Aktuellt

Du följer väl Folkhälsomyndighetens rekommendationer - här är de

Så här under coronapandemin är det extra viktigt att vi alla tar gemensamt ansvar och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. För sak...

2013-07-13 23:23

Nuvarande ryska övning större än under kalla kriget

Den nuvarande ryska överraskningsövningen om 160 000 man än så länge, är den största ryska eller sovjetiska övningen någonsin - större än legendariska sovjetiska Zapad 1981, som var en förberedelse för att invadera Polen, och fick Polen att införa undantagstillstånd.Zapad 1981 omfattade 100 000 man enligt boken War Scare: Russia and America on the Nuclear Brink.

Nuvarande överraskningsövning är alltså större och har oförberett lyckats mobilisera 160 000 man på ett dygn. Clas Svahn på Bonnier/DN är först att i svensk press uppmärksamma övningen, men har inte upptäckt att detta är den största övningen på rysk mark någonsin. Däremot fångar han upp att Ryssland skär ner budgeten för vård, skola och omsorg för att istället öka försvarsbudgeten ytterligare. Han har också upptäckt att Kina och Ryssland just höll en gemensam flottövning, även om han inte drar några paralleller med att både Kina och Ryssland träter med Japan om vem som äger några öar, på var sitt håll. De 160 000 mobiliserade är som bekant i östra militärdistriktet och Stilla Havet.

En annan källa angående Zapad 1981 är en CIA-rapport (PDF sid 19 ) som anger 100 000 - 150 000.

Oavsett är alltså rysk övningskapacitet och vilja nu större än under kalla kriget och Sovjetunionen. Den svenska försvarsberedningen talar om övningar på upp till 20 000 man och en mycket låg nivå och bör förpassas till soptunnan.

Tillägg: Siffran 160 000 man bekräftas nu (igenofficiellt i rysk media. En första film från övningen hittar ni här. Övningen inkluderar som synes tågtransport av stridsfordon för snabb långväga förflyttning av mekaniserade förband. Förflyttning sker upp till 3000km i nuvarande övning. Även om DN alltså uppmärksammar det hela så ligger det långt ner, över nyheten att en man i Brasilien dödats av en fallande ko.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

17 kommentarer:

 1. Enl ITAR-TASS är del av övn även i Centrala militärområdet.
  Mvh, Lars

  SvaraRadera
 2. Snacka om maktdemonstration. Denna gång med fokus mot Japan, men signalen onekligen rätt tydlig gentemot alla grannländer.

  SvaraRadera
 3. Ryssen kommer. Ryssen kommer. Snälle Cornu jag förstår inte vad som rör sig i ditt bakhuvud. Sverige är geopolitiskt ointressant ur rysk synvinkel men mycket intressant som en bas för anfall mot Ryssland, låt vara att man nu har fästen på andra sidan Östersjön men säkert med rätta inte tror på dem. Svensk försvars- och utrikespolitik bör diskuteras mer ingående än vad som sker. Sånt här trams bara förhindrar en seriös diskution men det är väl meningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. >Sverige är geopolitiskt ointressant ur rysk synvinkel men mycket intressant som en bas för anfall mot Ryssland

   Ehhm, det finns en inte så liten motsägelse i det du skriver. Har du hittat den?

   På denna blogg har det nog sagts, 10 gånger åtminstone, att risken att Sverige blir invaderat av Ryssland är approximativt lika med noll. Alltså inget ryssen kommer. Det betyder dock inte att den framtida konfliktrisken är noll. Det som inte håller koll på vad den mäktigaste grannen gör är korkad.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. King Edward, Cornu tror att ryssarna kommer att beslagta Gotland och lämna oss med faît accompli. Skulle väl ha något med Rysslands behov av att strategiskt säkra gasexporten till Västeuropa att göra. Eller nåt.

   Nåja, om det skulle ligga något i en sådan riskbedömning så är det förvisso sant att vi numera helt saknar förmåga att försvara oss. Fast det svarar ju egentligen inte på frågan varför vi i så fall inte redan från början borde inta en hållning av att vara superkompis med Tsar Putin och Ryssland.

   Radera
  4. Luripompa, jag har skrivit en fiktiv bok om detta. Det betyder inte att jag tror att de ska ske. Det är fiktion, precis som svenska småstadsdeckare eller massmördande psykopatböcker. Har du problem med att skilja på verklighet och fantasier?

   Radera
  5. @KingEdward. Jag kan inte finna någon motsägele i mitt påstående. Det är detta som hållit Sverige utanför krig sedan 1809. Politiken grundades redan av Karl XIV Johan. Men om vi går med i Nato så blir ju Sverige ett förstahandsmål. Eftersom det är fortfarande geopolitiskt ointressant så slå ut det med kärnvapen. Lätt som en plätt. Jag håller med om att svensk försvarpolitik är alldeles åt helvete men varför bryr vi oss så lite om det andra benet, det viktigare i detta sammanhang; utrikespolitiken som under alliansens tid fallit till en oanad bottennivå.
   Denna blogg sysslar mest med olika bubblor och det är intressant läsning. Av och till kommer ryssen. Visst är det intressant att ta del av fakta men en stor militärövning på andra sidan jordklotet, som bara trumpetas ut så där utan slutsatser
   Vad har det för intresse?

   Radera
  6. @H Bylund. Det är en solklar motsägelse.

   Om någon är intresserad av att använda något mot dig ("mycket intressant som en bas för anfall mot Ryssland") då förefaller det väl ganska troligt att du också är mycket intresserad, men av att denna någon inte ska få tillgång till det som de är intresserade av.

   Sen om det handlar om invasion/ockupation eller att helt enkelt bomba skiten, det spelar ingen roll. Sverige är geopolitiskt intressant för Ryssland i vilket fall som.

   Radera
  7. Jo men visst. Om vi kan göra troligt att Sverige inte kommer att få bli en bas för anfall mot Ryssland så låter man bli att öda resurser. Sverige har ett geopolitiskt intressant läge för NATO. Inget NATO här så blir Sverige inte intressant för Ryssland. Detta har hållit oss utanför krig i 204 år.

   Radera
 4. http://www.dn.se/nyheter/sverige/vart-tredje-barrtrad-ar-utrotningshotat/

  Ang. det hållbara vs. det industriella skogsbruket osv.

  SvaraRadera
 5. Ett krig kanske är vad som krävs för att japanerna skall acceptera större åtstramningar än annars.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Krig är aldrig lösning på något.

   Radera
 6. Ett intressant och förvisso originellt perspektiv relaterande till den omtalade ryska övningen (på fler än en nivå):
  http://www.youtube.com/watch?v=2WDqo3k72vs

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här personen tror att WWII slutade 1946.

   Därifrån kan man bygga sin egen uppfattning om det är värt tiden eller inte att lyssna på honom.

   Radera
 7. Vad innebär detta för Rysslands strategiska oljereserver, leker de lite med dem också?

  SvaraRadera