Aktuellt

Inträffade peak oil 2018 eller 2019 - och är energikrisen och den ekonomiska krisen därmed permanent?

Data från amerikanska energiinformationsmyndigheten EIA visar att eventuellt kan peak oil  inträffat 2018 eller 2019. Om det är så, så är de...

2013-06-03 14:53

A Wedding is Coming! - Terapi för Game of Thrones S03E09 #aweddingiscoming

Idag blir nionde avsnittet av tredje säsongen för Game of Thrones tillgänglig för svenska tittare via HBO Nordic. Avsnittet skildrar en av höjdpunkterna i George R R Martins (GRRM) bokserie och som läsare av böckerna vet man förstås vad som är på gång, men det ska ju bli rysligt intressant att se TV-tolkningen av detta.


Det är just sådana här höjdpunkter som visar på GRRM:s storhet - hans totala frånvaro av respekt för karaktärer och huvudpersoner i hans böcker. Man såg det i första boken / första säsongen med Ned Starks öde. 

Någon kvinnlig reporter på Metrobloggen recenserade Midsommargryning och tyckte att den var för porrig och menade att jag skadats av att titta på Game of Thrones. Citat:
"[Kvinnorna] verkar lite allmänt porriga. Jag tror att Wilderäng har tittat för mycket på Games of Thrones, där kvinnornas sexualitet starkt är förknippat med makt, antingen mannens makt över kvinnan, eller kvinnans medel för att få makt. Jag har läst någonstans på hans blogg Cornucopia? att han är ett fan av den olustiga tv-serien. Jag har också förstått av vissa inlägg att han inte är så där superhaj på genusperspektiv."
Recensioner, åtminstone amatörers recensioner, säger oftast mer om recensenten än det recenserade objektet. Som jag skrivit tidigare så är det kvinnorna i böckerna som är de smarta segrarna och de enda smarta männen i serien är män som inte är fulla män - dvs deformerade, handikappade eller saknar kroppsdelar. Nåväl professionella recensenter brukar lyckas undvika avslöja så mycket om sig själva som sker på Metrobloggen enligt ovan.

Men visst har jag inspirerats av GRRM. Och kommer fortsätta inspireras av honom. Men inspirationen kommer inte från sexskildringar och ses inte i sexskildringar, och inspirationen kommer inte från TV-serien, som kan ses som en distraktion i jämförelse med de 5000+ sidor (eller något) GRRM jag läst än så länge. Istället finns det i löftet att ingen, absolut ingen, inte ens återkommande huvudpersoner eller läsarnas favoritkaraktärer är säkra - alla kan drabbas av döden eller öden värre än döden. En annan inspirationskälla är GRRM:s absoluta och konsekventa skildring av handlingen ur enskilda individers perspektiv, även om dessa uppfattar saker fel, inte visar hela bilden eller berättas kraftigt vinklade beroende på vem de är.

Boken A Storm of Swords, vars ungefärliga första halva nuvarande TV-säsong baserar sig på kunde lika gärna hetat mindre populistiska titeln A Mass of Marriages eller A Wealth of Weddings, då huvudpersoner och bifigurer gifter sig åt höger och vänster.

I kvällens avsnitt skildras det romantiska giftermålet mellan Edmure Tully och Roslin Frey, vars vigsel symboliserar försoningen mellan huset Frey och huset Stark.

En riktig höjdpunkt i böckerna. Fast långt ifrån det sista bröllopet och inte mitt favoritbröllop i serien. Nästa bröllop, som tyvärr hamnar i nästa TV-säsong, är nog en större favorit. Man kan nog reflektera över om det finns något GRRM vill säga sina läsare om bröllop och den borgerliga institutionen äktenskapet. Kanske läge för en ordentlig genusanalys där.

Men avsnittet kan bli känslosamt för en del. Därför har jag den här tråden, så ni som kommer titta på avsnittet ikväll kan få skriva av er, om ni nu inte läst böckerna. SPOILER ALERT. Läs inga kommentarer här om du inte vet vad som kommer. Vi som läst böckerna kan få skriva av oss över hur besvikna vi är över TV-tolkningen, ungefär som för Battle of the Blackwater.

Avsnittets titel är för övrigt Rains of Castamere, Lord Tywin Lannisters alldeles egen anthem, som diskuterats i en separat tråd tidigare. Dock finns inte själva sången kvar online längre, utan The Nationals tolkning kan med fördel köpas på iTunes.

Angående Charles Dance och porrighet, så kanske reportern på Metrobloggen borde läsa 50 nyanser etc för att lära sig skilja på porr och ytterst milt tantsnusk. Just till den bloggerskan kan man kanske dedikera följande klipp från när Charles Dance läser ett stycke av just 50 Shades of Grey. Storartat, nästan lika stort som hans tolkning av Tywin Lannister.

Tillägg: För övrigt blir ju Game of Thrones, precis likt alla andra HBO-serier (även vampyrmjukpr0n-serien True Blood är ju rena småbarns-TV:n jämfört med första säsongen vid det här laget) eller andra amerikanska betal TV-serier (Dexter t ex) allt mindre mjukporriga för varje säsong och karaktärerna har allt mer thru-the-clothes-sex i takt med att deras löneanspråk stiger och nakenscener kräver allt större ersättning till skådespelarna. Därför är numera endast onämnda statister eller okända gästskådisar nakna i GoT längre.

Tillägg 2: Baserat på Twitter etc från amerikanska tittare så hänger nu GoT löst. Många har fått en slängde-boken-i-väggen-upplevelse och skriver att de aldrig mer kommer titta på Game of Thrones. Många upprörda känslor tydligen.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

20 kommentarer:

 1. Älskade "The Wire" av just samma anledning. Vem som helst kunde dö när som helst (utom möjligtvis McNulty).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh ja, The Wire var en oslipad diamant som slogs för att få uppmärksamhet bland charlataner, rena lögnare och ren S K I T. Synd att ingen svensk kanal visar Tremé längre :/

   "Baserat på Twitter etc från amerikanska tittare så hänger nu GoT löst. Många har fått en slängde-boken-i-väggen-upplevelse och skriver att de aldrig mer kommer titta på Game of Thrones. Många upprörda känslor tydligen."

   Mmmmm, tjena; hände ju samma sak efter första säsongens episod "Baelor". Folket kommer tillbaka, de är mer eller mindre fångade i/på betet nu.

   And who are you, the proud lord said, that i must bow so low? Only a cat of a different coat, that's all the truth I know, a coat of red a coat of gold a lion still has claws, and mine are long and sharp my lord as long and sharp as yours.

   Fråga till alla som redan sett senaste avsnittet(finns bitar ur det på Youtube) spelas The Rains of Castamere i bakgrunden när Red Wedding inträffar?

   Radera
 2. Mina tre favoritögonblick i serien (Har läst tom A feast of Crows)

  1. Lannisters guldhand och ödet som förbegår den
  2. The red wedding
  3. Red Viper vs Gregor Clegane

  The red wedding (ursäkta svengelskan) måste ändå vara den en av de mest oväntade händelserna i en skönlitterär bokserie någonsin? När man läst om det så kommer man på sig med att ha just den känslan i hela kroppen, alltså att Lord Frey skulle massakrera hela bunten. Han ger hintar hela tiden som jag inte lyckades pussla ihop, allt från de "dåliga" musikerna, Catalyns varningar (som hon har befog för) och oviljan att låta Rob ta med Gray Wind in på festen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser enormt mycket fram mot holmgången mellan Red Viper vs Gregor "The Mountain That Rides" Clegane. Den, slutet på den och en viss Lannisters reaktion är obetalbara. Liksom resten av slutet på A Storm of Swords, inklusive den kära återföreningen mellan de älskande två på The Eyre och försoningen far och son, "wherever whores go"...

   Radera
  2. Hoppas Oded Fehr blir castad som Red Viper, den jäveln vet att skådespela.

   Radera
 3. tv - kände bara "yes...äntligen" när de börja spela "rains of castamere" och stängde dörrarna :)

  SvaraRadera
 4. "Inte så haj på genusperspektiv". Den var ju faktiskt rolig.
  Efter att ha konstaterat det självklara faktumet att sexualitet är en maktfaktor, som för övrigt historiskt alltid använts av både kvinnor och män, så finns inga fler sakargument. Imponerande kritiker..........

  SvaraRadera
 5. The north remembers!

  SvaraRadera
 6. Svar
  1. Står i inlägget. Läs inte kommentarer.

   Radera
 7. Läste inte inlägget av rädsla för spoilers :)

  SvaraRadera
 8. Måste hålla med recensenten här dock utan att ha läst boken. Detta då jag anser att GoT är lika mycket skräp som tex Spartacus. Sorgligt, och det verkar ju vara en utvald del av befolkningen som fastnar för skiten.

  Vissa torskar på att köpa saker(ja bloggen handlar ju mycket om bolånetorskar) andra är torskar på porr eller varianter på det. Verkar vara ett sista skälvande försök att fly en verklighet som blivit för tuff för många.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ids inte ägna mig åt verklighetsflykt av något slag.

   Sitter här med världssmärta. ”Den moderna användningen av Weltschmerz i tyskan avser den psykiska smärtan av sorg som kan komma av insikten av sin egen svaghet och oförmåga i förhållande till världens all grymhet och ondska. Weltschmerz i denna betydelse kan skapa depression, regression och eskapism, vilket kan bli ett hälsoproblem.”

   Problemet är dock inte främst grymhet och ondska. Problemet är framförallt bristande driftskontroll och dumhet. Som leder till överbefolkning, miljöförstörelse, fattigdom och död.

   Radera
 9. Reaktioner: http://youtu.be/78juOpTM3tE

  Spoiler-varning!

  SvaraRadera
 10. "Jag har också förstått av vissa inlägg att han inte är så där superhaj på genusperspektiv."

  Årets komplimang. Önskar att folk sa det om mig oftare.

  SvaraRadera
 11. Såg avsnittet nu.... Man undrar ju hur dett skall sluta. inte läst böckerna och vill inte förstöra serien :)

  GOT är en riktigt bra serie.

  SvaraRadera
 12. Har inte läst böckerna, men gillar att man aldrig kan lita på att någon karaktär är huvudkaraktär! Alla kan dö! Det är detta som gör denna serie speciell och svårförutsägbar. Bra avsnitt, även om jag blev lite sur först...

  SvaraRadera
 13. Tyckte inte detta var nån högoddsare direkt.. Var på tiden att några dog och R var högt på min kill-off list.

  SvaraRadera
 14. http://www.youtube.com/watch?v=78juOpTM3tE rolig sammanställning av reaktioner ifrån tittare. SPOILER varning. :)

  SvaraRadera