Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2013-06-14 15:19

Fredagsmys: Vad har bloggaren i handväskan, egentligen?

Dags för lite härligt fredagsmys och modeblogg igen. Som trygg i min egen manlighet gör jag numera som Neil Strauss, Jack Bauer, John McClane eller Indiana Jones och bär handväska, eller murse alternativt man-bag, eller mansväska som det heter på svenska. En bidragande anledning är att alltid kunna ha med mig paddan för att förenkla akut arbete (t ex kommentarsmoderering och produktion av ett och annat blogginlägg för att hålla bloggen ständigt uppdaterad) med bloggen när jag är iväg.

STM Scout 2

Dels har jag en EDC-ryggsäck, en 38-liters Haglöfs Project XL, som också duger för 1-3 övernattningar, inklusive dator etc för föreläsningar, men den lämnar vi därhän just nu och fokuserar på mansväskan istället, som är en STM Scout 2. Den används för mer lokala utflykter, när man har tillgång till bil eller ska handla, utföra ärenden eller besöka konsumtionstempel för tillbedjan.

Så vad har egentligen bloggaren i handväskan? Smink?
Fem fack, ett skyddat för
iPad:en, ett med dragkedja,
plus en massa småfack.
Det femte facket är på ryggen
av väskan och lämpligt för
viktiga papper som
resehandlingar etc.

Nej, här är vi inriktade på neosurvivalism. Blev dock lite överraskad över innehållet själv, då jag hade fler extra batterier än jag trodde och hade tappat bort min presentationsutrustningsadapter till min iPad, som jag ibland använder för att köra föreläsningar på. Sitter väl kvar i Avanzas projektor eller något...

Kanske skulle man haft något mer tacticool, som en Maxpedition Versipack Jumbo EDC, men dels kostar en sådan dubbelt så mycket och dels har den ingen vaddering för paddan och inte heller får en padda med skyddande fodral plats så bra i en sådan. Fördel med en Versipack är förstås att man även får plats med en vattenflaska, vilket man inte får i den här lösningen. Men det är en lösning för stan och med tillgång till bil, där vatten finns. Plus att man kanske inte vill se ut som en survivalist med tacticool-prylar. Dock fungerar en Versipack utmärkt som t ex jaktväska eller promenad- och EDC-väska runt gården.

Sedan bär man förstås med sig övrig EDC som nyckelknippa med ficklampa etc, och säsongsberedskap som handskar, halsduk och sådant men det lämnar vi därhän. Antalet batterier beror nog på att de ska kunna användas till två ficklampor. Men jag minns ärligt talat inte hur jag resonerade där. Antagligen satte jag mig och räknade på hur många timmar det tar att gå hem från Göteborg (ca 10 timmar) och om det sker under årets mörkare säsong hur länge ficklampa kan behövas vid fel tid på dygnet. Fast oftast är jag i Kungsbacka och då tar det bara sex timmar att gå hem.
Innehåll från vänster till höger. Värsttrafikort och extra kontanter. Hållare med visitkort. Magnetnamnbricka för signeringar, föreläsningar eller andra officiella framträdanden. Ficklampa från Clas i Sjön, fem extra batterier, mikromultitool, UNI Powertank Eco-allväders och allunderlagspenna, signeringspenna med mitt namn på, några meter paracord, anteckningspapper, nödproviant, plånbok med 34 st lojalitetsprogram- och bonuskort, laddare till iPaden, som också dubblar som iPhone-laddare, första förband inklusive plåster och mediciner (t ex febernedsättande). Slutligen själva iPaden med tillhörande magnetiskt (och med resårband) fodral och stöd från Belkin.
Inget smink dock, sorry.
EDC-ryggsäcken innehåller betydligt mer, men det får sparas till ett annat inlägg då det nog tar timmar att packa upp, lägga fram, dokumentera och packa ner igen. Där finns iaf även saker som bland annat vatten, kalorier för ett dygn, hygienartiklar, ombyte, regnponcho/vindskydd mm.

Nu antar jag att de flesta av er inte bär någon mansväska, men även portfölj eller ryggsäck räknas faktiskt dit, så många av er åker nog dit trots allt. Vad har ni i dem egentligen?

56 kommentarer:

 1. 34 bonuskort, det var ingen liten samling..

  Kanske nåt att ta i ett eget blogginlägg med lite tips på vilka kort som är värda att ha.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De flesta kedjor har ganska hyggliga bonuskort, men om det i slutändan lönar sig hänger ganska mycket på hur mycket man faktiskt handlar hos just den kedjan.

   Men jag kan iaf rekommendera OKQ8, deras VISA kort är mycket bra. Ingen årsavgift och 1% återbäring på allt man handlar UTANFÖR OKQ8, förutom återbäringen hos det man handlar på OKQ8 då. COOP gillar jag också, mest för att de flyttat in allt i kortet numera, så man inte behöver krångla med urklippta rabattkuponger och återbäringscheckar.

   Radera
 2. Ju större väska ju mer skit samlar man på sig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis som med hårddiskar. Ju större hårddisk man har desto mer pr0n tankar man. :-)

   Radera
  2. Det är 2013, vem farao tankar hem p0rr? Gå till alexa.com, sortera över mest besökta siterna, och ta den översta som är av p0rnografisk karaktär. Nu kan du gå över till en slimmad 100GB SSD.

   Radera
  3. Kul på top sites ser man att internet är globalt och inte endast på engelska.

   Radera
  4. mptp: Neosurvivalist som man är så är det ju klart att man bunkrar pr0n inför den stora kollapsen. Skratta bäst som skrattar sist. Det kommer bli hårdvaluta. Trust me. ;-)

   Radera
 3. Värt att nämna är att man får bära kniv om det hör till den (traditionella) dräkten. På med folkdräkten nu till midsommar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får faktiskt bära en modest fickkniv också.

   Radera
  2. Frågan är om inte ni har fått detta från fel lands lagar? I svenska knivlagen gäller att man ser till vilket behov och syfte man har för att bära kniv. Att bära morakniv är t.ex. tillåtet ifall man behöver den i jobbet, det är även tillåtet att bära den till och från jobbet.

   Några särskilda undantag finns inte för traditionella dräkter såvitt jag kan se.

   Radera
 4. Ser fiat-pengar på bilden. Hade väntat mig några nuggets.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är troligen insydda i axelremmen.

   Radera
  2. aha? Den trodde jag var för cyanidkapseln och patronerna.

   Radera
 5. Intressant. Vore intressant att veta hur EDC-packningen till bilen ser ut.

  SvaraRadera
 6. Har en Haglös Tight jag fick på köpet med ett tält. Paracordarmband från Hank, multiverktyg, vatten. Kort och kontanter samt diverse användbara kort bär jag på min person.

  Mat ingår om jag är mer än någon timme hemifrån. Förstahjälpen har jag missat, fixar jag ikväll. Har dock adrenalinpenna med diverse attiraljer. Ja, på recept.

  SvaraRadera
 7. Jodå jag bär en mansväska, (It's not a man bag it's a satchel, Indian Jones has one!). Min är enbart till för stadspromenader och som följeslagare på pendlingen till och från jobbet.
  Innehåll: E-booksläsare (Kobo Glo), plånbok (Troika), solglasögon (iaf så här års), penna (Roland Berger Strategy Consultants), anteckningsblock, multitool (en leatherman som jag tradade till mig den från en amerikan i Afghanistan mot en Mora 2000, mitt livs bästa affär), mobil i fodral (Lumia 800/saddler) och slutligen en ficklampa (Surefire).

  Väskan är av märket Springfield och inköpt på Intiex affär med motsvarande namn i Spanien.

  Ska fixa paracord. Det var bra tänkt.

  SvaraRadera
 8. Ser vettigt ut. Lite mer kontanter skulle däremot vara på sin plats.

  Står just i begrepp att köpa ny platta, eftersom vår Androidversion suger häst*** och är lika flytande som Titanic. Och då undrar man ju om man skulle prioritera bärbarheten ytterligare och slå till på en Mini? I annat fall blir det en standard Ipad, men det skiljer mycket i storlek och vikt, och inte så mycket i prestanda. Någon som har erfarenhet av båda (eller ogrundade åsitker, också välkomna).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är inte medlem i Church of St Jobs.
   Men det är väl skärmen som är den stora skillnaden är det inte?

   Radera
  2. Jo, precis, borde ju vara svårare att skriva på den lilla, för att ta ett exempel. Och så har den inte retinaskärm, så det blir inte lika snyggt, men det kan man nog lära sig att leva med.

   Radera
  3. Är helnöjd med min iPad retina som fick ersätta iPad 1. Men skulle jag köpa något idag skulle jag nog kolla på Samsungs plattor först, efter mycket positiva erfarenheter av deras smartfån Galaxy 3 (4 kärnor) med 4G. Får ofta imponerande 40 Mbit/s i surfhastighet på bredbandskollen, sällan under 10. Tror att Samsung knaprar rejält på marknadsandelarna nu.

   Radera
  4. Tidiga generationer av Android-plattor var ofta riktigt sega och allmänt dåliga, så om din platta inte är relativt ny ska du nog inte döma ut Android som system baserat på den.

   Är nöjd med min 7-tummare från Samsung som inköptes i höstas, systemet känns stabilt och snabbt. Smidig att ta med är den också och jag har inga problem att skriva pga storleken.

   Radera
 9. Ligger ute ca 6 7 tusen mil per år i Norrbottens ödeland. Tycker man klarar sig bra med en hygglig bil, mobiltelefon och kreditkort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad jag förstått så det Telia som rules i Norrland. Kommer man utanför bykärnan har man ingen täckning om man kör något annat.

   Radera
  2. Man klarar sig fint överallt med nästan ingenting tills man inte gör det längre.

   Radera
 10. Brukar använda en Haglöfs ryggsäck som resväska när jag är ute och reser. Den har en finess med en liten ryggsäck utanpå den stora som man kan ta av och ha med sig på utflykter och liknande - mycket praktiskt. Otrolig kvalitet och slitstyrka. Den måste vara 15 år gammal vid det här laget men ser fortfarande ut som ny.

  Fick en kommentar en gång när jag klev av en VIP-buss i Thailand och några försökte sälja på oss en billig övernattning i något kyffe, lyxbackpackers! Och det var ju sant för vi hade redan bokat in 5-stjärnigt.

  SvaraRadera
 11. Ser nästan ut som engångsbatterier?

  Kan tipsa om en BC-1000 batteriladdare (kungen av laddare) och några juste Sanyo Eneloop som har kvar 75% av laddningen efter 3 år. Sen skall man ha en 300lm Mini Cree Led. Liten ficklampa med 7W led som lyser upp som bara fan. Går på ett enda AA.

  SvaraRadera
 12. I vänsterfickan har jag mitt nya kreditkort och i högerfickan har jag mitt mobiltelefon för SMS-lån när kreditkortet tar slut på krogen.

  SvaraRadera
 13. Vad är det där från IKEA, en uppfällbar stol så att du kan vila dig om du blir trött? Fast du är väl som en sån där Duracell-kanin...

  SvaraRadera
 14. Paraply tamponger panodil

  SvaraRadera
 15. Victorinox CyberTool 29 i höger jeansficka, använd dagligen i 6 år... helt klart en av de fem prylar man skall ha med sig om man blir Cast Away i en öde serverhall...

  SvaraRadera
 16. Det är en svår balans mellan att bära runt på det man faktiskt behöver mot att vara redo för "allt" men det låter som att du skulle ha nytta av att banta både plånboken och manbagen en smula.

  Här kommer några tips från oss! :)

  http://minimalisterna.se/den-medvetna-manbagen/

  http://minimalisterna.se/banta-din-planbok/

  Trevlig kväll!

  SvaraRadera
 17. En död granne, en hopfällbar spade och en iskall 7up. ;)

  SvaraRadera
 18. Har ingen manpurse, har däremot byxor med stora benfickor som får plats med det mesta jag behöver.

  Som jag brukar säga till mina barn och brorsöner, det bästa verktyget är det man har med sig, powertools i all ära, men när det skiter sig så är det ofta bara det man har i fickorna som räknas.

  Ficklampan jag alltid har med mig, är köpt på ebay. några tior inklusive frakten från hongkong. Använder endast 1 AAA batteri, lätt, liten, smidig och lyser som attan.
  http://www.ebay.com/itm/LED-Torch-Mini-Flashlight-Lamp-AAA-Battery-3W-/250789107942?pt=US_Flashlights&hash=item3a643218e6
  Precis den modellen är det, och sett till sin storlek, pris, lyskraft, ja, det är den absolut bästa ficklampa jag någonsin haft. Faktiskt.


  SvaraRadera
  Svar
  1. 17 spänn inklusive frakt var inte illa, 2 st är på väg till mig nu. Den behöver ju inte ens vara bra till det priset.

   Radera
  2. Det är riktigt dålig kvalitet och sådana ficklampor kan gå sönder när som helst (och brukar göra det också). De är inte så ljusstarka heller.

   Kolla på t.ex. Olight i3s eller Tank007 E09 för riktig kvalitet som inte är så dyr.

   Radera
  3. Samma här. Benfickor FTW, iallafall på sommaren när man inte kan/vill ha jackan med sig jämt.

   Radera
  4. mfmx, du kan naturligtvis avfärda den som skräp.

   Jag har haft min i fyra år nu. Köpte 2 stycken för fyra år sedan för drygt 50-lappen. (Kollade min ebay historik) Den ena gavs bort.

   Den är rejält sliten, men funkar ypperligt fortfarande. Och jag har köpt flera.

   Till det priset, den storleken, osv så är den oslagbar, och eftersom den är liten så har man den faktiskt med sig jämt.

   Radera
  5. De är skräp, det är fakta. Sen kanske de fungerar om man har tur men de har dålig konstruktion och ineffektiv och svag LED-lampa (jo jag har köpt flera olika). Att de börjar flimra är också vanligt

   Att köpa skit när man kan få en mycket ljusstarkare, mindre, hållbarare ficklampa med flera ljusstyrkor för under hundringen skulle jag klassificera som "ganska osmart", men det är ju inte mitt problem.

   Radera
 19. OT; Var är nu Calle Bildt? Dags att rycka ut till försvaret av integritet, demokrati och frihet från det korrupta ledarskapet som sakta ödelägger den amerikanska konstitutionen. Var är den svenska regeringen? Snowden måste försvaras. Palme är och var nog förmodligen den ende person med heder och integritet nog att ställa sig upp. Vi saknar den typen av ledare idag. Flocken håller sig på mattan rädda för sitt eget politiska skinn.


  SvaraRadera
  Svar
  1. http://billmoyers.com/content/become-a-rootstriker-to-fight-money-in-politics/

   Radera
  2. Jag är glad att vi inte har en Palme som åker runt och alienerar oss mot massa viktiga nationer. Det enda felet med Palmemordet var att det inte skedde 10 år tidigare innan karln hunnit göra så stor skada.

   Radera
  3. Jo jag förstår att han hade ett stort antal HATARE eftersom han vågade säga som det är vilket är mycket känsligt isig. Har man dessutom makten i sin hand får man många fiender. Men en mer omtyckt man har Sverige aldrig haft utomlands(förutom B Borg). Inte minst bland vanligt folk. Palme fick förstås även rätt i sina uttalanden! Hans intelligens isig skapade ett extra förakt förutom att han ansågs som klassvikare vilket förstås är patetiskt men inte desto mindre säger det något om hatarna ;)

   Och när sådana människor som vågar även visar att de är människor med vanliga fel och brister så utnyttjas det "en masse" i smädes-kampanjer av hans lilla skara av hatare(maktmänniskor).

   Så vilken skada gjorde Palme mot Sverige? Låt oss höra från en som var för ett statsattentat!

   Radera
  4. Jag tror Carl Bildt är för tillfället i Stockholm under sin vagabonderande tillvaro. Men rent mentalt sitter han nog uppkrupen i Kissingers knä och lyssnar på Kissingers amsagor.

   Radera
  5. @mptp; Jag menade i mitt inlägg inte nödvändigtvis att jag personligen stödde Palme som socialist. Det gjorde jag f.ö. inte. Men det hindrade mig inte att se andra sidor av hans politik etc som mycket viktiga och framgångsrika. Vi får inte heller glömma att 70-talet blev en stor motgång för landets ekonomi och som inte enbart kan lastas regeringen(även om de hade huvudansvaret) då andra länder i Europa hade liknande problem, inte minst pga USA´s inflations- och växelkurspolitik.

   Jag tror högern rasade mot honom enbart pga av hans briljans som debattör. Man pallade inte med hans arrogans(som f.ö. C.B är en spegelkopia av om än något mer naiv sådan) vilket fick "hatarna" att skapa nidbilder av honom.

   (att han lät Meidner hållas förlåter jag honom däremot inte)

   Radera
  6. Enig - det var dels Palmes arrogans eller vad man vill kalla det, plus hans "klassförräderi" som gjorde honom hatad utöver det vanliga politikerföraktet.

   Radera
  7. Min motivation till förakt: Palme öppnade upp för den socialdemokratiska hybrisen att man kan göra vad som helst i jämlikhetens tecken utan att det skadar industrin (sossar fram till slutet av sextiotalet var relativt sansade), han retade vid flera tillfällen upp USA onödigt mycket men var poppis i onödiga skitländer, han öppnade för den galna invandringen, han kom med lögnen att alla är lika och att även den mest odugliga sossefamilj har samma förutsättningar att producera läkare och dyl, och han körde in sverige på spåret att inte ha några fula låglönejobb utan att alla skulle vara välbetalda (evt ok om man inte samtidigt skattar ihjäl välbetalda positioner och företag).

   GP var väl mist lika dryg, och en ganska skärpt debattör, men han föraktar jag inte eftersom han inte förstört Sverige. Tvärtom gjorde han en uppstädning få kappvändande sossar skulle kunnat med att göra.

   Radera
  8. Håller med Mptp.

   Ni andra, som dessutom inte "hatar" Palme, skall heller inte berätta för de som hatar varför de hatar! Argumentation ur en kvällstidning.


   Min och det jag hört från de som "hatar" Palme var för det han gjorde. Dvs växla in Sverige på spåret mot botten, införa tokiga lagar och inte minst en diktatorisk grundlag. Den kategori som "hatar" honom verkar dessutom vara den som oftast inte blandar in känslor i fel saker.

   Om han råkade säga rätt i en Vietnamfråga är en bagatell i sammanhanget man kunde nog fått mer resultat om han gjort det snyggare. Men det hörde väl till tidsandan för att fånga lite röster.

   Lite fler kvällstidningsresonemang. De fungerar faktiskt oftast fungerar på normalbegåvningar:
   De första som använde bomberjackor var bögar i London. (Fungerade argument för att få skinnheads att sluta använda dessa jackor.) Om de tänkt lite längre var ju naturligtvis bombare de första.

   "De flesta som röstar på SD är lågutbildade." Fungerar väl, som avskräckande argument på högskoleutbildade. Men So VpK borde kanske vara försiktiga med sina ursprung och eftersom de flesta i Sverige är relativt lågutbildade gäller uttalandet förmodligen alla partier.

   Här borde jag fortsätta med någon floskel från höger men det kom inte upp något exempel så det får ni göra.

   Radera
 20. Ok så nu vill (fast peace lareate) hiitler usa invadera nästa land... vad sägs om det mina små jugend. åt oss hurra för nästa land som bli annekerat...

  SvaraRadera
 21. Har ni hört uttrycket "bögslunga" ?

  //Bo Bubbla

  SvaraRadera
 22. Har alltid med mig en bootbar USB- sticka med Ubuntu Linux på. Väldigt praktiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Perfekt när man vill spontaninstallera Ubuntu hos folk.

   Radera
 23. Det här är vad Oden (från Havamal) har att säga om din mansväska.

  Bättre börda
  man bär ej på vägen
  än mycket mannavett.
  Sämre vägkost
  man ej släpar över fältet
  än övermått utav öl.

  Alltså, mannavett är klart viktigare än en mansväska. Men mannavett har du! Men om du ska ha en mansväska, när du drar över fältet (till dina får), så ska du inte proppa den full med öl, för då riskerar du att få fördömanden från Oden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror iofs det var öl i magen, inte i väskan, som avses. Senare skrivs ju dessutom att man kan köpa sig en kompis med ett halvt glas öl och en halväten bulle, så lite öl måste man ju ha i väskan.

   Radera
 24. Liten ryggsäck med...
  Ray-Bans
  Leatherman Squirt
  Paracord
  Eldstål
  Mini-Bictändare
  Sittunderlag
  Anteckningsmateriel
  Plåster
  Medicin i LokSakpåse
  Hotpad
  Microlight
  Alkogel
  Läppbalsam Carmex
  Eltejp
  Shemagh
  Liten, lätt orange nylonduk med öglor
  Silva monokikare
  Bogota entry tools
  Mössa
  Våtservett
  Powermonkey Discovery + iPhone 5-kabel
  Kniv, Esee Izula II
  Vattenflaska, SIGG eller Nalgene
  Maxpedition Micro Pocket Organizer med sjukvårdssymbol, innehåller:
  Israeli Field Dressing
  Nitrilhandskar
  Fisher Space Pen + Microlight
  Anteckningspapper
  Benchmade Rescue Hook
  Silvertejp runt plastkort
  Plåster
  Alkoservett
  Våtservett

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...samt plastsked och en frystorkad frukosträtt. (Funkar med kallvatten.) Det var nog allt. Många saker, men de flesta är väldigt små och väger inte mycket.

   Radera