Cornucopia?

Aktuellt

Säkerhetsfunktionerna i Revolut - skaffa kort och få 200 kronor

Detta inlägg är reklam för Revolut . Om du använder denna länk för att registrera dig för ett konto och kort får du 200:- SEK insatt på ditt...

2013-06-11 06:35

Varg i Sätila i natt

Som allmän information till djurhållare i området, så observerades (minst) en varg jaga en älgko i närheten av Strömmaskolan utanför Sätila sent igår kväll.


Mina egna får levde fortfarande nu på morgonen, men vargen sågs alltså bara någon kilometer härifrån enligt observatören.

Som många läsare kontaktat mig om så gick ännu en gång en varg bärsärk och 21 av 25 får dödades i en fårbesättning i småländska Hestra. Eller som det heter från vargkramarorganisationerna - vargen dödar bara det den behöver äta.

Iaf så är det ännu högre vaksamhet som gäller. Länsstyrelsen kommer inte informera om denna observation då det är i föryngringssäsongen. Mitt under betessäsongen maj - augusti så lägger Västra Götalands länsstyrelse locket på och vägrar informera lokala djurhållare om förekomst av varg. Å andra sidan har de fortfarande inte tagit kontakt med oss fårägare i närheten av de dödade fåren tidigare i vår, fast de hävdat i media att de gjort detta.

Ska jag låtsas vara länsstyrelsens skattepengdiare i det här läget så ska jag säga en floskel om att djurägare uppmanas se över sina stängsel, vad det nu ska innebära annat än just en floskel för att få vargkramare att må bra och förskjuta ansvaret bort från vargens ägare staten.

Mindre floskligt och mer verksamt är att uppmana om att se över sina vapen, skjuta in dem även om det inte är jaktsäsong här och ägna sig åt vapenvård. Främst för att utan problem snabbt kunna nödslakta rivna skrämda tamdjur, vilket är den absolut vanligaste användningen av vapen i samband med vargattacker. Den som är mer optimistisk läser också på paragraf 28 i jaktlagen.


Tillägg: Det borde vara avdragsgillt i företaget att skaffa en ytterligare WiFi-basstation för att få fullgod WiFi i fårhagarna, så jag kan sitta i en solstol och blogga samtidigt som jag vaktar fåren. Undrar hur snabbt Skatteverket kan svara på en förfrågan. Och frågan fåren kommer ställa sig är om a) solstolen smakar gott b) går en dator att äta?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

30 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lodjur tar bara ett får åt gången. Debatten avslutad.

   Radera
  2. Sorry, tog bort kommentaren för att kunna redigera några rader. Du var snabb och han svara innan jag kunde fixa detta.

   Radera
 2. Det handlar inte om att "vargen dödar bara det den behöver äta". För att klara sig i den brutala, dagliga kampen för överlevnad som vi kallar "naturen" måste man vara opportunist, och ta alla chanser man får att skaffa föda. Principen är, utnyttja alla möjligheter som dyker upp att döda ett bytesdjur. Du vet aldrig när du får möjlighet att äta igen.

  Ute i naturen skulle vargen aldrig få chansen att döda 21 bytesdjur samtidigt, det är en följd av den onaturliga situation som människans djurhållning skapat. Så skyll inte detta på att vargen skulle vara blodtörstig, det är ett helt naturligt beteende, precis som när en räv som tar sig in i en hönsgård också passar på att döda så många höns den bara kan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En korrekt inställning..
   Man vet aldrig när man får äta igen...
   Särskilt med dagens landsbygdspolitik.

   Radera
  2. Jag förstår inte resonemanget? "inte blodtörstig utan ett naturligt beteende".

   Vargen kan väl ha ett naturligt beteende som ör blodtörstigt!

   En vithaj kan väl betecknas som blodtörstig om de ger sig på skeppsbrutna fast beteendet är naturligt?

   Radera
  3. Precis som Adjutant Meinhardt sade på P4: "Ät för fan ÄT! Ni vet aldrig när ni får mat nästa gång."

   Radera
  4. Ja, den präglingen sitter i fortfarande. Fort ska det gå också.

   Radera
  5. Det är alltså enligt TB onaturligt med djur i hägn.

   Den inställningen torde, om den inte begränsar sig till just djur, stängsel och varg, ställa till med en del problem.

   Världen är full av "onaturliga" fenomen som har det gemensamt att de representerar ett framsteg för den mänskliga utvecklingen.

   Penicillin är i akt och mening onaturligt men o så praktiskt.

   Så länge inte herde är att betrakta som åtråvärt arbete i Sverige är stängsel att föredra och samtidigt betrakta som naturligt.

   Radera
 3. En del fårägarare i bygden har redan beslutat att lägga ner...
  Ty den striden tar man inte!

  SvaraRadera
 4. Det är inte vargen som gör fel, det är våra myndigheter som gör fel.
  EU, NVV samt Naturskyddsföreningen och andra vargkramare skiter totalt i hur många tamdjur vargen tar, för dem är vargen ett heligt djur.
  Finge man lov att skjuta den varg sm närmar sig gård och hus skulle problemet vara mycket mindre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt, vargen gör bara vad som är naturligt. Människan borde få göra det som är naturligt för människan, dvs skjuta rovdjur som hotar vår matproduktion.

   De som gör fel är som du säger myndigheter och vargkramarna, inklusive när de påstår att vargen bara dödar det den behöver äta.

   Radera
  2. När man återinförde varg i Yellowstone så löste man in närbelägna fastigheter, för man insåg att de skulle få problem...
   Det ansvaret tog de amerikanska myndigheterna..
   I Sverige har demokratin en annan betydelse...
   Majoritens förtryckk av minoriteten.
   Så då blir det så här...

   Radera
 5. Kämpa på så länge du kan och orkar! Din röst behöver höras över mediamonopolbruset.

  /Tack

  SvaraRadera
 6. Problemet är på väg mot sin lösning, när vargen har tagit några barn så blir det klappjakt på den grå, får vargstammen växa ohämmat så stryker snart någon människa med, troligtvis i början av nästa år. Vargarna i de tätbefolkade delarna av Sverige är nu så vana vid folk att de har forlorat respekten för människan och då blir människan ett byte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej. Vargödad människa kommer utsättas för de vanliga faserna förnekelse, ilska, förhandling, depression och sedan acceptans. Myndigheter och vargkramare kommer förneka att det är varg, sedan kommer man skylla på offret, sedan blir det förhandling "vargen var hungrig", "undantag", "friska vargar gör inte så här" bla bla bla. Det kan ta flera år innan någon åtgärd om någonsin. Du måste komma ihåg att vi talar om svenskar och Sverige här.

   Radera
  2. Djurskötaren i Kolmården har väl egentligen inte blivit dödad av vargar. De som dödas i Ryssland räknas inte heller.

   Du skall inte tro att du är något annat än ett skatteunderlag. Bönder är dåligt skatteunderlag (mest en massa bundet kapital) alltså kan de rationaliseras bort.

   Radera
  3. Nej, precis. Vargkramarna har alltid en ursäkt och undanflykt. Inte ens grundskoleläraren i Alaska räknas, hon var ju ute och joggade och då är det ju inte vargens fel.

   Radera
  4. Jag minns att Jonas Wahlström i radio på fullt allvar menade att hon måste fått en insulinchock(!?) eller liknande först och ramlat ihop och att vargarna därefter "nafsat" i henne för att se vad som hänt. Att de skulle ha gjort det vargar gör och flugit på henne var det enda man säkert kunde utesluta...

   Radera
  5. det är därför vi får hoppas att dom första som får uppleva äkta värdefull biologisk mångfalld på nära håll blir några vargkramare från söder och deras barn.

   fast det blir nog troligare att man börjar täcka över rutorna på snabbtågen mellan fjolleträsk och göteborg för att skydda dom stackars ömtåliga södermalmsborna från verkligheten utanför tågkupen, så att dom kan drömma vidare

   Radera
 7. Jag har inte följt debatten om varg så det är en sak jag undrar över.. Jag har fått uppfattningen att man flyttade den sk. Junselevargen ett flertal gånger för att den uppehöll sig ig närheten av större orter. Var det skälet?
  Jag tror även att det var någon varg på västkusten som gjorde likadant och s.
  Då är det en sak jag undrar över; om skälet är att en varg skall flyttas ev. skjutas när den börjar uppehålla sig i tätbebyggelse sär väl skälet att människor där finner det obehagligt att en varg stryker omkring runt dagis och skolor?

  Men de som bor på landsbygden? Är deras barn ej lika mycket värda då?

  Om det är OK med varg på landsbygden så är det väl OK med varg i tätort?

  Kan någon förklara varför denna skillnad görs?

  (jag har stuga på landet så jag har börjat tänka i dessa banor!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stämmer bra det. Folk på landet är mindre värda.

   Dessutom är vi i en minoritet. Om majoriteten, statsborna, blir negativa mot varg tappar ju politiken sitt stöd, och därför måste städerna skyddas. Annars är ju rådjurs- och hundtäta villaområden perfekt miljö för varg.

   Radera
  2. Stämmer dock mindre bra att hon flyttades från storstäder, hon flyttades för att hon rev för många renar

   Radera
 8. I de flesta länder i östra Europa och gamla Sovjet så jagas vargen i en del fall så blir det organiserat och helikopter används i mnga fall slänger man iväg ett hagelskott när vargen kommer för nära och på det viset lär den sig att sky människan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Ryssland jagar man varg med grovt hagel. I Sverige är det förbjudet. Man kan tycka att ryssarna borde ha lite bättre koll på hur man bäst jagar varg.

   Radera
  2. I en del länder har inte allmogen tillgång till kulvapen men hagelbössa är vanligt förekommande.

   Radera
  3. Sverige har en icke oansenlig export av äldre kulvapen till forna sovjet. En herrans massa äldre vapen (t.ex. hva, 146, 640 mm) med mauser m96 eller m98 system som annars skulle skrotats eller samlat damm hos handlarna (trots ett utpris på 5-600 kr) säljs nu i bulk öster ut.
   Delvis beror detta på begränsningar i vapengarderoben. Delvis beror det på lyckad marknadsföring från stora vapentillverkare.

   Radera
 9. Miljöpartisterna/media har en poäng i att människor inte ofta blir skadade/dödade av varg. Och de kommer alltid kunna dra exempel hur många som dör av orm/getingstick etc när olyckan väl är framme och en varg klipper ett barn.

  Inte helt lätt för de som bor i städerna heller, vågar man släppa ut barn utan att ha järnkoll nuförtiden? Vi bor i världens näst mest våldtäktstäta land. Vilket också till stor del är politik, i alla fall om man får tro på norska undersökningar, här görs ju inga.

  SvaraRadera
 10. Vi har diskuterat det här lite hemma. Rovdjuren sammanvägt med några andra faktorer gör att vi nu överväger följande plan för hur vi skall avveckla djurhållningen på vår smågård:
  Vi börjar med att i år slakta bort alla handjur. Nästa år tar vi hondjuren och lägger om marken på lämpligt sätt. Om våra rika örteängar blir granodling eller kanske contorta får ge sig.

  Samtidigt söker jordbruksverket nya sätt att hålla igång beteshävden:
  http://www.jordbruksverket.se/download/18.425b011913efa70e20e79d/1370332835625/Rapport+2013_22.pdf

  En beteshävd som ju är bra för den biologiska mångfalden:
  http://www.cbd.int/agriculture/2011-121/SwedishboardAgriculture2-sep11-sw.pdf

  Lycka till säger jag så länge vi inte tillåts förvalta vargen.

  SvaraRadera
 11. För övrigt vet jag inte om rovdjursförespråkarna inser att pengarna som de stor rovdjuren kostar samhället tas från befintlig naturvårdsbudget och alltså drabbar andra delar av naturvården.
  http://rod.se/oro-f%C3%B6r-de-allt-dyrare-rovdjuren
  Tänk på det SNF.

  SvaraRadera