Cornucopia?

Aktuellt

Safaris integritetsskydd hindrar kommentarer på bloggen - bugg när du försöker stänga av

Det är nu utrett varför det inte går att kommentera på bloggen för en del användare av Apples Safari-webläsare. Apples (förvisso Open Source...

2013-07-23 16:19

Varning för utspädd målarfärg

Så här i semester- och husmålartider kan det vara på sin plats att påminna om att den moderna målarfärg som säljs i byggvaruhandeln och liknande inrättningar är i själva verket utspädd för att verka billig.


Hyvlinge Handel och gårdsbutik utanför Enköping, som tillverkar egen kallpressad linolja från egen fabrik på gården, reder ut det hela på sin hemsida.

Viktigt är den sk torrhalten, eller effektiv färg, dvs vad man faktiskt får i sin målarburk när man tittar bortom literpriset. Det är denna torrhalt som ger resultatet långsiktigt. Som Hyvlinge Handel också skriver - vill man ha något som ser snyggt ut i en eller två säsonger, köp inte av dem. Men vill man ha en långsiktig och miljövänlig lösning, köp deras linoljefärg.

Men det visar sig också att det är billigare att köpa riktig outspädd linoljefärg än modern målarfärg från bygghandeln. Detta på grund av högre torrhalt.

Som exempel blir kvadratmeterpriset för den moderna färgen 22:- SEK per m2, medan linoljefärgen ger ett pris på 20:- SEK per m2 och dessutom håller längre, samt är miljövänlig.

Nu har ni inte alla nära till Hyvlinge och Enköping, men jag har varit där och överväger ni att måla om möbler, bryggan, båten eller huset, så kan det vara värt ett besök. Om inte annat för att stödja lokal produktion och förädling från jord till färgburk.

Hyvlinge har också skrivit motsvarande om billiga träoljor, som inte alls är så billiga som man kan tro, utan utspädda med lösningsmedel som bara avdunstar som föroreningar.
"Så, då vet vi alltså att det är ganska lite träskydd i denna burk. På de 3 liter du köper för 99 kr får du 6 deciliter olja – det som gör att träet skyddas och inte torkar ut. De övriga 2,4 literna är lösningsmedel som åker rätt upp i luften och förpestar vår atmosfär."
Ingen form av ersättning har utgått för detta blogginlägg och jag taggar det inte som reklam, utan detta handlar om konsumentinformation.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

24 kommentarer:

 1. Ett tips är att googla färgen innan man handlar också. Jag tänkte stödja den lilla lokala färgbutiken - som visserligen är uppköpt av colorama nu - men höll på att svimma när de tog 2500 kr för en 10 litersburk.
  Väl hemma inser jag att man kan köpa åtminstone 800 kr billigare på nätet - inklusive frakt. Utnyttjade öppet köp och färgen kom 24 timmar senare med posten.

  SvaraRadera
 2. Jag har varit väldigt nöjd med linoljefärg från Ottosson www.ottossonfarg.com
  Pedagogiska filmsnuttar har de också får de som inte riktigt är vana vid linoljefärg.

  SvaraRadera
 3. Det är inte så svårt att blanda egen färg, blir bra mycket billigare, kokt linolja zinkvitt, titanvitt, färgpigment, finns en massa olika recept, tillsätt gärna lite mögelhämmande medel oxå om det är för utomhusbruk, zinkvitt är mögelhämmande men det räcker inte alltid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är riktigt att det inte är särskilt svårt att blanda egen färg men färgens egenskaper kan variera ordentligt.

   Jag har möjlighet att blanda färg men gör det inte av den enkla anledningen att mina kunder också är mina grannar.

   Efter att ha provat mig fram bland de olika märkena har jag valt att sälja Allbäcks färg. De provade sig också fram bland de olika oljetillverkarna och valde min olja som varande den renaste och med jämnast kvalitet.

   Radera
  2. Apropå mögel är det komplext problem. Det finns olika sorters mögel men en av de vanligaste är de svarta prickarna och fälten.

   Som jag fått lära mig är det resultatet av pollen som landar på fasaden (och allt annat) där det bryts ned till socker.

   Socker är naturligtvis en förträfflig grogrund för mögel och färgen i sig har svårt att motverka detta.

   En mörk färg är dock härdigare mot påväxt därför att den värms upp av solen och miljön blir för torr och varm för mögel.

   Vidare är en slät/hyvlad panel bättre därför att färre partiklar kan fastna på den. Numera är det få hus som byggs med hyvlad panel men det var vanligt förr.

   Anledningen till den sågade panelen står delvis att finna i att modern färg i många fall inte fäster ordentligt på plana ytor.

   Radera
  3. När det gäller mögel öht så är det framför allt temperatur och fuktighet man kan påverka. Nån näring ("grogrund") för möglet finns det nog alltid skulle jag tro.

   Precis som du säger så bör man ha en fasad som torkar. Och helst en som är välisolerad. S k köldbryggor (eg värmebryggor) i kombination med den kallare, blötare årstiden är ett perfekt sätt att få mögel i fasaden.

   Se t ex diagrammet långt ner på följande sida.
   http://www.lfs-web.se/mogel.htm

   Inses då lätt att man kan ha mögel på t ex en vind som är "inaktivt" en stor del av året, eller t o m för alltid, eftersom temperatur och fukthalt förändras över årstiderna.

   Inses också lätt vad en fuktspärr är bra till.

   Radera
 4. Jag använder Roslagsmahogny till alla ställen det går. Det finns många recept om Ni googlar på "Roslagsmagogny". Jag brukar ta lika delar trätjära, kokt linoja och lacknafta. En gång råkade jag ut för trätjära som gav svarta klumpar. Ett elände tills jag kom på att en rejäl slurk med rödsprit löste upp klumparna. Billigast köper jag på Biltema och deras tjära fungerar bra. Roslagsmahogny har jag på altan, staket, redskapsbod, kompostlådor och några bänkar jag snickrat. Att jag börjat laborera beror på att jag en gång blev väldigt besviken på köpt träolja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En bra tjära skall blanda sig med linolja. Har hört flera som haft problem med en sort de köpt på Rusta (skogens kol).

   Lacknaftan är inte ett måste. Jag blandar min utan men är det så att man tycker det är lite tungstruket kan man tillsätta 10-15%. Helst terpentin då men den drar iväg i pris.

   Radera
 5. Jag vill bara tipsa om att linolja oxiderar den torkar alltså inte som andra sorters färg.
  Det betyder att man måste stryka på tunna lager om man målar med ren linoljefärg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror faktiskt helt och hållet på färgen hur tunt man måste stryka. Den vi säljer tål lite tjockare lager vilket kan vara bra för mindre vana målare.

   Men du har rätt om oxideringen. Färgen torkar genom oxidation där kolkedjor bildas och hakar i varandra. Därför accelererar torkprocessen till att vara som snabbast (mest märkbar) den sista tredjedelen av tiden.

   Radera
  2. Jag har märkt att man kan stryka på betydligt tjockare den första strykningen jämfört med den sista och ändå ha en vettig torktid mellan strykningarn.

   Radera
  3. Så är det därför att träet tar en betydande del av oljan vid första strykningen vilket påskyndar torkningen.

   Det är dessutom mycket svårare att stryka tunt första lagret mot trärent om det inte är så att man grundat ordentligt med ren olja.

   Hur som helst är "tunt" och "tjockt" relativt kunskaperna i måleri. Jag har många gånger försökt visa på vad "tunt" är för nybörjare och vissa har väldigt svårt att greppa hantverket.

   Det vi idag kallar "tunt" var normalt för 50 år sedan.

   Radera
 6. Högt och lågt på bloggen, medelst informativa kommentarer...det är sådana här inlägg som gör att jag kommer tillbaka...

  SvaraRadera
 7. När vi byggde nytt 2007 valde vi att måla med linoljefärg, både Ottossons och andra mer lokala fabrikat. Vi har varit mycket nöjda även om man bör läsa på lite om hur färgen bör användas.

  Burkarna betingar ett högt pris men räcker löjligt långt och totalpriset för ett målat hus är mycket lågt. Dock krävs lite tid, både för torkning och målning, hantverk som det är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sålde färg till ett hus om cirka 240 kvadrat i två plan. Målades i gult med gråa foder och röda fönsterbågar. Färgen kostade knappt 16 000 kr.

   Radera
 8. Hmm..
  På vägen till Hindås, så svänger man av mot Härskogen.
  Strax efter järnvägsundergången vid vägkrysset ligger en färgfabrik.
  Med bra priser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja de har en del grejer där, jag har handlat lite där för några år sedan.

   Radera
 9. Det finns ett ställe i Ulricehamn där man kan få råd hur man blandar sin färg och man kan även köpa pigment.

  SvaraRadera
 10. Falu rödfärg är skit och ska inte tas i med tång ens en gång har jag hört.
  Stämmer det?

  SvaraRadera
 11. Jag målar numera med äggoljetempera som jag för det mesta blandar själv. Problemet är dock att man måste grunda om man stryker på trävitt. Antingen med s k "halvolja", som ger giftiga gaser eller vanlig grundfärg. Den senare har tyvärr försämrats under senare år och fungerar inte så bra längre.
  Moventia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar just vad du använder för äggoljetempera?
   Det där låter ju inte vettigt.
   Använd ren rå kallpressad linolja till din ÄOT.
   O sök mer på nätet om modern äot du blandar till själv.
   Säger jag som driver måleri med enbart ÄOT (utan skit i).
   Jag har massor av kunskap på området. Om den justa varianten!

   Radera
 12. Målat om ett trähus med hyvlad panel, ca 70 år gammalt. Plastfärgen skrapades bort helt, inte kul men fanns inget bättre alternativ. Riva port panelen och ersätta med dagens skitvirke var inget alternativ. Speedheater underlättade. Plastfärg borde förbjudas, tillför absolut inget åt träet utan fungerar bara som en regnkappa som garanterat spricker förr eller senare, dessutom inte speciellt miljövänligt. Använde Ottosons linoljefärg och blandade själv grund och mellanstrykning (rå kallpressad linolja och balsamterpentin). Grannen gjorde samma sak men använde "modernare" färger. Han fick köpa mer färg än mig och de där 10-liters dunkarna kostade en hel del ändå plus extra burkar med olja och grundfärg. Tror att han målade 4 ggr jmfrt med mina 3. Så att med egen erfarenhet är målningen billigare. Du slipper ha massa andra onödiga burkar hemma fönster grund fasad grund snicker grund blabla m.m. Köp den linoljefärgskulör du behöver plus linolja och balsamterpentin. Blanda grund själv med linoljan. Linoljan kan du använda sen till en himla massa andra grejer. Är du riktig miljötaliban skippar du balsamterpentin. Men riktig balsamterpentin utvinnes ur trä. Penslarna som skall användas till nästa strykningar tvättas inte utan man bara ställer ner dem i en burk med linolja. Nästa gång de skall användas torkar man bara av dem och på det igen. Har själv haft penslar stående i ett par år utan tvätt. Hur smidigt är inte det? Sen känsla av att tvätta av händer och penslar med bara såpa. Avsevärt bättre än lacknafta och annat elände. MEN nu ett annat ekonomiskt och miljövänligt argument. En annan i grannskapet har inte målat om huset på 30år, linoljefärg såklart. När linoljefärgen kritar sig efter fem år på de mest utsatta sidorna är det bara att föra på mer rå kallpressad linolja. Sist tog det mig 2-3 timmar inklusive tvätt och till en kostnad av en liter linolja (ca 60SEK). Så ni som glor på tv-reklamen och tror på demidekk, flügger mm. Har faktiskt ingen anińg om alternativen. Vad sägs om att aldrig behöva måla om huset under din livstid? Inget jag kan garantera men jag kommer troligen aldrig behöva skrapa igen, bara tvätta av lite snabbt och slabba på mer linolja, i 30, 40, 50 år?. Smaka på den ekonomiska kalkylen och miljövinsten! Det lär du aldrig se i tv-reklamen!

  En del gnäller på torktiden hos linoljefärg, kom igen, det finns annat att göra än stå och glo medan färgen torkar.

  SvaraRadera
 13. Hej!
  Förvånar mig att ingen nämner den moderna lösningsfria äggoljetemperan som vare sig innehåller mjukgörare, konserveringsmedel eller azo-ämnen, alltså inga ftalater, inga terpentiner. Den görs också på en otroligt fin kall råpressad o raffinerad linolja (från en odlare vars linolja bara utgör en del av en hel livscykel av linfröet, endast 2% från hela frö till "död" försvinner på skräphögen), skulle kunna skriva ett oceaner långt inlägg då jag dels driver ett måleri med enbart denna färg o håller kurser. Pigmentantalet är begränsat då alla e genomgångna för att utgöra minsta möjliga miljöbelastning, de flesta kommer ur jordarna - men några är tillverkade (svårt att hitta lapus lazuli), men där också varje pigments egenskaper utgör en viktig komponent i recepten...

  Inser att jag har ett digert arbete framför mig för att världen ska upptäcka denna färg som också är genomgången av Jegreliusinstitutet för tillämpad grön kemi, de har kommit framtill att den är 3 gånger mindre belastande än linoljefärg (med ägg i kan man minska mängden linolja), den färgen är dessutom ändå billigare än linoljefärgen per kvadratmeter (av de färgtyper de jämfört). Den torkar också snabbare än linoljefärgen, är övermålningsbar inom ett par timmar).

  Nåväl. Jag har min verkstad o kurslokal i Hägersten, företaget bakom recepten utanför Örebro i Vekhyttan. O den här färgen är framtagen för framtiden. Vill man vara riktigt hardcore målar man väl inte alls...

  SvaraRadera