Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2013-06-12 14:18

SGU: Sveriges skiffergas överdrivs av USA

I dagarna har det från amerikanskt håll kommit siffror om enorma reserver av skifferolja och skiffergas i världen, men enligt SGU:s svenska experter så är siffrorna rejält fel, åtminstone när det gäller Sverige (Talentum/Ny Teknik). Det faller sig naturligt att ifrågasätta om man inte har lika fel på många andra platser i sina rapporter.


Felet verkar vara att amerikanska EIA har klassat alla förekomster av kolväten i skifferlager som tight, dvs sådant som kan utvinnas med miljövidrig fracking. Men de flesta skifferfyndigheter i Sverige är grunda skifferfyndigheter, där fracking inte fungerar och man inte alls kan utvinna ens i närheten så mycket gas som EIA påstår.

Man kan dra en jämförelse med Estlands skifferolja, som inte heller är tight oil, utan utvinns med traditionella metoder.

SGU:s experter skriver hos Ny Teknik:
"Ibland har det, felaktigt, framställts som att Sverige har betydande tillgångar av djupt liggande skiffergas. Ett exempel är en rapport från US Energy Information Agency (EIA) från 2011, som anger att Sverige kan ha en skiffergasreserv på drygt en terakubikmeter, dvs. en sextondel av de tillgångar som beräknas finnas i Europa.
Rapporten har kritiserats av många för att ge felaktig information, inte bara beträffande Sveriges tillgångar. Tyvärr ger också kartmaterial, som numera finns publicerat på bland annat Europaparlamentets informationssida, en felaktig bild av potentiella skiffergasområden i Sverige.
Den enda rimliga förklaringen är att man, medvetet eller omedvetet, har blandat ihop ytligt liggande skiffergas, som strömmar upp med självtryck, och djupt liggande, hårt bunden gas som bara kan utvinnas med fracking. Det rör sig om gas som bildats på två helt olika sätt och uppträder olika i naturen."
Samtidigt fortsätter lögnerna om amerikanskt oljeimportoberoende att tutas ut, t ex hos Talentum/Affärsvärlden, där svenska Utrikesdepartementets energisamordnare Mikael Eriksson påstår att USA ska klara sig utan import av olja redan om fem år. Verkligheten är som tidigare redovisat att inte ens överdrivande EIA tror att USA någonsin ska bli oberoende av oljeimport. Men underbegåvningarna på UD tror sig tydligen veta bättre än USA:s officiella energiinformationsmyndighet, som dessutom tror att Sverige har enorma skiffergasresurser, vilket alltså är fel enligt SGU.

Det är också extremt osäkert att USA ska bli nettoexportör av fossilgas, då man helt enkelt slutat borra efter gas pga kraschat pris och borriggarna borrar nu istället skifferolja medan gasbrunnarna snabbt sinar. Man kan alltså inte både uppfylla prognoserna om skifferoljeproduktion och fossilgasexport, eftersom riggarna inte räcker till.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

13 kommentarer:

 1. Ja du cornu, vem ska man lita på?

  En svensk tidning som leds av den gröna khmeren Susanna Baltscheffsky som citerar myndighet som sedan länge radikaliserats (samtliga svenska myndigheter är politiskt styrda genom att de leds av politiskt utsedda politruker).

  Eller en amerikansk myndighet som har samma funktion som den svenska fast med andra lojaliteter.

  Faktum är att då denna fråga är politisk så finns ingen objektiv sanning.

  Det bästa sättet att förbereda sig inför en osäker energiframtid är att ha en stark demokrati och marknadsekonomi med liten centralstyrning där det finn en stor variation hos befolkningen i hur energifrågan hanteras, allt från SUV-åkande energislösare som har fönstren öppna på vintern bara för att bränna billig el till självförsörjande och självständiga hushåll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Argument som bygger på konsprationer är spännande men mer spännande är det konspiratoriska tänkandet tycker jag. Här en pärla från Uppsalainiativet rekursivt raseri.

   Radera
 2. "Det bästa sättet att förbereda sig inför en osäker energiframtid är att ha en stark demokrati och marknadsekonomi med liten centralstyrning där det finn en stor variation hos befolkningen i hur energifrågan hanteras, allt från SUV-åkande energislösare som har fönstren öppna på vintern bara för att bränna billig el till självförsörjande och självständiga hushåll."

  Håller i stort sett med där. Det är upp till oss själva att lösa problemen proaktivt, för politrukerna kommer inte göra det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser inte energifrågan som problematisk och den bör inte lösas i förtid!
   Etanol någon-så mycket (20)-00 tal?

   Reagerade på Ny tekniks bild där en urbergshorst(Kullen) omgavs av potentiella gasfynd-men där finns brunkolsbrott-så det finns energi där!

   Radera
  2. Demokrati betyder politruckvälde.
   Energifrågan är en mycket mycket liten del av alla tusentals saker som "blivit politik" och som ska du ska bstämma över i sammanpaketerad form med en enda liten pappersbit en gång vart fjärde år. Oj vilket framgångsrecept...

   Nä, lösningen är att varje människa tillåts bestämma över sig själv, inte tvingas av vad majoriteten av alla andra, via politruckernas mellanhandande, tvingar en att göra. När människor tillåts samarbeta ömsesidigt frivilligt med varandra så kan ingen skadas, inte av mer än egen vårdslöshet.

   Radera
 3. Man bör kanske gå lång i GAS om brunnarna sinar? GDX?

  SvaraRadera
 4. Vem behöver skifferolja när normännen drunknar i nya fynd.

  http://www.di.se/#!/artiklar/2013/6/12/oljejubel-i-norge/

  SvaraRadera
 5. Naturgaspriserna i USA är världens lägsta. Så låga att de tinte lönar sig att försöka utvinna mer. Så är det finns resurser i överflöd som kan utvinnas allt billigare utan slut i sikte. Liksom i den digitala världen så blir varteftersom även fysiska tillgångar gratis och ändlösa.

  Väte, syre och kol är universums tre messt vanliga grundämnen (om man undantar tvåan helium som inte är kemiskt reaktiv). Och gissa vad s.k. fossila bränslen krävar för att omvandlas till värme!

  Att det skulle vara "miljövidrigt" att utvinna underjordiska mineraler istället för att skövla arealer av natur på jordytan för att t.ex. närodla lågproduktiv mat eller biobränslen eller för att bygga vindsnurror, är mycket svårt att begripa. Mineraler är döda, att återvinna dem till det atmosfäriska CO2 som de en gång kom ifrån, det bara gynnar biosfären.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man ska också veta att naturgasproducenterna i USA kämpar för att få exportera, medan kemiföretagen kämpar för att behålla de exportrestriktioner som ger dem billiga råvaror!

   Om de goda krafterna vinner så kommer givetvis naturgaspriserna börja jämna ut sig i världen, och USAs naturgasutvinning få sig ett uppsving. Det är bara ekonomiska analfabeter som Cornu som tror att antalet borr-riggar är fixt i ett land.

   Radera
 6. @Cornu:
  Estland har oljeskiffer vilket inte är samma sak som skifferolja.

  SvaraRadera
 7. Cornu, du skriver om en gammal rapport.
  Här motsvarande från 10 juni 2013 med helt andra slutsatser beträffande Sverige.

  http://www.eia.gov/analysis/studies/worldshalegas/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra, Cornu och hans guru, Aleklett, är helt ägda av skiffer-revolutionen. Ingen av dem hänger med.

   Radera