Cornucopia?

Aktuellt

Läsarna inte oroliga över coronaviruset - dags att media tappar intresset?

Läsarenkätens 1773 respondenter visar att bloggläsarna inte är oroliga över coronavirusutbrottet, utan som det ofta är handlar det om att de...

2013-07-02 10:01

Preppad.net - riktig svensk butik för preppers

"Det civila försvaret har i praktiken lagts ner och staten räknar med att de reguljära resurserna även ska kunna fungera i händelse av krig. Det som under det kalla kriget benämndes ”totalförsvar” har i själva verket helt försvunnit." - cheferna för de frivilliga försvarsorganisationerna på Försvarsmaktens blogg
Detta blogginlägg är sponsrat av Preppad.nu.

Som bekant har vi inte längre något totalförsvar i Sverige, vi har inte ens något civilförsvar eller ekonomiskt försvar längre. Civilförsvaret är numera en klubb för närmast sörjande, och heter Civilförsvarsförbundet.

Istället gäller ansvarsprincipen. Den som ansvarar för något till vardags ansvarar också för det i händelse av kris, krig eller ofärd. Det betyder att alla svenska hushåll personligen är ansvariga för sin livsmedelsförsörjning vad som än händer, undantaget de som får mat från den kommunala hemtjänsten eller från sitt äldreboende. Tror ni att kommunerna har rutiner, planering och lager för att ens kunna upprätthålla hemtjänst eller äldreboenden i händelse av kris?

Det är alltså upp till varje svenskt hushåll att hålla flera veckors förråd av nödlivsmedel och tillhörande vatten och bränsle. Ingen annan kommer göra det åt er och maten tar slut i våra affärer på några få dagar i dagens just-in-time-samhälle. Ett normalt svenskt hushåll klarar sig bara några få dagar, speciellt om strömförsörjningen försvunnit.

survivalism, eller prepping som det oftast kallas i Sverige är inte bara på modet, utan en ren nödvändighet för alla svenska hushåll. För den som snabbt och enkelt viljat upprätta en förmåga och nödförråd har inga heltäckande lösningar erbjudits, utan vad som krävts har varit eget intresse. Gott om prylbutiker finns, men ingen för den som vill bygga nödlager.

Nu lanseras dock webbutiken Preppad.nu, som bland annat erbjuder kompletta lager av frystorkad mat med 25 års hållbarhet i obrutna behållare. Allt som behövs tillsättas är varmt, eller i sämsta fall kallt vatten, vilket också gör att man behöver lagra bränsle och vatten. Det senare löser Preppad.net genom att man också säljer det portabla vattenfiltret Sawyer som ska klara av att rena 3000 kubikmeter vatten utan kemikalier. Har man det allt sämre kommunala vattnet till vardags är det nog hög tid att skaffa filter, med tanke på hur dåligt de kommunala vattennäten underhålls. Enligt Bonnier/DN har 30% av svenskarna upplevt kvalitetsproblem med sitt vatten och 11% av svenskarna har tvingats koka vattnet efter att det blivit officiellt otjänligt och detta till vardags.
Ultimata nödförrådet

Den frystorkade maten man erbjuder är från i preppingkretsar etablerade Mountain House och lösningarna är från Lilla Nödförrådet för 2290:- SEK till Ultimata Nödförrådet för 16 950:- SEK för 366 måltider och några varianter däremellan. Maten är förpackad i 7-8 påsar per förslutna kvävefyllda behållare och så länge inte behållarna öppnas håller maten i 25 år. Räknar man med att behöva nödproviant de kommande 25 åren kan man alltså köpa och lagra.

En fördel med dessa mycket kompakta lösningar är att de tar liten plats. Stora Nödförrådet för 8950:- ryms med sina 24 behållare i nedre delen på en vanlig 60x60 garderob eller högskåp. Minst 3x3 burkar kan staplas i ett sådant skåp och höjden blir alltså inte högre än en halvmeter, trots att det handlar om 183 måltider.

Maten duger också utmärkt för den som campar, fjällvandrar, husbilsemestrar eller har båt. Då allt man behöver är värma vatten sparar man också rejält med energi och med det kostnader om man t ex har en båt eller husbil med gasolkyl eller liknande. 

Vet man med sig att man använder frysttorkat och ofta fjällvandrar, campar eller har båt, så kan man kombinera nytta och nöje och bygga upp ett nödförråd som man också använder till fritid och semester.

Äter man två sådana här måltider om dagen, lunch och middag, så gör en person av med en behållare på 3 - 4 dagar och familjen med fyra personer konsumerar en behållare om dagen. Att hållbarheten blir begränsad om man bryter en behållare är alltså inget problem. Tillkommer frukost och kanske lite knäckebröd eller kex till maten.

Glöm nu inte heller att om ni bygger upp ett nödförråd bör ni komplettera det med tillhörande bränsle och brännare för vattenkokning och andra förbrukningsartiklar man alltid gör av med ändå - t ex toalettpapper och soppåsar.

Preppad.nu erbjuder också utrustningspaket. Förutom tidigare nämnda vattenfilter har man dels ett 72-timmars överlevnadskit, eller bug-out-bag som sådant kallas i survivalismkretsar, samt ett nödkit för vintervägar, som man lämpligen har i bilen.

Jag hoppas kunna återkomma senare i sommar med recensioner av den frystorkade nödprovianten, tillagad under fältmässiga förhållanden och ser fram emot att Preppad.nu utökar sitt sortiment med ytterligare produkter framöver.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

56 kommentarer:

 1. Portioner brukar kunna vara väldigt små. Man kunde gärna ange vikt före och efter tillsättning av vatten. Så man vet om man blir mätt eller ej.

  Provpaketet är riktigt dyrt och innehåller bara fyra slumpmässigt urvalda sorter. Med det priset borde snarare alla åtta (?) sorter ingå.

  SvaraRadera
 2. Det var ju inget jättesortiment, men det kanske ordnar upp sig med tiden :).

  Mvh, Snåljåpen

  SvaraRadera
 3. Portioner brukar kunna vara väldigt små. Man kunde gärna ange vikt före och efter tillsättning av vatten. Så man vet om man blir mätt eller ej.

  Provpaketet är riktigt dyrt och innehåller bara fyra slumpmässigt urvalda sorter. Med det priset borde snarare alla åtta (?) sorter ingå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag postade det här med Verisign OpenID men det försvann. Något liknande hände också igår. Störande.

   Radera
  2. Kollade på conserva.de, de verkar redovisa hur många kalorier per dag deras paket innehåller. Dessutom hur många det innehåller totalt sett, vilket ju kan vara bra om man t ex räknar med att få gäster vid en katastrof.

   Tror nog att den här svenska webbutiken bör skaffa en liknande redovisning, så att man vet lite mer vad man köper så att säga.

   Radera
  3. Hur ser priserna ut i jämförelse?

   Radera
 4. Enligt Preppad.nu har Sverige inget totalförsvar. Ok. Vad är det då jag och alla svenska skattebetalare årligen betalar 40 miljarder kronor till? Är de svindyra JAS-planen tillverkade av papier maché? Är ubåten Gotland i själva verket en stor tjock mink? Är ÖB egentligen en arbetsmarknadspolitisk åtgärd, rentav FAS3?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag antar att du förväntar dig att man skall använda JAS-plan för alla tänkbara uppgifter för att få landet att fungera i händelse av krig? Totalförsvaret syftade inte bara till att bekämpa fienden utan även till att få allt annat att funka också.

   Radera
  2. Jag vet. Undrade bara vad jag är med och betalar 40 miljarder årligen till. En fråga som fler borde ställa sig.

   Radera
  3. Totalförsvaret las väl i praktiken ned när man plockade bort de informativa sidorna ut telefonkatalogen som instruerade medborgarna att skruva ned vägskyltar m.m. för att försvåra för fienden. Men internet glömmer aldrig...

   Vi ger aldrig upp varje meddelande om att motståndet upphört är falskt!

   Radera
  4. Låt Petet äta JAS-plan. Jag ser fram emot resultatet, bjud Lincoln också.

   Radera
  5. Den största delen av de 40 miljarderna är industristöd till svensk militärindustri. SAAB mm. Som neutralt land så är det enormt viktigt att ha en egen militärindustri i händelse av krig. Fast man behöver ju även soldater...

   Radera
  6. Blir det blockad kan vi ju koppla plogar efter JAS-planen. I typ Mach 2 måste det gå oerhört fort att fördubbla Sveriges åkerareal.

   Radera
  7. Vill nog ta Peter Madison lite grann i försvar, antar att det handlar om spelad förvåning från hans sida men grejen är den att för de flesta "normala" så kan det vara den vanligaste kommentaren.

   När jag visar folk jag känner den här bloggen men även andra div sidor så reagerar folk direkt med kommentaren "en massa foliehattar", medelbananen tror inte på något hen inte har sett på tv, detta är ett problem.

   En riktig prepper vill ju (?) naturligtvis att det ska gå åt helvete för medelbananen så hen får skjuta lite med hagelbrakaren å käka bönor, saken är väl kanske lite mer komplicerad än så.

   Nämligen att kan man inte ta sig fram i detta räkmacke-samhälle här och nu, vi glider alla fram på rullgriller med mätta magar så kanske man inte ska tro att det blir enklare att hålla på och jaga och odla för sin överlevnad, dessutom försvara åkerlapparna från diverse andra henar.

   Det räcker inte att ha läst lite böcker å köpt lite stuff (ficklampor, knivar, tändare osv), de flesta av oss har ju blivit fjärmade från hur det var, när jaga och odla var människans hela värld.

   Och bör man ha i minnet att världen är full av människor som har dödat och kan tänka sig att göra det igen. Så länge världen/systemet fungerar så är de lika lata och loja som vi andra men det kan ändras vid en större kris.

   Ska jag vara krass så skulle jag föreslå ett prepping-kit bestående av en robust motorcykel, en rygga full med droger samt 2 stadiga revolvrar (en i reserv gömd) + rejält med ammo. Jaktgevär å sånt behövs inte, andra får jaga/odla sen dyker man upp och tar det man behöver.

   Därför är det väl en bättre idé att få ett rejält genomslag i etablerad media så att medelbananen får det inbankat i skallen. Ju fler som har egen möjlighet till iaf tillfällig försörjning/överlevnad desto mindre risk blir det ju för otrevligheter längre fram och en för fredlig framtid för oss alla.

   Om världen vore enkel så kunde vi skicka bloggägaren till Almedalen för att ställa politikerna mot väggen och dessutom få ett genomslag för problemet i media.

   Radera
  8. Vill nog ta Peter Madison lite grann i försvar, antar att det handlar om spelad förvåning från hans sida men grejen är den att för de flesta "normala" så kan det vara den vanligaste kommentaren.

   När jag visar folk jag känner den här bloggen men även andra div sidor så reagerar folk direkt med kommentaren "en massa foliehattar", medelbananen tror inte på något hen inte har sett på tv, detta är ett problem.

   En riktig prepper vill ju (?) naturligtvis att det ska gå åt helvete för medelbananen så hen får skjuta lite med hagelbrakaren å käka bönor, saken är väl kanske lite mer komplicerad än så.

   Nämligen att kan man inte ta sig fram i detta räkmacke-samhälle här och nu, vi glider alla fram på rullgriller med mätta magar så kanske man inte ska tro att det blir enklare att hålla på och jaga och odla för sin överlevnad, dessutom försvara åkerlapparna från diverse andra henar.

   Det räcker inte att ha läst lite böcker å köpt lite stuff (ficklampor, knivar, tändare osv), de flesta av oss har ju blivit fjärmade från hur det var, när jaga och odla var människans hela värld.

   Och bör man ha i minnet att världen är full av människor som har dödat och kan tänka sig att göra det igen. Så länge världen/systemet fungerar så är de lika lata och loja som vi andra men det kan ändras vid en större kris.

   Ska jag vara krass så skulle jag föreslå ett prepping-kit bestående av en robust motorcykel, en rygga full med droger samt 2 stadiga revolvrar (en i reserv gömd) + rejält med ammo. Jaktgevär å sånt behövs inte, andra får jaga/odla sen dyker man upp och tar det man behöver.

   Därför är det väl en bättre idé att få ett rejält genomslag i etablerad media så att medelbananen får det inbankat i skallen. Ju fler som har egen möjlighet till iaf tillfällig försörjning/överlevnad desto mindre risk blir det ju för otrevligheter längre fram och en för fredlig framtid för oss alla.

   Om världen vore enkel så kunde vi skicka bloggägaren till Almedalen för att ställa politikerna mot väggen och dessutom få ett genomslag för problemet i media.

   Tillägg: openid = skit

   Radera
 5. Coolt, har sett fram emot ett svenskt alternativ på en sådan sida/butik.

  Conserva.de har ett stort sortiment på mat. Mycket från Mountain House. Dock inget av de andra prylarna som denna sidan erbjuder. Ska bli intressant att jämföra priserna på maten mellan den svenska och den tyska sidan.

  SvaraRadera
 6. Min farmor var en prepper under -40 talet. Pappa fick äta corned beef halva
  femtiotalet....

  SvaraRadera
 7. Ha! En del vänner tycker jag är lustig när jag kör omkring med hushållspapper, en dunk vatten, olja, spolarvätska, extra torkarblad, lite verktyg etc. i bilen. Vintertid är väl skyffel och snökedjor en självklarhet?

  Är man en prepper om man ser till att ha vettiga saker med sig? I så fall är jag nog det.

  SvaraRadera
 8. Lite irriterande att en site som vänder sig till privatpersoner inte inkluderar moms i priserna de sätter ut. Är det någon som vet hur Mountain House står sig mot RealTurmat

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar vara lite orutinerat att göra så - såvitt jag vet så får man inte göra så i sverige (och det är ett svensk bakom så hon borde veta).

   Radera
 9. Spännande att den svenska sajten har ett glutenfritt paket (http://www.preppad.net/store/p/n%C3%B6dproviant-147054/glutenfria-n%C3%B6df%C3%B6rr%C3%A5det-235170), medan tillverkarens sajt skriver att de inte har några glutenfria produkter.

  SvaraRadera
 10. Är en måltidsportion = 1 serving size = 1 cup? Detta ger i sådana fall cirka 250 kalorier per måltid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, det är 2.5 - 3 servings per påse, vilket ger över 500 kalorier per måltid.

   Radera
 11. Tramsbutik.

  Om det blir brist eller slut på mat i butiken gäller följande:
  Efter ca 1 vecka till 3 veckor kommer svensken att vara så desperat att hen dödar för ett par torra kex.
  Du behöver vapen, enkel jakt och odlingskunskap, medicin, någon form av betalningsmedel (troligen sedlar, ädelmetaller eller energi/drivmedel)

  Det enda som den där skämtaffären må erbjuda, är den där vattenreningsapperaturen.
  Dock lär det bli många hundralappar billigare för dig med soda tabletter!
  För de som tycker att den eventuella sodaeftersmaken kommer förstöra deras vatten kan dessa lika gärna ta självmord redan idag.

  Den där nätbutikens grundare har ett syfte! Att sno dig på dineros, that´s it!
  Cornu? Ibland undrar jag över din faktiska kunskap i överlevnad och tips till allmänheten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trams.

   Läs på om t ex Argentinakrisen och Ferfals erfarenheter kring den.

   Du kan inte äta vapen eller ammunition och det är extremt sällan du behöver dem. Du behöver däremot feta lås på dina dörrar och järnkoll på dina barn, som annars lätt blir kidnappade i utpressningssyfte.

   Mad Max inträffar i princip aldrig i sammanbrottsituationer. Dessutom orkar inte folk ganska snart bråka när de inte har mat.

   Radera
  2. Men man kan sälja dem (i USA), det är väl främst därför preppers i USA har en samling. (förutom)

   I Sverige kan man väl kanske samla på Snus och Cigarreter av samma orsak.

   Hållbarhet på snus är dock intressant:

   "Snus är en färskvara och ska för bästa hållbarhet förvaras i kylskåp. Vid rätt förvaring är hållbarheten för fuktigt lössnus 14 veckor, för fuktigt portionssnus 20 veckor och för de torra produkterna (Catch Dry snus) 30 veckor. För längre lagring rekommenderar vi frysning, vilket går utmärkt upp till ett år. Vi rekommenderar då att dosorna packas i en lufttät fryspåse. Snuset bör tinas i kylskåp för att säkerställa en jämn återfuktning. Snus i pappdosor bör tinas i kylskåp så att inte kondensvatten på ytan löser upp limfogen i pappdosan eller etiketten på utsidan av dosan."

   Radera
  3. Ja, skaffa skuren, torkad tobak samt nödvändiga kemikalier (natriumkarbonat, natriumklorid) och förvara separat. Då håller den hur länge som helst.

   För att göra om den till snus behöver du endast vatten och en värmekälla i 24 h.

   Radera
  4. För övrigt så vet jag att oerhört många ryska gangsters klarar sig utmärkt med bara knivar, så det kan nog räcka för dig och mig också.

   Radera
 12. "[...] vi har inte ens något civilförsvar eller ekonomiskt försvar längre."

  Tillåt mig tvivla. Nyligen har ju gubbarna i EU beslutat att en stor del av våra pengar på bankkonton, pengar över 100.000€ skall gå till räddning av banker. Detta kallar jag ekonomiskt försvar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bankerna skiter i gemene man. De vill ju bara centralisera och skapa större kontroll.

   Radera
 13. Kan någon förklara för mig varför preppers ofta håller på med en massa konserver och annan skitmat när det finns hur mycket hållbar mat som helst typ nötter, torkad frukt, bönor, linser, säd, frön, pasta osv? Riktig mat som du dessutom kan omsätta efterhand i ditt hushåll. Köpa pulvermat för 20 000:-? det blir vinterförråd för en hel familj med råge även om du väljer enbart ekologiska produkter.

  Bor du i villa med egen tomt eller radhus kan du med enkla medel lägga till rotfrukter, potatis, vitkål och lök som håller sig från några månader till upp emot 8 mån.

  SvaraRadera
 14. Kan någon tala om för mig varför preppers är så intresserade av dyr pulvermat och konserbver när det finns så mycket riktig mat man kan förvara längre som frön, nötter, torkad frukt, linser, bönor ris, säd, pasta osv? Bor man i villa eller radhus så kan man med enkla medel även förvara rotfrukter, potatis, vitkål, lök m.m under bortåt 8 mån.

  Denna mat går dessutom att omsätta efterhand i ett rullande schema. Svårt att se att någon skulle göra det med pulver och att enbart leva på konserver känns rätt torftigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det handlar väl om att kunna vara mobil kontra stationär. Om man vet att man inte kommer att flytta på sig, så är det ju bara att köra med det du skriver, vilket antagligen många gör.

   Prepping handlar väl mer om att vara beredd på det oförutsägbara, tex att ens hem/område blir obeboeligt och man måste dra som man står, grejorna är färdigpackade samt tar liten plats.

   Sen är det kanske lite ball oxå. Jag håller själv på så där å fjantar.

   Radera
  2. Lättare att ta med sig. Detta är väl också en del av flödet, dvs 15 månaders hållbarhet, inte det du äter först från.

   Radera
  3. ... alltså kanske ett lager att ha i Sommarstuga, hålet i berget eller båten :)

   Radera
  4. ok men nog verkar det vara overkill med ultramobil kost för närmare ett år till en kostnad på runt 20000:-
   Vad tänker ni er? Skall ni bära detta eller tar ni det i fordon. Det ryms rätt mycket riktig mat i en kombibil också.

   Radera
  5. @oluies
   Menar du att du blandar in denna mat i din ordinarie kost? Verkar vara mer av nödkost.

   Radera
  6. Jag har inte köpt något sådant i större mängder. Det är väl främst för skoterturer och fjällvandring jag köpt liknande.


   Det var nog http://www.drytech.no/ grejor jag använde sist (tror att norska försvaret använder den), finns på XXL nuförtiden . Vet inte om svenska millitärens guldburk finns kvar på ÖoB. Svenska försvaret har gått över till något SFAB kokat ihop tror jag, Orientalisk kyckling var gott i alla fall.

   Radera
  7. 24 Hour meals kanske det är http://www.forsvarsrestauranger.se/index.php?page=24H-Meal-UK

   Radera
  8. @oluies
   Ok där kan det ju definitivt vara behändigt om man inte torkar mat själv. Tycker du att det är gott? Har de fått till en bra produkt? Vi brukade ta med någon rå gullök att blanda i grytor osv. Det lyfter frystorkat till högre nivåer :-)

   Radera
  9. "Denna mat går dessutom att omsätta efterhand i ett rullande schema. Svårt att se att någon skulle göra det med pulver och att enbart leva på konserver känns rätt torftigt."

   Det är nog det sättet som är det rimliga för de flesta normala dödliga, man har inte ett nödförråd i den extrema meningen utan helt enkelt bara ligger steget före när det gäller sina inköp.

   Skall man ta steget längre så bör man nog ha klart för sig vilka typer av scenarier man tänker sig och ifall man verkligen har förberett sig för dessa, annars riskerar ju förberedelserna bli otillräckliga och ett slöseri på resurser även om något av tänkta scenarion inträffar.

   För den mer normale prepparen så är det inte slöseri på resurser eftersom man inte köper mat man faktiskt inte tänkt äta.

   Radera
 15. Hmm jämfört med Amazon.de så verkar priserna OK. Där kostar 36 st Mountain House Spaghetti Bolognese
  2160 SEK.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 60:- för en portion spaghetti m köttfärssås? Det är ju nästan som att äta på restaurang.

   Tips: laga köttfärssås och frys in, köp lite spaghetti. Koka spaghettin och värm köttfärssåsen när du blir hungrig.

   Radera
  2. Om du inte kände till det så är poängen med frystorkat käk att det kan förvaras väldigt länge vid rumstemperatur. Vilket kan vara bra ibland.

   Radera
  3. Jo, men hur relevant är det egentligen att behöva lagra mat väldigt länge vid rumstemperatur? För de flesta är det inte speciellt relevant. NB att det finns andra tämligen normala livsmedel som kan förvaras tämligen länge vid rumstemperatur (spaghetti för att ta ett exempel).

   Radera
  4. Du ser inte fördelarna om man t ex är på vandringstur?

   Radera
  5. De flesta kanske inte går på vandringstur...

   Radera
 16. Vem behöver sånt, köp en vakuummaskin och vakuumförpacka cheesburgare, tro mig om ni vakuumförpackar den kommer den hålla längre än 25 år... http://youtu.be/pfdg4ymCiT8

  SvaraRadera
 17. Tyckte det var ganska dyrt. Ex. Medelstora paketet:
  Preppad: 6022:- med frakt
  Emergencyfoodstorage: 4274:- med frakt

  SvaraRadera
 18. Kan man köpa vakuumförpackade lasange plattor någonstans?
  Borde vara extremt hanterbart och energitätt mat

  SvaraRadera
 19. Tips är att Sawyer filtret går att plocka hem på ebay för runt 400 kr med frakt från USA. Riktigt kompakt och kompetent filter som passar dom flesta pet flaskorna.

  SvaraRadera
 20. Har kollat upp priserna lite närmare nu, och det känns extremt dyrt för mindre ordrar på denna sajt. Speciellt när https://www.mountainhouse.eu har fraktfritt på ordrar över 75 GBP (om jag minns rätt).

  Provpaketet hos preppad.net blir 193 kr per portion när moms och hutlös frakt har lagts på. Hos mountainhouse.eu kostar 7 portioner kyckling+ris 78 kr styck (inkl. 20 GBP i frakt).

  Går man upp till fraktfritt och t.ex. 10 st. blandade "tins", d.v.s. de som håller längst kostar de 49 kr per portion hos mountainhouse.eu. Detta skalar sedan linjärt p.g.a. att det är fraktfritt.

  Det lägsta portionspriset man kommer ner i hos preppad är 55 kr för "Ultimata nödförrådet" med 366 måltider, som då kostar 20 107 kr. Mellanförrådet med 183 måltider kostar 11 023 kr (60 kr/portion), och Lilla med 36 måltider går på 2 938 kr (82 kr/portion).

  SvaraRadera
 21. Undrar vad det är för företag egentligen? Hittar varken i Ratsit eller Allabolag. Hans pris för ett Sawyer-filter är helt oacceptabelt. Köpte ett 2-pack Sawyers nyare Mini-filtrar via Amazon i USA för under 70 dollar inkl frakt. Fick paketet hemkört efter 5 dagar. Hos Mountain House i USA hittar man inte sådana matpaket som personen bakom preppad.net / preppad.nu erbjuder. Har han kommit över några gamla paket som han nu vill sälja vidare eller? Jag funderar på mountainhouse.eu eller den där danska sajten.

  SvaraRadera
 22. Hoppas Cornu får bra betalt för preppad.nu tar då rejält betalt för grejerna.

  SvaraRadera
 23. Gå till kvarnspecialisten.se Där finns grejorna för att klara sig i långa loppet.

  SvaraRadera
 24. Drax, man ska orka leva med sig själv också om man tänker försörja sig genom att stjäla från och döda andra. En motorcykel med droger och vapen tror jag inte är någon bra idé. En sådan person skulle utsätta sig för väpnade konflikter för jämnan och förr eller senare så stöter man på sin överman. Det är för övrigt odugligt att ta med en pistol/revolver till en gevärsfight. Då förlorar man. Och det finns gott om jaktvapenliceser detta land.

  Det bästa är som du skriver om alla preppade. Så även om opsec är viktigt så är allmän medvetenhet ännu viktigare. Därför bör man lyfta ämnet för fler.

  SvaraRadera