Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2013-05-16 17:19

Upprop för att rädda svensk lammproduktion

Via matbloggen Lamm på en höft tipsas vi om ett upprop för att rädda svensk lammuppfödning.

Uppropet är alltså avsett att skrivas på av de som håller får och föder upp lamm, inte hennan på gatan. Naturligvis är det att knyta näven i fickan och namninsamlingen kommer bara diarieföras och sedan förpassas i soptunnan.

Mer skarpt har Förbundet Sveriges Småbrukare uttalat sig tillsammans med sin norska motsvarighet, utan att skräda på orden. Återger deras uttalande i sin helhet nedan. Ord och inga visor. Jag skulle kunna fetstila hela texten, men det förtar effekten. Väljer ut några mindre stycken.
"Inget utrymme för varg i Sverige
Förbundet Sveriges Småbrukare anser att det inte finns utrymme för varg i Sverige och Norge. Detta ställningstagande grundar sig inte på något varghat, utan på rent praktiska skäl. Det skriver förbundsordförande Åke Karlsson och Merete Furuberg, ledare för Norges Bonde- och småbrukarlag i en debattartikel.
Sveriges självförsörjningsgrad på kött har sjunkit till ca 50 %. För att höja självförsörjningsgraden, vilket är nödvändigt av flera skäl, måste antalet betesdjur öka kraftigt i hela landet. Detta mål står i konflikt med rådande rovdjurspolitik som syftar till att öka rovdjurstammarna, särkilt varg.
På många håll exempelvis Värmland har djurhållning upphört på grund av högt rovdjurstryck. Även fäbodbruket har drabbats och kommer att omöjliggöras med ökande rovdjursstammar. Det är svårt att förstå våra rovdjurskramande politikers agerande då vargen inte är utrotningshotad. I närliggande länder (Ryssland) är det skottpengar på varg, varför skall vi då i Sverige lägga skattepengar på bevarandet.
Rovdjursstängsel är ingen lösning för att skydda tamboskapen utan lägger ytterligare en tung arbetsbörda på redan hårt ansträngda djurhållare och bidrar till att fler slutar med djurhållning.
I Norge har politikerna börjat lyssna på djurhållarna, och beslut är gjord om ett ”rovdyrforlik”. De norska egna rovdjursstammarna är inte det största problemet för djurhållarna i Norge, problemet för dem är de svenska vargar och björnar som invaderar Norge. Då det norska utmarksbetet utgörs av stora arealer är de invandrande svenska rovdjuren ett stort problem för djurhållningen där. Det är märkligt från svensk sida att man inte fört samtal med Norge om en gemensam rovdjursförvaltningsplan då rovdjuren lever i en gränslös värld.Det är beklagligt att vi har en miljöminister som lägger sig platt för Bryssel. Då fårhållarna i norra Spanien för en tid sedan hade problem med vargen tog man beslut om att reducera vargstammen utan att fråga Bryssel.
De politiker som i dagarna åker landet runt med budskapet att de vill utveckla landsbygden måste vara medvetna om att detta förutsätter att man lyssnar till dem som den uttalade målsättningen berör, landsbygdens folk. Inte som nu, låta extrema rovdjurkramare och naturromantiker i städer och tätorter som ser landsbygden som sin egen rekreationsplats formulera dagordningen för landsbygdens utveckling. 
Åke Karlsson ordf Förbundet Sveriges SmåbrukareMerete Furuberg, leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag"
Inget flams och trams där inte. Med vänliga hälsningar från en tommare plånbok som är ute och stängslar i skogen för att extrema rovdjurskramare och naturromantiker i städer och tätorter ska kunna se landbygden som sin egen rekreationsplats.

Samtidigt besöker bara 2% av svenska stadsbor naturen utanför de stadsnära skogarna, så man kan undra varför de öht bryr sig om hur det ser ut bortanför stadskogarnas tillrättalagda promenadstråk? Man kan diskutera om inte allemansrätten blivit överflödig, när den främst nyttjas av inresta utländska säsongsarbetare som profiteras på av oseriösa bär- och svampinköpare. För att tillfredsställa de 2% som söker sig bort från stadsnära, ofta kommunala skogar, räcker det gott med de skogar som kommuner eller staten äger (bl a via Sveaskog) som kan fortsätta hållas öppna för allmänheten. I övrigt kan markägare frivilligt låta allemansrätten bestå på egen mark.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

35 kommentarer:

 1. Utan GPS så lämnar folkinte bilen ur skte....

  Det blir ingen förändring innan det handlar om svält...
  Som i Spanien..

  SvaraRadera
 2. Rent ärligt så bryr sig vargkramarna inte om någon annan än sig själv. Och mår de bättre med mycket varg, så blir det så. Iaf så länge som Naturvårdsverket är besatt av ekofascister.

  SvaraRadera
 3. Det är för få - i praktiken kor - därför måste vi skjuta vargarna.

  Och så vill du avskaffa allemänsrätten, lite oklart varför.

  Om 98% inte besöker skogen, så borde det väl inte vara några problem, eller? Om det nu inte är bärplockarna du irriteras av?

  SvaraRadera
 4. Låt jämföra med Estland.
  Om estländarna skjuter varenda varg de kan så fylls det på från öster....
  Det innebär ju att de kan reglera beståndet så gott de kan och vill....
  Och ändå vara med i EU!?
  Ja, just det...

  Men då Sverige/Norge imdetta fall är att betrakta som en ö, så är på fyllning av varg utifrån svårare...
  Så därför måste vi bestämma om vi skall ha varg eller inte.

  Skall varg finnas så måste staten ansvara för detta på,ett annat sätt än idag. Man måste lösa ut folk från sina gårdar och hus, så att vargen får den plats som behövs....
  Eller så återgår vi till den situation som gällde för fyrtio-femtio år sedan..
  1-2 vargar i hela landet.

  Nuvarande situation är bara ett tecken på inkompetenta politiker, som avslöjat sig vara mer rädda för Bryssel än sina väljare....

  SvaraRadera
 5. Stäng kommentars-funktionen så får du vara oemotsagd och driva dina egna stolliga tankar...så småningom kommer allt färre bry sig om vad du skriver

  SvaraRadera
 6. Kloka tankar om "allemansrätten"...

  Som naturligtvis utlöser spasmer hos socialister och fårket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är mycket positivt inställd till den nuvarande allemansrätten.
   Inte heller är jag socialist.
   Dessutom bor jag i glesbygd, och till råga på allt är jag skogsägare.

   Vi har nog av skogsägande brats från storstäderna som äger markstycken i glesbygd som man aldrig bryr sig om. Om allemansrätten skulle tas bort vore det dödsstöten för glesbygden och dess näringar.

   Radera
  2. Börje, exakt vilka tankar om allemansrätten, är kloka? Hittills har inget framkommit som pekar på problem, annat än för bärplockarna möjligen? Vad syftar du på?

   Radera
 7. Hemmansägare Cornucopia? är allt en riktig brunskjorta. Inga främlingar på mina marker tack.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  2. Rasistiskt inlägg, inklusive hets mot folkgrupp raderat. Baron von Keff är erkänd nazist och rasist. Det är tillåtet att vara nazist och rasist, men var vänlig och yttra dina åsikter någon annanstans.

   Radera
  3. Visst,men Cornu är bara rädd för vargen (o ryssen)

   Radera
  4. Jag vet inte vad baronen skrev men man behöver inte vara någon rasist för att inse det faktum att befolkningstillväxt försämrar Sveriges möjligheter till självförsörjande, speciellt som idag när nya bostäder och annat byggs på jordbruksmark. De senaste 13 åren har Sveriges befolkning ökat med 10 procent.

   Radera
 8. För några dagar sen skrev representanter för SNF och WWF och vurmade för det småbrutna svenska odlingslandskapet och de var för mulbete och kött från svenska djur som gick ute. De ville värna det svenska lantbruket. Jag har inte tidningen kvar så jag kommer inte i håg allt, men det var andemeningen i det hela. Vad de dock inte talade om var att deras höge och store ordförande förordar en ohämmad tillväxt av vargar och att dessa två organisationer överklagar vargjakt på löpande band.Hur vi skall kunna ha tusentals vargar i landet som ingen får jag och samtidigt kunna vårda det gamla svenska landskapet, det begriper jag inte, men det kanske de där balkongbiologerna gör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det värsta var att man gjorde artikeln i samarbete med LRF.....

   Radera
  2. Det spelar väl ingen roll om en och annan kalv stryker med då och då. Det är naturens gång.

   Radera
  3. Andreas, hur definierar du "en och annan kalv", samt "då och då"?

   Radera
  4. Ja Thomas det stämmer och ibland kan det vara lite svårt att se vad LRF står, för eller emot. Dock tror jag att problemet med den gråe blir så stort nu när den är etablerad i Södra Sverige, vi får får väl se hur många föryngringar det blir och vilka problem de förorsakar.
   I det hästtäta Västergötland och Halland kommer det att bli problem.

   Radera
  5. kgb35, det är svårt att säga då det beror på omständigheterna. Men det är fortfarande naturens gång. Det är människans tabuförklaring av döden hos vissa arter som är det onaturliga och det riskerar att slå tillbaks mot oss i det långa loppet.

   Radera
 9. Vad skulle markägare vinna på avskaffad allemansrätt?
  Förutom mkt marginella blåbärsarrenden till storskogsbolagen?

  .j

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vargfrågan påverkar allemansrätten.

   Effektiv stängsling och/eller boskapshundar kan inte kombineras med "allemansrätten".

   Svagsinta stadsbor och boskapshundar kommer att sluta i tårar.

   Radera
  2. Vänta här,

   så det är bara stadsbor som hundarna kommer attackera, alltså inte de lokala ortsbor som vill vandra i markerna?

   Resonemanget verkar vara så att om man bor på landet så äger man sin egen mark, och rör sig enbart där.
   Stämmer ju inte direkt.

   Radera
 10. Vad skulle markägare vinna på avskaffad allemansrätt?
  Förutom mkt marginella blåbärsarrenden till storskogsbolagen?

  .j

  SvaraRadera
 11. Eftersom jag både bor på landet och håller får så kan jag inte placeras i 08-binge. Det finns även vargrevir i vars utkant jag bor. Men det finns också Lo vilka står för större angrepp på får än vad varg gör. Men då blir det inga rubriker.

  Att kräva att det inte skall finnas någon Varg i Sverge är orimligt. Vargen är en del av vårt ekologiska system och den är en överlägsen predator för allt vilt där den konkurerar med människan. Så all ekologi talar för vargen.

  Hur regelverket för vår samlevnad med vargen skall se ut är däremot något som vi skulle se till att få ordentliga ändringar i så att de som drabbas inte skall behöva stå för den ekonomiska kostnaden. Att vargen även fick tillträde till norra sverige i renhållningsland borde väl också vara ganska rimligt och självklart, men detta verkar vara en fråga förbjuden.

  Att skylla vår katastrofalt låga självförsörjningsgrad på Vargen som herr Karlsson gör är minst sagt patetiskt. Han är ju ordförande för Småbrukarna, detta är väl en plattform god som någon från vilken en systematisk kritik av svensk jordbrukspolitik skulle kunna bedrivas men av detta syns inget.

  Sverges låga sjävförsörjninggrad beror inte på vargen den som påstår så måste vara galen heller sett fel och förväxlat det med LRF som är den politisk kropp i detta land som bestämt jordbrukspolitiken de senste 50-åren, åtmínstone. Men LRF och dess politik är tyvärr ett tabu-ämne bland landsbyggdsbor, och så läng som denna självcensur är vägledande kommer sverges landsbyggd fortsätta sin kräftgång.

  Tyvärr, tyvärr

  SvaraRadera
 12. Ur ett ekologiskt perspektiv är det inte antalet vargar som är Sveriges problem, det är antalet människor. Trist men sant.

  SvaraRadera
 13. "För att höja självförsörjningsgraden, vilket är nödvändigt av flera skäl, måste antalet betesdjur öka kraftigt i hela landet."

  Det är inte alls nödvändigt. Inte för att de ens angav skälen? Vi vet att köttproduktion idag är klimatskadlig. Cornus idyllillusion om att mer kött ger bättre miljö håller inte i praktiken då svenskar idag inte vill betala för annat än billigt industrikött uppfött på soja odlat på skövlad regnskogsmark.

  Vad vi behöver är fler vegetariska mål, inte fler översittarmän som tror sig ha rätten att döma vilka djur som skall leva och vilka som är opraktiska och ska dräpas.

  Men ni fåruppfödare resonerar väl som Bildt, om 50 år är ni döda ändå så det spelar väl ingen roll om ni dräpt det sista vilda djuret innan dess?

  "Då fårhållarna i norra Spanien för en tid sedan hade problem med vargen tog man beslut om att reducera vargstammen utan att fråga Bryssel."

  Förstår inte det här resonemanget - påstår Karlsson att Spaniens oförrätt skulle legitimera ett svenskt utrotande av vargen? Om båda länderna gör sig av med vargen blir det ju bara ännu värre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stora delar av Sverige är inte lämpligt för odling av vegetabilier, de är däremot väldigt lämpade för vall som kan föda betesdjur.

   Även vegetabilier är klimatskadliga, dock inte alls i samma utsträckning som köttproduktionen.

   I övrigt så tror jag man behöver angripa befolkningsmängden. Nu har det gått så långt att även den genomsnittliga kinesen har en konsumtionsnivå som beräknas vara ohållbar. Snart kan vi sitta här i väst och skrika bäst vi vill när BRIC-länderna tar allt mer makt över jordens resurser.

   Radera
  2. Vargen blir inte utrotad i Sverige och även om den skulle bli det så finns det c:a 250000 på hela norra halvklotet av Canis Lupus.Det som riskerar att försvinna är många av de gamla svenska lantraserna av get, ko och får, likaså är risken stor för de blommor och andra växter som är beroende av det landskap som är skapat av våra förfäder.

   Radera
  3. Ekofascister dödar gärna jätte-jätte-många arter för att rädda en art kvar i Sverige - vargen.

   Radera
  4. Kuckeliku, hur tänker du nu?

   Radera
 14. Det var samma resonemang som fick oss att börja massdöda Europas rovfåglar. Det blev till och med skottpengar på falkar, hökar och örnar. De var ju konkurrenter. Med Corrnus resonemang bör det vara ok för en stor del av Sibirens självförsörjande befolkning att ta livet av de sista Sibiriska Tigrarna. Eller kanske jaga Tumlare då de fångar fiskarens fisk. Lägg ner ditt hat. Biologisk mångfald är viktig ur många aspekter och då menar jag inte bara vargar utan det är även av stor vikt att våra fjällkor bevaras. Detta måste vi givetvis göra på ett bra sätt där så få som möjligt blir lidande. Nu hävdar du att du är lidande då du fått köpa en massa stängsel. Personligen så ser jag inte dig som ett offer. Dock så kan ett offer vara de Indiska barn som varje år blir uppätna av de få kvarvarande Bengaliska tigrarna.

  Att ge sig ut på Helikopterjakt som de gjorde i Norge och utplånade en hel familj av Varg är lågt, mycket lågt. Men det känns faktiskt som du med ditt hat skulle tycka att det är ett helt ok alternativ.

  Jag tycker att du är vettigt i många frågor och är förtjust i din blog. Dock så tycker jag att ditt Varghat tar bort en del av sidans interlektet.

  SvaraRadera
 15. Jag orkar inte kommentera vargen en gång till, så det gutefår bli en länk till en tidigare kommentar jag skrev som L.Slåtteräng.

  FLASH: TJURFÄLLAN SLÅR IGEN I FÅRBUBBLAN.

  .

  SvaraRadera
 16. Påstående av GlobalThinker
  Det är inte alls nödvändigt. Inte för att de ens angav skälen? Vi vet att köttproduktion idag är klimatskadlig. Cornus idyllillusion om att mer kött ger bättre miljö håller inte i praktiken då svenskar idag inte vill betala för annat än billigt industrikött uppfött på soja odlat på skövlad regnskogsmark.

  Att köttproduktion skulle vara ett hot mot miljön är ingen sanning det är önsketänkade från globalister som använder klimatfrågan för att få ett grepp om det politiska tänkandet. Den nationella arenan skall göras politkt överspelad, brytas sänder, vilket nu görs grundligt och systematisk.

  Sverige är som gort för alla former av betesdjur som får och kor, det skulle om det sattes isystem dessutom vad du påstår vara en kålsänka. En omstädnighet som för mig inte är den viktigaste eftersom hela denna klimatcirkes är ett gigantiskt bedrägeri.

  Om detta har Lars Wilsson utförligt beskrivit i rädda vår jord.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Din teori funkar bara om svenskarna köper köttet som producerats på det sätt du nämner. Det gör svebsken som jag skrev INTE. De köper billigaste köttet och det köttet är bevisat klimatskadligt.
   För att din illusion ska förvandlas till verklighet måste svenskarna börja köpa kött som är dubbelt så dyrt och inte ens produceras i någon stor skala idag.

   Att sverige är lämpligt för miljövänlig köttproduktion är säkert sant. Det hjälper dock inte ett skit. Vilket kött köper du och alla dina vänner? Absolut ingen som köper kött producerat med problematiskt sojafoder? Är du säker?

   Vet inte vad du menar med klimatcirkes, men om du menar att klimatförändringarna människan utför, det största experiment planeten någonsin utsatts för, är oproblematisk så behöver du läsa en hel del och sluta tro på fabler från den obotligt skygglappssjuka högern/fossilkraftsindustrin.

   Radera
 17. Artikelns kärnpunkt är om inte jag fattat fel den urusla självförsörjningen, det är det som är vårt stora allavarliga problem. Varg frågan eller klimat dito är bara återvändsgränder som inte kommer att lösa problemet.

  En systematisk genomgång av en politik för att bryta det pågående landsförräderiet som nedskrotningen av vår landsbyggd och vår livsmedelförsörjning är, det är vad vi behöver.

  Nedläggningen av svenska jordbruk måste stoppas.
  Varje stängning av ett svenskt jordbruk på grund av djuskydds frågor är ett misslyckande. Denna myndighets alla resurser måste sättas in för att hjälp istället för att stjälpa.

  En målsättning på en höjd själförsörjning förslagsvis 80%. Målsättningen konkritiseras med en plan och nödvädiga åtgärder.

  Vaför inte börja en diskussion för att reda ut dessa frågor här på Cornu. Verkar finnas många ännu inte utmattade med både erfarenheter och vilja.

  Någonstans måste det börja hända något. Ska det nu gå åt helvet så låt det åtminstone gå åt helvete med sång

  SvaraRadera