Cornucopia?

Aktuellt

Reklam: Få 200:- SEK om du skaffar ett Revolutkort

Detta inlägg bör ses som marknadsföring för Revolut, och är alltså reklam. Revoluts förpackning för deras premium metallkort. Jag ha...

2013-06-10 08:58

Edward Snowden - hjälte

PRISM-läckan har nu trätt fram och heter Edward Snowden, 29 år, fd CIA-operatör och sedermera i diverse positioner hos NSA och underleverantörer som Dell och slutligen konsultbolaget Booz Allen Hamilton (som bekräftar detta). Fullständig artikel hittar man hos The Guardian och den som vill bedöma trovärdigheten hos Snowden kan titta på videon nedan.

Seriöst, se filmen.

Nu återstår att se vad som händer med Edward Snowden, som offrat ett jobb med 200 000 USD i årslön, hus och flickvän på Hawaii och sin familj. 

Då man kan anta, baserat på intervjun, att han sitter på enormt mycket känslig information, och som han säger så kunde han plocka fram information om i princip vem som helst i världen, inklusive amerikanska presidenters privata mail, så har han ju i teorin vilka hållhakar som helst på amerikanska staten. Han har trots allt haft nästan fullständig tillgång till allt NSA har haft att erbjuda. Farligare än så här för amerikanska staten och säkerhetstjänsterna kan man antagligen inte vara.

Förmodligen kommer han officiellt dö i en olycka, rent av officiellt självmord, relativt snart. Innan dess lär han smutskastas från amerikanskt håll för att målas ut som något annat än den han är. Möjligen kommer han utsättas för en rendition, dvs kidnappas av t ex CIA och återföras till USA där han kommer låsas in på livstid. Andra åtgärder lär vara att frysa hans eventuella ekonomiska tillgångar och kort, varpå han kommer kastas ut från hotellet när eventuella kontanter är slut.

Hans liv är sannolikt förstört och rejält förkortat och han har offrat allt för att göra det han anser var det rätta. Civilkurage som det också kallas.

Allt detta vågade han riskera för det han anser vara rätt - att exponera hur totalt övervakade vi är alltid och överallt i allt vi gör på Internet och vi trodde var privat och tryggt i händerna på företag som Google, Apple, Microsoft eller Facebook. Tillägg: Nya konsolen Microsoft XBox One har kamera och Microsoft samarbetar alltså med NSA och släpper ut allt data man har. Värt att tänka på. Men NSA har förstås redan tillgång till alla iPhone-foton och -filmer som automatiskt kopieras till Apples iCloud, och motsvarande för Android-telefoner.

Relaterat så satte man telekombolaget Qwests VD i fängelse, för påstådd insiderhandel, efter att han vägrat öppna upp bolagets system för NSA:s övervakning.

Att privata företag jobbar åt NSA, med full tillgång till systemen, är inget nytt. Se t ex förra årets artikel om detta i Wired, som också tar upp NSA:s nya anläggning i Utahs öken, där man lagrar sitt data. Som Snowden påtalar så sparar NSA allt. Det räcker alltså inte att avsluta sina Facebook, iCloud eller Google-konton efter att ha raderat alla mail, foton, filmer etc. Allt finns redan kopierat och sparat över till NSA:s datacenter, redo att användas mot dig, kanske inte idag, men någon gång i framtiden. Och även om du inte använt Googles mailtjänster har du sannolikt mailat eller tagit emot mail från någon som gör detta (t ex jag) och givet citeringar av tidigare mail så finns de ändå permanent lagrade hos NSA.

Edward Snowden bör nomineras till Nobels fredspris, även om det lär få delas ut postumt eller åtminstone utan hans närvaro. Assange eller Manning är små insekter i jämförelse med detta.

Snowden finns förstås omedelbart på Wikipedia med ytterligare detaljer och sammanställningar om honom och hans bakgrund.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

55 kommentarer:

 1. Måhända har han samlat på sig information att använda som vapen mot de som vill honom ont. Ett sådant insamlande är förstås olagligt och kan försätta honom i än värre klister.
  Ära åt en sådan man. Manning och Assange är hjältar av historiska proportioner och det därför extra skamfullt när det är just Sverige som gått den amerikanska regimens ärenden och fabricerat anklagelserna mot Assange.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även om åsikterna om Assange varierar så tog det honom bara två dagar att inse att Sverige är en amerikansk pudel. Så varför lägga krut på Sverige från amerikansk sida? Det behövs inte.
   Vi rapporterar själva vad som amerikanarna behöver...

   Radera
  2. Complying in full.....visst förstår vi varför Sverige är grön på kartan!
   Inte därför att vår allmänt liberala hållning gjort att vårt land kan vara en trivsam miljö för potentiella extremister utan därför att vi som du säger lämnar ifrån oss allt. Jenkarna utnyttjar vårt gamla samarbete från kalla kriget och vi blåögda ställer glatt upp utan att se USA för vad de blivit. En ny McCarty-era under nya förevändningar.

   Radera
 2. Assange är en insekt kanske, inte Manning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Manning släppte en massiv infodump över saker som mestadels redan rapporterats om i media, undantaget att han släppte en massa info om ISAF:s kontakter etc. Men Manning hade inte tillgång till TOP SECRET, utan bara CLASSIFIED. Oavsett var hans data bara ointressant rådata.

   I kontrast har Snowden varit mycket noggrann med vad han släppt för att orsaka minsta möjliga skada för individer, medan Manning/Assange exponerade oskyldiga individer. Och Snowden hade tillgång till i princip all privat information som finns om och från alla Internetanvändare som använde berörda bolags tjänster.

   Assange är en USA-hatande fanatiker som utnyttjat Manning för sitt eget egos skull. Snowden bör nog beskrivas som en sann USA-patriot.

   Radera
  2. Cornu...
   Det blir intressant att se om din profetia kommer att stämma.

   Radera
  3. Var så säkra på att jakten på Edwards skalp är i full gång. Kanske han har kinesiskt skydd i Hong Kong?

   Radera
  4. Jag trodde att Manning var den som tog fram materialet, och Assange publicerade. Manning tog stora risker, Assange i princip ingen.

   Radera
  5. ...fast Manning borde har förstått hur materialet skulle användas så det är ingen ursäkt. Drevs kanske mer av hat/hämnd jämfört med Snowden.

   Radera
  6. Som på beställning nervärderar Cornu Assange.

   Radera
  7. Nej nu måste vi skärpa straffen, göra fler personalakter och psykologiska profiler, anställa mer övervakningspersonal och kartlägga medborgarna noggrannare, annars kommer vi aldrig kunna täta alla läckor och få det här kontrollsamhället att fungera.

   Radera
 3. The Real Jason Bourne...

  Vilken hjälte!

  SvaraRadera
 4. Snowden är utan tvekan en hjälte av rang och som Cornu säger en sann patriot. Han har verkligen tagit ett väl övervägt beslut fullt medveten om konsekvenserna. Väldigt imponerad och faktiskt berörd. Manning och Assange har jag aldrig förstått storheten med.

  När jag lyssnar på folk runtomkring mig verkar dock inte många bry sig om det här. ”Ja men jag har inget att dölja”… Nähä, varför drar du för gardinerna när du lägger dig, låter onödigt isåfall…

  Antar att räntan är viktigare för dem.

  /P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tillägg: hade varit intressant att få mer info om vilka (speciellt media, kommuner) som använder Google Apps såväl i Sverige som utomlands. Svensk media är som vanligt helt vilse i rapporteringen om det här.

   Radera
 5. Hatten av för Edward Snowden, hoppas att han inte kommer att få lida alltför mycket för detta. Kommer att bli en bra film av detta vad det lider.

  SvaraRadera
 6. Nu måste våra politiker ställa sig upp och gräva upp alla lik.......i vår egen bakgård. DN/Svd har ännu inte kommit med en ledar-kommentar på nätet! Otroligt svagt nu när verkligheten bekräftats. Det finns ingen annan väg än att stämma i bäcken nu. Carl Bildt...var är du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bloomberg visar var de står. Inget alls på första sidan. Inte ens om man går till nyhetssidan finns det spår av Snowdon. Först när jag sökte på "populäraste nyhet" kom Snowdon upp som 1:a nyhet. Men helt undanskymd. Nyhetsrubriken i artikeln bygger också på att Bloomberg vill visa att Snowdon bara gör skada, dvs förstör Sino-amerikanska relationer.
   Det visar var "borgmästare" Bloomberg har sina händer!

   Radera
  2. http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:http://armstrongeconomics.com/2013/06/08/why-the-survelience-is-very-dangerous/

   Radera
  3. Bra från Sydsvenskan:

   http://www.sydsvenskan.se/kultur--nojen/kejsaren-star-naken/

   Radera
 7. Det största hotet mot ett folks säkerhet är dess stats säkerhetstjänst. Sån här information borde aldrig sammanställas. Tyvärr har borgarna infört ett Gestapo-FRA i Sverige som utgör ett akut och extremt allvarligt hot mot oss alla i form av läckor. Vi måste utgå från att dess högsta ledning är utländska infiltratörer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. inte bara borgarna, rätt många betongsossar också.

   Radera
 8. Som någon skriver ovan så har Snowden ju flytt till Hong-Kong, vilket är väldigt hög form av ironi.

  För övrigt så vill jag påminna om vår utrikesminister. Denna man har ju en regeringsepostadress som han inte tycker om, utan ambassadörer och annan myndighetspersonal uppmanas av Bildt att kontakta honom via hans gmail. Här ser vi förstås vissa direkta samkörningsvinster då amerikanarna får alla mail direkt utan att Bildt behöver bekymra sig om detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han har ju jobbat inom säkerhetstjänsten och 70-80 talist. Så han har ju säkert ingen erfarenhet av ironi eller desinformation.... så han är ju säkert i Hong-Kong...

   Radera
  2. orka skicka dem en kopia liksom hahaha

   Radera
  3. @oluies. Visst är det roligt att han har stuckit till Hongkong/Kina av alla länder för att han är för yttrandefrihet och är emot en övervakande stat. Detta står det om i The Guardian.

   Radera
  4. Vad är det för fel på yttrandefriheten i Hongkong? Har du någon trovärdigt information om hur mycket medborgarna i HK övervakas? En sak är dock säker - Hongkongers är långt mer rädda om sin yttrandefrihet och hyser ett betydligt större misstänksamhet mot sina makthavare (och nu syftar jag givetvis inte på CCP som bara betraktas med avsky) jämfört med valfritt land i väst. Civilsamhället är otroligt vaksamt på frihetsinskränkande ingrepp och omkring 1000 fredliga demonstrationer arrangeras årligen.

   Radera
  5. Gwello,

   +1. Väldigt tveksam om Kina är mer kontrollerande än USA i praktiken. Har förvisso betydligt mer erfarenhet av Kina än USA, men finns väldigt mkt som pågår under ytan i Kina med statsapparatens goda minne. Det som inte är accepterat är ifrågasättande av diktaturens rättmätiga styre, men det är den enda riktigt känsliga punkten.

   Radera
 9. Använder myopenid för min psedonym. Är den säker? Om inte, och om jag mot förmodan skrivit något misshagligt på denna blogghar jag då fastnat i deras/vårt nät?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säker, nej, inte om du verifierat din pseudonym via t ex Googles eller Microsofts mailtjänster. Då finns det hela dokumenterat och lagrat hos NSA.

   Radera
  2. Eller Yahoo, för den delen.

   Radera
 10. Hela denna historia får mig verkligen att längta efter Google glass.

  SvaraRadera
 11. Han verkar medietränad. Finns en svag lukt av Maskirovka i hans framförande, lite att man ska veta vilken kapacitet NSA skulle kunna ha men kanske inte har. Jag blev mest nyfiken på flickvännen. Finns hon på riktigt eller är det bara en del av fasaden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag reagerade lite på att han:
   1. Tränats för specialstyrkorna
   2. Tar tjänstledigt för epilepsibehandling.

   Tror inte man antas för sådan träning med medicinska problem?

   Sen undrar jag varför han åkt till Hong Kong. Kanske är han inte ens där, eller så är det nån slags taktik att befinna sig i en av världens största transtihubar, för att ha så många nödutgångar som möjligt.

   Radera
  2. Specialstyrkorna i USA är inte bara Navy Seals-typer etc. Man sysslar med en mängd andra ting som inte bara kräver direkta insatser på stridsfältet. Men det finns trots allt alltid skäl att vara kritiskt när det gäller spionage-branschen eftersom det mesta sällan är vad det ser ut att vara.

   Radera
  3. Visserligen, men:

   1. Grundkravet för hela armén är att man ska ha varit fri från anfall under 5 år utan medicinering. Exakt vad specialstyrkorna kräver vet jag inte.
   2. Enligt Guardian antogs Snowden till kurs 18X där han deltog tills han bröt båda benen i en olycka. Det är en "riktig" kvalifikationskurs för special forces och inte en gräddfil för tekniska specialister. De som klarar grunderna går normalt direkt vidare till "Jump school" alltså fallskärmsskolan.

   Verkar lite märkligt att släppa in en kille där som några år senare måste ta tjänstledigt för att behandla sin epilepsi tycker jag.

   Radera
  4. Han kan utvecklat epilepsi efter 18X. Alla har inte problem från födseln.

   Radera
  5. Ja, han kan ha utvecklat både epilepsi och glasögonbehovet efter kursen. Tror det är rätt ovanligt, men säkert inte omöjligt.

   Radera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 13. För baksidan av myntet - även de mest hårdnackat patriotiska amerikaner som avskyr det Snowden gjort borde se problemen med den massiva informationsinsamlingen när NSA "råkade" ge full insyn åt en datatekniker.

  If the NSA Trusted Edward Snowden With Our Data, Why Should We Trust the NSA?

  SvaraRadera
 14. Jag är ju en kraftig motståndare till tillämpad nyliberalism. Man man ska kanske tacka nyliberalismen i detta fall. NSA hade ju utsorkat en del av sin spion- och övervakningsverksamhet på privata företag, t.ex. Boze Allen (i svensk fri översättning: Sprit-Allan) där Snowden jobbade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, Washington Post hade ju en hel artikel-serie för ett par år sedan om övervakningsindustrin ute vid Fort Meade som helt.. exploderat i omfång och storlek(om än ej i insyn).

   Radera
 15. https://www.facebook.com/#!/pages/Edward-Snowden-Support-Page/341149745987400?hc_location=stream

  SvaraRadera
 16. Edward Snowden är en modig man som offrar sig för den goda sakens skull. En praktisk ideolog, dvs inte en som hänger i bloggens kommentarsfält och klagar under en pseudonym. Han oroas över olagligt insamlade faktauppgifter, men kanske också över det som kallas ”fingerprinting”?

  ”Online fingerprinting” avslöjar vem man är.


  Genom ens surfvanor. Vilka sidor man besöker och i vilken ordning.

  Genom ens datorinställningar. Från val av mjukvara, speciellt sådan som är gratis, till alla hundratals inställningar man gör när man anpassar datorn till sina egna preferenser. Detta trots att man använder olika datorer, där en dator är köpt kontant och används enbart i ett dedikerat syfte, via ett kontantkort eller en IP-tunnel. Våra val och inställningar tenderar att vara samma för alla våra datorer.

  Genom ens ordval, felstavningar och grammatiska särdrag.

  Genom uttryckta åsikter om ditt och datt (där uttrycket ”ditt och datt” går under föregående punkt).

  Även om man aldrig registrerat något socialt konto så blir man identifierad. Det finns helt enkelt inte tillräckligt många personer i ens fysiska närhet som har samma ”online fingerprint” som en själv. Detta gäller även i storstäder, ni som bor på landet behöver inte besvära er med preventiva åtgärder. Nationella säkerhetsorganisationer finns på båda sidor om alla IP-tunnlar. Paketstorlek och tidsfördröjningar, ringar in er.

  Nationella säkerhetsorganisationer har mycket rådata att bygga på. De kan med hyfsad säkerhet ringa in personer av intresse. I princip så måste man levt i ett efterblivet land där det inte funnits datorer, för att man ska ha en chans att undgå upptäckt, och då bara om man är extremt snäv, kortfattad och målinriktad med sina onlineaktiviteter.

  Vi står på tröskeln till en tid då allt fler organisationer kommer spara allt, för alltid. Allt mer avancerade datorprogram sorterar bland otaliga videoströmmar, för att sortera bort underhållningstramset på siter som t.ex. Youtube. Resten sparas. När det gäller text så tror jag att allt sparas, för alltid, redan idag.

  Jag är ingen datorexpert, så detta är en amatörs tankar kring deras förmåga, vilken förmodligen vida överstiger det jag skrivit. Glöm anonymitet, den existerar bara om man är en ointressant person. Att bli ignorerad är inte samma sak som att vara anonym.

  Små och mellanstora organisationer kommer inte kunna iscensätta några större operationer utan att bli upptäckta. Vi kommer istället få se fler Breivikar. Det kommer dröja många år till innan sådana som han (paranoida och intelligenta) kan ringas in (speciellt om högerextremism fortsätter att finnas i de nationella säkerhetsorganisationernas blinda fläck), men även de agerar på lånad tid.

  Edward Snowden är en modig man, men också en man som pinkar motströms. Jag tror att övervakningssamhället följer samma lag som teknikutvecklingen, dvs den leder oss och inte tvärtom. Även om vår regering väljer att inte övervaka oss, så innebär det inte att andra regeringar inte gör det. Övervakade är vi, och kommer så att förbli – för alltid. Tyvärr.

  Personligen, och här tänker jag nörda ut fullständigt, så tror jag att vi går mot ett enhetligt medvetande. Bokstavligt. Vi kommer kunna koppla ner oss från detta gemensamma medvetande närhelst vi vill, men majoriteten kommer välja låta alla ta del av alla ens tankar, för att i gengäld kunna göra det samma med andras. Sociala medier är bara första babysteget på vägen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett helt ovidkommande tillägg:
   Jag hatar Facebook nästan lika mycket som jag hatar Apple, men bara nästan. Den första har rationella orsaker (läs ovan), den andra är mer personligt. Jag har länge kämpat mot suget att krypa in i Apples gyllene bur, och det har tärt på min viljekraft. Svårast var det när de släppte MacBook Air. Jag hoppas att Apple-bygget faller samman under sin egen tyngd (helst över Jobs gravsten så att den går sönder : ). Jag vill uppmana alla windowians att motstå frestelsen och att fortsätta köpa Windows. På så sätt kommer en stor del av pengarna gå till välgörenhet via Gates välgörenhetsorganisation, istället för att berika Jobs ättlingar, som knappt gett ett öre till välgörenhet.
   Ja, jag skrev ju att det var helt ovidkommande.

   Radera
  2. Purjolöken, att Jobs familj inte donerar är inte korrekt. Däremot så skryter de ej med det. Det är dock välkänt vilka frågor och organisationer som Laurene Powell Jobs jobbar med...

   Om du läser lite om buddismens 8 steg så ser du varför han inte skryter med det.

   Radera
  3. För att förtydliga så har jag googlat olika uttryck i min text.

   "praktisk ideolog" – 6 svar returnerade
   "i ett dedikerat syfte" – 4 svar returnerade
   "pinkar motströms" – 0 svar returnerade
   "nörda ut fullständigt" – 0 svar returnerade
   "enhetligt medvetande" – 139 svar returnerade


   Men det kan också vara vilseledande.

   "agerar på lånad tid" – 1 svar (Hepp på ifkbloggen.com)
   "Apples gyllene bur" – 1 svar (Wilhelm Svenselius på Daniel Karlssons Google plus konto)


   Tillsammans med allt annat vi skrivit och med alla andra fingeravtryck vi lämnat efter oss, så blir vi identifierade om vi råkar hamna i en NSA-liknande organisations blickfång. Vad ska vi göra? Ingenting. Vi kan inte påverka denna trend, så det är bara att acceptera det nya samhället och vår designerade roll.

   Radera
  4. @ oluies

   Jag är medveten om att Jobsarna skänker mindre summor till olika organisationer. Jag skrev: ”// istället för att berika Jobs ättlingar, som knappt gett ett öre till välgörenhet.” Det som inte är välkänt är hur mycket dom skänker. Att gömma sig bakom ”buddismens 8 steg” duger inte.

   Jobs skrev aldrig på ”The Giving Pledge”, vilket bl.a. Zuckerberg har gjort och även ett antal förhatliga hedgefondförvaltare. Totalt har 105 dollarmiljardärer skrivit på att de kommer donera minst hälften av sin förmögenhet till välgörande ändamål. Steve Jobs lyser med sin frånvaro.

   The Giving Pledge

   Det har alltid konfunderat mig varför denna man varit så omtyckt, när han bevisligen varit en mycket otrevlig figur. Både på det personliga planet och det professionella. Det är i princip bara människor som aldrig träffat honom som har en positiv inställning till hans person. Det säger en hel del.

   Radera
  5. Eftersom jag har G-Mejl konto samt har knutit ett antal andra tjänster till det kontot så känner jag vissa Apple-kultisters smärta när man får reda på sådan här skit.

   Radera
  6. addendum, fråga: skulle man vara mer säker med Thunderbird eller någon annan mejl-klient som man kör från sin egen dator än att ställa sig på alla fyra för G-mejl/Microsoft/Yahoo?

   Radera
 17. Dags att gå off-line, off-grid och off allt annat också?

  Ta sitt pick och pack och dra till skogs för gott. Finns fortfarande många ställen man kan få vara ifred på, ifall man vill.

  Storebror i Orwells tappning var rätt harmlös ändå. Verkligheten överträffar alltid dikten.

  Teknikutveckling?.. suck

  SvaraRadera
 18. Jag har en enorm respekt för whistleblowers, inte minst för deras beslut att ta den sociala utfrysning och hat de ofta drabbas av från tidigare arbetskamrater och landsmän. Mordechai Vaununu och Ingvar Bratt är ett par exempel. Men jag håller med om att det här är riktigt hjältemod, den amerikanska administrationen är ordentligt bortgjord och får stå med skammen, med all rätt.

  SvaraRadera
 19. Det finns nog ingen på den här bloggen som har bättre koll än Snowden på ett bra ställe att hålla till på efter en sån här läcka. Jag tror Hongkong kan vara bra men jag tror Snowden har liiiiiiite bättre koll...

  SvaraRadera
 20. Om Island ger Snowden asyl, vad händer då?

  SvaraRadera
 21. Snowden är utan tvekan en hjälte. Men varför menar du, Cornu, att Assanges och Mannings insatser är små i förhållande till honom? Även de har offrat sina liv för vad de tror på och utan dessas tidigare avslöjanden skulle kanske inte Snowden tagit steget. Så vad gör Snowdens bedrift så uppseendeväckande i förhållande till Assange och Mannings?

  SvaraRadera