Cornucopia?

2013-06-27 20:08

Mer om Ratsits löneranking

Kanske på sin plats att utveckla vad Ratsits löneranking innebär, då många kliar sig i huvudet.


Rankingen omfattar alla ca 8 120 000 deklarerande svenskar över 16 år, varav ca 4 500 000 faktiskt jobbar och har lön. Resten är ungdomar, arbetslösa, pensionärer, sjukskrivna etc. Förenklat, om det inte vore för pensionärerna, så skulle alltså alla som jobbar placeras i intervallet 40 - 100% högst avlönade i Sverige, medan de kanske 500 000 ungdomarna i åldern 16 - 19 som kanske inte ens har sommarjobb hamnar i botten som lägst deklarerande 5 - 6%. Till det finns det en lång rad vuxna, t ex studenter, som inte heller kanske har någon lön alls.

Inte heller kommer egna företagares löneuttag i form av utdelningar från sina aktiebolag eller räntefördelning från sina enskilda firmor att synas här.

Men kontrollerar man så är utfallet helt realistiskt. Men med tanke på att bara drygt hälften av dessa 8 120 000 faktiskt jobbar, så kan man se de 10% högst rankade i Ratsits löneranking som de 20% högst avlönade, då (avrundat) hälften av de omfattade alltså inte jobbar.

Man kan förstås roa sig med att titta på en del kända profilers löner. Placering avser högsta lönen i riket, men ofta är detta egenföretagare, som alltså egentligen tjänar högre än så här via utdelningar. 10 st godtyckligt valda profiler. 

#88 Bästsäljande kvinnlig svensk författare av småstadsdeckare i Bohusländsk skärgårdsmiljö
#234 VD för en svensk storbank
#610 Hedgefondförvaltare och aktieaktivist
#4388 Besserwisser, machoman, bästsäljande författare och självpublicerare på eget förlag
#7708 Singer/songwriter i Sveriges kanske största rockband och privat en doldis
#10642 Socialist och politiskt underbarn som inte någonsin blivit långvarig på ministerposter eller som partiledare
#10803 Gubbpoppande hotellägare som var ledande svensk popstjärna på 80-talet
#281202 Folkkär schlagerartist som varit i Eurovisionschlagerfestivalens internationella final flera gånger
#420716 Film- och TV-skådis som inte fick vara med radions program Sommar
#917209 Deckarförfattare och skön snubbe som kände det som att tacka nej till livet självt
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

26 kommentarer:

 1. mmm, då är det ju lite mer logiskt.

  Ligger precis över 90% och skulle då ligga precis över 80% om man tittar på de som arbetar.

  Låter lite mer rimligt då. Skulle vara kul med en liknande tjänst som räknar bort alla som tjänar mindre än såg 50000 per år så att man kan kolla hur man ligger till bland de som faktiskt jobbar mer än nån månad eller två per år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För Sverige ser det ut ungefär så här (gjorde en uträkning för någon månad sedan, baserat på data från Ratsit och SCB)...
   Ca 53000 personer tjänar över 1000 tkr/år (ca 83000/månad)
   Ca 111000 personer tjänar över 800 tkr/år (ca 66000/månad)
   Ca 283000 personer tjänar över 600 tkr/år (ca 50000/månad)
   Ca 515000 personer tjänar över 500 tkr/år (ca 41000/månad)

   Radera
  2. Ser att det har rört sig lite sedan jag räknade ut ovanstående, själv har jag t ex rört mig lite närmare toppen. Gissar att det successivt ramlar in nytt data från årets deklaration (inkomståret 2012).

   Radera
  3. Man vill ju helst bli av med pensionärer också, för en vettig jämförelse. Om man räknar bort de som inte har jobbskatteavdrag och de som tjänar mindre än 150,000 per år. (Det finns i princip inga heltidare som tjänar så lite.)

   Radera
  4. Jeppen. Vissa kanske inte får arbeta mer än för 150000 per år. Många som jobbar för rutavdrag har inte bättre betalt än så.

   Radera
  5. @jeppen

   Dags för ättestupan kanske?

   Vad är egentligen problemet med att man inkluderar de som inte arbetar? Statistiken visar ju hur inkomstfördelningen faktiskt ser ut på totala befolkningen vill man exkludera de som tjänar mindre än 150tkr eller halva befolkningen så är det ju bara att ändra procenttalen.

   Å andra sidan säger som sagt inte dessa siffror speciellt mycket hur det ser ut rent faktiskt med folks ekonomi. Man missar här alltså hur stor total inkomst folk har och hur mycket det blir efter skatt eller till och med disponibel inkomst (det senare är nog lite knepigare att skaffa informationen på dock).

   Radera
  6. @Daniel: Ta en titt på SCBs sammanställning över yrken med lägst löner:
   http://www.scb.se/Pages/TableAndChart____21752.aspx

   Lägst avlönade är kafeföreståndare med 20 000. Visst, det är snittlön och det är klart att det finns de som tjänar lite mindre. Men tittar man på fackliga minimilöner så finns inte heltidslöner under 150,000 per år. Det finns knappt under 200,000 per år!

   Om vi tar hotell- och restaurang, så är deras minimilön för okvalificerad personal utan yrkeserfarenhet 19264:-/månad. (Undantaget ungdomslöner, dvs löner för folk under 20 år.) Det finns alltså i princip inga låga löner bland reguljära heltidsjobb för vuxna. Det är också därför vi har hög arbetslöshet - lönerna är ju priser på arbetskraft, och är priserna för högt satta blir som bekant mycket av godset inte sålt.

   Radera
  7. @Anonym: Beror på vad man vill veta. Jag tycker att det är intressantare att jämföra sig med sina likar, dvs arbetsföra, friska personer med heltidsanställning. Det säger något om hur man lyckats positionera sig på arbetsmarknaden. Pensionärer är inte på samma karta och stör bara jämförelsen.

   Man kommer en bit på vägen om man tittar på sin åldersgrupp hos ratsit, gärna länsbaserat. Jag är 96%-are i länet, men bara 94%-are om man jämför i min åldersgrupp, och 93%-are om man bara tar hänsyn till män i min ålder. Att jämföra sig med andra män är kanske allra intressantast, eftersom även kvinnor är lite på en annan planet, statusmässigt.

   Nu kommer vissa tolka ovanstående som att jag bryr mig något oerhört. :-)

   Radera
 2. #4388 Räknas ersättning från Комитет государственной безопасности?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tar man upp det som inkomst av tjänst vid deklarationen så bör det komma med, men jag antar att man inte skyltar med sådan information i deklarationen (det anges ju faktiskt var man fått sin lön ifrån i deklarationen ifall jag inte minns fel).

   Radera
 3. Tjänar inte Jocke mer?

  SvaraRadera
 4. Vem är #1 egentligen? Lyckades bara hitta Göran Hagbarth på plats nr 4 som bäst...

  SvaraRadera
 5. #1 är Leif Valdemar Johansson

  SvaraRadera
 6. Jag gissar att pensionsinbetalningar som arbetsgivaren gör inte räknas in i Ratsits statistik? Det kan alltså skilja om man är löneanställd men inte har kollektivavtal och väljer att inte sätta av så mycket i pension utan att få pengarna direkt. Det är tydligen vanligt att göra så i Stockholm sägs det. Så riktigt intressant vore det att jämföra totallönen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter oroväckande om det är så men det kanske behövs då mycket är dyrare i Stockholm.

   Min arbetsgivare sätter av rätt mycket ( i mina ögon) till pension och den prognos jag fick från försäkringsbolaget säger att jag skulle få högre pension än lön. Ja, ja de vill väl inte att man byter bolag förstås...

   Radera
  2. Det beror på din registrerade utbetalningstid av den pensionen. Är den 5 år blir den ofta mycket hög, är den livslång blir den bra mycket rimligare.

   Radera
 7. Förefaller som om Leif Valdermars fru, #7136233, lever på sin man. Så omodernt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hm, bakom varje framgångsrik man står en kvinna

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. "Förefaller som..." Lol

   Radera
 8. Var bara tvungen att söka upp Göran Grejder. Han tillhör "the 1%" , vem kunde gissat.

  SvaraRadera
 9. Datainspektionen kommer snart att nuka Ratsits tjänst så skynda er att gotta er i lönejämförelser!

  http://computersweden.idg.se/2.2683/1.514565/lonerankning-inte-okej

  SvaraRadera
 10. Går det inte att få se en kurva som mappar procent till kronor?

  Dessutom, grafiken som klumpar ihop 60-100% i en paj, borde vara upp och ner, så att 0-40% blir hopklumpat istället.

  SvaraRadera
 11. går det att få fram en ungefärlig årsinkomst baserat på vilken placering en person har i listan ?

  själv ligger jag i bottenskrapet på ca 2003000:e plats på riksnivå, jämfört mot en brottsling som är skyldig mig pengar som ligger på en placering strax före 500000 på riksnivå..

  SvaraRadera
 12. Här kan man se lite vad siffrorna står för, är dock uträknat på 2012 års taxering och har ändrat sig lite i och med att många har uppdaterats med 2013 års taxering.
  http://tidningsbud.blogspot.se/2013/05/lonekontroll-nu-kan-du-kolla-inkomsterna.html#.UgqUepJwXS4

  Kolla också denna sida www.merinfo.se

  SvaraRadera