Aktuellt

Allt är inte en politisk handling

Allting här i livet är inte en politisk handling. Proffs kan faktiskt ha en personlig åsikt, som på inget sätt påverkar deras yrkesutövnin...

2013-07-13 15:54

Rysk beredskapsövning nu 160000 man

Den ryska beredskapsövningen expanderar. 160000 man och 1000 stridsvagnar och stridsfordon, 130 flygplan, ett okänt antal helikoptrar och 70 fartyg är ny aktiverade, stridsberedda och under förflyttning. En (m)ycket låg nivå...


Se bloggen Jägarchefen.

Notera att detta är på en lördag och utan förvarning. Irakkriget 2003 omfattade 112 000 amerikanska soldater och uppbyggnaden och aktiveringen  tog månader. Ryssland har nu aktiverat 160 000 man i vad som antagligen är den största militära övningen utanför Nordkorea i modern tid och den största övningen i världen sedan Sovjetunionen föll (undantaget Nordkorea). Notera att förbanden genom beredskapsövning inte förvarnats.

På ett dygn har man alltså här och nu aktiverat dessa styrkor och i beredskapskontrollen testar man alla förmågor hos förbanden.

Georgienkriget 2008 omfattade drygt 20000 man från rysk sida om man vill ha ytterligare proportioner. Hela de sk japanska självförsvarsstyrkorna är ca 240000 man och Ryssland och Japan träter om ögruppen Kurilerna, vilket bland annat innebär att det första ryska Mistralskeppet tillförs Stilla Havsflottan, som nu aktiverats i princip helt i nuvarande beredskapsövning det senaste dygnet.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

27 kommentarer:

 1. Hur mycket soppa går åt? Var finns miljötänket

  soppa som i bränsle.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De kanske klimatkompenserar genom att plantera träd någonstans?

   Radera
  2. Kanske vi skulle skicka över Fridolin för att tala förstånd med dem.

   Radera
 2. Det var stort.
  Dock en liten kommentar till det där med utan förvarning. Jag läste en kommentar på en rysk sida från en som påstod sig ha vart med på Sovjettiden. Den personen påstod att det kan ibland vara si-och-så med "utan förvarning", inte minst genom att organisationen läcker internt och att de högre befälen känner på sig vad som kanske är på gång. Dock är det ju fortfarande mycket snabbare än tja... på andra ställen. Enligt gazeta.ru var ordern om beredskapsövningen given i Juni, så säg max 30+13 (juli) dagar om någon läckte.

  Jag antar att det är förutom en ren övning även en geopolitisk styrkedemonstration för:
  - Visa Japan och alliera (ni vet själva vem det kan vara) att man har tillräckligt med styrkor. vad gäller områden(både land. hav, fiske etc) nära Ryssland.
  - Visa de som är intresserade av Stilla Havet och kanske även (beroende på övningens utformning) man bevakar sina nost-orstliga intresseområden.
  - Den kommer passande nog även rätt bra i tiden nu med Snowden och då en möjlig geografisk flyktrutt för honom för att undvika USA och allierade är via Östra Ryssland och över Stilla Havet. Det är knappast för Snowdens skull nog, men det passar.

  En intressant sak: Undrar om man i Ryssland nu använder sig fortfarande av än mer av gammeldags maskirovka och pappersmeddelanden - som tidigare - och om man nu i och med övergången även idémässigt till skrivmaskiner passar på att utvärdera den förmågan? Enligt en svensk bok från SMB som jag har någonstans skall Sovjet/Ryssland varit rätt bra på det där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ooops: Skall stå: "- Visa de som är intresserade av Stilla Havet och kanske även polarområden(beroende på övningens utformning) man bevakar sina nost-orstliga intresseområden.

   Radera
  2. Ryssland är bra på det mesta de företar sig de är endast de kulturrasistiska dum dryga Svenskarna som igenom sitt högmod har svårt att se det.

   Radera
  3. Intressant med Snowden, att han fortfarande lever visar att USA har tappat mot Ryssland. Rysslands egen Snowden, Alexander Litvinenko, dog ju oväntat av polloniumförgiftning. Man får tycka vad man vill om Tsar Putin, men att stämma i bäcken verkar vara hans filosofi. Och den här jätteövningen, är det ett sätt att stämma i bäcken? Eller är det en förberedelse för något större?

   Radera
  4. Los Puddas, svenskar brukar i allmänhet se världen genom sitt demokratiska svenskfilter. Ryssland sett genom svenskfiltret är något helt annat än verkligheten där Tsar Putin regerar. Ryssland är en korrupt diktatur med lite kapitalistisk och demokratisk fernissa, för att det ska se bra ut. Många händelser verkar dessutom vara iscensatta. T.ex. så förekom ett antal bombattentat strax efter att tsar Putin tillträtt, där hundratals personer dog, men när några FSB-agenter ertappats med att bära ner säckar med sprängmedel i källaren på ett bostadshus hette det att det var en övning. Märkligt nog slutade bombattentaten tvärt efter det avslöjandet. Och det var innan Tsar Putin hade dompterat media till underkastelse.

   Radera
  5. @Karl

   Mycket är nog riktigt i det du skriver men jag förstår inte kopplingen till att vi har mycket att lära av Ryssarna inom många områden. Är det inte just den attityden som Los Pudas tar upp?

   Radera
  6. Patrick, jag vet inte vad Los Puddas tror att vi kan lära av ryssarna, det får han svara på själv. Min kommentar handlar om som Los Puddas säger att vi svenskar ofta har en syn på resten av världen som baserar sig på hur vi har det, en kulturell bias som gör att vi tror mer gott om andra än vad som är befogat.

   Ryssland som tillfälligt gick mot demokrati efter glasnost är fortfarande en demokrati i media och folkets sinnen. I själva verket har det halkat ner till diktatur och ett horribelt korruptionsindex i klass med banandiktaturer i Afrika.

   Läs "Mannen utan ansikte" av Masha Gessen.

   Vad Ryssland tar sig för är uteslutande ett resultat av vad Tsar Putin bestämmer. Dock har Tsar Putin en intressant vinkling på diktatur, där det på ytan ser ut att nästan vara demokrati, men inte är det. Varje gren av administrationen är Tsar Putins förlängda arm, inklusive FSB. Endast de som tolkar tecknen rätt överlever.

   Radera
  7. Först och främst för våran del så är det naturligtvis att högmod går före fall, och i vårt fall den besserwisser attityden vi har att vi vet mer om Ryssland en vad de själva gör och resultatet av det är tydligt, Ryssland spelar byxorna av västvärlden både i mellanöstern och i Europa och vi står som passiva hjon och tittar på.

   För att vara ett land som försöker implementera kulturberikning bland befolkningen har vi synbart svårt att anamma det samma i ett säkerhetsmässigt kontext och således får vi nöja oss med att åka med i kölvattnet och hoppas på det bästa.

   Radera
  8. Masha Gessens bok kan nog vara intressant men opartiskheten kan man kanske tvivla på. Kanske jämförbar med opartiskheten i satansverserna eller "inte utan min dotter".

   Radera
  9. Har du läst den?

   Som all seriös journalistik består den i huvudsak av uppgifter som är fullt verifierbara via andra, redovisade källor.

   Vill man verkligen begripa ryssarna anser jag dock att man bör läsa Alexander Dugin, dock mer kritiskt än Gessen för Dugin är en (pro-rysk) extremist och fanatiker. I hans "Osnovy gepolitiki" står givetvis anledningen till en gigantövning i östern - en styrkedemonstration gentemot Kina.

   Även om förhållandena f n är hjärtliga mot Kina är befolkningstrycket på andra sidan gränsen en källa till oro för ryssarna. Ryssland/Tyskland hade också försvarssamarbeten på 30-talet... Ryssland avser att begränsa kinesiska anspråk och expansionsförsök och så länge det lyckas är ryssarna nöjda.

   Radera
 3. Ifs så förra gången Ryssarna flexade så fick de Hollande att tveka med att skicka vapen till rebellerna i Syrien samt att man skrämde upp Svenskarna på påsken och fortsatte splittra Europa ang Syrien.
  Och nu kanske det är en liknade visa igen

  http://security.blogs.cnn.com/2013/07/12/israel-believed-behind-recent-syria-strike/?hpt=hp_t3

  SvaraRadera
 4. När du är inne på proportioner, med tanke på att Ryssland har 16 gånger större befolkning än Sverige så vore det som om Sverige hade haft en övning med 10000 man. Antar att det var ett tag sen vi hade en sådan men nog lär det väl ha hänt?

  SvaraRadera
 5. Under fredagskvällen beordrade Putin alltså en utökad beredskapskontroll och tidpunkten var då strax efter Obamas telefonsamtal med Putin angående Snowdens framtida öde.
  Hur konspiratoriskt är det att ana ett samband här?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äh Snowden har inte avslöjat något som inte Ryssarna redan visste han är en självutnämnd martyr och romantiker det blev en fin historia i västerländsk media som syftade till att dra ner byxorna på Obama inför mötet med Kinas president så USA inte kunde använda cyberspionage kortet offentligt imot Kina.

   Radera
 6. Ju mer jag tänker på det desto mer tror jag att denna övningsrunda/beredskapsövningar av ryssland militära styrka bör ses ungefär lika geopolitiskt signifikant som Georgienkriget 2008. Då upptäckte man (enligt hörsägen) att det inte gick riktigt som man ville, och tog tag i det. Den där (m)ycket låga nivån gick rätt fort över till en rätt stor, och som det ser ut hög ambitionsnivå.
  Nu har jag inte läst hela Försvarsberedningens rapport (försökt), men jag skulle inte bli förvånad om det här innebär att med hänseende till Ryssland att den redan är helt eller delvis inaktuell.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att inte skämma ut mig totalt så läste jag lite snabbt Rysslandsdelen av Försvarsberedningens rapport.
   @Los Puddas: Den hade en rätt enkel nivå, samtidigt som det kändes lite som att det var där ett svenskfilter som du pratade om.
   Lite urdrag (förlåt för lång post).

   Från Försvarsberedningen, lite lösryckt från sitt sammanhang.
   Sid 150:
   "Försvarsbudgeten har ökat allt sedan 1999, om än från en
   mycket låg nivå på 1990-talet då löner tidvis inte betalades ut och
   endast stabsövningar ägde rum på högre nivå än bataljon under
   vissa år. Reformen och satsningarna på de väpnade styrkorna,
   inklusive kärnvapen, ska också ses i ljuset av ambitionen att vara
   en stormakt där militär förmåga enligt rysk syn utgör en viktig
   komponent."
   Sid 151:
   "I den nya organisationen genomförs ledning i tre nivåer:
   gemensam strategisk ledning – operativa kommandon – brigad.
   Antalet militärområden minskades från sex till fyra och i dessa
   upprättades gemensamma strategiska ledningar i fyra strategiska
   riktningar: väst, syd, centralt och öst. Ambitionen är att kunna
   leda försvarsgrensgemensamma operationer i respektive riktning,
   med mark-, marin och flygförband såväl som förband som lyder
   under andra ministerier och myndigheter såsom gränstrupperna
   och inrikestrupperna."
   "Efter en mycket låg övningsaktivitet inom de väpnade styrkorna
   i spåren av Sovjetunionens fall har denna allt sedan 1999 gradvis
   ökat såväl vad gäller storlek som komplexitet på övningarna. En
   omfattande operativ-strategisk övning genomförs cykliskt sedan
   övningen Zapad (Väst) 2009 varje år i en av de fyra strategiska
   riktningarna (väst, öst, center och söder) enligt ett roterande
   schema. Nästa Zapad genomförs hösten 2013. Dessa övningar
   kan omfatta uppemot 25 000 man och är ett tillfälle för den
   ryska militärledningen att öva nya koncept för krigföring och ny
   materiel. Samtidigt är det tydligt att även konventionell
   krigföring med högnivåkonfliktscenario mot en kvalificerad
   motståndare övas och att denna förmåga upprätthålls parallellt
   med att nya förmågor utprovas. Ledning av sammansatta
   operationer övas också regelbundet samtidigt som ny
   ledningsteknologi införs och utprövas."
   Sid 152:
   "Ryssland genomför således varje år större kvalificerade
   övningar. Operationen i Georgien 2008 var för övrigt av
   motsvarande omfattning. Även om det är långt till den
   omfattning som övningsverksamheten hade i Sovjetunionen, är
   det värt att notera att inget enskilt västeuropeiskt land genomför
   så stora övningar. Ryssland behåller och utvecklar därmed sin
   förmåga att bedriva strid i stora förband
   försvarsgrensgemensamt parallellt med att nya koncept prövas.
   Strategisk rörlighet är centralt för Ryssland i och med den
   mindre förbandsmassan. Förflyttning av förband långa sträckor
   övas också regelbundet."

   Alltså:
   Enligt försvarsberedningen
   - Från en mycket låg nivå (står ju skrivet lite varstans)
   - Man har ambitionen att kunna ha stora gemensamma operationer för varje enskilt Militärdistrikt.
   - Man anger 25 000 man som stor övning.
   - Cyklisk rotation på övningarna i väst, öst, center och syd. (Således ingen överraskning att det övas kanske.)
   - Förflyttning och rörlighet är viktigt (vilket står i ryska media idag med 3 000 km som något löst förflyttningsmål).

   Radera
  2. Teheimar, du exemplifierar ett av människans stora problem, att inte veta vem som sade vad. Jag introducerade svenskfilter i min kommentar till Los Puddas. Nu har din hjärna synkoperat informationen till en för dig begriplig verklighet där jag och Los Puddas är en, i din alternativa verklighet. Och sen kommer du med en lång utläggning baserad på den verkligheten. Jag bara vill önska oss lycka till...letar efter ättestupan...

   Radera
  3. @Karl, ja det var du som skrev svenskfilter. Mitt fel. Jag var på mobilen när jag läste det. Jag ber om ursäkt.

   Radera
  4. @Karl, fast jag skrev inte utlägget baserat på svenskfiltret-grejen, även om det kan se ut så. Jag läste Försvarsberedningens rapport med rätt stora förväntningar. inte minst mer nyansering och särskiljning mellan olika saker. Istället så verkar den - trots en hel del rätt rimliga bedömningar och slutsatser - rätt tja... disparat kanske man ska säga. Svenskfiltret kom senare, men ser ut att komma tidigt med eftersom jag när jag skrev kommentaren infogade delen om den i början av min text.

   Radera
 7. Jag minns en historia om flygplansbyggare i Ryssland/Sovjet...
  Byggarna fick inga löner utan levde det de kunde odla själva...
  De var alltså självhushållande bönder.
  Men varje dag gick de till jobbet, av sociala skäl.
  Förmycket brännvin annars, troligen....
  Numera är det åter flygplansbyggare och kanske även slipper att vara självhushållande bönder.
  Ty snart är det väl vi som är självhushållande bönder...

  ( förresesten, måste går en kurs i ryska språket)

  SvaraRadera
  Svar

  1. Kan den här språkkursen vara något?
   Den är åtminstone gratis och när väl man kan tolka bokstävlarna blir det genast lite lättare...
   Tryck på pilen för att höra hur det uttalas.

   Radera
  2. Ja det har jag också funderat på.
   http://bodisforberedelser.blogspot.se/2012/09/dagens-tips.html?m=1

   Radera
  3. Aha, så RT vill att folk ska lära sig ryska. Tja, kanske lika bra att lära sig det nya herrespråket.

   Radera
 8. Du och jägarchefen han före gammelmedia. Grattis!

  http://www.dn.se/nyheter/varlden/snabbinsats-ovas-av-ryska-trupper/

  SvaraRadera