Cornucopia?

Aktuellt

Mycket stort förtroende hos läsarna för myndigheternas åtgärder mot COVID-19 - utom hos SD-väljare

Bloggläsarna har ett mycket stort förtroende för myndigheternas åtgärder mot coronaviruset SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19. 69% är neutral...

2013-06-05 17:27

Insats i Mali - men Tp84 Herkules sjunger på sista reservdelen

Sverige föreslås av alliansregimen delta i en FN-ledd insats i islamistdrabbade Mali, vilket främst ska bestå av ett transportflygplan med tillhörande personal och en stabsstödenhet, med totalt 70 personer  (regeringen.se). Samtidigt rapporterade Officerstidningen nyss att Försvarsmaktens åtta transportflyg Tp84 Herkules sjunger på sista versen då bristen på reservdelar till de snart upp till 50 år gamla planen blir allt mer akut (PDF, sid 16-17).


Sveriges åtta flygplan köptes in mellan 1965 och 1981 och är en av insatsförsvarets viktigaste och mest använda system, även i fredstid. Allt mer av försvarets avancerade materielsystem, likt luftvärnsradar, akutsjukvård och fältsjukhus, ledningsplatser mm modulariseras i containerform för att snabbt och enkelt kunna transporteras med flyg (och lastbil eller för den delen tåg) dit de behövs. Detta gäller alltså även vid rent civila fredstida katastrofer, t ex för transport av fältsjukhus eller nödsändningar av livsmedel och andra förnödenheter vid naturkatastrofer. Tp84 har dessutom förmågor som gör att planen kan starta och landa under dåliga mark- och terrängförhållanden som de flesta civila transportflygplan inte klarar av.

Den tekniska tillgängligheten till de åtta Herkulesplanen blir allt lägre och omnämns rent av ha påverkat insatsen i Afghanistan i 2012 års årsredovisning. I Officerstidningen anges att "enskilda delsystem faller för åldersstrecket", vilket innebär att planen blir sittande på marken. "För några äldre komponenter är det idag mycket svårt att få tag på reservdelar".

Flygplanen har nu väntat 15 år på en uppgradering, t ex Avionics Modernization Programme, som skulle göra att reservdelar skulle bli tillgängliga igen. Flygplanen befinner sig nu i slutet av badkarskurvan, där antalet fel blir allt större på systemen och felfrekvensen stiger. Och med felande system så blir planen stående på marken.

Det är rent av så att om man ändå uppgraderar till slut kommer bara sex flygplan uppgraderas och transportflottan sjunker alltså. Hur många, eller få, av flygplanen som idag faktiskt går att flyga och inte står på marken i väntan på reservdelar låter jag vara osagt.

I Midsommargryning har Försvarsmakten införskaffat nya plan, Tp105. Det anges att det handlar om amerikanska flygplan, men skrivs inte utttryckligen ut vilka. Några Tp84 fanns inte kvar efter mellandagskriget i Midvintermörker. Jag tänkte mig i Midsommargryning C130J Super Hercules, eftersom Danmark och Norge införskaffat dessa och det alltså kan finnas stora samordningsfördelar. Andra alternativ jag övervägde var Airbus 400M eller brasilianska Embraer KC-390, men ur Midsommargrynings logik och även i verkligheten borde C-130J Super Hercules vara en lämplig väg.

I Officerstidningen är man inte entydigt för att skaffa nya plan. Även nya plan kommer innebära problem och både Danmark och Norge har rapporterat om problem med C-130J. Samtidigt måste vi göra något åt de svenska flygplanen om vi ska ha ett insatsförsvar värt namnet, eller om försvaret ska kunna bistå vid civila kriser både nationellt och internationellt. Speciellt som regementena står allt tunnare i Sverige så behövs en resurs för att oavsett anledning snabbt kunna flytta personal och utrustning inom vårt vidsträckta land.

Sverige har också en andel i tre C-17 Globemaster, baserade Heavy Airlift Wing i tjeckiska Pápa, men dessa disponerar alltså Sverige inte fritt, utan de 550 flygtimmar vi förfogar om året i konkurrens med Finland och NATO-länderna Bulgarien, Estland, Litauen, Nederländerna, Norge, Polen, Rumänien, Slovenien, Ungern och USA måste förstås bokas in och schemaläggas. C-17 klarar av att transportera svenska stridsfordon 90 eller i teorin en stridsvagn-122, vilket inte Herkules klarar av. Den gamla pansarbandvagn 302 med sin mindre storlek och lägre vikt gick dock att flytta med Herkules, vilket jag också varit med och övat i liten skala i början av 90-talet. Tidigare år hade hela kompaniet lyfts till Norrland, men mitt år nöjde man sig att lyfta en pluton mellan F 7 Såtenäs och F 6 Karlsborg, om jag minns rätt, plus att all personal på kompaniet fick transporteras utan utrustning för att känna på komfortnivån i Tp 84...

För nationellt behov behöver vi militärt transportflyg, även i fredstid, men om inget görs kommer planen spendera allt mer tid på marken. Med ett flygplan uppbundet i Mali får det vara osagt hur många som finns kvar att disponera. Det kanske inte är en slump att en svensk insats i Mali först kan ske till hösten...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

34 kommentarer:

 1. Kan du informera en okunnig? Varför finns svenskt militärflyg i Mali? Är det någon sorts förstärkning av Malis militärjuntas flygtransportsbehov?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Varför finns svenskt militärflyg i Mali?"

   Jag tror att den frågan bara kan besvaras av primadonnan i den svenska tvistade utrikespolitiska enmansshowen.

   Numera vilar svenska säkerhetspolitik på "långtbortistandoktrinen", som är fullständigt obegriplig för mig om man inte vill förklara det i ljuset av kampen om och kontrollen över planetens energitillgångar:

   I Afghanistan krigar vi mot al-Qaida-infiltrerade rebeller.
   I Libyen krigade vi med al-Qaida-infiltrerade rebeller.
   I Syrien propagandakrigar Bildt mot regeringstrupperna och stöder de al-Qaida-infiltrerade rebellerna.
   I Mali ska vi kriga mot al-Qaida-infiltrerade rebeller.
   I det pågående "War on Terror" krigade Sverige initialt mot al-Qaida.

   Radera
  2. Svenskt militärflyg finns i Mali för att någon eller några tjänar pengar på det.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. @Kjell. För att civila transportflyg inte ser lika tuffa ut som antika flygplan i grönt. Därför ska vi ha Herkules i Mali.

   Jag har svårt att se vad man ska göra där... ska man vara en logistiktrupp åt Frankrike kanske? Transportplanen ska ju liksom transportera saker. Oftast från baseringsområdet till slutdestinationen. Så om tanken är t.ex hjälpsändningar via Spanien så borde baseringen vara i just Spanien. Om tanken är att flyktingar ska få hjälp ut så är det en annan femma, men är det verkligen det som är syftet? Och görs verkligen sådant i förebyggande syfte? Helt ärligt så är syftet med insatsen, och framförallt baseringen av Herkules i krigszonen, ett mysterium.

   Radera
  5. Det är inte alls ett mysterium utan har bl a stått i svensk media.

   AU ska stå för det mesta av marktrupperna, men behöver hjälp med att flytta runt dem.

   Radera
  6. Det förklarar saken. Man blir alltså ett logistikförband åt andra.

   Radera
  7. Ja, åt afrikanska FN-trupper. Nigeria skickar dubbelt så många som Sverige någonsin hade i Bosnien. Därav också baseringen i Afrika, alla marktrupperna är afrikanska.

   Radera
  8. @belii
   Kriget i Mali uppfattas nog av många som ett franskt kolonialt krig. Frankrike har ca 4500 soldater där sedan januari 2013, framför allt på marken. Nordafrikanska al-Qaida, som Frankrike bekämpar i Mali, har utlyst djihad och hotat med terrorhandlingar riktade mot franska mål överallt i världen. Al-Qaida har beskrivit Frankrikes intåg som ett korståg riktat mot muslimer och en ockupation av muslimskt territorium.

   I januari tog islamister specifikt västerländska oljearbetare som gisslan vid en oljeanläggning i Algeriet. I april dog tre personer då islamister angrep den franska ambassaden i Tripoli Libyen. Dessa händelser var föranledda av, beroende på hur man ser det, Frankrikes intervention i eller ockupation av Mali. President Hollande har dock fallit till föga och avser att endast ha kvar ca 1000 soldater i Mali efter juli.

   Sådan är krigsskådeplatsen som det alliansfria Sverige ska bli indraget i!

   Jag skulle bli förvånad om det alliansfria Finland sänder soldater till Mali!

   Ni som avser att handla julklappar dagarna före julafton mitt i Fjollträsk, bör veta att man kan handla julklappar över internet.

   http://www.spiegel.de/politik/ausland/al-qaida-im-islamischen-maghreb-ruft-zu-anschlaegen-in-frankreich-auf-a-898601.html

   Radera
  9. Finland har redan personal på plats inom EU:s militära assistansprogram. Instruktörer som skall träna Malis armé. En formell skillnad mot vårt deltagande i FN-ramen, men kanske ganska jämförbart ändå, båda är understödsfunktioner.

   Utöver det så håller fransmännen på att dra ur sina styrkor och lämna över till FN/ECOWAS. Då blir det mer legitimt kanske, och det är då bra att vi hjälper ECOWAS styrkor att komma igång. Naturligtvis hade varit önskvärt att ECOWAS kommit dit från början, men både de och FN brukar ju vara tröga i starten.

   Kolonialkrig eller inte, en undersökning av Al-Jazeera visar att 96% av huvudstadens invånare var positiva till den franska insatsen. Lite vitlöksdoftande fransmän eller hand-avhuggningar enligt sharia, valet är lätt för de flesta.

   Radera
  10. För övrigt tycker jag inte alls att det framstår som ett franskt kolonialkrig.

   ECOWAS ombads förbereda sin hel-afrikanska insats i resolution 2071, och först därefter auktoriserades Frankrikes intervention i resolution 2085.

   Man kallade alltså in fransmännen:
   1) På begäran av den Maliska (?) regeringen.
   2) Först efter att det stod klart att de afrikanska grannarna inte omedelbart kunde skicka en ordnad styrka.

   Resolution 2071 är dessutom tydlig med att den mer permanenta, fredsbevarande styrkan skall vara afrikanskledd.

   Fransmännen var alltså helt klart en nödlösning pga tidsbrist. Det är knappast kolonialt att ge afrikanerna lite starthjälp?

   Kina var för övrigt väldigt ivriga att erbjuda sin hjälp till ECOWAS så alternativet till Frankrike hade varit det nykoloniala Kina så jag ser definitivt de franska styrkorna som det minst onda av tre saker - ett misslyckande pga långsamhet, en kinesisk intervention eller en fransk intervention.

   Och som sagt, fransmännen verkar ha stöd av Malis befolkning eftersom det verkar vara rätt tydligt att rebellerna skulle ha erövrat huvudstaden etc om man hade varit tvungna att invänta ECOWAS.

   Radera
  11. Belii, det lustiga är att det ofta är folkhemsfundamentalister, som bekant ser muslimer och islamism som ett enormt problem, som motsätter sig att islamism bekämpas i tredje världen.

   Radera
  12. Islam eller inte så handlar det om att Afrika ska stå på egna ben.

   Om vi genom vårt begränsade bidrag ger dem teknik, erfarenhet och möjligheter i övrigt att hålla ordning på sin egen kontinent, så är ju det bra.

   Hur mycket stolt vit europé man än är, så ska man komma ihåg att vi aldrig hade rett ut situationen på Balkan utan amerikansk hjälp. Det bör vi skämmas nåt oerhört för. Det är kanske inte mer än rätt att vi nu erbjuder Afrika samma hjälp som Europa fick från annat håll för 20 år sedan?

   Sen får vi se hur det går för ECOWAS, det är ju möjligt att det skiter sig. Men man måste försöka. Relativt lugn är en förutsättning för att det ens ska vara lönt med humanitära insatser.

   Radera
  13. De riktiga kolonialisterna i Afrika förutom kineserna är för övrigt helt uppenbart de där vidriga skäggbögarna i mellanöstern som med hjälp av oljepengar försöker sprida sin version av islam. De har försökt på Balkan, i Syrien, i Tjetjenien, i Indonesien och gud vet vart annars. Wahhabism hör inte hemma där, men de försöker som vanligt exploatera fattigdom och etnisk/kulturella skiljelinjer för att sprida sina medeltida irrläror.

   Radera
  14. Mokhtar Belmokhtar som tog ett helt jävla oljefält som gisslan är för övrigt en produkt av USA och Saudiarabien under kalla kriget. Han hade som många andra en karriär som startade i Afghanistan, vidare till GIA i Algeriet och sedan uppror i Mali.

   Sverige bär en liten skuld i detta, men faktum är att vi aningslöst härbärgerade ett gäng äckel från GIA i Sthlms förorter på 90-talet.

   Men rätt och riktigt hade så klart varit att amerikanerna då städat upp sitt eget skit och genomfört en insats i Mali, men då jävlar hade det väl blivit ännu mer gnäll om kolonialism. Vissa är aldrig nöjda som sagt.

   Den enda trösten man kan ha är kanske att ryssarna gjort samma misstag. Det var de som utbildade Shamil Basajev en gång i tiden i Nagorno-Karabach och sen exploderade han rakt i Putins nylle likt en smällkaramell.

   Radera
  15. @Cornucopia? 09:53
   Syftar din kommentar på mig? V.v. utveckla!

   @belii
   Jag håller mig dig i det mesta du säger i denna kommentarstråd. Du verkar ha en nykter och underbyggd uppfattning om situation i Mali. Men för att utöka förståelsen måste man beakta Libyenkriget och dess följder, samt Frankrikes initialt mycket aktiva roll i det kriget. Detta kan förklaras av att Sarkozy kände sig förolämpad av Muammar Ghaddafi bl.a. för en tältincident i Versailleparken. Eftersom Sarkozy var snarstucken och ibland betedde sig som ett hämndlystet barn så kan han ha haft personliga skäl till att störta Ghaddafi.

   Faktum är att Frankrike tillsammans med diverse andra stater från Nato och Arabiska ligan + Sverige hjälpte de al-Qaida-infiltrerade rebellerna att störta och likvidera Libyens president Ghaddafi, som var relativt sekulariserad och den person inom Afrikanska unionen (AU) som de flesta afrikanska länder hade respekt för. Ghaddafi var en förgrundsfigur inom AU. Genom likvideringen av Ghaddafi tycks AU ha tappat i auktoritet.

   Efter att de väpnade rebellerna har kommit till makten i Libyen så drar jag slutsatsen, utifrån den närmast monumentala tystnaden från konformistmedia, att förhållandena i Libyen har försämrats kraftigt. Så blir det oftast då man ska göra upp gamla oförrätter efter ett formellt avslutat inbördeskrig.

   Vad Libyenkriget också orsakade var att mycket av Libyens vapendepåer plundrades och vapen smugglades över gränsen söderut till bl.a. norra Mali och dess al-Qaida-falang, som av detta skäl har blivit osedvanligt starkt. Så Frankrike bör åtminstone känna en skuld för vad som händer i Mali. Mali ligger också i det frankofona bältet.

   Jag tror också att de malier som inte bekänner sig till fundamentalistisk islam hälsar de franska soldaterna välkomna. Men för många muslimer i Arabvärlden så framstår Frankrikes intervention som ett kolonialt krig eller ett korståg mot muslimer. Detta är något som vi västerlänningar och särskilt fransmän bör vara uppmärksamma på. I Irak har al-Qaida i hemlighet framställt sarin, vilket nyligen har uppdagats.

   Jag tycker också att AU ska få lösa sina inomkontinentala problem utan europisk inblandning. På mig verkar det om att USA och västerlandet, all högtravande retorik till trots, inte vill att AU ska få bli en maktfaktor, inte ens inom sin kontinent. Därför var jag motståndare till Operation Unified Protector (OUP) och har inte ändrat mig på den punkten. Varför ska man byta ut en sekulariserad diktator mot ett islamistiskt vanstyre? OUP har också beväpnat al-Qaida i Mali.

   Det är förmodligen troligt att Frankrikes intervention i Mali i januari var befogad. Men den var också i hög grad självförvållad tack vare OUP.

   Varför Sverige ska till Mali när vi inte ens har ett eget territorialförsvar och då vår incidentberedskap endast fungerar ca 30 % av tiden, är en säkerhetspolitisk gåta för mig.

   Saudisk wahhabism finns också i Sverige. Många svenska moskéer byggs med pengar från Saudiarabien. I gengäld bygger Sverige en vapenfabrik i Simoom i Saudiarabien, som enligt utrikesminister Bildt och försvarsminister Enström inte ska betraktas som en diktatur. Jag skulle således inte bli förvånad om saudiska pengar har slussats till nya moderaternas hemliga partikassa.

   Radera
  16. Håller med om att Libyen var knivigt juridiskt och DÄR borde vi nog ifrågasatt mer vad vi höll på med.

   Mali känns däremot mer legitimt av de skäl jag nämnde.

   Håller bara delvis med om Libyens betydelse för Mali. Det där islamistiska järngardet drar jorden runt och kapar mer "legitima" konflikter när det passar dem. Afghanistan, Bosnien, Algeriet, Tjetjenien, Kosovo, sen Afghanistan igen, Irak, Somalia, Libyen, Mali och nu Syrien, grovt sett i kronologisk ordning.

   Ja, det finns saudiska pengar i Sverige också, men det oroar mig inte lika mycket. Vi har ett väl fungerande samhälle som kan kontrollera hur pengar och personer rör sig. Och det bör vi göra helt oavsett vad lipsillarna på Charta 2008 säger.

   Radera
  17. Jag skiter för övrigt högaktningsfullt hur vårt, fransmännens och FN:s agerande i Mali uppfattas av nån inavlad halvliterat gubbe i nåt arabiskt bakvatten.

   Malierna har ett eget självbestämmande och då de ber om hjälp bör vi hjälpa till om det går. Sen kan man lipa om att samma nådiga självbestämmande ännu inte vederfarits t ex palestinierna, men tyvärr finns det ingen millimeterrättvisa i världen. Om han vill ta på sig en självmordsväst och springa rakt ut på Sveavägen på grund av att vi skickar ett sketet transportplan till Mali, so be it. Alternativet vore mycket värre.

   Radera
  18. @belii
   "Håller bara delvis med om Libyens betydelse för Mali."

   Jaså du!

   Det var dumt att störta Ghaddafi (ursäkta stavning) och släppa fram jihadisterna i Libyen!

   Jag har i drygt 2 år vetat att Världssamfundet kommer få stora problem den al-Qaida-gruppering som fanns i norra Mali under Libyenkriget. Det Nato-ledda OUP, som hjälpte de väpnade rebellerna att likvidera Ghaddafi, förändrade också maktbalansen i Maghreb och banade väg för förödelsen i norra Mali. Ghaddafi höll i stor utsträckning al-Qaida i Mali i schack.

   Vad OUP gick ut på var att:
   * störta Ghaddafi
   * undanröja att libysk olja skulle handlas med gulddinarer
   * knyta Libyens centralbank till det globala centralbanksväsendet
   * säkra BP:s investeringar främst i Sirtebukten
   * i övrigt öka kontrollen över Libyens oljefyndigheter

   Eftersom Natos Psyops hade kapat svensk och engelsk konformistmedia under Libyenkriget så vara man tvungen att gå till den tyskspråkiga "Der Spiegel", för att få en nyanserad bild av kriget. Vad jag förstår så kan du läsa tyska, därav följande rekommenderade länk:

   http://www.spiegel.de/politik/ausland/schmuggel-aus-libyen-al-qaida-greift-nach-gaddafis-waffen-a-755201.html"

   Jag är inte så säker på att det räcker med "ett sketet transportplan till Mali". Nu är det som så att Sverige är begåvat med en en krigisk flygfåtöljstrateg på utrikesministerposten som gärna vill utöka insatsen om det gynnar hans globala karriär.

   Jag förstår inte hur du kan ta så lätt på terrorhandlingar i Sverige, riktade mot oskyldiga civila.

   Radera
  19. Jo, men som jag sa är de där figurerna krigsturister, så hade det inte blivit Mali så hade det blivit Somalia eller Nigeria. Otur för Mali så klart men på en global nivå hade det varit same-same.

   Jag tar inte lätt på terrordåd, men alternativet till den risken är att bedriva en utrikespolitik där varje villkor måste dikteras efter huruvida nån kreatursknullande pyjamasgubbe känner sig kränkt eller inte. Det alternativet ställer du nog inte heller upp på om du tänker efter lite.

   För det handlar inte bara om vårt internationella deltagande.

   Som exempel tänkte PKK på 80-talet genomföra terrordåd i Sverige eftersom Öcalans fru nekades asyl i Sverige. Hade vi gått på din linje och vikit oss hade kanske halva Kurdistan bott här vid det här laget. Hade det varit bättre tycker du?

   Radera
 2. Vet du om det var något tekniskt problem inblandat då det norska toppmoderna Herculesplanet körde in i Kebnekajse?

  Bra att veta ifall vi ska köpa nya!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var inget tekniskt fel i samband med Kebnekajse. Det var en kombination av den mänskliga faktorn och ren otur.

   Radera
 3. Innan vi skickar folk till Mali: hur många soldater hade vi stationerade på Gotland nu igen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad jag vet har vi inte några problem med al-Qaida på Gotland.

   Radera
  2. Vadå !?

   Min granne Sverigedemokraten säger att alla mörkhåriga är muslimer och al-quada så naturligtvis finns de som undercover på Gotland i väntan på att slå till.

   Radera
  3. Åh fan... Jag visste inte inte att "vi" hade problem med al-Qaida i Mali heller.

   Förresten Kjell, vilka är "vi"? För jag har inga problem med al-Qaida, precis som jag inte har några problem med FARC, Gulf-kartellen eller Moro-guerillan heller.

   Radera
  4. Överlevare.

   Vi är jag och min familj.

   Radera
  5. Fint, då har vi klarat ut den saken. Antar att ni tar notan för Mali-insatsen då.

   Radera
  6. Regeringen har avsatt 85 miljoner av de två miljarderna det samtidigt kostar att hålla folk i utlandstjänst i övrigt under perioden. Jämfört med vad vi håller på med i Afghanistan tycker jag det verkar vara väl spenderade pengar av flera skäl. T ex att det är en icke-stridande roll som stödjer lokala FN-trupper från grannländerna.

   Tänk om resten av Europa varit så framåt och duktiga att vi bara behövt skicka ett transportförband till Bosnien? Eller Afghanistan haft så vettiga grannar att det typ räckt att skicka dit pakistansk och iransk marktrupp?

   Nej, det här är ett guldläge att erbjuda experthjälp i liten omfattning till lokala initiativ istället för att gruppera 800 svenska soldater långt åt helvete bort i världen. Definitivt ett steg framåt jfrt vår insats i Sierra Leone för några år sedan t ex där vi åkte runt med strf 90 i afrikas djungler.

   Radera
 4. Hur mycket skulle det kosta försvarsmakten och SAAB Aerospace att införskaffa licens för att få underhålla och producera Hercules-plan lokalt?

  Eller är det bättre att köpa in Super-Hercules för att ersätta nuvarande, snart uttjänta Hercules-flottilj?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vore ekonomiskt vanvett. När vi har höjt försvarsbudgeten över pinsamhetsgränsen och gör nästa höjning vore det rimligt att köpa ett hyfsat antal C-130J som poolas med Danmark och Norge så vi får lägre underhålls och driftskostnader. Sedan borde vi även ha gemensam krigsplanering inför olika framtida hot vilket gör det ännu rimligare att samarbeta om transportflyg.

   Radera
 5. Mig veterligen ligger Papa i Ungern.

  /Statsmannen

  SvaraRadera
 6. Jag vill minnas att det var en del problem med Tp-84-or redan när jag gjorde lumpen på mitten av nittiotalet. En "Sarajevo landing" var något av en upplevelse.

  Eventuell ersättare kan ju alltid diskuteras men sannolikt borde T-130J bli billigare i längden då jänkarna köpt dem i större utsträckning än vad 400M kan tänkas hitta köpare.

  SvaraRadera