Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2013-07-26 08:57

Försvarspolitikerna bekräftar: Allt under Sovjets nivå är en låg nivå

Tidningen Inblick är den första att få svenska försvarspolitiker att kommentera den enorma ryska beredskapsövningen förra helgen. Beskedet är att allt under ett Ryssland med lika omfattande försvar som Sovjetunionen är att betrakta som en låg nivå. Kort sagt kommer svensk försvarspolitik aldrig att ändras, eftersom Ryssland saknar Sovjets baltstater, Vitryssland, Ukraina och stora delar av Kaukasus och Centralasien.


Urban Ahlin (s) om att Sovjetunionen är det man måste jämföra med.
"Deras förmåga var större tidigare under Sovjettiden men vi understryker att de ökar sin förmåga."
Peter Hultqvist (s) konstaterar att övningen visar att Ryssland kommer från en mycket låg nivå.
"Den mycket stora övning som nu sker är ett tydligt tecken på att den upprustning som skett från mycket låg nivå när det gäller konventionella styrkor ger resultat,"
Hans Wallmark (m), och försvarsminister Anders Borgs talesman i försvarsberedningen, tillsammans med Cecilia Widegren (m), säger
"Men det är långt från kalla krigets-dagar."
Detta innebär alltså att Anders Borg och moderaterna anser att om man inte når upp till Sovjetunionens nivå är nivån låg.

Huvudsekreteraren i Försvarsberedningen, Tommy Åkesson, avrundar med att bekräfta att allt annat än en sovjetisk nivå är att betrakta som låg:
"De ryska väpnade styrkorna är fortfarande betydligt mindre än de som fanns i Sovjetunionen och dess satellitstater."
Rysslands väpnade styrkor måste alltså jämföras med Sovjetunionens. Att Ryssland är betydligt mindre än Sovjetunionen, och saknar t ex Ukraina1., Georgien, Estland, Lettland, Litauen, Vitryssland, Azerbadjian, Kazakhstan mfl stater, spelar ingen roll. Att NATO:s styrkor minskat kraftigt och att Sveriges försvar i princip kapats säg 95% är oväsentligt. Sveriges 5%-iga försvar ska i svensk försvarspolitik endast jämföras med Sovjetunionens, all förmåga hos andra som är lägre än den sovjetiska (i siffror, men inte i taktik och utrustning) är att anse som låg och kan ignoreras. Det räcker inte att man genomför den största övningen sedan 1967, utan alla punkter i Rysslands försvar måste vara på sovjetisk nivå för att inte räknas som låg nivå.

Anders Borgs språkrör Ceclia Widegren har själv varit knäpptyst i frågan, men lär väl återkomma snart med att allt under Sovjetunionen är en låg nivå. Istället kallar hon nödvändigt underhåll av Karlsborgs flygplats för en svensk satsning, i hennes enda uttalanden sedan den ryska storövningen. Att hindra att man får flygförbud på en flygplats som inte underhållits sedan den lades ner som flygflottilj 1994, för 19 år sedan, och som är helt avgörande för bl a specialförbanden på Karlsborg, är inte en satsning. Lika lite som ny asfalt på en motorväg skulle vara en satsning på infrastruktur.

Cecilia Widegren om den nya asfalten på fd F 6:
"Alliansregeringen visar i handling att vi tar långsiktigt ansvar för att steg för steg utveckla och modernisera försvaret och är beredda att göra nödvändiga investeringar för framtiden."
Så nu vet ni det.

I artikeln framstår åtminstone Allan Widman (fp), Mikael Oskarsson (kd) och Staffan Danielsson (c) ha en mer realistisk måttstock och Allan Widman påtalar att han reserverade sig mot formuleringarna i försvarsberedningens rapport.

1. Som exempel så fick Ukraina drygt 2000 stridsvagnar av typ T-64 och Ryssland ca 4000 när Sovjetunionen splittrades. Antalet som gick till Vitryssland är okänt. Ryssland behöver alltså rusta upp 50% från nivån vid Sovjetunionens fall för att anses vara tillbaka på tidigare nivåer. Nu har man förstås ersatt T-64 med modernare stridsvagnar, men detta är bara ett av många räkneexempel på hur Ryssland inte kommer nå sovjetisk nivå. Den modernare T-80 hade Ryssland ca 5000 av 1995, som arv från Sovjetunionen, medan man idag har ca 4500. Tidigare sovjetstater hade ytterligare ca 1000, varav en del har exporterats, så sovjetisk nivå var åtminstone 6000 T-80, mot de 4500 T-80 man har idag. Sverige har 56 stridsvagnar totalt, om nu någon vill få lite proportioner på det hela. T-80 är dock inte den enda ryska stridsvagnen. Totalt har Ryssland 22 800 stridsvagnar, varav 6500 är aktiva och ca en sjättedel deltog i den ryska övningen förra helgen. Ryssland har också ca 24 000 tunga artilleripjäser, mot Sveriges för tillfället enda rikspjäs, Rikspjäsen, och framöver hela 24 stycken. Eller låg nivå som det heter i försvarsretoriken. Den ryska nivån alltså.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

10 kommentarer:

 1. Jag tycker Widman verkar vettig, men så har vi också snarlika bakgrunder... Fast jag hoppade av efter FOK:en.

  Annars är ju intervjun i huvudsak en orgie dålig journalistik. Sifferexercisen avseende Ryssland är extremt enögd. Numerär är viktig, men den är långt ifrån allt. Och om nu numerären är det enda man ska kolla på, så kan man väl kolla lite på Sveriges numerär t ex 1967 och idag.

  Det stämmer väl också säkert i sak att Rysslands underlag är mindre än Sovjets. Men som sagt, gör även samma jämförelse med Sverige. Försvarsbudget, manskap, whatever. Typ en sådan research kunde ju kanske reportern gjort innan han gick ut och intervjuade försvarsberedningen.

  Är för övrigt jävligt kluven till Ruben Agnarsson och hans kamrater. En del god vilja, tyvärr ideologiskt grundlurade, och rätt usla på research. Men, som sagt, god vilja och ett intresse för att (amatörmässigt) rapportera om skit som de vanliga tidningarna inte ids skriva om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Case in point ang Ruben Agnarssons anhang:

   Några snäpp längre ner från artikeln om försvarsberedningen finns en artikel om hur en kille fick ryggen reparerad av Gud.

   Hå hå jaja.

   Radera
 2. Detta är en fars. Magnituden av trams från politiker i en fråga som är en av de viktigaste ett land har att hantera är på en skala som saknar motstycke.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man borde låta trycka ett gigantiskt Putinporträtt och vifta med på alla jävla valtal och sånt nästa år.

   Radera
 3. Sitter å kollar på samlarexemplar av frisbees, känns viktigare.
  Konstig tidning, aldrig sett förut, de kommer antagligen att få klickrekord idag.
  Häxan som varnar för att onda andar kan vara elaka var också intressant.

  Det är bara att inse att det är helt kört och kommer så att vara de närmsta åren, detta är vårt eget fel, sitta på nätet å gnälla hjälper inte.
  Kommer säkert någon lag om att gnäll blir förbjudet oxå.

  Vet inte om jag tror på konspirationer, kan vara ren dumhet som styr.
  De jag känner som blev politiker var såna som smörade för lärarna och fuskade stenhårt på proven, skvallrade om en ruta gick sönder osv.

  Sociala djur liksom

  SvaraRadera
 4. något jag funderat på ( men inte orkat kolla upp...) är hur det ser ut med försvarsmakterna internt i EU.

  Vad händer vid tex en EURO krasch där man defaultar hej vilt mot varandra? sådant brukar ju leda till minst sagt sura miner länderna emellan..
  Tyskland vs Frankrike? ( 3 gången gillt? hehe)
  Italien mot Grekland? (eller varför inte, alla mot Grekland;)
  Nord vs Syd ?

  Kankse något för ett inlägg Cornu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu var det ju i och för sig så att Tyskland vann det fransk-tyska kriget 1870-71, vilket i viss mån fick följder i VK 1 40 år sedan.

   Radera
  2. ja..
   eller kanske något för dig wiseman att skriva om?

   Radera
 5. Men att sverige inte tagit lärdom av det ryska användandet av art har vi ju alltid vetat så rikspjäs låter jävligt bra med det måttet.

  SvaraRadera