Cornucopia?

Aktuellt

Valueguard: Största prisraset för lägenheter i april någonsin

Valueguards kvalitetsjusterade prisstatistik för lägenheter visar på det största raset för lägenhetspriser någonsin, oavsett om det är lande...

2013-08-14 16:24

Inbördeskriget tar fart i Egypten?

Inbördeskriget verkar ta fart i Egypten, som nu har utlyst undantagstillstånd efter att minst 124 islamister och sharialagförespråkare, sympatiserande med det potentiellt 7errori5tstämplade Muslimska brödraskapet, dödats och över 500 sårats i strider (strider = bägge sidor skjuter). Egyptens polis och militär sätter alltså nu in vapenmakt i kampen mot religiösa extremisters kamp för att få förtrycka och förfölja andra religiöst, inklusive minoriteter och kvinnor. (Schibsted/SvD)


Utvecklingen i Egypten går alltså samma väg som i Syrien, där en islamistisk och delvis 7errorstämplad opposition för en kamp för att införa en islamistisk stat mot en minoritetsskyddande despotisk regim. Frågan är när konflikten i Egypten eskalerar ytterligare?

Från svensk media så kramar man förstås islamisterna och kallar deras önskan att förtrycka kvinnor och ge minoriteter och avvikare sämre rättigheter för demokratisträvanden, precis som i Syrien. 

Beskedet är tydligt. Svensk media är för religiösa sharialagar och kvinnoförtryck.

Naturligtvis är alla dödsskjutningar tragiska och ett Egypten som riskerar falla sönder i totalt inbördeskrig är förstås en ännu större tragedi. Till svensk medias glädje bör dock detta innebära att vi öppnar gränserna fullt även för flyktingar från Egypten, nu även innefattandes islamister. Stöder man Muslimska brödraskapet stöder man också sämre rättigheter för kvinnor och förtryck av kvinnor, vilket svensk media alltså verkar göra.

I USA har ett upprop att 7errorstämpla Muslimska brödraskapet, för dess våldsamma regimmotstånd och våldsamma förföljelse av politiska motståndare, samlat ihop 124 000 underskrifter (Washington Post).

Den underbara arabiska våren tar till synes aldrig slut.

Viktigt att påminna om att det är skillnad på islam, muslimer och Muslimska brödraskapet, precis som det är skillnad på kristendomen, kristna och Livets ord. De allra flesta "muslimer" är, precis som vi "kristna" sekulariserade och gör inget väsen av sin religionstillhörighet. Men eftersom de också är en tyst majoritet, så får de inte heller någon uppmärksamhet.

Svensk media sitter fast i en naiv revolutionsnaivism, antagligen ett arv från gamla vänsterpressen. All regimopposition är postitiv och ska hyllas. Med samma logik skulle de hylla en väpnad opposition mot den svenska alliansregimen, som trots allt vare sig i valet 2010 eller i nuvarande opinionsundersökningar har folkets majoritetsstöd.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

66 kommentarer:

 1. Eh, vilka svenska medier har stött Muslimska brödraskapet och var har det stått att denna organisation kämpar för demokrati? Jag måste ha missat något väsentligt här...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Titta på formuleringarna.

   Radera
  2. Jo det är ju det jag gör, och jag har svårt att få det till att svensk media stöder Muslimska brödraskapet och är för sharialagar och kvinnoförtryck..

   Nu när jag ändå har dig på tråden så vill jag pusha för en eller två kartor över Sverige och Gotland med alla ortsplatser som förekommer i dina två böcker, gärna i slutet av respektive bok om det blir nytryck, alternativt som bilder här på webben. Nu har jag iofs redan läst dom men skulle ha varit grymt att hänga med i truppförflyttningarna och stridsscenerna i böckerna.

   Radera
  3. Formuleringarna var "Oro i Egypten" inte "Massaker i Egypten".

   Sen att du tycker (din åsikt) att de folkvalda i Egypten är kvinnoförtryckare eller minoritetsförtryckare vet jag inte om många delar med dig.
   Mursi & Co satt i makten ca 1 år och inget hände.
   Ledande kopter i Egypten's elit har nu när de varit drivande i kuppen och i ledande position satt sig i en knivig situation och får skylla sig själva nu när människor massakrerats och efterföljderna.

   Radera
  4. Man kan komplicera det hela ytterligare några varv.

   Amr Moussa var utrikesminister under Mubarak, men det verkar inte ha avskräckt folk. Han ledde i opinionsundersökningarna men kom inte ens med i runda 2.

   Skälet till det är att valdeltagandet var skitlågt, typ 40%. Mursi är därmed vald av typ 21% av de röstberättigade. Vilket inte är direkt fel, men uppenbarligen problematiskt. Vad jag vet är det ingen tidning som skrivit om det här.

   Min gissning är att detta beror på att muslimska brödraskapet är en gräsrotsrörelse som lyckades mobilisera sina medlemmar att rösta, och att de i princip var ensamma om det.

   Det känns som om det hade varit bättre att vänta ett tag till med valet.

   Men nu när de klantat till det så förbannat så hoppas jag att de åtminstone utlyser nyval så fort som möjligt.

   Muslimska brödraskapet är säkert mångfacetterat, men att det innehåller en del skäggiga äckel är en lågoddsare. Nån av deras ledare satt ju i TV och yrade om att turister inte skulle ha bikini och att kopter etc borde vara andra klassens medborgare och betala extraskatt och sånt där. Frågan är om ens Mursi är nöjd med så enhälligt stöd av en sådan organisation.

   Radera
 2. Hmmm... intressant men lite motsägelsefullt.

  Oavsett vad man tycker om Muslimska brödraskapet var ju Mursi trots allt demokratiskt vald och sedan avsatt med våld.. Men du menar alltså att nuvarande regim i Egypten är legitim bara för att du råkar gilla deras värderingar bättre? I så fall antar jag från att du inte är för demokrati heller eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Världen är inte svartvit, utan full av gråskalor.

   Radera
  2. Mursi blev väl avsatt för att folket fick nog av honom?

   Radera
  3. @AlnusIncana,

   Kanske det, men i en demokrati brukar det inte ske genom en militärkupp utan genom att man röstar bort någon via demokratiska val.

   Men det är klart, väljer man att vara inkonsekvent på det här sättet så kommer man aldrig att få någon demokrati heller. Jag är bara fascinerad över att folk inte ens verkar reagera över att Mursi är demokratiskt vald och att den nuvarande regimen inte är legitim. Samtidigt är de människor som tycker det är helt ok med det som händer i Egypten vara demokratiförespråkare och det går inte ihop.

   Men Cornu kanske är emot demokrati som styrelseform och då är det ju helt konsekvent att tycka att en militärkupp "stödd av folket" (hur man nu väljer att definiera det) är fullständigt ok.

   Radera
  4. Demokrati fungerar bara bra när majoriteten tar hänsyn till minoriteterna, att vinna ett val innebär inte att man kan göra precis vad som helst.

   Radera
  5. Men Mursi försökte göra sig av med Den respekterade domarkåren

   http://www.svd.se/nyheter/utrikes/mursi-vill-satta-sig-over-domarkaren_7697732.svd

   samt även en del militärer och inte nog med detta han skulle ju spela med i maktspelet i mellanöstern när folk hemma inte ens hade mat eller olja.
   Och när folk protesterade skulle han sätta in militär mot dem och följaktligen bryta sitt förtroende till folket, Han gjorde sig omöjlig helt enkelt, både hos folk och militär.
   Sant är att han är demokratiskt vald ,sant är att en del ville ha honom kvar,sant är att en del ville ha honom väck.
   Egypten ligger värre till än Syrien som trots allt kan sträva efter att vara transitland , det kan inte Egypten dem har ingenting, så inbördeskriget kommer nog hur de än vänder och vrider sig :(

   Radera
  6. Demokrati är en sak-det finns andra värden som går före demokrati. FN har väl en lista på människorätt som bör uppfyllas.
   http://sv.wikipedia.org/wiki/M%C3%A4nskliga_r%C3%A4ttigheter

   Vår Carl är nu på radio och uttrycker inget stöd för Brödraskapet och kallar inte militärens ingripande för kupp.

   Radera
  7. Los Puddas. Pga valsystemets utformning fick man välja mellan Mursi eller den fd premiärministern (?) i den störstade regimen och eftersom man just gjort revolution så ville inte folk rösta på den man just avsatt. Kvar fanns bara Mursi, som rent av fick de kristna kopternas röster. Sedan kom facit och då klev ju de som egentligen inte ville röstat på Mursi åt sidan och sade att så här kan vi inte ha det.

   Radera
  8. Och inga alternativ har de heller. Mohammad el-Baradei anses ju allmänt av väst som en vettig kandidat men han vill inte och han uppfattas som en usa marionett i Egypten.
   Så fast sitter de nu med antingen en militärjunta eller Egyptens svar på Håkan Juholt, och slut på pengar.

   Radera
  9. El- Baradei har kastat in handduken såg jag nu efteråt

   http://english.alarabiya.net/en/News/middle-east/2013/08/14/baradei.html

   förstår helt fullt att han inte vill ha sista handen vid detta.

   Radera
  10. @ Magnus Redin
   Vad hann Mursi göra på det knappa året han satt vid makten ?
   Han hann inte förbättra något (skulle vara rekord i såna fall) och inte försämra något förutom att bensinen vart dyrare (visst pratar vi om prePeak Oil här?).

   Som sagt jag tror att många inte kan känna empati/sympati med folk i andra kläder och livstilar.

   Men bör kommas ihåg , man kan inte ändra spelregler under spelets gång, som USA , Israel eller som vissa andra länder gör.
   Antingen är man
   - krigsfånge (illegala stridande enligt USA)
   - Tortyrutövare (ej riktig tortyr enligt USA)
   - Gömma fångar i fängelser (enligt Israel och USA)
   - Ej kunnas ställas inför internationella domstolar (enligt ovan länder)
   - Kidnappa eller döda egna eller andras medborgare i utlandsräder (Israel och kanske USA)
   - Göra folk fredslösa (att Ni/Vi tycker det är OK kanske ligger i Erat/Vårat blod sen tidiga medeltiden)

   mm mm
   - Har man sagt att Demokratiska val gäller så skall det gälla i alla länder med såna val.
   - Har man sagt att minoriteter skall skyddas så skall det gälla i alla länder (palestinier, romer i Europa mm)

   Radera
  11. @ Cornu
   enligt http://sv.wikipedia.org/wiki/Presidentvalet_i_Egypten_2012
   så var det 13 kanditater i första omgången och 2 i andra omgången.

   Radera
  12. Funkar väl lite som Melodifestivalen. Ha 20 liknande balader och en hårdrockslåt. Gissa vilken låt som kommer vinna även ifall röstande baladälskare är 10 gånger så många?

   Radera
  13. @Unknown,

   Spot on.

   Radera
 3. Detta visar väl tydligt att väst bör hålla sig borta från länder med Islamsk befolkning. Om det så är Irak, Afghanistan, Syrien, Libyen eller Egypten.
  Vi förstår inte oss på deras klanstrider. Vem hade kunnat förutse det kaos som skapades efter Hussein i Irak? Inte de exilIrakier som övertalade USA att invadera och ta bort diktatorn i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det visar det men tyvärr, inte en chans att väst håller sig borta så länge det finns pengar att tjäna.

   Läste om något som kallas "The Islamic pipeline" vilket tydligen egentligen är två konkurrerande pipelines, båda med Europa som slutmål. Och att det är grunden för kriget i Syrien tex.

   Nu blir det en sån där tråkig länk som inte funkar, så intresserad kan ju kopiera den istället.


   http://www.globalresearch.ca/the-geopolitics-of-gas-and-the-syrian-crisis-syrian-opposition-armed-to-thwart-construction-of-iran-iraq-syria-gas-pipeline/5337452

   Radera
 4. Ovanligt klarsynt och bra inlägg där invandringsfrågan tangeras. Återstår bara lite uppvaknande gällande Somalier. Här är ännu ett exempel från verkligheten, men det är förstås inget problem och skattebetalarna i Falköping är förstås bara lättkränkta vita män om de tycker att politikerna prioriterar konstigt.

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=97&artikel=5614437

  SvaraRadera

 5. Al Jazeera har osammanhängande direktsändningar här:

  http://www.aljazeera.com/watch_now/

  SvaraRadera
 6. personligen undrar jag om inte militären är den enda struktur som kan hålla ihop Egypten från att falla ner i kaos o anarki som Somalia.
  Flute skrev ett lysande inlägg för något år sedan.
  http://flutetankar.blogspot.se/2011/01/egypten-snar-losning-nodvandig.html
  En befolkningstillväxt från 20 miljoner för 50 år sedan till 80 miljoner idag och forsätter växa. olje och matöverskott som kunnats exporteras med inkomster till att nu vara importberoende av både mat o olja.

  knappast något de missnöjda som störtade Mubarak kommer kunna enas om hur de ska lösa de trenderna.
  Malthus i Egypten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Militären fungerar glädjande nog som uppfostrande föräldrar. Tyvärr räcker det med att det dyker upp en despot för att att det skall sluta att fungera.

   Radera
 7. Ooh, jag ryser, så bra skrivet!

  SvaraRadera
 8. Den underbara arabiska våren. Blev det som förväntat inte mycket av. Ett land som fallit ihop som ett korthus. Nu blir det som vanligt igen att militären slår ner allt motstånd. Fortsätter tills det lugnar ner sig i ett antal år. Tillsätter en egen utsatt ledare som sen styr landet likt Mubarak.

  SvaraRadera
 9. Diktatorkramarens inlägg påminner mig om USAs inställning när Hamas vann valet i Gaza.

  Man är för demokrati så länge "rätt" kandidat vinner.

  Det finns inga gråskalor i detta. Är det demokrati respekterar man den som vinner valet, även om dennes åsikter inte stämmer överens med ens egna. Och militärledd stadskupp är inte okej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Demokrati och demokrati. Allt är inte svart och vitt. Demokrati är ett state of mind. Fråga första bästa EU-parlamentariker för att uppnå den rätta åttafaldiga vägen... Lite som buddhism, så nära men ändå så långt borta.

   Radera
  2. Förövrigt tycker jag att "inte okej" är nog ett av de bästa argument jag sett, någonsin.

   Radera
  3. Så vitt jag kan förstå, så kom även Hitler och nazisterna till makten genom ett demokratisk val.
   Leve demokratin! ( ironi )

   Radera
  4. Kanske på sin plats att påminna om hur militären avsatte diktatorn Ceausescu i Rumänien. Inte okej alltså?

   Eller hur militären i praktiken störtade Sovjetunionen genom att byta sida vid militärkuppförsöket mot Gorbachev?

   Väldigt få "revolutioner" eller "kupper" eller "demokratiseringar" som inte sker tack vare militären. Nu ändrade Mursi grundlagen och gav sig själv en enorm makt, vilket fick den majoritet som inte röstat på honom (ca 40% valdeltagande, 21% av befolkninge röstade på Mursi) att säga ifrån. Militären följde folkviljan och kastade ut Mursi.

   Jmf med Syrien, där Assad är kvar, eftersom han har militärens stöd.

   Radera
  5. Jaha, Führerprincipen gäller alltså - dvs ledarskapet följer folkviljan genom telepati, så någon egentlig demokrati behövs inte?

   Skämt åsido, valet var ett misslyckande och Mursi likaså. Den enda öppningen framåt är väl att de 60% som inte röstade inser sitt misstag och deltar i ett nyval som förhoppningsvis utlyses snarast möjligt.

   Radera
 10. Konflikten i Syrien och Irak är etnisk. Egypten handlar om vilka värden som ska forma samhället. På så sätt liknar Egypten mer Afghanistan.

  Kopterna saknar inflytande, trots att de utgör 10% av Egyptens befolkning. Ärligt talat så förundras jag ständigt över att de lyckats behålla sin religion i 1400 år. 400 års turkisk ockupation knäckte de tidigare kristna albanerna och bosnierna. Kopter måste vara diplomatins savanter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De kan hålla sin religion i 1400 år till så länge inte katoliker och nu protestanter eller andra frikyrkliga omvänder dem.

   Tror du att albaner och bosnier var nöjda med kristendomen som fanns då , tänk bogomiler, tänk arianer (inte dina romantiserade förfäder) mm.
   Varför uppkom protestantismen, kalvinismen + hundra till under 1500-talet (muslimska turkarna hälsade på i Balkan redan på 1300-talet) ?

   Visste du om att muslimer ansågs som befriare från katolikerna då ?
   Hur mycket respekterade korsriddarna under dem 300 åren de härjade i ortodoxa länderna och städer som Konstantinopel ?

   Turkar har inte omvänt något folk språkligt eller religiöst under sina 600 års styre i de tre världsdelar de härskade i !

   Tvärtom har turkar (åtminstone deras förfäder innan Osmanerna) omvänts och blivit judar (nuvarande Ashkenazer, då Khazarer samt Karaiter) , kristna (gagauzer, bulgarer, ungrare samt små nationer i Ryssland).

   Visste du om att svenskens förfäder dyrkade en Hunner turk ? Inget fel med det nuförtiden dyrkar svensken oftast en blond (arab/aram/semit/nasarée ?) kille ?

   Radera
  2. Känns bra att det faktiskt finns någon som kan förstå och förmedla förståelsen utan att faktiskt ha varit på plats. Det är det som ger perspektiv, att sitta framför datorn och objektivt analysera nyheter. Varför kan inte kaftanisterna göra det också? Kan det vara något genetisk, eller har de inte rätt värdegrund?

   Radera
  3. Ha ha, Konstantinopel. Den kristna staden som ändå blev plundrad av korsfarare. Vi var för övrigt inte bättre, nån svensk kung seglade till Baltikum under kristna svepskäl och belägrade typ Riga, trots att de bedyrade sin kristendom. Och visst är det i Hagia Sofia som nån syssolös skandinav ristat graffitti i marmorn?

   Att "svenskens förfäder dyrkade en hunnerturk" är en efterhandskonstruktion av den kristne Snorre Sturlason, för övrigt. Han hade gott om politiska motiv att ljuga om det där. Problemet är så klart att det är ont om skrivna källor, så vi vet väldigt lite om hur/var/när den typen av myter uppstod eller anlände till vårt land. Att framlägga den teorin som ett faktum är minst sagt problematiskt, jag skulle vilja kalla det oärligt faktiskt.

   Däremot är det helt ostridigt att vi fått en massa influenser från kontinenten, så klart.

   Radera
  4. Ja, och för övrigt vill jag bara framhålla att abrahamitiska tvångstankar (samtliga kulörer inräknade) inte är ett skit bättre än vårt föregående koncept. Snarare sämre, vad det verkar.

   Radera
  5. @ Unknown

   ”Tror du att albaner och bosnier var nöjda med kristendomen som fanns då//”
   ”Visste du om att muslimer ansågs som befriare från katolikerna då ?”

   Jag är intresserad av denna infallsvinkel. Kan du utveckla?


   ”Hur mycket respekterade korsriddarna under dem 300 åren de härjade i ortodoxa länderna och städer som Konstantinopel ?”

   Sant. Konstantinopel föll delvis för att de hade blivit plundrade av korsriddarna som var på väg till Mellanöstern. Det försvagade dom och medförde att de inte kunde kosta på sig ett lika starkt försvar. Sen kan man också hävda att det ändå bara var en fråga om tid då kanonen hade fått spridning bland arméerna och den hade dessutom blivit effektivare. Ingen statisk försvarsställning kan hålla emot en ständig beskjutning. Även utan kanonen så fanns alternativet att omringa och isolera tills de gav upp.

   Det kristna Konstantinopel föll p.g.a. ekonomisk rivalitet mellan politiker i väst och öst, samt p.g.a. prestige och teologiskt hårklyveri mellan ledarna för den katolska kyrkan och deras motsvarigheter inom den ortodoxa kyrkan – och ja, en turkisk invasion som följdes upp med en islamsk indoktrinering. Kyrkorna blev inte moskéer därför att de kristna helt plötsligt ville byta religion frivilligt. Tror du det så behöver du kasta kallt vatten i ansiktet.


   ”Turkar har inte omvänt något folk språkligt eller religiöst under sina 600 års styre i de tre världsdelar de härskade i !”

   Nej, men det betyder inte att de var välkomna. Att muslimer i Albanien och Bosnien har en mer positiv bild av turkarna, beror nog på att de anammat delar av deras kultur – det är svårt att tycka illa om sig själv. Jag tror att greker och andra kristna på Balkan idag har en annan bild av sin historia än den du försöker förmedla.

   Radera
  6. Definitivt. Balkan ligger i skärningspunkten mellan öst och väst såväl kulturellt som geografiskt. En del hävdar att bosnier bara är konverterade kroater/serber etc. Dessutom fanns väl ändå en viss muslimsk hegemoni under turkarna? Uttrycket "gå som en turk" finns t ex, där en kristen rent fysiskt får bära en muslim på landsvägen.

   Serberna, åtminstone de mer extrema, ser ju sig själva som konstanta offer för stormakternas geopolitiska strategier. De anser ju att de vid Kosovo Polje 1389 räddade hela Europa undan turkarna, och att alla vi västeuropéer därför bör vara extremt tacksamma mot dem.

   De historieskrivningar som finns verkar dessutom oerhört genomsyrade av politik. Det är oerhört svårt att hitta sanningen i all politisering av historien. Släng ut frågan om huruvida albanerna är ättlingar till illyrierna t ex, så blir det slagsmål direkt.

   Radera
  7. Eller så kan man göra som Tito, sätta likhetstecken mellan bosnier och turkar. De som blev troende muslimer erbjöds därför en enkel resa till Turkiet i det kommunistiska Jugoslavien.

   Radera
  8. Ber om ursäkt för avvikelsen i tid och topic.
   @ Ben Dover
   "Att "svenskens förfäder dyrkade en hunnerturk" är en efterhandskonstruktion av den kristne Snorre Sturlason, för övrigt. Han hade gott om politiska motiv att ljuga om det där."

   - Sant att den var motiverad, men till gagn för kristnandet (han kände svärdet vid nacken, betänk dåtidens spioner aka munkar) av svensken, norsken, dansken, islänningen (då väring/varjag, svear, götar, vendels (Avarer/alaner som fogades under Odin's hunner i Sverige) mfl. folk enligt mig. Han kan kallas vår första romantiker (förskönandet av Rom & antiken).
   - Sant att jag la fram teorin men den är inte farlig, utan kanske befriande.

   Lite mer teori ;)
   Enligt kungen anno 1973 så avsade han sig högheten över Vendes (eg. vendels men ville inte förknippas med ordet vandaler) för att folket ansågs upplösta mm. Dessa var dala-folkens (ordet dal) förfäder. Detta folk är emot adel (tror tom att de inte har nåt slott i Dalarna) och överstyre samt upproriska. De har alltid visat kamp/stridsvilja mot inkräktare förutom eget territorium även mot utländska makter som danskar. Gustav Wasa myntade begreppet "Sveriges, Götes och Vendes konung" som tacken för hjälpen från Dalmasarna. Innan Wasa så var det bara Sveriges och Götes konung (myntat på 1200-talet, nästan samtidigt som Snorre - se avståndstagandet/avsmaken från riktiga geopolitiska historien).
   Dalarnas sigill http://sv.wikipedia.org/wiki/Fil:Dalarnas_%C3%A4ldsta_sigill_(fr%C3%A5n_1435).png
   berättar om båge och yxa, båda förknippade med avarer, alaner och hunner.

   Lite mer forntida teorier:
   - I Sverige innan kristnandet och i Norrland/Sameland ända till 1800-talet så firades en högtid som heter Horagellez som liknar firandet Hizirellez hos turkfolken.
   - Oden kallas Woodenaz, Odin, Ouldin, Träguden mm. på engelska heter ved wood samt på turkiska odun.
   - Oden red en 8 ben/fotad häst och enligt Prezwalski så har/hade stäpphästen kluvna hovar.
   Svårt att avbilda 8 hovar på stenristning så därav 8 ben/fötter istället.
   - Han hade bl.a Tor och Tyr som söner (påminner om ordet turk som var ett samlingsnamn stäppfolken)
   - Asar, Asgård mm. används som i Azer, Khazar, Asena, Azim/Özum (betyder ursprung på turkiska och används fortfarande)
   - Bärsärk på turkiska liknande Basibozuk https://en.wikipedia.org/wiki/Bashi-bazouk
   med betydelsen ordagrant huvud-galen/trasig och användes ända tills moderna armen skaffades på 1800-talet. På svenska används ordet bär för bära och särk för huvudprydnad (senare kallade vikingarna muslimska områden för Särkland) och bärsärkare hade huvudbonader av varg, björn mm.


   Tyvärr har jag inte bloggägarens strukturerade förklarande skarpa ord/skrivsinne därav tjabblet ovan. Försökt hålla det effektivt men omöjligt pga översättningar, liknelser mm.

   Radera
 11. Det må vara uttjatat men är alltid värt att påminna om: Hitler vann regeringsmakten i demokratiska val. Han använde omedelbart denna för att demontera en skör tysk demokratin. Känns det igen?

  SvaraRadera
 12. Usch, nu har bloggen gått och blivit alldeles bajsbrun.

  Snart skriker väl cornu efter koncentrationsläger dit stackars islamister ska förpassas bara för att cornu är en arg ung vit man som tycker att dom verkar främmande och annorlunda.

  Tänk att cornu ska bli så rädd för lite moskéer och annan livsåskådning och kultur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra skrivet Cornu! Det handlar inte generellt om Islam! Det handlar om demokratins avarter!

   Radera
  2. @Arne Plahn,

   Du menar "avarten" att fel kandidat vinner?

   Radera
  3. Ja, ungefär som Hitler som tillskansade sig makten på demokratiska grunder men gjorde sig sedan till diktator. Enligt uppgift skall Mursi ha gjort en hel del betydelsefulla ändringar i grundlagen vilket skulle ha givit honom mer makt än vad som var tanken i syftet med demokratin!

   Radera
  4. Fast där, Arne, har vi ju lite pest och kolera.

   Mursi eller militären? De verkar ju försöka utöva oinskränkt makt båda två?

   Ett argument för Mursi är då att han, faktiskt, är vald. Vilket militären såvitt jag vet inte är?

   Radera
  5. Ja, där har du otvivelaktigt rätt!

   Radera
 13. Jag är tveksam till om svensk media i allmänhet - som Cornucopia hävdar - är för sharia eller allmänt förtryck, det journalistiska ställningstagandet är nog väsentligt mer trivialt.

  En svensk journalist tar automatiskt position FÖR den som är socioekonomiskt svag. Punkt.

  Det finns ingen analys eller resonemang utan positionen är att med autopilotisk reaktion försvara den som är fattig och efterbliven och detta oaktat skälen till fattigdomen och efterblivenheten. I Egypten är det som vanligt de stora breda muslimska grupperna - Mursianhängarna - som är socioekonomiskt svaga och därmed omedelbart får svenska journalisters stöd, den egyptiska militären är i sammanhanget rik och mäktig och får lika automatiskt bannor av journalisterna.

  Den vite mannens ständiga gapande om "demokrati" och därmed syftande på allmänna val är ganska korkat, till och med dagens huvudledare i Financial Times yrar om "val" som vore det en lösning för att fattiga människor skall få ett bättre liv.

  Fattiga människor efterfrågar rimligtvis rent vatten, fungerande elektricitet, skola för barnen, att slippa muta polisen, en bostad, ett arbete och skiter sannolikt fullständigt i om detta levereras av en general med svarta solglasögon eller någon smilfink som har blivit "vald".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som det var i Khadaffis Libyen då!

   Radera
  2. De fattigaste, mest stigmatiserade, i Egypten är de kristna sophämtarna. De finns en hel del dokumentärer om dem.

   Radera
  3. Arne Plahn

   Mitt försök till poäng är att en "vald" individ inte per automatik är en godare och mer anständig person än en general just bara för att den är vald.

   Att exempelvis en Mugabe håller på och tramsar med val är sannolikt bara för att han känner den vite mannens fäaktiga beundran för denna sorts teater.

   Min poäng är inte att en general med någon form av automatik är bättre än en "vald".

   Radera
  4. Nej, den stora skillnaden är att en vald person får stå till svars vart fjärde år.

   (I teorin i alla fall. Sen finns det så klart en massa brister. Men diktatorer brukar sitta på livstid vilket iaf är klart sämre).

   Radera
  5. Absolut, men då det gäller Khadaffi så byggde han landet till ett av arabvärldens högst stående både vad gäller folket och infrastrukturen så diktator han var!

   Radera
  6. Vore jag en fattig stackare i ett av dessa länder och hade att välja mellan en general som ordnade ett hyggligt anständigt samhälle med fungerande institutioner men jag fick i gengäld inte säga att han var dum ELLER ett väldigt bristfälligt samhälle men där jag fick säga att den valde är en skitskalle så vore preferensen enkel.

   Radera
  7. Jo, fast eftersom Egypten slutat exportera olja och så där så är nog grejen att ingen av kandidaterna kan lova att ordna ett "hyggligt anständigt samhälle" tyvärr.

   Och vice versa, har man bara gott om råvaror att exportera kan man nog som diktator slänga åt folket lite småmynt då och då, så håller de sig lugna.

   Radera
 14. > De allra flesta "muslimer" är, precis som vi "kristna" sekulariserade och gör inget väsen av sin religionstillhörighet.

  Har du någon källa på det? Sverige är ett extremt sekulariserat land, det är lätt att tro att andra är som oss.

  SvaraRadera
 15. Påminner lite om hur det var i Thailand 2006. Den folkvalda premiärministern störtades av en militärkupp och folket protesterade på gatorna. Nya ledare bytte varandra och Shinawatra är numera landsförvisad. men svenskarna semestrade gärna i militärdiktaturen såsom inget hade hänt. Det var faktiskt väldigt oroligt i det landet under flera års tid. Det var ju även bombdåd i Bangkok.

  Men i alla fall så var ju Mursi förfan galen och hade storhetsvansinne. Hade stora planer på att Egypten skulle bli en diplomatisk och ekonomisk maktfaktor i området.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter inte galnare än Carl Bildt i och för sig.

   Radera
  2. En stor skillnad... :)

   Carl Bildt vill se sig själv som en diplomatisk och ekonomisk maktfaktor, Mursi ville se sig själv i egenskap av Egyptens regent som en diplomatisk och ekonomisk maktfaktor.

   Mursi var sugen på att starta flera krig, Bildt kan ju inte ens få till ett fyrverkeri med sin budget.

   Radera
  3. Ja det finns flera likheter faktisk. Då gömde sig också soldater med vapen i havet av civila och försökte med alla medel provocera fram en massaker från militären.
   Vill väl kanske inte hålla med om formuleringen "väldigt oroligt i flera års tid" direkt annars. Enda är ju att Shinawatras parti vinner valen hela tiden och måste hållas kort då och då så att inte hela statsbudgeten hamnar i fickorna på de folkvalda. Då kommer militären och skakar om det lite utan att ställa till med allt för mycket oreda, alltid på order av kungafamiljen som ju nästan hela befolkningen hjärntvättats att dyrka.

   Traditionen av en stark militär som länge styrt landet är ju också annars en gemensam nämnare.

   Radera
 16. Muslimska brödraskapet har tydligen haft sin egen lilla kristallnatt och bränt 45 kyrkor, kristna affärer mm

  http://egyptianstreets.com/2013/08/16/coptic-churches-burn-amid-violence-in-egypt/

  SvaraRadera