Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2013-08-22 13:13

Gästinlägg: Granens väg till soporförbränningen

Dags för ett gästinlägg skrivit av annami.För ca 40 (?) år sedan kapades all vettig, naturlig vegetation på ett område någonstans i Sverige, okänt var. Stora tunga maskiner lämnade spår efter sig som visar var, vi kan alla se dem - 2 meter djupa parallella diken, vanligtvis numera vattenfyllda. Småningom förvandlades området till en ogenomtränglig granplantering där vi återfinner huvudpersonen i den här berättelsen - en gran.

För (troligen) några månader sedan kördes en sjujäkla stor (wow!) dieselslukande koldioxidutsöndrande maskin in i samma område. På några sekunder kapade den vår stackars gran, rev av alla grenar, styckade stammen i lämpliga längder och placerade liket tillsammans med dess olycksbröder i en stor res invid en liten grusväg, anlagd för detta enda ändamål.

Några veckor/månader senare kördes där fram ett sjujäkla stort (ljuvligt!) transportfordon som kräver massor av diesel per mil med ty åtföljande koldioxidutsläpp, varpå vår gran med grannar lastades och kördes iväg, mil efter mil efter mil... till en ny lagringsplats.

Nya stora, dieselslukande fordon ombesörjer i sinom tid att vår gran hamnar i en sjujäkla stor (fantastiskt!) fabrik där den förvandlas till fibersoppa som med ett nytt sjujäkla stort (underbart!) dieselslukande fordon överförs till (förhoppningsvis världens största!!) maskin där den nu blir till - papper. Tja litet trivialt, men vaddå?

Nå nu kan vi runda av berättelsen. Efter ytterligare några mantimmar i ytterligare wow ljuvligt fantastiskt underbart fallosförstärkande jättemaskiner/fordon hamnar till sist vår gran i mitt postfack, nu i form av en 433 gram tung trycksak med reklam för halvfärdiga möbler. Den har nu också "berikats" med så stora mängder giftiga kemikalier och tungmetaller att den inte duger till kompostering och eftersom jag inte är tillräckligt god snickare för att vara intresserad av innehållet förpassas den raka vägen till husets soptunna för "återvinning" av papper.

Denna "återvinning" innebär ytterligare transporter och lagring/omlastningar tills vår gran troligast slutar sina dagar i fjärrvärmeverket där den troligen ger just så många värmekalorier som går åt när jag spolar igenom varmvattenledningen med flera liter denna morgon, eftersom jag inte tycker om att borsta tänderna med kallt vatten.

Finns det någon som skulle kunna tänka ut någon bättre användning för den där stackars granen? Jag medger att den troligen inte har (hade) mycket känsloliv, men i alla fall. Jag själv skulle upplevt det som ytterst kränkande att som frö, avses växa, mogna, utvecklas för att till sist få ett sådant slut.

VET alla de som arbetade med den där granen att det var sop-produktion det handlade om?1.

Nu tänker jag promenera till min kolonilott och gräva litet för att avreagera mig. Frisk luft, vatten och jord (naturligtvis bortsett från kontamineringen av alla de tusentals kemikalier och alla de tungmetaller vi sprider diffust omkring oss) i kombination med litet sunt kroppsarbete kan kanske få mig att blunda lika hårt som alla andra tänkande människor inför vad vi sysslar med.

//annami

1. Det heter inte sop-produktion, det heter ekonomisk tillväxt, anmärker bloggägaren till annami:s blogginlägg
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

16 kommentarer:

 1. Visst har du rätt, vi måste lägga om tankemässigt och därmed hållbarmässigt.

  Ett annat exempel inom samma kategori: Det råder mer eller mindre utrotningsjakt på laxfiskare(yrkes). Ett antal miljoner människor vill kunna sportfiska, för rekreation som så fint det heter och vill därför helt enkelt avskaffa yrkesfisket. Så: Istället för att en yrkesfiskare kräver x liter bensin för att ta upp y laxar som sedan kan bli mat till samhället, så får vi fram något articifiellt som kräver mycket mer bensin för att fånga färre fisk. Med resultat att miljön tar stryk på alla håll och att fisken flygs in från något annat land.

  Tycker faktist att vi måste vara smartare än så här.

  SvaraRadera
 2. En lastbil med trailer drar cirka 3 liter/mil och är bland det mest effektiva transportsättet. Sen gäller det ju som skrivbenten underfundigt påpekar bra om transporten har en viss nytta för slutkunden (annat än varmt vatten för tandborstning).

  SvaraRadera
 3. Tungmetaller är det nog inte i tryckfärg nuförtiden, kadmiumgult och sånt där har dom tagit bort för längesen? De flesta färgerna är väl dessutom baserade på vegetabilisk olja, utsläppsreglerna för kolväten är ju rätt hårda.

  Att svepande tala om "kemikalier" som omger oss är rätt okunnigt. Även människan, växterna och komposten består, till sist, också av "kemikalier". Fosfor, kol, kväve och sånt där jox i olika föreningar.

  Annars kunde man ju tänka sig att skribenten skaffade sig en sån där skylt med "ingen reklam tack".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom granen inte skulle behöva vara ensam under sin uppväxt passade de på att lägga en trycksak med halvfärdiga möbler till var och en i hushållet. Tur att vi slipper bråka om vem som skall läsa den först. Tydligen är detta inte heller reklam (som vi tydligt tar avstånd från på brevlådan). klassas det som samhällsinformation möjligen?

   Radera
 4. Det var väldigt svepande alltihopa, visserligen kan det tyckas vara slöseri att använda skogen som pappersråvara, men vad skall vi då göra papper av, för papper kommer vi att ha behov av i framtiden även om dagstidningarna försvinner. Vid en avverkning blir faktiskt det mesta timmer, andelen massaved beror på grovleken på virket och priset på massaved vs timmer, och timmer för att bygga hus av behöver vi, även den grönaste miljöpartist vill väl ha någonstans att bo. Hade granen i exemplet fått växa några år till hade det kanske blivit sågtimmer av den.

  SvaraRadera
 5. Konkret: förbjuda pappersreklam?
  Vem/vilken myndighet övervakar detta? Hur ser straffskalan ut? Vilka mer "onödiga" produkter ska förbjudas? Vem/vilka myndigheter bestämmer vad som är onödigt? .
  ..och tänker man efter ordentligt är ju det mesta onödigt, inklusive vi själva. Naturen skulle ju absolut må bättre utan människan. Så, tillbaka till ruta ett.

  SvaraRadera
 6. Konkret: förbjuda pappersreklam?
  Vem/vilken myndighet övervakar detta? Hur ser straffskalan ut? Vilka mer "onödiga" produkter ska förbjudas? Vem/vilka myndigheter bestämmer vad som är onödigt? .
  ..och tänker man efter ordentligt är ju det mesta onödigt, inklusive vi själva. Naturen skulle ju absolut må bättre utan människan. Så, tillbaka till ruta ett.

  SvaraRadera
 7. Är övertygad att "Lübeckmodellen och liknande är åtminstone på lång sikt mycket mer lönsam än dagens rovdrift. Den kompetenshöjd som finns i Sverige är koncentread till pappersmaskinen och möjligen processen innan den. Färre vägar blir mer plats för växtlighet - kvalitetsvirke med högre värde - skogen användbar för rekreation - bättre djurliv och mer undervegetation.
  Men lång sikt och folkets väl och ve är inte någon prioritet i kulturmarxistens värld. Likriktning och hjonifiering är tidens melodi. Må allt som är starkt bra förintas och ersättas av en lättkontrollerad sörja (gäller både pappersmassa och människor).

  SvaraRadera
 8. Helt sant.

  Men jag undrar lite över det där att du borstar tänder i varmvatten. När vi flyttade till Sverige på 70-talet så brukade min mor berätta i hemlandet om hur dumma svenskarna var som borstade tänder i varmvatten och så skrattade alla.

  Jag trodde det var som en norgehistoria men det finns alltså verkliga exempel på dem som gör det.

  Du blir inte orolig för allt koppar du får i dig när det frigörs i vattenledningarna när du spolar varmt vatten genom dem? Låter inte alls som ett nyttigt beteende.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Koppar isar inte i tänderna iallafall

   Radera
  2. Det är nog mer ett tandläkarbesök som behövs då. ;)

   Förutom energislöseriet så skulle jag inte vilja dra i mig ljummet vatten som stått i varmvattenberedaren och gosat till sig i X antal dygn.

   Radera
 9. Nu blev kanske inte hela granen reklam. Endel av den kanske blev något nyttigt som toapapper.

  Sen är det ju de som köper grejorna i reklampappret som får betala för reklamen. Så om man vill protestera kan man ju sluta köpa produkter som finns i pappersreklam. Men det finns fömodligen de som gillar att bläddra i reklamen, och faktiskt köper saker som de ser där, annars skulle det inte finnas pappersreklam.

  Man kan fundera över vad som egentligen är nödvändigt och inte slösaktigt eller dumt. Förmodligen kan man hitta argument för att nästan allt är onödigt, slösigt och dumt.

  SvaraRadera
 10. Läste någonstans att det är effektivare att odla hampa för att göra papper, plast och andra material.

  Cournu kanske kan gräva lite i skillnaden på effektivitet trä vs hampa -> papper.

  SvaraRadera
 11. Allt återvinningsbart blir ju till slut sopor...

  Om granen inte trivs med det får den väl sluta kåda av sig så man kan ha den till stol eller massagestav eller något annat mer nobelt än möbelkatalog.

  SvaraRadera
 12. Vad behöver vi egentligen? Vilka produkter är onödiga? Det beror förstås på vem man frågar men dagens konsumtionssamhälle kommer människor med förundran att tala om i framtiden. Hur tänkte vi - tänkte vi över huvud taget?

  SvaraRadera
 13. Tyvärr så är det vi akademiker (ibland tänkande) som ansvarar för det mesta av pappersanvändningen inklusive reklamen vilken uppfanns till stor del av Amerikanska psykologer.

  SvaraRadera