Cornucopia?

Aktuellt

Var tredje tackar nej till jobb utan möjlighet till distansarbete - hälften av kvinnorna

Enligt en undersökning från Sifo, beställd av Sigma IT, så tackar 35% av svenskarna nu nej till ett jobb som inte erbjuder distansarbete. 46...

2013-05-11 13:18

Se Sveriges statsskuld ticka

Sverige har fått en första (?) blygsam motsvarighet till US Debt Clock, som räknar fram statsskulden "live".


Den svenska, reklamfria, sajten heter statsskuld.se. Än så länge står den sig förstås slätt i jämförelse med US Debt Clock och relaterar inte den tickande statsskulden till underskott, överskott eller (nominell) BNP. Men skulden tickar på. Till saken hör förstås att det gör även BNP och med det vår betalningsförmåga på skulden.

Uppräkningen är förstås, likt US Debt Clock, teoretisk baserat på kända prognoser. Man får hoppas på en förbättring med t ex procent av BNP, redovisat per person etc.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

15 kommentarer:

 1. Senaste förklaringen till dyra bostadsköp. Vädret inspirerar.

  http://www.svd.se/naringsliv/investera/bostadsaffar/maklare-vantar-sig-all-time-high-i-maj_8161560.svd

  SvaraRadera
  Svar
  1. Priserna hålls alltså uppe trots ökande utbud. Brist på bostäder snarare än vädret kanske...?

   Fast enligt Cornu så har vi ju ingen bostadsbrist. Enligt honom är alla dumma i huvudet och skuldsätter sig för resten av livet för att det är kul.

   Radera
  2. Systemtrollet kräver nya skulder...

   Radera
 2. Vad har BNP med betalningsförmåga på skulden att göra? BNP stiger ju när svenskar tar lån på kåken för att bränna på semester och köpa grejer från Asien (och alltså minskar sin betalningsförmåga). Måttet skuld/BNP har spelat ut sin roll i västlandet med tanke på allt fluff som, med regeringarnas goda vilja, letat sig in i BNP-måttet.

  Får se när Sverige och andra västländer anammar USAs nya, ännu fluffigare, sätt att räkna BNP vilket fått tidningar att basunera ut att USAs statsskuld nu plötsligt minskar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske för att när svensken köper grejer från Asien så beskattas importen med mom+tull och svenskens kredit blir till statens betalningsförmåga?

   Jag säger inte att det är bra eller hållbart men givetvis är BNP relevant när man har procentuella skattesatser kopplade till dess storlek.

   Radera
  2. För att 50% av BNP går till skatt som kan användas för att betala av på statsskulden. Att man väljer att inte betala av statsskulden eller rent av öka den betyder inte att betalningsförmåga saknas utan endast betalningsvilja saknas.

   Egentligen är det alltså statsskulden i förhållande till skatteintäkterna som är intressanta, men eftersom man inte bara kan vrida upp skattenivån ostraffat så är det kanske bättre att man tittar på skuld i förhållande till BNP.

   Radera
 3. Och i exakt samma hastighet stiger de privata "låne"institutens skulder. Varför inte göra en klocka över det också? När ska bankerna betala tillbaka sina skulder på 2700 miljarder till det svenska folket?

  SvaraRadera
  Svar
  1. När Svenska folket betalar tillbaka sina lån!
   När skogsägaren hugger ner skogen och när bonden slaktar sina kor och när de boende amorterar den sista kronan och när byggaren bygger för egna pengar eller när fabriksägaren inte vill utvidga längre-vi får hoppas detta aldrig händer!

   Radera
  2. Det är omöjligt att betala tillbaka alla lån till bankerna, då dessa skapat nya pengar till utlåning som inte har någon täckning, samt lägger på en ränta, vilket ju leder till att mer pengar måste betalas tillbaka än vad som skapats.

   Radera
 4. Vad är poängen?

  1995 låg statsskulden på 80% av BNP, idag på runt 32% av BNP.
  Lägre skuld är inte önskvärt, då det skulle försämra vår förmåga att låna upp pengar vid behov, eftersom likviditeten på svenska statsskuldväxlar skulle bli för dålig.

  USAs statsskuld ligger, vill jag minnas, på cirka 80% av BNP, likaså Tysklands. Japans på ungefär 200% av BNP. Finland har 53%.

  Ska vi sitta och låtsas som om vi har ett problem med statsskulden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. USA ligger strax ovanför 100% av BNP i statsskuld.

   Vidare tror jag inte vi någonsin kommer att behöva oroa oss för att svenska statsobligationer skulle sakna likviditet. En nation av patologiska paragrafryttare med ett välutnyttjat skatteutrymme och låg eller ingen skuld kommer alltid att vara attraktiv på kreditmarknaden, särskilt med tanke på hur katastrofal situationen är för andra utfärdare av sådana papper. Det värsta som skulle kunna hända är väl att våra räntor blir negativa...

   Radera
  3. Varför skulle likviditeten på statsskuldsväxlar (eller obligationer för den delen) sjunka bara för att staten inte är skuldsatt upp till öronen? Jag tycker det skulle vara tvärtom - det är nog lättare att få sålt en skuldväxel/obligation ifall gäldenären har god ekonomi än ifall gäldenären inte har det (och det oavsett om det gäller emission eller andrahandsförsäljning).

   Radera
 5. Statsbudgeten uppgåt till 100 000 000 kr/timmen dygnet runt året om. Resten av offenlig sektor konsumerar ungerfär lika mycket till. Dessutom regleras det mesta av den minoiritetsdel av BNP som ligger utanför politiska kontantutbetalda budgetar. Det skulle vara flerdubbelt högre fart på en klocka som summerade betalningsmakten som koncentrerats till en handfull mäkltiga politikerhänder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skuldökningen är en mycket mycket liten del av den totala offentliga bortbetalningen av andras pengar. Svenska statsskulden som andel av BNP är bara ca 1/3 av EU-medel och utgör inte en potential för att utlösa någon finanskris. Statsskulden är ju bara lite stöärre än summan av alla AP-fonder, i politiska sammanhang alltså bara irrelevanta små felräkningspengar.

   Radera