Cornucopia?

Aktuellt

Safaris integritetsskydd hindrar kommentarer på bloggen - bugg när du försöker stänga av

Det är nu utrett varför det inte går att kommentera på bloggen för en del användare av Apples Safari-webläsare. Apples (förvisso Open Source...

2013-08-12 10:58

Gymnasiedöden hos SvD och (fp) vill förstatliga skolan

Schibsted/SvD har skrivit en artikel om de fallande gymnasiekullarna och det konstateras att de stora friskolekoncerernas vinster nu utraderas och att elevantalen faller. Samtidigt har folkpartiets Jan Björklund nu gått ut med att partiet vill återförstatliga skolan under nästa mandatperiod (Public Service/SR).


Jensen Education tappar t ex 800 elever, 1900 gick ut i våras och bara 1100 kommer in. En minskning i elevkullarna på ca 42% för koncernen sedan efter peak gymnasium, som inträffade 2008. Friskolekoncernernas timing har varit minst sagt usel, men tydligen sägs det att deras ägare litar på affärsmodellen att investera i en marknad med fallande kundunderlag...

Jan Björklunds förslag om att återförstatliga skolan är förstås utmärkt, men liksom alla andra samhällsproblem så kommer inte skolans problem lösas. Om inte annat därför att inga andra allianspartier vill förstatliga skolan och (s)ocialdemokraterna skulle ju idiotförklara sig själva och den gamle landsfadern Göran Persson, som låg bakom krossandet av den svenska skolan genom kommunaliseringen.

Men det är ju positivt att Jan Björklund har sjukdomsinsikt. I detta fall. Tyvärr har ingen annan denna insikt och då får patienten ligga kvar i respirator tills vederbörande dör helt.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

9 kommentarer:

 1. "Förstatliga" skolan? Ska alla privatägda skolföretag lösas in av staten? Det skulle onekligen lösa en del problem, men är det verkligen vad Björklund menar? Om inte, vad ska då förstatligas?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den kommunala skolan avses.

   Den kommunala skolan används av kommunerna som budgetregulator och öronmärkta pengar till skolan tar kommunen och stoppar in någon annanstans genom t ex höjda internhyror för lokalerna.

   Visste du att en skola, iaf gymnasium, kan ha 7-8 rektorer idag. Samtidigt. Det finns också massvis med lärare som inte längre undervisar utan ägnar sig åt byråkrati eller annat inom den kommunala organisationen, men belastar skolbudgeten. Om man t ex vill öka antalet tjänster inom pappersvändande i kommunen, men saknar pengar, så kan man internrekrytera en lärare och låta skolbudgeten och skolpengen fortsätta betala för lärare, trots att ingen undervisning sker.

   Mängden mygerl kan bli lång.

   Poängen är iaf att kommuner slösar bort riktade stöd till skolan och stoppar in i egna prestigeprojekt som betongmonument till Kommunens Store Man etc.

   Radera
  2. Sedan har ju inte kommunerna några kvalitetskrav och skiter ärligt talat i om eleverna utbildas till lönsamma medborgare. Så länge de flyttar så kan man skita i dem. Skolplikt etc är ju ett statligt önskemål för att få dugliga medborgare, kommunen skiter fullkomligt i detta, de vill helst av allt inte ha några barnfamiljer alls, utan bara DINKY:s som inte kostar några pengar. Skitskola är ett sätt att minska risken för barnfamiljer.

   Radera
  3. du vet inte om SLÖSO har skrivit något om det här?

   Radera
  4. Inkluderar du "studierektorer" i "7-8 rektorer"? För i så fall är det verkligen inget nytt och som har kommit med privatiseringen, det kommer jag ihåg från min gamla kommunala gymnasieskola att det fanns ganska många studierektorer där.

   Det var festligt när de låg i luven på varann så att de inte kunde samarbeta, för då skickade fler av dem ut samma blankett vilket resulterade i att man var tvungen att fylla i typ 3-4 ex och lämna in.

   Radera
  5. Befattningen ”studierektor” togs bort för några år sedan och de som hade det jobbet blev rektorer.

   De viktigaste skillnaderna mellan skolan före kommunaliseringen och det nuvarande systemet, var att på den statliga tiden var lärarna avlönade av staten och deras löner reglerades enligt statliga lönegrader och löneklasser, samt att Skolöverstyrelsen detaljreglerade skolans organisation. Anställning av lärare och rektorer, placering av elever, och skolans lokaler sköttes av kommunens skolstyrelse.

   Planerar Björklund att återinföra de statliga lönegraderna och Skolöverstyrelsen? Eller vad är det annars som ska förstatligas?

   Radera
 2. Du har fel ...

  Björklund har ingen sjukdomsinsikt ...

  Hela hans "karriär" bygger på att feltolkning av verkligheten och forskning och allt däremellan ...

  Skulle han begå självkritik ... guess not ...

  SvaraRadera
 3. Att låta staten återigen vara huvudman för skolan är något som Björklund brukar ta upp. Denna åsikt delar han med Dinamarca och dessa kan väl samarbeta med varandra om frågan.

  För övrigt så är kommunaliseringen det enda skolreform som sossarna egentligen gjort dom senaste 40 åren. Alla andra reformer har borgerliga partier stått för, och man kan väl säga som så att moderaterna är uppenbarligen nöjda med kommunaliseringen, precis som centerpartiet, krisdemokraterna och miljöpartiet. "Sossarnas flumskola" bygger enbart på denna sak. Dom andra är våran nuvarande justitieminister ansvarig för, om man bortser från Majorens egna fiaskon.

  SvaraRadera
 4. Fria skolvalet leder till ökad segregation i Sverige.
  Tyvärr!
  Men kanske är det vår räddning eftersom skolorna inte tycks kunna utbilda alla lika bra.
  Vi är beroende av en hög utbildningsnivå för vår exportindustris konkurrenskraft.

  SvaraRadera