Aktuellt

Kapten stoppade order om amerikanskt kärnvapenanfall under Kubakrisen 1962

Under Kubakrisen 1962 mottog en kärnvapenbas på Okinawa order om att avfyra sina kärnvapen. Ordern bekräftades, men ansvarigt befäl kapten W...

2013-08-21 10:45

Inte 56 stridsvagnar, bara 42 stycken

Tidigare uppgifter om att 56 av 120 svenska stridsvagnar skulle renoveras var fel. Via Talentum/Ny Teknik nås vi nu av uppgiften från Försvarsdepartementets pressekreterare att endast 42 stridsvagnar ska renoveras. Det handlar alltså inte om en halvering, utan om att två tredje delar av stridsvagnarna tas ur organisationen.


Cecilia Widegrens ord om  "(m)iljardsatsning och ”uppgradera hela Sveriges stridsvagnsför(m)åga" handlar alltså om att ta bort 2/3 av stridsvagnarna ur organisationen. 14 stridsvagnar står i förråd för internationell insatser och resten står i malpåse.
Utvecklingen av antalet stridsvagnar
i svenska försvaret. Samtidigt har
inte försvarsanslagen minskat.

Artikeln i Ny Teknik påpekar också det korrekta i att med 42 stridsvagnar har hela svenska försvarsmakten bara förmåga att utföra ett motanfall mot 10 stycken fientliga stridsvagnar. Ryssland har stående amfibieförmåga på att landsätta 48 stridsvagnar i en vända redan idag i Östersjön, utan kraftsamling från andra flottor, och kommer ha kapacitet för 68 stridsvagnar om några år. Bara för att sätta Sveriges 42 stridsvagnar i perspektiv.

Tidigare blogginlägg om att 56 stridsvagnar skulle renoveras var alltså fel.

Dessutom är det så att vi i Sverige tidigare roterat stridsvagnarna för att få lägre slitage, men nu endast kommer ha 42 stridsvagnar som kommer slitas mycket hårt. I det gamla värnpliktsförsvaret var inte detta ett problem, eftersom man enbart utbildade ett specifikt kompani kanske var 8:e år och vagnarna kördes bara en åttondel av tiden. Med insatsförsvarets yrkesförsvar kommer dessa 42 stridsvagnar köras hela tiden. Det är mycket osannolikt att förmågan alltså ens är 42 stridsvagnar då ett antal hela tiden kommer stå på verkstaden, nu när man inte renoverar alla 120.

Tyskland överväger nu att återinföra värnplikten efter att likt Sverige nu gör försökt införa ett yrkesförsvar. Tyskarna kanske nu ger upp redan efter två år, då man kan medge att man gjorde fel. Svenska politiker och makthavare kan aldrig medge fel.

Försvarsanslagen (m)inskar inte, bara Sveriges försvarsför(m)åga.

I övrigt gick Ryssland ut med ett mycket skarpt hot om handelskrig och blockad av Ukraina, om Ukraina tecknar ett frihandelsavtal med EU, något som fick EU att börja käfta emot, medan USA:s utrikesminister Hillary Clinton kallar Rysslands ambitioner med en euroasisk union för re-sovietization innan hon byttes ut mot Kerry.

Se även bloggrannen Wiseman angående stridsvagnarna.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

21 kommentarer:

 1. Värnplikten ligger väl bara i "malpåse"?

  SvaraRadera
 2. Dags att avgå ... eller ta plats i EU-parlamentet för Cecilia Widegren?

  SvaraRadera
 3. Svar
  1. Nej, fy, att genom egen arbetsinsats bidra till det gemensamma går ju inte för sig.

   Radera
  2. Det som inte går för sig är att TVINGAS "bidra till det gemensamma". Tvångsarbete är per definition slaveri, precis som Lord Metroid påpekar.

   Radera
  3. Du tvingas till att betala skatt.

   Men visst, vi kan väl göra som så att om du inte gör värnplikt så kommer du och din familj inte omfattas av försvarsmaktens skydd i händelse av kris, inklusive storm, översvämning, krig etc. Vill man inte bidra så ska man förstås inte heller omfattas av det allmänna.

   Helt OK för min del.

   Radera
  4. Ja, man bidrar till försvaret genom att betala skatt. Att sedan vissa utvalda ska straffas genom att utöver detta tvingas bidra med en viss tids tvångsarbete är omoraliskt.

   Radera
  5. Jag och min familj omfattas inte av försvarsmaktens skydd. Det enda försvarsmakten skyddar är statens intressen. Jag betyder inget i försvarsmaktens ögon.

   Radera
 4. Men landsfadern har ju utlovat ett femte jobbskatteavdrag, är inte det fint? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad får dig att tro att högre skatter hade resulterat i fler stridsvagnar? Vi betalar redan bland världens högsta skatter och vi får inte speciellt många stridsvagnar för det...

   Radera
  2. Vad får dig att tro att jag vurmar för högre skatter? Hur läser du?

   Radera
 5. Hur många överstelöjtnanter har Försvaret per stridsvagn? Det är ju inte precis personal det råder brist på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 23 stycken överstelöjtnanter per stridsvagn. Har för mig att det finns ca 1000 överstelöjtnanter.

   Radera
  2. Ungefär samma proportioner som när kommunen gräver en grop. - En man som gräver och tjugo som tittar på. Eller i polishuset där tjugo pers går in på morgonen och en kommer ut i uniform.

   Varför inte göra knivslagsmål med stridsvagnar till en folksport med betalande åskådare för att få in pengar?
   Ryssarna verkar vara inne på den idén...

   Radera
  3. Gubbarna som tittar på gör det inte för nöjes skull. Det behövs lite folk när man bygger eller renoverar ledningar.

   Grävmaskinist, grovis, sugbilsförare, två personer för att utföra arbetet i gropen samt arbetsledare. De gör alla sitt jobb men det kan se ut som de står och tittar på för att de utför olika moment i arbetet och under tiden någon annan jobbar så måste de vänta.

   Radera
  4. Gör en razzia i högkvarteret och bilda en skyttebataljon som bara består av överstelöjtnanter, och sätt den på Gotland! Slopa deras lön så blir värnpliktskramarna nöjda också. (Ett äldre förslag jag upprepar här)

   Radera
 6. Ang. skatt vs. värnplikt så är ju ett alternativ att göra som Schweiz. Om du inte gör din vpl. kommer du istället att få betala högre skatt och därigenom bidra till samhället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stenålders naturahushållning...
   Varför inte helt enkelt betala de löner som krävs för att rekrytera den kvantitet och kvalitet på personalen som är värd priset? Värnplikt bara döljer kostnaderna och lägger hela bördan på de oavlönade tvångsarbetande ungdomarna. Soldatyrket förtjänar respekt, frivillighet och lön utan statliga bokföringsbedrägerier!

   Radera
  2. Att vinna ett krig kräver ett robust samhälle och en folklig förankring. Därför är värnplikt bra.

   Men eftersom ni kapitalister t ex inte ens vill erkänna att samhällen existerar, brukar ni inte heller vinna krig. Läggmatcher som Falklandsöarna undantagna. Ni är ungefär lika bra på krig som Stalin var på börsaffärer.

   Radera
  3. Kapitalist, läs på lite historiska erfarenheter om vad legosloldater medför. Det är en dyster läsning som slutar i folkförankrade försvar. Redan Olaus Magnus beskrev det för svensk del. Men det kräver välutrustade soldater. Inte som vid korsbetningen eller Nordiska sjuårskriget där man medvetet slaktar bondesöner.

   Radera
 7. Det lär ju inte finnas någr haubitsar kvar heller. Utan indirekt eldunderstöd spelar det ingen roll om du har 50 eller 100 strisvagnar. Om inte bärgningsvagnarna renoveras som Wiseman antyder blir situatoiunen ännu värre.

  The man

  SvaraRadera