Cornucopia?

2013-06-01 17:48

Uppgifter: Ryssland kränker svenskt territorialvatten

Bloggrannen och fd kustartilleriofficeren Den sjätte mannen skriver att han har flera trovärdiga uppgifter om att ryska statsfartyg, dvs krigsfartyg, det senaste året eller åren kränkt svenskt territorialvatten och visat vem det är som bestämmer i Östersjön.


Kränkningarna har skett upprepade gånger och verkar ske systematiskt i anslutning till gasledningen Nordstream. Citat:
"Från tre av varandra oberoende källor har jag fått höra om upprepade kränkningar av svenskt territorialvatten öster om Gotland och Gotska Sandön – i närheten av gasledningen Nordstream. Det handlar om kränkande ryska statsfartyg – örlogsfartyg. Den svenska marinen har inte kunnat ingripa av olika anledningar – som att det inte funnits något fartyg att skicka ut eller ett fartyg där besättningen inte fanns. I flera fall har man ropat upp de ryska fartygen från Sjöbevakningscentralen utan att få något svar. I ett fall skickade man faktiskt ut Kustbevakningen, men det var tydligen ingen skrämmande upplevelse då ryssen stannade kvar någon sjömil in på det vatten som kallas svenskt vatten men som kanske ändå inte borde kallas för det eftersom vi inte har förmågan att skydda det.Kustbevakningen kunde inte göra mer än att dokumentera intrånget när Ivan vägrade flytta på sig trots olika sätt att söka samband med ryssen. "
Svenskt territorialvatten uppfattas alltså av Ryssland som fritt fram att röra sig på och man kan helt ignorera eventuella svenska motåtgärder, väl medvetna om att vi inte kommer göra något. Sverige har alltså de facto gett upp svenskt territorium och klarar inte längre av att freda oss eller hålla gränsen.

Svenskt skalskydd ligger på en mycket låg nivå.

Läs mer hos Den sjätte mannen.

Tillägg: I övrigt känner sig Staffan Danielsson (c) kränkt av mitt förra inlägg, vilket är hans fulla rätt att känna sig. Jag ber om ursäkt för att han tagit åt sig personligt, men som politiker bör man ha hårdare hud än så. Jag saknar generellt respekt för politiker, så det är inte personligt, Staffan.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

17 kommentarer:

 1. Skydda vatten från att en båt färdas på det? Känns som ett slöseri av joule.

  SvaraRadera
 2. Sedan när har Sverige någonsin kunnat göra motstånd mot Ryssland i modern tid?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Modern tid....?

   Du menar sedan Karl den tolftes tid...

   Radera
 3. Rysslands försök att sakta återskapa ett fungerande konventionellt militärt försvar skall ses mot just det. Inte skall det användas som skäl för att återskapa ett svenskt dito. Vilket sätter poängen, dvs att både svenskt och ryskt försvar inte är tillräckligt sett till modernitet och yttäckning.
  Klart att Ryssland inte utgör ett hot mot Sverige f.n. Men ett land som inte kan visa att de är i stånd att försvara sin gräns kommer likt ett mobbat barn att ständigt provoceras.

  Som om inte Ryssland kommer att få problem med pengar precis som Sverige!
  Förvisso har Rysslands återuppbyggnad påbörjats från en mycket låg nivå där Sverige än så länge fortsätter sin utförs-resa.

  SvaraRadera
 4. Alla territorialvatten har en krigsmarin. Sin egen eller någon annans,

  De tunga, fasta, och de lätta, rörliga, KA-batterierna på Fårö/runt Slite är väl numera inte ens i malpåse.

  SvaraRadera
 5. Jag funderar en del kring varför våra politiker vägrar att agera utifrån rådande situation i försvars- och säkerhetspolitiken.
  Är det så enkelt att man vet om att läget är på väg att bli kraftigt mycket sämre i och med Rysslands upprustning men att göra något åt situationen kostar för mycket pengar, pengar man kan lägga på annat som maximerar chansen att bli vald/återvald? Man skiter helt enkelt i att landet kan komma att hamna i en mycket allvarlig situation om olyckan är framme bara man får sitta vid makten.
  Eller är det så att man bedömer Ryssland utifrån vårt eget sätt att se på saker och ting. Man kan inte tänka sig att Ryssland skulle se sig vinna något på en militär aktion i Östersjön och därför kommer det aldrig hända. Man tror helt enkelt Ryssland resonerar utifrån det vi i Sverige tycker är logiskt.
  Eller beror allt detta på att man inte förstår/ser vad som håller på att hända i vårt närområde?

  En sak är jag dock säker på. Moderaternas huvudlösa nuvarande försvarspolitik kommer snart vara till enda.
  Efter valförlusten 2014 kommer missnöjet inom partiet forsa fram genom de öppna damluckorna. Den enorma vänstersväng Reinfeldt tagit kommer inte ses med blida ögon. Att försöka vinna val genom att vara bättre Sosse än sossarna själva kommer få ett abrupt slut. I nästa försvarsberedning kommer vi se de moderata deltagarna argumentera för kraftigt ökade försvarsanslag. Tyvärr vinner man inga val på det i Sverige förrän bomberna ramlar ner i det Sagerska palatset...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glöm det, de nyliberala krafterna har moderaterna i ett säkert grepp. Genom att införa legosoldatsarme förflyttade politikerna försvarsmakten ur det allmänna medvetandet, nu är det inte svensson som kommer att dö som värnpliktig soldat om det blir krig, det är ett gäng pimpade securitasvakter som inte kunde få riktiga jobb som kommer att få käka grus.

   Radera
  2. Handlar nog snarare om en tro på att det är annorlunda nu och att frihandel förebygger krig. De tror således att ett territorialförsvar är omodernt och inte behövs.

   Helt fel har de kanske inte men har de inte 100% rätt är det ju väldigt farligt.

   Radera
 6. Helt OT: Fria Tider länkade till dig idag, i ett inlägg om bolånebubblan. Det var väl snällt av dem? Du omnämnde ju dem i ett inlägg härom veckan.

  http://www.friatider.se/imf-varnar-borg-din-bostadsbubbla-haller-inte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man diskuterar att dela upp bankerna i flera länder. Göra de få stora till många mindre mindre. Kanske dags att göra detsamma med några svenska byggföretag!

   Radera
 7. Förr hade FR suttit inför riksrätt för landsförräderi. Aldrig har väl en statsminister så tydligt pissat på sin nation och sitt folk? Hur kan folk ha fortsatt förtroende för denna psykopat?

  Under hundögonen lyser föraktet starkt.

  SvaraRadera
 8. Ryssland kommer att fortsätta kränka Svenskt territorium till sjöss och i luften ända tills vi skaffar oss förmågan att själva hävda det.

  Eftersom vi numera inte har ett folkförsvar utan ett legoknektaförsvar så kanske vi kunde hyra ryssarna direkt att sköta patrulljobbet åt oss i stället för att försöka själva. Fast det måste väl upphandlas så att även Nato får en chans.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En utmärkt idé!
   Men spola det där med upphandling...
   Det behövs inte när det gäller Putin.

   Radera
  2. Nja, Putin är ju herre i sitt eget hus. Vi däremot är med i EU och då finns det regler att följa.

   Radera
 9. De ämnar projicera makt på farvattnen lite här och var

  http://www.reuters.com/article/2013/06/01/russia-submarines-patrol-idUSL5N0ED04V20130601

  SvaraRadera
 10. Ryssarna fortsätter jävlas med den sjätte mannen och har nu gått ända in i centrala Stockholm med korvetten “Стерегущий”
  -Kan förstås vara en hämnd för att vårt signalspaningsplan Gulfstream IV flugit runt långt inne i Ryssland den senaste veckan

  SvaraRadera
 11. Newsflash: försvarsmakten bekräftar på sin hemsida att ryssen har tagit sig hela vägen in i stockholms ström
  http://www.forsvarsmakten.se/sv/Aktuellt/centralanyheter/Ryskt-utbyte/

  SvaraRadera