Cornucopia?

Aktuellt

Enkät: Har du förtroende för svenska myndigheters hantering av coronakrisen?

Dags för en liten enkät om vad du har för förtroende för svenska myndigheters hantering av coronakrisen? Svara nedan. Smittförande ämne...

2013-05-29 10:26

Ryssland och NATO+Sverige övar samtidigt runt Östersjön i september

I september kommer Ryssland och den allierade diktaturen Vitryssland att hålla den stora försvarsövningen Zapad 2013. Ungefär samtidigt kommer NATO och Sverige hålla övningen Northern Coasts (SN), som alltså tar sig formen av en samtidig motövning.


När Zapad 2009 och Ladoga 2009 hölls, råkade Sverige genomföra en beredskapsövningen Dagny, där man utan förvarning övade att flytta svensk trupp till Gotland. Ett scenario liknande det i Midvintermörker, även om jag redan hade skrivit en tredjedel av boken när de ryska övningarna och den svenska motövningen började utspela sig i verkligheten inför mina smått chockade författarögon.

Northern Coasts kommer bland annat används Skavsta flygplats vecka 38. Runt 40 fartyg, 25 flygplan och 500 markstridssoldater ska ingå i övningen. Om den inträffar exakt samtidigt som Zapad 2013 får än så länge vara osagt, då det bästa beskedet kring den ryska och vitryska övningen är "september".

Samtidigt ska det enligt uppgift vara en svensk beredskapsövning inplanerad till hösten. Hur nu en beredskapsövning officiellt kan planeras in i listorna och ändå vara en beredskapsövning. Det blir väl i så fall den första sedan värnpliktsförvaret avskaffades och blir ett kvitto på om det existerar någon beredskap i verkligheten. Fast om man berättar för alla i förväg, så blir det förstås enklare - man måste ju tillse att inkallad personal har övningsdygn att tillgå etc. Det är ju inte längre värnpliktiga som kan beordras runt hur som helst, utan nu är det en arbetsgivarfråga, med övertid, tillgängliga övningsdygn etc.

Man kan fundera på om det är en slump att man planerar in en beredskapsövning när Zapad 2013 ska gå av stapeln. Ifall exakt datum inte blir samtidigt som Northern Coasts, behöver man skärpa till den svenska beredskapen under Zapad 2013, om inte annat för att kunna avvisa eventuella "felflygningar" under övningen.

Ryssland är nu tydliga med att man levererar det strategiska luftvärnet S-300 till Syrien för att hindra utländsk intervention (BBC). Tydligen var uppgifterna om att man redan hade S-300 felaktiga. Däremot ska man haft det toppmoderna närskyddsluftvärnet Pantsir-S1.

Detta kunde dock inte hindra den israeliska räden härom veckan, då Pantsir-S1 har mycket kort räckvidd och alltså måste försvara målet. Dessutom kan man förmoda att Israel använde omfattande telekrigföring för att få igenom anfallet.

S-300 kommer, med ryska "rådgivare" som personal att omöjliggöra flyganfall mot de skyddade områdena i Syrien, rimligtvis längs kusten och runt Damaskus (Wiseman). Att genomföra SEAD, suppression of enemy air defense, när det är rysk personal som bemannar systemen blir också omöjligt, då det skulle vara minst sagt problematiskt att döda ryssar.

Samtidigt är ju inte konflikten i Syrien svart-vit. Allt mer talar för att den goda sidan råkar vara diktaturen, medan extremisterna hittas hos motståndsrörelsen. Som befarat ska rebellerna kommit över åtminstone delar av syriens kemiska vapen (The Telegraph) och använt dessa. Man får hoppas att de kemiska vapnen stannar i Syrien, för vårt eget bästa.

Bästa lösningen skulle fortfarande vara att Ryssland bistår Syrien med att frakta bort och destruera de kemiska vapnen innan rebellerna får tillgång till dem fullt ut. Ryssland kan lämna någon säkerhetsgaranti till regimen i utbyte, om nu regimen känner att de måste ha massförstörelsevapen som skydd mot Israel.

Det finns inga vinnare i ett inbördeskrig och att som EU nu gjort - att öppna upp för vapenleveranser till rebellerna är fullständigt vansinnigt (Schibsted/SvD). Med ett Ryssland som nu öppet omfamnar och säger att det ryska luftvärnet ska hindra utländsk intervention så står Ryssland och EU/NATO nu ansikte mot ansikte.

Och i september kommer man hålla övningar samtidigt i Östersjön. Dessutom kommer den stora NATO-övningen Steadfast Jazz att ske senare i höst, med syfte att öva undsättning av Baltikum. Steadfast Jazz ska vara den största NATO-övningen på 20 år (Jägarchefen), vilket säger en hel del om läget runt Fredens hav. Zapad 2009 var den största ryska övningen sedan 1980-talet, eller som det kallas i (m)oderat retorik - en mycket låg nivå. Och som Jägarchefen påtalar, vare sig Zapad 2013 eller Steadfast Jazz handlar om övningar av fredsbevarande operationer eller antiterror, utan om rent och skärt krig NATO-Ryssland, även om man antagligen pratar om en "icke namngiven motståndare".
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

25 kommentarer:

 1. "500 marksoldater" Vänjer mig aldrig vid detta. När vi gjorde övningar av det här slaget i slutet på 80-talet var vi 30 000 man.

  500 man är ju inte ens en mobiliseringsövning med en bataljon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så sant, så sant. De 500 marksoldaterna är mestadels NATO-soldater, 500 svenska markstridssoldater finns det nog inte idag, undantaget hemvärnet.

   Radera
  2. Nu är det ju fråga om en marinövning med joint-inslag, så det är inte särskilt anmärkningsvärt.

   Radera
 2. Bra inlägg igen!

  Fråga: I nyheterna nu att Israel flexat lite mot Ryssland så att dom inte skall ge Assad vapen.

  Varför? Arabiska våren har ju bara lett till att minoriteter (kristna varianter och judar) haft det oerhört svårt medan muslimska brödraskapet vuxit sig starkt. Assad är ingen mysmorfar, men det är väl naivt att tro att nästa installation kommer bli trevligare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stämmer bra det. De etniska och religiösa minoriteterna har haft det relativt väl under de arabiska diktatorerna, men fått det rejält mycket värre när diktaturerna fallit och ersatts av fundamentalism. Inte konstigt att en mycket stor andel av de flyktingar vi tar emot från regionen är kristna ("assyrier").

   Radera
  2. Gnäll inte på EU. Dom fick ju fredspriset. Då måste ju detta EU stöd till funpamentalisterna och treroristerna vara en del av denna fredsgärning. Fredspristagaren Obama verkar ju hålla med.

   Så freden i Syrien, när den nu kommer, blir en nota som delvis kommer att betalas av svenska folket i form av ännu mer skattepengar. Bra jobbat Svenskar!

   (bitter ironivarning på det här inlägget f.ö.)

   Radera
 3. Blir bara mer och mer kritisk till EU. Vapen till islamister, 50-procentig tull på kinesiska solpaneler, får inte använda egna fröer, bara lite från senaste veckan.

  Sedan MP kom ut som EU vurmare för många år sedan försvann granskningen om tokerierna nästan helt i svensk media. En j-vla tur att GP åkte på en nit om euron.

  SvaraRadera
 4. Ska Finland vara med i Northen Coasts?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Northern Coasts ska det stå.

   Radera
 5. Hela den här saken med Syrien och EU/Ryssland:

  Det ryktas om att motsättningarna mellan EU och Ryssland handlar om .. .. GAS!

  EU vill ha en EU-vänlig regim så att det är möjligt att bygga pipelines från Qatar genom Syrien och Turkiet till EU och på så sätt undvika att bli så beroende av gasen från Ryssland.

  Med Assad och Ryssland som bästa kompisar så finns inte denna möjlighet och Ryssland lär inte vara så intresserade av att EU får gas från en annan region.



  SvaraRadera
  Svar
  1. Och i kontext av ökande spänningar mellan Ryssland/Nato så verkar ju det ganska vettigt att byta leverantör.

   Radera
  2. Det låter ju faktiskt som det mest logiska. England var väl nån vecka från gas/energi-brist i vintras och Putin är väl minst sagt en aning labil.

   Radera
  3. Kan inte en gasledning dras över Irak-Turkiet? Eller över israel sedan medelhavet(som i östersjön). Eller egypten.. medelhavet.

   Radera
  4. Jo men där har du ju just beskrivit anledningen till dessa länders engagemang i konflikten och vilken sida de stödjer :)

   Radera
  5. Är inte helt säker men:

   Irak - osäker framtid
   Gränsen mellan Irak och Turkiet - Kurder. Turkiet är nog inte så intresserade av att ha en strategisk pipeline där. Dessutom verkar det bergigt.

   Radera
  6. Jo Kurderna kommer ju naturligtvis att se till att tjäna på det de har ju för första gången på länge en vettig chans att påverka sin ekonomi/politiska chans vilket de inte haft innan mest pga Saddam.

   Turkiet ligger dock mycket knepigt till som historisk fiende till Ryssland som stödjer den "andra sidan" men med ambitioner att bli ett transitland och upprätta fornstora dagar samt att de på något sätt måste sammarbeta med Kurderna om de ska uppnå detta.

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Man får ju även skilja på Shia/Irak som stödjer Irans linje och Sunni/Irak som stödjer Qatar/Saudi.

  SvaraRadera
 8. Ja, EU verkar vara i form; det lugnar nog ned sig i Syrien om vi pumpar in mer vapen där. Och EU kan väl då inte säga så mycket när ryssarna gör samma sak.
  Och dessa ledare skall alltså bestämma mycket i vårt dagliga liv, snälla ge oss en ny EU-omröstning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte osannolikt är det en jobbfråga. EU-ledarna ser möjligheten att sälja vapen och gör då det.

   Radera
 9. Samtidigt får man ju faktiskt ge moderaterna rätt. De säger ju bara att upprustningen sker från en låg nivå vilket den trots allt gjorde, att den idag kommit relativt långt och att deras konventionella militära styrka är större än vad den varit på decennier ändrar ju inte faktum.

  Som bloggaren brukar påpeka, bara för att jag skriver a skriver jag inte b. De säger inget om dagsläget och därmed är det inte formellt fel även om det är ett märkligt underlag för att dra ner på försvaret än mer när det redan är i princip icke-existerande.

  SvaraRadera
 10. Samma tidsperiod som Zapad genomförs flygövningen Arctic Challenge Exercise i norra Norge, Sverige och Finland, där så gott som hela det svenska flygvapnets stridsflygdelar deltar, liksom norska flygvapnets stridsflygdivisioner, halva det finska flygvapnet samt stridsflyg från Storbritannien. En minst sagt intensiv vecka i det svenska närområdet, när både Zapad och Northern Coasts genomförs samtidigt.

  SvaraRadera
 11. Oerhört förenklat inlägg om Syrien och mellanöstern.

  1. Jaså, minoriteterna har haft det "relativt bra" under diktatorerna? Fråga en irakisk kurd eller träskarab hur det var under Saddam. Det finns så klart fler exempel.

  2. Syriens "opposition" är inte enad även om de kanske ljuger om det. Att dra en enkel linje ond/god fungerar därför inte. Så som läget är nu får regimen stöd av Ryssland och de skäggigast och sämsta delarna av oppositionen får stöd av Saudiarabien m fl. De vettiga(re) delar av oppositionen står således utan stöd.

  SvaraRadera
 12. Moderaterna har skrivit ett debattinlägg
  http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.1702214-oansvarigt-att-antyda-ett-invasionshot-mot-sverige

  Första meningen är intressant:
  "Att ens antyda att det finns någon form av invasionshot mot Sverige är oansvarigt"

  Bara så att vi vet så är det oansvarigt att antyda någon form av invasionshot anser moderaterna.

  SvaraRadera