Cornucopia?

Aktuellt

Vad är en expert i media?

I media figurerar det experter . De tas in i radio- eller tevestudion och de får uttala sig i skrivna artiklar. Men vad är egentligen  en ex...

2013-06-10 13:21

PRISM: NSA läser alla socialdemokraters och folkpartisters interna mail

En fortsatt kontroll av vilka svenska organisationer som får all sin post övervakad av NSA:s PRISM-system, visar att bland våra riksdagspartier så läser NSA all intern e-post hos (s) och (fp).

Folkpartiet har lagt ut sin e-post på molntjänsten Google Apps och socialdemokraternas har lagt ut sin på Microsofts molntjänst outlook.com, till vilka NSA har fri tillgång.

Det handlar alltså om intern e-post hos ett svenskt regeringsparti, samt det största svenska partiet, som sannolikt bildar regering 2014. Även extern e-post till och från dessa partier läses av NSA i en form av kartläggning av politisk tillhörighet som får gamla IB-skandalen att se ut som dagisverksamhet.

Rent-mjöl-i-påsen-Svensson kanske inte bryr sig om detta, men jag finner det rätt allvarligt. Under tiden fortsätter media att stoppa huvudet i sanden, inklusive Schibsted/SvD vars all e-post ligger hos Google Apps, inklusive kommunikation med källor.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

22 kommentarer:

 1. Var är ledar-kommentaren från DN/SVD? Tyst fortfarande! Är det ett uttryck för ett uppvaknande eller ett förnekande?

  SvaraRadera
 2. Hur funkar denna dumpning rent tekniskt? Jag antar att det inte sitter analytiker och läser all skit som passerar förbi, men vad görs egentligen? Är det en logg som visar vem som har mailat vem när, eller är det ett smart program som scannar innehallet i alla mail och larmar vid misstanket eller hur kan funka?
  Avslutningsvis lägger jag till att Allah är stor, kanhända att även detta läses?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom en kristen arab oxå säger att Allah är stor, så kör dom nog fel redan där....
   Jag förmodar att ingen är så dum att man inte insett att all mail och även telefonen är, eller kan vara kollad.
   Eftersom jag är en synnerligen obetydlig person så who care....

   Om jag händelsevis skulle ha något för mig som jag oroar mig för så inte använder jag telefon eller mail...
   Det blir gammelposten, ty sånt kollar ingen nuförtiden...
   Skulle jag tro.

   Radera
  2. Nej precis, men snart kommer den bara en gång i veckan också.
   Posten alltså, inte den kristna araben.

   Radera
 3. Simpelt eftersom allt läggs på hög i Utah Data Center hos NSA. Man konstruerar bara data-program som scannar/filtrerar efter det man vill ha. Som en enda stort databas-program. Det ena är preventivt sökande men den andra delen avser detaljsökande på person vi behov. Kan missbrukas i alla tänkbara syften. Precis det som sker.

  SvaraRadera
 4. https://www.eff.org/issues/printers

  Eftersom du har förespråkat pappers-kommunikation ett par gånger. Tänk på att inte använda din skrivare i det fallet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inga problem att använda sin egna skrivare till att skicka papper. Det är nämligen så att det finns inget centralt register över skrivare där just den specifika skrivaren kopplas i hop med en person i butik såsom bilar registreras på människor. Dock så finns det problem i detta såsom att vissa registrerar sina skrivare hos tillverkaren hemma, sedan så är vissa skrivare uppkopplade mot nätet för att kanske skicka ut en liten info om att dom är där.
   Men en icke uppkopplad skrivare är inga problem att använda. Det är omöjligt att spåra så länge man inte får tag i den fysiska apparaten.

   Radera
  2. Så om jag är en whistleblower som lämnar ut hemligstämplat material till en tidning.. och polisen sedan kommer hem till mig för att göra husrannsakan (baserat på misstanke / random bs de har grävt fram för att få en ursäkt till detta). Du är fortfarande säker på att det inte är ett problem att använda din icke-uppkopplade, icke-registrerade skrivare?

   Skrivaridentifieringen är till för att kunna binda en utskrift till en specifik skrivare. Självklart kan du inte använda den om du vill vara säker, din utskrift är inte anonym.

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Folkpartiet gör det medvetet
  Sossarna visste inte.
  Moderaterna behöver inte anslutas då USA bara behöver ringa Reinfeldt och fråga...

  Det blir intressant att se vilka byten av IT-leverantörer som olika grupper av användare kommer att gör nu...

  SvaraRadera
 7. Om man vore konspiratoriskt lagd skulle man ju nästan, men bara nästan, kunna ana en konspiration här. Nu vet ju alla som läser den här bloggen att konspirationer existerar inte och alla som tror de existerar är förvirrade på alla sätt för det har ägaren av denna blogg talat om åtskilliga gånger bland dem som försökt nå ut med sina konspiratoriska budskap...

  En konspiration kan bara avslöjas som konspiration om konspirationen publiceras på Schibstedt/SVD :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tvärtom är det ju ett bevis för precis det som brukar sägas om konspirationer - när det finns tillräckligt många invigda så läcker det.

   Det är ju på de grunderna man brukar avfärda konspirationer som kräver tusentals människors inblandning, etc etc.

   Radera
 8. Nya tider - Nya seder

  SvaraRadera
 9. Mest läst på DN:

  Chris höll känslomässigt tal
  Brad Pitt gav servitris tusentals kronor i dricks
  Nu tar männen på tågen av sig kjolarna

  Detta är tveklöst större än Watergate och Wikileaks, men folk i allmänhet, och amerikaner i synnerhet, bryr sig inte ett skit. Det är för komplicerat och kräver att man ser saker i ett större perspektiv. Viktigare ä tveklöst att det pågår spännande NBA-finaler nu till exempel.

  Det kommer skrivas om ES på bloggar o internetforum, men om USA skulle skicka in några agenter som göra sig av med Edward så skulle det bemötas med applåder av det amerikanska folket.

  SvaraRadera
 10. En intressant tanke ...

  Vad kommer att blir resultatet om/när Kina eller Ryssland hackar PRISM-databasen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller vår egen hög med FRA-data för all del.

   Innan någon säger "nej, det går aldrig" så läs på om stuxnet och efterföljare först .... Med tanke på hur stor hongungsburk som ligger i potten så finns risken att någon kan tänka sig att allokera mycket resurser till detta.

   Hot/våld/utpressning alternativt mutor kan också relativt enkelt ge tillräckligt mycket fotfäste på insidan för att det skall vara fullt genomförbart.

   Radera
 11. Jag kan dessutom tillägga att Sverigedemokraterna körde alla sina partiadresser via gmail tills 2011 eller så. Allt från den tiden torde alltså ligga väl lagrat någonstans.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ju någon vänstergrupp som hackade SD och fick ut mängder med namn som sedan publicerades i syfte att smutskasta.

   Radera
 12. Undrar om open source utvecklade mail-klienter skulle vara att föredra för dessa partier och politiker nu.

  SvaraRadera
 13. Även Miljöpartiet bytte från sitt First Class baserade mailsystem till Google apps.

  SvaraRadera
 14. Nu vaknade Ekot.
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5616546

  SvaraRadera