Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2013-08-06 10:48

Blixtradar

Jag brukar inte uppmärksamma SMHI:s klass 1-varningar, men med tanke på att SMHI för en gångs skull varnar för åska, tänkte jag tipsa om att det förstås finns blixt- och åskradar på Internet.


Väderhobbyister har utrustning som loggar åska och blixtnedslag och uppdaterar detta på Internet. Fördelen med dessa tjänster är att man därmed kan få någorlunda god varning om när och var åskvädret väl kommer dyka upp, säg åtminstone med en timmes marginal. En varning över Västra Götaland är ju inte speciellt specifik.

Skärmdump från Blixtzortung.de
klockan 10:36. Just nu är åskan
fortfarande över Danmark.
Man kan rätt väl följa hur åskvädret rör sig, t ex via Blixtzortung.de. Ljusare markörer är de senaste blixtarna och mörkare äldre, så man ser rörelsen och kan även uppskatta med vilken fart åskvädret rör sig. Tjänsterna är dock inte heltäckande och ger inte samma resultat, beroende på var ansluten utrustning finns, och all ansluten utrustning är inte alltid upp. En annan tjänst är blixtvarning.se, som även här mest gäller Skåne.

Från blixtvarning.se. Här når
åskan snart Skåne.
Annars har förstås SMHI en egen officiell blixtradar.

Riktigt åskskydd, elnätdelen.
Mycket praktiskt för oss som ibland jobbar utomhus och därmed bättre kan planera dagens arbete. Man måste dock använt tjänsterna ett tag för att få en uppskattning över tillförlitligheten. Annars får man nöja sig med de ganska tydliga tecknen man visuellt kan se på himlen när det drar ihop sig, men det hjälper inte när man vill planera dagen.

Annars har inte åska någon större påverkan på bloggandet, tack vare fast installerade riktiga åskskydd. Ibland går förstås strömmen i området ändå och bredbandet kan bli lite skakigt, även om ingen utrustning brunnit upp eller gått sönder sedan skyddet installerades för två år sedan. Mot en riktig direktträff kan man förstås aldrig skydda sig helt, men mot spikar i el- eller telenät fungerar skydden.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

2 kommentarer:

 1. Vet du hur ditt moderna åskskydd är jämfört med den gamla åskledaren? Har två grova åskledare som går en bra bit ut i marken. Skulle vara intressant att veta hur bra nytta de gör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Två olika saker. Åskledare skyddar mot direktnedslag. Skyddet ovan skyddar mot det betydligt vanligare nedslaget i el- eller teleledningar, som leder in mer eller mindre allvarliga strömspikar in i huset. Skydden på bilden skickar vidare dessa ner i jordkabeln istället för vidare in i huset.

   Direktnedslag har jag någonsin en fd granne som drabbats av, men skadliga strömspikar drabbas man i princip av flera ggr om året om man bor på landet och var tvungen att dra ut all utrustning så fort man lämnade hemmet, gick och lade sig för att sova eller när åskan mullrade på avstånd. Med ovanstående åskskydd behövs inte det alls.

   Radera