Aktuellt

Reklam: Fem procent rabatt med Cornucopia? på Finanskursen årskull 3

Denna artikel är reklam för Finanskursen, som erbjuder tidig anmälan och fem procent rabatt till bloggens läsare om de anmäler sig här . F...

2013-07-25

Lönsamt hänga på Elon Musk - om man säljer innan bubblan kraschar

Sitter och läser en förhandsversion av en kommande biografi, The Engineer, om Elon Musk, 42-åringen bakom bland annat PayPal, Tesla Motors (NASDAQ:TSLA) och det privata rymdbolaget SpaceX. Han sitter även som ordförande för solkraftbolaget Solar City (NASDAQ:SCTY). Man kan säga mycket om Musk, speciellt efter att ha läst biografin, men en sak är tydlig - den som hängde på Tesla Motors och Solar City har sedan årsskiftet slagit börsen med hästlängder.

En marknadsbubblas anatomi

Jag kommer inte beröra fundamenta för bolagen här, utan bara titta på aktiekursernas utveckling, som visar upp tydliga bubbelmönster.

Den tekniktunga NASDAQ-börsen har gått ca +18% sedan årsskiftet, vilket kan sägas vara en god utveckling.

Men Tesla Motors har rusat 262%, trots en liten rekyl på sistone, och Solarcity har gått 235%, trots en rekyl.

Vad som är intressant är att bägge aktiekurserna visar upp nästan perfekt bubbelmönster, speciellt Solar City, där "den lilla rekylen" uppvisar en tydlig potentiell tjurfälla.
Dagschart Solar City

Ska man titta på fundamenta har det knappast hänt något som motiverar rusningen i bolagen, annat än en möjlig Elon Musk-hype. Man ska komma ihåg att aldrig blanda ihop ett bolags verksamhet med dess aktiekurs. Både Tesla Motors och Solarcity, såväl som onoterade SpaceX, har förhoppningsvis en framtid, men jag skulle inte köpa aktierna på de här nivåerna, utan invänta att bubblan kraschar.

Tänker man sig att den tidigare trenden i Solarcity var korrekt, innan aktien gick in i en bubbla, så ska aktien ner till ca 26 USD i dagsläget, men eftersom bubbelkorrektioner går nedanför motiverat värde, så kanske aktien går ner till 20 USD eller liknande.
Dagschart Tesla Motors

Motsvarande för Tesla Motors är nivån 55 USD och en dryg halvering av aktiekursen.

Naturligtvis kan bubblor alltid fortsätta uppåt lite till, och korrektionen kan också bli hårdare än ovan. 

Samtidigt har exempelvis Tesla Motors ett börsvärde på 14.6 miljarder USD, på en omsättning på ändå imponerande 413 miljoner USD 2012 och nästan lika stor förlust om 396 MUSD förra året. Värderingen känns inte direkt ... motiverad.

Elon Musk är en fascinerande man, entreprenör och ingenjör (i ordets informella bemärkelse). Förhoppningsvis lyckas hans bolag, då det han arbetar med är lösningar vi behöver i en framtid med fossilbrist. Man kan kanske cyniskt kan konstatera att han sagt att det enda som kan driva människans expansion i rymden är just fossila bränslen, och därmed måste Musk se till att fordonsflottan på jorden slutar med dessa, så bränslet räcker till hans visioner om människan i rymden och kolonisation av Mars.

Men man bör som alltid skilja på aktier och person. Sist vi hade extrema personkulter och tillhörande aktiebubblor var under IT-bubblan, där allt vissa personer associerades med blev till pappersguld och sedan sand.

9 kommentarer:

 1. Hej Lars, jag har en fråga som är helt off topic.

  Du rapporterade den 16:e Januari om att Tyskland begär hem stora delar av sin guldreserv, jag undrar om du vet något mer om detta. har tyskarna fått hem guldet eller hur ser det ut?

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.libertysilver.se/kc/news?id=264

   Radera
 2. Kan ju konstatera att det behövs fler personer som Elon Musk. Färre Warren Buffets som bara investerar i stabila verksamheter som inte tar mänskligheten framåt!

  SvaraRadera
 3. Lyssnade på N zennstrom igår. Hade inte koll på hans http://www.zennstrom.org/about-us/

  SvaraRadera
 4. Finns inte, och har aldrig funnits, ens det minsta lilla spår av någon "fossilbrist". Utvinningen av fossila bränslen stiger oupphörligen, och har alltid gjort det, och kommer att fortsätta stiga exponentiellt under alla nu levande människors livstid. Det allt snabbare expanderande överflödet av allt billigare fossila bränslen kommer att fortsätta dominera vår trend till allt billigare energi. På senare tid har mängden utvinningsbara fossila fyndigheter plötsligt mångdubblats. Det utmanar kärnkraften långsiktigt, osm inte kommer att kunna ta över förrän dess kostnader har minskat väldigt dramatiskt.

  Somliga är lite tröga och tar tid på sig att inse kalla fakta, som helt enkelt säger att ekonomin fortsätter växa exponentiellt såsom det alltid har växt exponentiellt. edan tusentals år.

  Ingen resurs har någonsin tagit slut. Och ingen resurs kommer någonsin att ta slut. Själva konceptet "peak" är självfalsifierat av ren ekonomisk logik. Ingenting peakar förrän ett ännu billigare sätt att utvinna ännu mer av de oändliga resurserna har tillämpats av de närmast berörda. Övriga har ingen anledning att bry sig om hur producenterna skapar allt mer resurser med allt mindre ansträngning, eftersom resurser per definition är oändliga.

  Jag har frågat många många gånger tidigare utan att få svar:
  Kan någon ge något exempel på någonting som har "peak:at", så att vi icke-trioende i den sekten har någonting att jämföra med?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dronter försvann på 1600-talet. När själva peaken inträffade är väl mer oklart, men rent matematiskt bör den ju ha funnits.

   Radera
  2. En gång i tiden peakade skogen i Europa. http://www.asposverige.se/2010/06/skogsbrist/

   Radera
 5. Dags för en ny bubbelvarning av Corny. Efter att han dödförklarade bitcoin har bitcoin stigit 5000%, kanske skulle passa på att köpa på mig lite TSLA. För han är verkligen experten på att se bubblor som aldrig spricker!

  SvaraRadera
 6. Bump! Har bubblan spruckit än?

  SvaraRadera