Cornucopia?

Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2013-07-18 14:01

Vad tar man som svensk med sig för present?

Enligt uppgift och genom empiriska, men ständigt förvånade självstudier, är det tydligen lämpligt att ta med sig presenter till värden eller värdparet, när man får övernatta hos bekanta, speciellt utomlands. Det ska gärna vara något unikt från gästens land, samtidigt som det är användbart och uppskattat, t ex livsmedel och inte meningslösa souvenirer. Men nu har jag lagt min panna i djupa veck. Vad ska man ta med som present till värden när man som svensk får låna husrum utomlands?


För andra länder tre det dig så självklart. Från amerikansk diaspora som flytt över gränsen till Kanada för att undkomma det sammanfallande amerikanska samhället (helt seriöst alltså) har jag fått lönnsirap och honung. Visserligen något man även kan köpa här i Sverige, men amerikanerna tyckte det var väldigt kanadensiskt. Från fransmän och italienare får man vin. Tyskar har kommit med starksprit, då de hört att sprit är så dyrt i Sverige. Belgare med sin utmärkta choklad, schweizare med sin mjölk...choklad, danskar med Gammeldansk, norrmän med lax. Seriöst alltså. Det härliga med umgänge med utlänningar är att alla fördomar bekräftas.

Men vad ska man komma med som svensk? Som faktiskt kan uppskattas. Matjessill? Surströmming? Beska droppar? Åttapack svensk nubbe? Absolut vodka? En älgvarningsskylt? Älgbajs? Ett foto på Anders Borg? Värmeljus från IKEA? Dalahäst?

Ni livserfarna globetrotters, vad tar  ni med för typiskt svenskt som tack till värden och/eller värdinnan?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

57 kommentarer:

 1. Jättesvårt! Brukar försöka ta med en liten present till blomvattnaren från sverigesemestern, men numera finns nästan allt (utom kylvaror) i vanliga affärer, t o m specialknäckebröd från små firmor. Och prylar är inte sagt att de vill ha (fransk presentregel: ge aldrig någonting som påverkar en persons inredning, d v s inte blomkrukor utan bara buketter). Sist blev det litet olika tunn- och knäckebröd (men nu vet jag ju att det sistnämnda finns i butiken, så det faller bort). Svensk senap (stark) faller tydligen tyskar i smaken. Sist vi var på grillfest lånades vår senap ut till sista droppen. Svenska blandade smörgåskex är också okej. Finns inte mycket sånt här i alla fall. Kung Oscars pepparkakor gillar svärfar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är inte dumma, fransmännen. Väl formulerat - därav är livsmedel bra.

   Radera
  2. egenplockade lingon, blåbär eller andra bär och sylt etc på detta är uppskattat. Rådjur eller Älgkött skattas ännu högre av somliga. Själv har jag också fått succe med egen gjorda köttbullar på hälften viltkött och hälften gris/nöt.

   Radera
 2. Flaggpunsch kan vara ett alternativ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den och och en påse polkagrisar så är ju lyckan gjord.

   Radera
 3. Tyvärr har IKEA lite förstört urvalet på gåvor då det går att köpa mycket "svenskt" där.

  Sedan finns ju alltid diskussionen om det finns en "svensk" kultur. Anders Borg och Mona Sahlin mfl pratar om trampat jordgolv, midsommar osv. och att alla länder har "kultur" utom Sverige. detta har ju fått folk på högerkanten att gå i spinn.

  Men, om det kommer fram en vettig lista på bra "svenska" gåvor, förutom dalahästar, Svenskt Tenn, Orreforsskålar och diverse patetiska standar med kommunvapen på, så kanske UD är intresserade av den. Utländska företagsledare osv. är sura på snenskar som bara kommer med kitsch som gåva.

  En variant kan vara trälådan med sprit, träkåsa, eldstål och torkat renkött.

  Knivar från Fällkniven och EKA är fina men kräver rätt målgrupp, och att man skickar med en "guldpeng".

  Surströmming är väl numera verboten på flyget och knäckebröd är väl lite lamt.

  Kan Pakistanska ÖB ge bort fullblodshästar (som sköts i Sverige då de skulle fått sitta i karantän) till svenska ÖB kan man väl ge bort gutefår, Västgötaspetsar, Nordsvenska hästar osv.

  Om en sak har högt "bruksvärde", t.ex. en Fällkniven F1 och lågt "töntvärde", alltså att det ingraverade företagsnamnet motsv. inte förstör helheten, då är det bra.

  Torkat renkött borde ju vara hyfsat svenskt, och spettekaka, och falukorv :)

  SvaraRadera
 4. Västerbottenost, löjrom, strömming, senap, OP Anderson, färskpotatis, mandelpotatis, kräftor, falukorv, knäckebröd, lingonsylt, glas. Helst inte något masstillverkade så klart... och surströmming om man inte vill få komma tillbaka.

  SvaraRadera
 5. Småländskt glas naturligtvis.

  SvaraRadera
 6. Jag har mycket goda erfarenheter av att ta med Västerbottensost. Och en svensk osthyvel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer! Västerbottenost!

   Radera
  2. Osthyvel har jag också gett någon gång. Brukar bli uppskattat. Även om man vän av ordning måste påpeka att det är en norrman som uppfann den.

   Radera
  3. En liknande uppfinning som man tror är rätt global men som inte är det och är lite mer användbar (hård ost äts trots allt inte i alla länder) är en potatisskalare. Har fått en hel del uppskattning för den enkla grejen i Asien för att skala allsköns rotfrukt. Då grönsaker och rotfrukter är så vanligt förekommande där, är det trots allt rätt användbart för dem.

   Radera
 7. Älgkött, torkade trattkantareller, salt lakrits och OP.

  SvaraRadera
 8. En liten handsmidd yxa från Gränsfors.

  SvaraRadera
 9. Denna vecka är jag och jobbar i nederländerna.
  Jag jobbar i ett hemmakontor, och äter lunch och middag med familjen.

  Jag tog med mig en burk hemmagjord hjortronsylt.
  Men la pannan i djupa veck innan jag kom på detta.

  SvaraRadera
 10. En fårskinnsfäll från den egna gården förståss!

  SvaraRadera
 11. Sylt, saft, gelé eller mos gjort på bär/frukt plockade i den egna trädgården i en snygg burk/flaska är klockrent. Borde dessutom funka extra bra för dig som bor på gård. Eller kanske ett fårskinn :-)

  SvaraRadera
 12. Vad som helst med älg eller ren är alltid uppskattat.

  SvaraRadera
 13. Som man torkat själv....

  SvaraRadera
 14. Östgöta Sädesbrännvin.
  Så tillvida att de tilltänkta mottagarna inte är nykterister fungerar det så väl utomlands så som utomlandskaps.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Östgöta Sädes är också ett alternativ som jag kan instämma med och använt själv, liksom Västerbottenost och älgkött.

   Radera
 15. Det beror helt på vilket land du skall till.
  Åker du till Norge uppskattas sprit högre än älgkött.
  Till Tyskland är det tvärtom.
  Så frågan borde istället vara. vilken present bör man ta med sig till respektive land.
  Annars är nog Arne Plahns idé om fårpälsen den bästa eftersom den är personllig.

  SvaraRadera
 16. Ska du till Asien så vet jag av egen erfarenhet att Marabou mjölkchoklad är oerhört uppskattat.

  SvaraRadera
 17. Till japaner ger man sill.

  Till övriga knäckebröd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till japaner kan man även ge dalahästar då de genom shintoismen ofta gillar och tror på sådana fetischer. Jämför katterna i affärsfönstren. Du bör dock veta vad den är bra för.
   Kul att ett så "utvecklat" land har så ursprungliga ideer levande.

   Radera
 18. Ost! Ost ost ost. Sverige har ffa som tidigare nämnts den unika Västerbottensosten, och till den ger man med fördel (som oxå nämnts) osthyvel som resten av världen inte lyckats fatta grejen med än då. Och så klart enn kvalitetsknäckebröd, t ex Vika.
  Andra bra ostar är Morfars Brännvinsost eller Kvibille Cheddar 18 mån, alt whiskylagrad. Jag har inte i nåt annat land funnit så bra urval på god hårdost som i Sverige.

  SvaraRadera
 19. Mackamyra whsky, eller något gjort på det utsökta åkerbäret.

  SvaraRadera
 20. Halalslaktade fårstekar symboliserar både dig och det nya Sverige som du gillar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kanske ska sluta fantisera ihop saker om andra. Det är enklare att relatera till verkligheten då.

   Radera
 21. Glasprylar från typ Kosta Boda är populärt om man kommer en bit bort från Europa.

  Surströmming och/eller Bäsk till en lite mer äventyrlig mottagare (i USA är bäska droppar under namnet "Malort" stort bland Hipsters :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får passa på att köpa Svenskt kristallglas, innan produktionen upphör helt.

   Radera
 22. Gravat fårkött?

  Torkat och gravat kött är väldigt lika. Men att grava tar bara några dagar, till skillnad mot att torka. Googla på "grava kött" om det låter intressant. Har provat några gånger med mycket gott resultat. Slår det mesta med hästlängder på frukostmackan.

  SvaraRadera
 23. Jag tog med mig dalahästar(av den mindre varianten som ryms i en filmburk) till Japanerna när jag var utbytestudent eftersom jag är och bor i från Dalarna. Min manliga värdprofessor uppskattade inte gåvan speciellt mycket men den kvinnliga administratören för utbytesstudenter blev desto gladare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant jämför min kommentar, jag gav till kvinns. Kan man misstänka något med fruktbarhet?

   Radera
 24. Gav bort små vikingaskepp i silver (med kedja) till min amerikanska släkt.

  Angående knäckebröd så får man tänka på att packa lite fiffigt eftersom det är ganska sprött men det förstår ni säkert, har en polare dock som inte fattade det och det blev tydligen jobbigt när han skulle överlämna presenten.

  Surströmming skrev någon, antar att ni sett denna:
  http://www.youtube.com/watch?v=m-wQhSuf6mM
  Antagligen blir det inte en fungerande länk men det klarar ni.

  SvaraRadera
 25. Rabarber saft, sylt. Lokal senap. Senapssill.

  En gåva behöver inte vara dyr för att vara personlig.
  Ju personligare ju bättre, något som man själv har odlat och förädlat är extra guld.

  SvaraRadera
 26. Fotografier på Svenska blondiner. Alla heter Ingrid.
  En hela Nyköpingsbrännvin. Ursvenskt!

  SvaraRadera
 27. Tjihi, roligt det där med spriten. Vi har med åren fått ett helt spritförråd i källaren som vi aldrig använder. Vi har nu börjat med att explicit be om lokalölen när det kommer besök.

  Bregott, cheddarost och knäcke är väl uppskattade i mina forna hemtrakter.

  SvaraRadera
 28. Många väldigt bra förslag, men samtidigt är min erfarenhet att man skall undvika vissa grejer i vissa länder.

  Skulle exempelvis aldrig köra en Dalahäst i Kina då de ser att produktionsvärdet av en sån pålle är typ 5 RMB max.. Spelar ingen roll att den är ack så handmålad av överbetald svensk dalkulla. En målad trähäst är en målad trähäst.

  Skulle även undvika alla former av ost i Kina. Kineser gillar inte ost. Åtminstone ingen jag träffat. Kalles Kaviar däremot, det har jag vid två tillfällen med kineser i Sverige märkt varit så populärt att de köpt med ett gäng extra tuber hem.

  SvaraRadera
 29. Min londonensiska exfästmö beställer alltid lass med glögg och punsch. Själv köper hon i Sverige kilovis med Åkes hönokaka, travar med pulversåser och högar med jäst. Väninnan i Wales kräver massor med Marabou mjölkchoklad. Och Årsta Brännvin...

  SvaraRadera
 30. Och ja, Grevéost. De flesta brittiska ostar pulvriseras bara de ser en osthyvel.

  SvaraRadera
 31. Hallands fläder. Men jag är inte svensk :)

  SvaraRadera
 32. Reser mycket och har provat det mesta, ska dock medge att presenter inte är min starka sida.
  Marabo mjölkchoklad funkar alltid! Kan låta "för enkelt" men är alltid uppskattat. De där marabo "hjärtan" är oxå bra.
  Vissa älskar bilar o knäckebröd, andra bryr sig inte så mycket.
  Glas o tenn funkar inge vidare enligt min erfarenhet, verkar som vi svenskar "förstår" glas på ett sätt som andra inte gör. Reaktionen brukar bli "å så fint" men man ser att de menar "vad ska jag med den till?"
  Osthyvel ser kul ut, men det finns inte mycket ost utanför sverige den kan användas på...
  Beror såklart även vad man tycker värdet av gåvan bör va. En låta marabo hjärtan och en påse bilar är ett säkert kort.

  SvaraRadera
 33. Massa andra bra förslag här som lingon, hjortron, kött, sill, nubbar, ost, etc. En liten outsider som Ahlgrens bilar fungerar förvånansvärt bra om det inte är så formellt. Åtminstone i USA och Sydamerika brukar de gå åt som smör om du ställer fram en skål på kontoret du besöker, och folk brukar be om mer vid återbesök.

  Är det lite finare sammanhang är glas bra men en detalj i så fall kan vara att köpa glas som gör sig bra under/på spotlight, och även ge dem en spotlight... Det gör att aha-upplevelsen av glaset blir lite bättre.

  SvaraRadera
 34. Snus och ahlgren bilar såklart.

  SvaraRadera
 35. Snus och ahlgren bilar såklart.

  SvaraRadera
 36. Mina amerikanska vänner uppskattar att få typiskt svenskt godis som Marabou chokladkakor, Bilar, Daim, saltlakrits m.m, Men även svenskt kaffe är uppskattat. Brukar köpa Gevalia som i USA marknadsförs som rena lyxkaffet. Brukar få beställningar från svensk amerikaner, på ovanstående men även Fazer rågbröd, jäst, och kakmixar brukar jag få ta med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha en amerikan hade en gång med sig en amerikansk chokladkaka. Inget fett inget socker inget onyttigt, fibrer dock. Följaktligen var den som chokladknäckebröd i upplevelsen.

   Radera
 37. Det var jätteskoj att ta med djungelvrål till en Schweizisk firma när jag jobbade där. Dom skrek och trodde jag höll på att förgifta dom. De var dock inte sena med att få morgontrötta att tratta i sig ett gäng när de väl anlänt.

  SvaraRadera
 38. Som fårproducent känns ju en bit eget kött som en klockren gåva. Annars tycker jag att en burk lokalproducerad honung är trevligt. Kanske inte är den optimala "svenska" gåvan, menmen...

  SvaraRadera
 39. fast det är väl för dyrt för snåla svenskar (som sedan naturligtvis skyller på någon miljö aspekt).

  SvaraRadera
 40. Ostbågar, lakrisal, turkisk peber, ahlgrens bilar, Marabou choklad.
  Nypon och blåbärs soppa.
  Messmör och kaviar.

  SvaraRadera