändamål de önskar. Kanske ta ut en väska full med 500-lappar och dela ut till alla lärare eller sjuksköterskor de ser på den lokala arbetsplatsen?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

17 kommentarer:

 1. Ett hlt grundavdrag, till 120 000kr per år, skulle ge samma effekt ty det märks inte i kändisarnas plånbok, men däremot i sjukvårdspersonalens kassa...

  SvaraRadera
 2. Det går väl idag att skapa en "välgörenhetsfond" för svenska skolbarn ? Eller?

  Relaterat Kamprad:

  http://www.di.se/artiklar/2013/8/23/kamprad-betalar-vardutrustning/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men jag antar det är skillnaden mellan att agera och snacka. Det låter ju alltså inte som att det råder något egentligt hinder för att skjuta till pengar till välgörande ändamål, men det kanske är just det att pengarna hålls undan från klåfingriga politiker som stör KDU?

   Radera
 3. Ett HÖJT Grundavdrag, menar jag...
  det är runt 20 000 kr per år idag...

  SvaraRadera
  Svar
  1. @ Thomas Gunnarsson,

   Ja, jag håller med. Finns det något parti som driver den frågan?

   Radera
 4. Mycket trams nu. Menar du att man inte kan vara för en högre skatt utan att frivilligt betala extra? Demokratin fungerar väl så att man rättar sig efter majoritetsbesluten, inte att var och en gör som de själva tycker (även om flera moderata ministrar sket i att betala tv-licensen för att de inte gillade den).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det samma gällde röda ministrar. Även om de säkert sa att de gillade den. De hade säkert, i likhet med Mona, "bara glömt" betala.

   Radera
  2. Idén är ju att det ser löjligt ut när folk kommer upp med idéer för hur den enorma apparaten ska fungera efter ens egna egalitära mål, men att man själv inte tycks lägga så mycket energi på dessa mål personligen. Är det så oerhört svårt att förstå att vissa tycker det är lite oärligt? Nej, det är precis som Cornu skrivit, det fungerar som en snuttefilt för människor med dåligt samvete.

   Radera
 5. Det är skillnad på att tycka att alla ska betala högre skatt för ökad välfärd mot att man ska vara den enda som betalar högre skatt. Om alla betalar mer i skatt kommer vi få väsentligt mer pengar att lägga där vi anser att dom gör mest nytta, men om endast några få frivilliga gör det så kommet skillnaden vara ytterst marginell. Men visst borde det finnas ett statligt frivilligkonto men att koppla inbetalningat till kontot till någon slags bevisning för sin övertygelse är fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dock så låter det i mina öron ganska mycket som att man inte lever som man lär ifall man minsann tycker att alla skall vara solidariska och sen inte själv är villig att ställa upp på frivillig basis. Det är lätt men inte så ädelt att vara generös med andras pengar.

   Radera
 6. Kanske ge sig in i att skriva något om Syrien, Cornu? Detta kom nyss:

  Från RT:

  "Materials implicating the forces of Syrian president Bashar Assad in chemical weapons use near Damascus were prepared prior to the alleged incident on August 21, the Russian foreign ministry said.

  DETAILS TO FOLLOW"

  Proxykriget trappas upp med andra ord. Spekulaioner kring vad som kommer att hända vore intressant att läsa.

  SvaraRadera
 7. Förmodligen skulle den nya frivilliga skatten göra ännu mindre nytta än den sedan 1995 temporära påtvingade värnskatten, som beskattar alla höginkomsttagare orättvist hårt utan att ge något större effekt annat än att den tigs ihjäl då ingen politiker törs prata om att ta bort den.

  SvaraRadera
 8. Jag kanske yrar nu men har inte USA haft ett liknande system med frivillig extraskatt?

  SvaraRadera
 9. Det går väl redan idag att betala mer skatt än man behöver, genom att helt enkelt deklarera lite fiktiva vinster.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haken är förstås att det inte är säkert att det är helt tillåtet.

   Att bara betala pengar till statskassan är inte heller möjligt eftersom både skatteverket och riksgälden bokför det som en skuld till inbetalaren. Det krävs då att man ser till att omöjliggöra återbetalning och att myndigheten avskriver skulden som preskriberad.

   Som sagt verkar det lättare att skicka pengarna dit de behövs direkt, men då hamnar de som sagt utom räckhåll för politrukernas långa fingrar...

   Radera
 10. Det är inte särskilt svårt att betala mer skatt om man nu vill det, bara å starta eget ab, sätt in överskottet man har och ta ut det som lön - då blir det skatt så det står härliga till.

  Jan Guillou påstod för några år sedan att han skatteplanerade negativt, alltså betalade in mer skatt än han behövde, skulle vara intressant om nån kollade upp det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han har också sagt att han ger bort en massa pengar till goda ändamål, dock inte till vad.

   Radera