Cornucopia?

Aktuellt

Var tredje tackar nej till jobb utan möjlighet till distansarbete - hälften av kvinnorna

Enligt en undersökning från Sifo, beställd av Sigma IT, så tackar 35% av svenskarna nu nej till ett jobb som inte erbjuder distansarbete. 46...

2013-05-13 11:37

Gilla läget - låt oss odla vår trädgård

"Gilla läget!" - valfritt värnpliktsutbildande befäl 
"Det är väl talat, men låt oss nu odla vår trädgård" - Candide av Voltaire 
"They can take away his freedom
they can beat him into the dust
They can burn his home
run him from his land
and leave him out to gather rust
But they can’t take away his faith
and his honesty and pride
and the knowledge that he holds inside
One day they’ll reap the harvest
The grapes of wrath" - Grapes of Wrath
 med The Mission (UK)
Dags för en liten verklighetskontroll och allmän upplysning.

Inget av de problem, verkliga, framtida eller inbillade, du gnäller över kommer att försvinna, motverkas eller dämpas av några som helst statliga politiska beslut, varken idag, i morgon eller i framtiden. Detta oavsett hur du röstar i riksdagsvalet.


Alla partier tycker i stort sett samma och de som tycker någorlunda annorlunda kommer aldrig att få genomslag för sina avvikande åsikter. Dessutom har vi, ja vi - för du röstade för ett parti som stod bakom Lissabonfördraget eftersom du utlovades något av det partiet - skrivit bort makten över vårt land till Bryssel, där Sverige bara är några ynka procent av rösterna och vi alltid kommer få finna oss i vad resten av EU tycker.

Arbetslösheten kommer inte försvinna. Långtidsarbetslösa kommer aldrig behandlas med värdighet.

Sjukvården kommer aldrig bli bättre.

Skolan kommer inte bli bättre.

Vi kommer aldrig få forna tiders försvar och totalförsvaret kommer inte återupprättas.

De som upplever invandringen som ett problem kommer aldrig få se ett stopp för invandringen eller de upplevda eller inbillade problemen den enligt folkhemsfundamentalisterna innebär.

Sverige kommer aldrig ställa om till ett hållbart energisystem eller anpassa sig för peak oil i förväg.

CO2-halterna i atmosfären kommer fortsätta långt förbi 2%-målet, då mänskligheten kommer elda upp alla fossila bränslen de kan få tag på och inga åtgärder vi lägger på oss själva eller några internationella avtal kommer ändra på det. Det enda ni kan göra är att hoppas att minoriteten av vetenskapsmännen har rätt och majoriteten har fel.

Vi kommer aldrig varaktigt få forna tiders ekonomiska tillväxt.

Det kommer aldrig dyka upp billiga hyresrätter i rätt områden för den som vill ha igen.

Bostadspriserna kommer krascha, men det kommer aldrig bli billigt att köpa en bostad igen.

Det kommer aldrig byggas bostäder med forna tiders kvalitet igen.

Den svenska skuldbubblan kommer inte försvinna smärtfritt.

Du kommer inte bli rik på börsen.

Svenskt lantbruk kommer aldrig bli gynnat, lönsamt, uppskattat eller vargfritt igen.

Du kommer bli sjuk eller skadad och dö, mer eller mindre plågsamt, sannolikt i cancer.

Skatterna kommer inte sänkas till rimliga nivåer.

Polisen och rättsväsendet kommer aldrig bli effektivt eller fokusera och prioritera något du bryr dig om.

Det kommer inte komma några relevanta reformer av det svenska samhället, för det saknas helt reformpartier. Enda chansen var att alliansregimen kunde ordnat några reformer, men allt de klarade av var någon procentenhet lägre skattetryck - i övrigt har allt bara blivit sämre. Inget regimskifte kommer ändra på det.

Detta innebär förstås inte att man inte kan gnälla. Här på Internet finns massa platser ni kan knyta handen i fickan och skriva ut ert raseri och er kränkthet, men forna DDR-Sverige (folkhemmet) kommer aldrig tillbaka!

Det är bara att gilla läget och göra det enda ni kan göra: TA ANSVAR FÖR ERA EGNA LIV OCH STÄLL OM! INGEN ANNAN KOMMER GÖRA DET ÅT ER!

För staten, politiker och makthavare skiter fullkomligt i dig och kommer göra allt i sin makt för att försvåra för dig. Det är bara att acceptera detta och alla problem ni upplever och göra det ni kan på det personliga eller lokala planet.

Exempelvis gnäller jag över vargen, men gör det jag kan: stängslar och använder min lagstadgade rätt att gå beväpnad på egen mark etc. Länsstyrelsen eller myndigheterna kommer aldrig hjälpa mig, deras enda intresse är sina egna agendor och att säkerställa sina egna löner, inkomster och karriärer. Detta gäller alla inom staten. Egenintresset kommer alltid först, oavsett vad som sägs utåt.

Du kommer aldrig få den där billiga hyresrätten. Antingen köper du dyrt och belånar dig för resten av livet, eller så flyttar du långt bort och pendlar, vilket kostar pengar och tid, men reducerar din ekonomiska risk kraftigt.

Staten och myndigheterna kommer aldrig ordna ett jobb åt dig om du är arbetslös. Det får du ordna själv, trots alla deras ansträngningar att hindra dig.

Dina barn kommer aldrig få en bra skolgång - det är upp till dig att se till att de får de kompletterande kunskaper som samhället inte kommer ge dem.

Sitter du fast i ghettot med betalningsanmärkningar som gör att du aldrig kan få en vettig bostad och du darrar som ett asplöv för att det finns invandrare som grannar, så skulle du tänkt på det lite tidigare innan du tecknade det där mobiltelefonabbonemanget eller tog de där SMS-lånen du inte kunde betala tillbaka. Omvärlden skiter fullkomligt i dina problem, så tag dig i kragen, klipp dig, skaffa dig ett skitjobb och jobba dig därifrån. Ingen gör det åt dig.

Bor du strandnära eller i översvämningszoner, flytta. För det klimatet kommer bli värre.

Och anser du att situationen i Sverige är helt oacceptabel, gör som 10 000-tals andra - flytta utomlands. Oftast är det lika illa där, om du inte är rik - vilket gäller även i Sverige.

Är du ung och ambitiös så går du med i ett större politiskt parti - (s) eller (m) och engagerar dig 100% i allt, slickar röv och ställer upp på alla konstiga åsikter som finns och gör en spikrak karriär in i riksdagen eller ännu hellre EU-parlamentet, där du sedan kan profitera maximalt på systemet och sedan leva resten av ditt liv som styrelseproffs eller landshövding. Dock är antalet platser i riksdagen begränsade, så det är bara en liten klick som lyckas hela vägen.

De flesta av er befinner sig någonstans i förnekelsefasen, ilskafasen eller förhandlingsfasen, där ni tror att några oneliners eller symboliska åtgärder kommer förändra något. En del har landat i depressionfasen, vilket är positivt, för därefter kommer acceptansen av verkligheten.

Sverige är ett land och samhälle som passerat zenit, sin höjdpunkt, och det kommer bara, generellt, bli sämre framöver utom möjligen för styrande politiker, makthavare och byråkrater. Så är det att leva i ett samhälle som ligger vid tillväxtens gränser och där man dukar under under minskande avkastning på alla satsningar.

Men det är ingen fara. Lycka är inte materiellt välstånd eller samhälleliga reformer. Lycka uppstår, när du väl har mat på bordet och tak över huvudet, genom dina relationer till nära och kära. Vi kommer vara precis lika lyckliga om 50 år som idag, på samma sätt som vi var precis lika lyckliga för 50 år sedan.

En del problem kommer visa sig vara överdrivna, andra icke-existerande, några värre än du kunde ana. Men förändringens vindar är långsamma och om du inte stoppar huvudet i sanden kan du anpassa din egen situation till verkligheten istället för till dina önskedrömmar.

Så gilla läget och odla din trädgård. Du får sätta ditt hopp till karma och att även de ansvariga får sluta sina sista år liggandes i sin egen avföring, isolerade från omvärlden och bortglömda av sina anhöriga, medan personalen misshandlar dem, struntar i att medicinera dem mot smärtorna och stjäl deras tillgångar.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

84 kommentarer:

 1. Att folk på egen hand anpassar sig och gör konstruktiva saker är grunden för att samhället blir bättre.

  Ca en tredjedel av det du räknar upp anser jag vara genomförbart, om folk på egen hand gör vad de kan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. Men folk gnäller och tror att någon annan ska göra det åt dem.

   Radera
  2. Någonannanism, en slags fork från jantelagen :)

   Radera
  3. Det folk här, artikelförfattaren liksom kommentatorerna, verkligen skulle må bra av att läsa är den franske författaren Jean Gionos mästerliga novell "Mannen som planterade träd". Håll tillgodo:

   http://www.pinetum.org/GionoSV.htm

   Radera
  4. @Sara C.

   Den finns som animerad film också. En av mina absoluta favoriter. Något av det vackraste jag sett.
   Man kan nog utan överdrift säga att jag älskar den :-)

   Rekommenderas å det varmaste!

   Radera
 2. Med "forna tiders kvalitet" på byggandet avser du förstås 1800-talskåkarna med utedass samt 60-talets miljonbyggen med prefabricerade, lövtunna ytterväggar hopfogade med PCB-haltigt material?

  Annars bra skrivet.

  I övrigt vill jag föreslå något som tyvärr inte är min idé:
  Alla miljöpartister flyttar till en kommun, nazister till en annan osv. Sen kan ni ta över kommunen och ordna det mesta bäst ni vill.  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får vad man betalar för?

   Radera
  2. "Alla nazister".

   Hur många tror du att dom är egentligen? Du får nog jaga runt i Eskilstunas mindre bemedlade delar för att få ihop några alls.

   Radera
 3. Positiva Måndag?
  Själv har jag roat mig med att läsa på om hur vanligt det är att människor blir kanibaler vid brist på mat...
  När snabbköps hyllorna står tomma är det vad som kommer finnas, förutom några husdjur som snabbt går åt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, jag är ute och vänder odlingarna, sår solrosor och sätter potatis. Då formulerar man sådana här inlägg i huvudet, när frisk luft, solljus och kroppsarbete ger stunder av klarsyn.

   Radera
  2. Om du vände odlingarna tillsammans med någon, eller varför inte flera, är jag fullkomligt övertygad om att klarsyntheten skulle få dig att förstå att vi människor tycker om att vara tillsammans. Således, att gå omkring beväpnad på sina egna marker och vara pissed off på sakernas tillstånd tror jag bara är dåligt för kropp och själ.

   Och ja, det är helt okej att kalla mig naiv :)

   Peace.

   Radera
  3. Har du läst the Road? Eller sett filmen....

   Radera
  4. Förr var det väl var och ens plikt att vara beväpnad, alltid.

   Radera
 4. Munter start på veckan. Bloggens svar på filmen "Godafton herr Wallenberg", en komisk höjdare av Kjell Grede som handlar om en ambassadtjänstemans öden och äventyr i den spännande turiststaden Budapest.

  Positiv avslutning i alla fall, då menar jag förstås inte det om att de äldre misshandlas med sin egen avföring, utan om det att leva lycklig och odla sin trädgård. Låter bra. Vi tar fasta på det och hoppas att potatisen tar sig, resten ser tveksamt ut för tillfället i vårt lilla land.

  SvaraRadera
 5. Lite onyanserat. Mycket av det du räknar upp har både blivit bättre och sämre. T.ex. har sjukvård på många sätt blivit bättre iom nya mediciner och behandlingsmetoder. Och även den demoniserade CO2 förbättrar skördar och växtlighet. Din onyanserade svartsyn är ett säkert recept på att bli deprimerad eller permanent cynisk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror du ja. Antar att du inte varit utsatt för ingrepp och sjukvårdsbehov?

   Radera
  2. Du har både rätt och fel, Behandling mot trånga kranskärl med en enkel vidgning räddar många unga liv som skulle dött förr,utvecklingen går mot mindre invasiva och billigare åtgäder.

   Tyvärr går också utvecklingen mot minskade vårdplatser och personaltäthet så omvårdnaden blir sämre.

   Radera
  3. Du har både rätt och fel, Behandling mot trånga kranskärl med en enkel vidgning räddar många unga liv som skulle dött förr,utvecklingen går mot mindre invasiva och billigare åtgäder.

   Tyvärr går också utvecklingen mot minskade vårdplatser och personaltäthet så omvårdnaden blir sämre.

   Radera
 6. "Lycka är inte materiellt välstånd eller samhälleliga reformer. Lycka uppstår, när du väl har mat på bordet och tak över huvudet, genom dina relationer till nära och kära."

  Amen.

  SvaraRadera
 7. Nu börjar poletten kanske att ramla ner hos mig. När jag läser cornus "men forna DDR-Sverige (folkhemmet) kommer aldrig tillbaka!" går det upp för mig att Cornu med all sin kunskap om det som händer omkring honom just nu, saknar kanske grundläggande kunskap om hur det var i Sverige innan massinvandringen av kulturfrämmande folk inleddes.
  Han är antagligen för ung för att ha upplevt de positiva sidor av Sverige som till stor del förintats av kulturmarxismen. Det fanns under ett par tre årtionden ett kraftig socialistiskt ekonomiskt klimat (ca 1967- 1990)som förstörde Sveriges ekonomi och det är kanske slutet på den tiden han minns. Tyvärr lade kulturmarxisterna från -68 under sig den politisk/mediala arenan och har med hjälp "demokratin" lyckats att förinta den kultur som varit grundläggande i Sverige sedan kristendomen utplånade den forna kulturen runt 1000-talet. Cornu är en del av den lydiga boskap som på säkert avstånd driver vidare den kulturmarxistiska saken. Kanske har jag helt fel och det ligger något annat bakom hans agg mot den etniskt svenska kulturen (han säger väl som svar ett den etniskt svenska kulturen inte finns). Är det någon som vet? Vi vet ju vad som driver Reinfeldt (han har ju ändå berättat varför) och antagligen också Mona Sahlin (som tidigt avlade barn med en chilenare. Dottern har äktat en svart amerikan). De driver sina personliga preferenser på det allmänna planet vilket är en katastrof för det svenska folket och tyvärr har de lyckats att förvrida många svenskar till aktivt självhat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror du har rätt i mångt och mycket. Vad gäller C vet jag inte, men det är väldigt många med ålder <50-60 som gått den svenska socialistskolan som inte vet av Sverige före socialdemokraternas folkhem alls. De tror Sverige civiliserade historia börjar där, ungefär som man sade att den började med kristendomens införande. Min kunskap i ämnet kommer från en far som var med (och dessutom mindes och kunde berätta) samt andra gamla jag stöter på då och då.

   Det kan komma ur en spontan kommentar från en gubbe på en mekanisk verkstad som utbrister "Allt började gå snett när Palme skulle ha ut kvinnorna i arbetslivet." Frågar man då vidare får man ofta en mer insatt problemformulering. Men det är väldigt få som vet av det försocialistika Sverige idag. En liten glimt kan man se av det i filmen "Så går en dag i Linnaryd" på SVT play.

   En annan anekdot är från den ryska landsbygden, folk bor i jordhyddor intill Volga, några förrevolutionära hus syns som ruiner. De berättar om den onde godsägaren som före revolutionen red runt på sin vita häst och med ridpiskan slog sina slavar. Sant eller inte, vet nog ingen. INGEN! Så går det när vittnena är borta myterna lever.

   Själv fick jag i skolan lära mig fördelarna med kolchoser.

   Olaus Magnus historia om de nordiska folken är att rekommendera för den som vill lära sig mer om åldern på den svenska kulturen. Lära sig se förbi senare halvan av 1900-talets politiskt styrda historiker.   Radera
  2. Ironiskt att du skriver om Olaus Magnus som o-politisk. Han var nämligen extremt politisk. Han överdriver t ex storleken och utseendet på hednatemplet i Uppsala eftersom det på den tiden var viktigt att framhålla att nationens vagga stod i Svealand, inte Götaland.

   I övrigt är ju boken en oerhörd sörja av politik, hörsägen, legender och skitsnack så att ens kalla honom för "historiker" är lite väl schysst. Eller du kanske tror på sjöodjur som historiska fakta, t ex? Eller att kvänerna skulle vara monopediska cyklopmänniskor?

   Radera
  3. Eller att svenskarna skulle hänga spädbarnen från träd, för om man la dem på marken så kryper huggormar in i munnen på dem och kväver dem? Och att man då endast kan rädda dem med nån alkemisk undermedicin?

   Jag minns inte hela boken, men att den är full med skitsnack och politiska lögner är uppenbart även för en 12-åring.

   Radera
  4. @kgb35

   Vilka var fördelarna man fick lära sig om kolchoser? Jag antar nästan att fördelarna var trots sovjetsystemet snarare än tack vare.

   Radera
  5. @kgb35:

   Tror du att Sverige har haft en kung som hette "Erik Väderhatt", och tror du då att han verkligen kunde styra vädret med sin huvudbonad så som Olaus Magnus hävdar?

   Se där ytterligare ett exempel på genompolitiseringen av Olaus Magnus verk där han bygger på de svenska konungalängderna med en massa hittepå, för att skapa intrycket av att Sverige var ett urgammalt och etablerat kungarike.

   Radera
  6. @RB
   Välkommen till globaliseringen, detta som du och alla andra här skördat frukterna av under lång tid. Globaliseringen är ett tveeggat svärd, konkurrensfördelarna som får dig att växa och må bra ena dagen skapar huvudbry och ångest den andra på grund av på millisekunden flyttbart kapital och tappade absoluta och komparativa fördelar.

   Du har köpt importerad hemelektronik och annat från sweatshops i andra länder och sitter och tycker att allt borde vara Ceteris Paribus, som när farfar köpte svenskproducerat.

   Du har liksom alla andra rest betydligt mer och sett världen. Fler studerar utomlands, bildar familj över gränser, osv osv. Med full förståelse... detta rör till det i folkhemsfundamentalistens invaggade värld...

   Sverige har tyst stöttat imperialismen med krigsindustri och spetskompetens i krig för egen ekonomisk vinning och politiskt inflytande. Likväl blev vi "drabbade", men ingen sade ifrån (Hela USA tog åtminstone under en tid emot färre flyktingar från Irak än Sundsvalls kommun).

   Självklart har socialismen fullkomligt söndermalt den svenska skolan, vården osv. Å andra sidan, vilket parti hade lyckats bättre att manövrera båten? En fundamentalt stark och växande ekonomi är grunden för all välfärd. I det avseendet har det här landet redan sedan länge sett sina glansdagar. Kvar finns bara skuldsättning, ökande arbetslöshet, och den fasad som allt fler pressar sig till att upprätthålla för att underhålla det som byggts av tidigare generationer.

   Kraschen framför ögonen sker i slow motion, och det är inte invandrarnas fel eller som du vill kalla det, "kulturmarxisternas". Du får helt enkelt finna dig i att fler än dig vill se något annat ibland, och vill lära sig saker från över gränserna.

   Hissa din flagga och gilla läget.

   Radera
  7. Nu sade jag inte att Olaus Magnus var opolitisk inte heller att han var ofelbar. Jag menade att man skulle se förbi dagens politiska variant av historieskrivning. Var tid har sin måttstock. Funderade på om jag skulle skriva att han hade sin agenda men den har många skrivit om och tyckte inlägget blev långt, men det hade kanske behövts.

   Förutom tokerier så är den fylld med otroligt mycket kunskap. Vinterväghållning(på samma sätt som Max von Sydows farfar), matlagning husbygge, fester. Läs den igen, ingenting görs för sina bristers skull, som någon uttryckte det.

   Vad är det för övrigt konstigt med att hänga barnen (i vaggor) i träd? Hellre det än risken att en orm eller annat otyg kryper ner i gapet (öronen var väl lindade?). Lämnar du dina barn utan tillsyn långa tider i en lund eller längs staketet utanför ditt arbete?

   Hört talas om lyckoormar eller lyckospindlar? "Ormodling" i hemmen finns omtalat flera gånger genom seklen har jag för mig.

   Olaus Magnus dog väl för övrigt som, vad man idag kallar, politisk flykting och invandrad företagare med sina verk copyrightskyddat av självaste påven?

   Anonym: Läraren var nog väldigt röd tror jag vet inte, hon kanske ville vara opolitisk? Fördelarna var många, stordrift och fördelingsrättvisa var några, men hela systemfelet i Sovjet var så uppenbara ca 1981 för oss mellanstadieelever så fröken hade en hård dust om den frågan. Alla lärarna åkte förresten på studieresa till Leningrad, minns att en av dem smög ur gruppen då han såg ett trasigt fönster längs en paradgata och fann att huset mest liknade en kuliss. (Han blev så småningom utbränd av det havererande skolsystemet. En annan lärare hängde sig.) Problemen började inte med GP.

   Radera
  8. Nä, du skrev:

   "Lära sig se förbi senare halvan av 1900-talets politiskt styrda historiker."

   Vilket då i alla fall jag tolkar som ett motsatsförhållande.
   Dagens historiker = politiskt styrda.
   Olaus Magnus = ej politiskt styrd.

   "McDonalds hamburgare är äckliga, handla på Burger King istället" skulle i alla fall jag tolka som att BK:s burgare, till skillnad från McD:s, smakar gott. Inte att de också var äckliga, men på ett annat sätt.

   Men det var ju bra att vi redde ut det.

   Angående att hänga upp barnen i träd är det säkert bra, men knappast av anledningen att huggormar kryper in i deras kroppsöppningar. Huggormar gör inte det, nämligen.

   Radera
  9. Anonym: Jag upplever det som att man i offentliga sammanhang inte talade om ondskan i Sovjet och så knappt än idag. Det har väl att göra med att de var med på den allierade sidan (och kanske att folk fortfarande kan visa sig i offentliga sammanhang även om de kallar sig socialister till skillnad från om de kallat sig (national)socialister. Socialist som socialist, död åt "onyttiga" blir det i vilket fall när de har makten visar (all?)praktik under 1900-talet.

   Läser du tjugo-trettiotalsböcker är de ofta väldigt tydliga med svältdöd i Ukraina och masslakt av medborgare. Sovjet och internationalen var fortfarande ett reellt hot. Nationalsocialisterna i Tyskland verkar av en del ha setts som ett alternativt och som ett skydd mot bolschjevikerna (röda mot bruna två nyanser av rött). Det gamla samhället och dess värderingar hade ju i stort havererat i och med första världskriget så man letade något annat som kunde frälsa världen. (USA, socialism, funkis osv.).

   Intressanta företeelser är det i varjefall, i relation till den Kineska förbannelse någon skrev om här. "Må du leva i intressanta tider".

   -----------
   Disklaimer mot bokstavstroende: Texten ovan skall ses som ett resonemang och diskussionsunderlag. Den innehåller med stor sannolikhet massor av fel och kanske en del kärnor av sanning.

   Radera
  10. Belii: Så kan man nog tolka det, men man behöver inte det. Som fan läser bibeln heter det. (ingen jämförelse med dig) :-)

   Se det så här istället: "McDonalds hamburgare är äckliga. Det finns andra hamburgartillverkare, prova på Burger King istället (och se vad du tycker)." Själv tycker jag nog bättre om MAX men det kanske är för jag är lurad av det gratisa kaffet efteråt. (och lite antiimperialism)

   Bakgrunden till att jag skrev denna mening är att i i princip alla generationer av historieböcker hittar man några som börjar med att nedvärdera den föregående generationens alster. Så även dagens, för att sedan vara fyllda av tidens modeord och modeåsikter och det är lättare att se modeorden och modeåsikterna om man läst några generationers verk. Tyvärr tycker jag nog ibland att dagens alster kan vara värst i denna inskränkthet (men de värsta av de gamla ser man inte längre).

   I det här fallet gällde det att se en historieskrivning av Sverige och Sveriges kultur som är äldre än sossarnas. Du kan även gå till Vikingeskibshallen i Oslo och fundera över hur en kultur är skapt som åstadkommer sådana mästerverk. Inte är den rakt igenom barbarisk.

   Relevant är att idag är universiteten styrda av politiker, tidigare var de styrda av professorer och ofta mer oberoende. En person, professor, dör och därefter sker ofta en omvärdering, en organisation dör ofta inte på samma sätt (utan revolution) utan lever mycket längre om den är bra inrättad. Någon tog bort maktdelningen som tidigare fanns på många plan i Sverige.


   Radera
 8. Själv är jag i depressionsfasen, det har jag varit i cirka 15 år. Den verkar inte direkt gå över.

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://www.defria.se/v%C3%A5r-politik-15491254

   Radera
 9. Det låter nästan som att någon har läst Epictetus, Seneca och Marcus Aurelius. :o)
  Tack för ett mycket fint inlägg, kära medstoiker!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, Marcus Aurelius:

   "Are there brambles in your path? Go around them!"

   Radera
  2. För den intresserade finna hans självbetraktelser finns även på kulturspråket svenska.

   Radera
  3. Äsch det blir lite mycket snabbskrift: :-(
   Det skulle varit:

   "För den intresserade finns hans självbetraktelser även på kulturspråket Svenska."

   Radera
 10. Man talar ju om skillnaden mellan sådana som gör det bästa av situationen ("maximizers") kontra "satisficers", sådana som tar ett någorlunda bra beslut och sedan kör på det.

  Tydligen är maximizers bättre på att förutse och möta framtiden, därför att de ständigt omprövar sina beslut, aldrig fastnar i dem.

  I gengäld verkar de i allmänhet vara olyckligare. Det finns alltid en besvärande kognitiv dissonans mellan det beslut de tagit och de intryck de tar in från verkligheten. Satisficers upplever inte den dissonansen på samma sätt, därför att de skärmar av verkligheten efter att en gång ha fattat ett beslut.

  Carry on. Make the best of it. Enjoy the small things.

  Epictetus, som Alnusincana nämnde, är en manual för alla levnadskonstnärer in spe...

  SvaraRadera
 11. Min upplevda frihet från politiker och tjänstemän är betydligt högre sen jag flyttade från Sverige. När det kommer till politisk klåfingrighet är Sverige i en klass för sig. Det finns inte en enda aspekt av ditt liv svenska politiker inte är beredda att ändra om de så finner lämpligt.

  SvaraRadera
 12. Första riktigt vettiga inlägget på ett bra tag nu. Försvarsgnället leder ingen vart, guldpriset hit eller dit är ointressant, likaså vilken -ism som för tillfället lovat guld och gröna skogar åt folket.

  Tack.

  SvaraRadera
 13. Äh, du kommer inte dö av cancer Cornu. Du kommer dö av antibiotikaresistenta bakterier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant. Utan fungerande antibiotika hade jag redan dött två gånger de senaste åren.

   Utgick lite för mycket från nuläget, i framtiden blir resistenta bakterier det nya svarta.

   Radera
  2. Well, tur för mig då, tar nästan aldrig sådant. Även om jag skulle behöva, det kollas lite dåligt, man måste hålla på som f-n och vara snabb och svabba och odla i mun, öga, avföring, urin, sperma, ja allt!
   Och sjukvården hinner inte.

   Så förutom ett rovdjursbett så har det inte blivit ngt alls, jag är aldrig sjuk...eh...alltid och det kan vara så att jag behöver antibiotika, och maraliamedel, och cellfifter, och tnfa-hämmare, och .....Men antibiotika...nej, det är ofta ingen mening, för korta och svaga kurer=bättre att strunta i det.
   Radera
 14. Du glömde en sak, invandrare som kommer hit och inte kan eller vill göra rätt för sig kommer att fa det mycket jobbigt, för det kommer inte längre att finnas nagra soc bidrag eller andra transferingsformer att snylta på. Svenskar kommer inte vilje bo nära er, umgås med er, ha barn i samma skolor som er, ej heller jobba med er. Segregeringen på etnisk och religiös nivå kommer bli närmast total. Då kommer en stark man säga han har lösningen på detta problem och deportering alternativt folkmord kommer att bli en verklighet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Passar du platsen i hörnet Drottninggatan Kungsgatan åt mig då? Hur får vi bort rumänen? Jag måste ju leva!

   Radera
 15. Jag älskar det här inlägget!

  SvaraRadera
 16. En fråga bara, varför skriver du bloggen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många anledningar.

   1. För att förändra världen, genom att få enskilda människor att ta eget ansvar.
   2. För att det är roligt och stimulerande
   3. För att få en inkomst som räcker till levnadsomkostnader på lägre arbetarklassnivå

   Radera
 17. Jag har kommit fram till ungefär samma sak, och betraktrar därför politiken med ett intresse för maktspelet och en stor dos cynism. När det gäller den egan position så finns det ett sätt att karva ut en så stor mängd frihet till sin familj som möjligt och det är att fixa ordentligt med pengar. Då kan man köpa sig fri från de flesta klåfingrigheterna som politikerna ägnar sig åt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant, ända tills sagda politiker upptäcker att de där pengarna måste beskattas än mer, i solidaritetens namn.

   Radera
 18. Sanningen ur en Ingenjörsbondes perspektiv månne?

  Allt ska bara knalla på, som de snälla svenskar vi är. Ingen Mad Max värld, inga massiva mutor, öppet och inte dolt som idag. Vem kommer att ha minsta lojalitet mot det rike som Cornu beskriver? Jag undrar varför inte politiker och toppar hänger i lyktstolparna redan idag - de klarar sig imorgon med! Och inga röda eller bruna stövlar.

  Och lycka är "dra åt helvete".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, nej. Den Gud älskar lyckan får.

   Förr hade vi en annan trygghet och ett humant kristet samhälle. Nu är det darwin och den starkes rätt i samhället. Av frukten känner man trädet kan man säga. Förmodligen står helvetet på jorden framför våra fötter och folk är mest intresserade utav guldpriset, melodifestivalen och aktieutdelningar. Märkligt.

   Så om din lycka är definerad "dra åt helvete" så tror jag att du kommer bli lycklig med det framtida samhället.

   Radera
  2. Nja, inte var väl samhället humanare som kristet, om vi nu tar en bit tid och smakar på.
   En annan trygghet fanns, men ju längre du går tillbaka var den också ett OK att bära

   "Dra åt helvete" - tesen är väldigt använd idag, av Grillo, av rika som får vård i andra länder när vi andra väntar på att Flippas regelverk helt och fullt ska anammas.

   Radera
 19. Som nån var inne på med familj, lycka är naturligtvis att skaffa sig levnadsduglig avkomma.

  Därför att vi är genetiskt programmerade att gilla det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det många som har barn som är otroligt olyckliga. Det är först när du har frid som du kan njuta utav din livssituation. Dessutom tror jag att om man mixar man darwin och nietzsche så blir det motsatsen till lycka. Det slutar garanterat i någon form av beroende, vilket i sig är samma sak som ofrihet.

   Radera
  2. OK för Darwin, men hur får du in Nietzsche i mitt inlägg?

   Radera
 20. Den här bloggposten manar till eftertanke. Osökt leds så tanken till demokratins livs- och dödscykel som beskrevs av Alexander Fraser Tytler på 1700-talet:

  "Från förtryck till andlig tro, från andliga tro till mod, från mod till frihet. från frihet till överflöd, från överflöd till egoism, från egoism till självgodhet, från självgodhet till apati, från apati till beroende och från beroende tillbaka till förtryck ännu en gång."

  Bloggen Istiny visade läget 2011. Där kan vi nu se i efterhand hur t ex "den arabiska våren" trycktes tillbaka, åter till punkt 1 och förtryck vilket verkar fullt möjligt när de inte kunde nå frihet i punkt 4.

  Verklig eller åtminstone allmänt uppfattad demokrati är troligen bara möjlig en kort period efter punkt 5 - när det finns ett överflöd att fördela, - ungefär som i Sverige på 1960-talet så det lär ta en eller annan livstid innan det åter finns något överflöd att fördela ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Sverige är ett land och samhälle som passerat zenit, sin höjdpunkt, och det kommer bara, generellt, bli sämre framöver"

   Detta är också min åsikt vad det gäller materialistiskt välstånd - det kommer bara att bli sämre. Jag vill dock påstå att svenska folket andligt sett inte kan sjunka lägre - det kan bara gå uppåt härifrån. Här tycker jag att våra nysvenskar tillför något, nämligen ryggrad och modet att stå för en obekväm åsikt som går på tvärs med pk åsikterna. Kanske vi kan bryta demokratins dödscykel med en ny andlighet (då menar jag inte religiös sådan) och samla oss runt en ny världsbild. Zeitgeist är ett försök till detta, jag kan rekommendera er som inte sett filmen att göra det.

   Annars tycker jag att Cornus åsikter är väldigt lika mina - bortsett från invandringsfrågan. Jag anser att SD har vettiga verklighetsförankrade åsikter om sakernas tillstånd.
   Så Cornu, du är nog i förnekelsefasen :)

   Radera
 21. Det bästa du skrivit på bloggen - och det säger inte lite!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kom till samma slutsatts för 7år sedan.

   Tack för ett underbart inlägg. :-)

   Radera
 22. -Lycklig är den som genomskådar allt.

  Fritt ur minnet från Den glada vetenskapen - Friedrich Nietzsche

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att låta en krake som slutade sin tid utan barn, sinnesjuk med förmodlad syfilis, definera ordet lycka, är förhoppningsvis ett utryck för ett dåligt minne enligt mig.

   Återigen, på frukten känner du trädet. Och nazism slutar alltid olyckligt.

   Radera
  2. Det är ironi min vän, ironi. Ni är allt för borgerlig i er värdering, här ska deppas

   Radera
  3. Den som ogillar syfilitiker kan läsa Cioran istället, han fick nog ALDRIG ligga.

   Radera
  4. Se där! En till lycklig kille. Och ja, fy bubblan för sjukdom, det vill man inte ha.

   Radera
 23. Det är svårt att släppa det krampaktiga greppet med vilket vi håller illusionen om förändringarnas möjlighet. Men faktum är att världen har sin gilla gång - och vi lever i en cynisk tidsålder för att fler och fler sakta börjar förstå det. När vissa stenar är satta i rullning går de inte att stoppa. Det har aldrig funnits någon "politisk förändring", bara "politisk förruttning".

  Det positiva är att det fortfarande finns viss tid att spara i ladorna, bevara för eftervärlden, och lära upp kommande generationer. Civilisations-hösten är här, men det är ännu inte vinter. Bättre att göra något meningsfullt med tiden, även om man vet att det barkar utför. Livet går att leva även utan drömmar om högre levnadsstandard och högre stående kultur. Det fanns, eller finns, egentligen ingen mening med moderniteten. En konsumtionsfest att ersätta mänskliga relationer, bildning, högre ideal och historiens cykler.

  Så lätt lurar man inte evigheten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går att drömma om och glädjas åt andra saker än ökad levnadsstandard. Frågan är vad högt stående kultur är? Jag förmodar du syftar på stor komplexitet i din kommentar. Jag håller nog inte med om att en kultur som omvandlar folket till statsträlar och hjälplösa offer är speciellt högtstående.

   Kan inte annat än hålla med.

   Jag förmodar du var på Freedomfest. Jag hoppas det blev bra.

   Radera
  2. Det skall givetvis vara "Kan inte annat än hålla med i övrigt"

   Radera
  3. Komplexitet kan vara trevligt, men är inte nödvändigt. Desto mer en civilisation drivs av ideal, och desto mindre den drivs av primitiva drifter, desto mer högtstående skulle jag säga att den är. Men det är min definition. Jag har ju blivit ganska konstig senaste par åren. Tror inte jag blev mindre konstig av all min research om Rom om vi säger så.

   FF var kul. En mycket blandad skara av dissidenter. Föredraget "gick". Vet inte om jag vågar säga att det "gick bra". Med lite tur kommer det mesta på video även i år, om nu ingen välte stativet eller herrn som filmade råkar tappa kameran i golvet.

   Har du tänkt på att traditionella artighets- och uppföranderegler alltid går ut på att ingen inblandad skall känna sig obekväm i onödan? Jag är obekväm så fort jag råkar vistas i "allmänheten". För att inte tala om när någon slår på tvn.

   Jag nämnde kanske att jag blivit lite konstig. Någon form av virus som förvandlar en till landsbygdsromantiker som inte vågar flytta från stan, och bakåtsträvande kulturdrömmare.

   Radera
  4. @savecapitalism

   Skall bli trevligt att se ditt föredrag. Tänkte åka dit så jag fick träffa er alla men fick prioritera bort det. För mycket på våren för mig.

   Jag tror du skall akta dig för att bli utflyttare ensam om du inte har "gamla" kontakter någonstans. Daniel West är intresserad av småbruk har jag förstått. Du får läsa min blogg http://småbruk.se så länge :-)

   Jag håller med dig om ideal snarare än drifter som mått på högkultur.

   Radera
  5. Jo, jag vet att det sannolikt är omöjligt att bege sig ut ensam. Det kommer ta tid att odla kontaktnät och spara pengar nog för att kunna slå sig ned ifred någonstans lite längre ifrån civilisationen.

   Mycket trevligt att herrn har startat blogg! Det borde du gjort för länge sedan. Hamnar i RSS-läsaren omedelbart.

   Radera
 24. Ja det var en harang som heter duga. Håller med dig om det mesta.

  Frågan jag ställer mig är hur långt kommer socialisterna att gå när det gäller konfiskering när det kniper? Jag är övertygad om att de får makten när det kniper och de måste öka skatterna för att inte göra sina väljare besvikna. Väljarna ber helt enkelt sina representanter att råna deras "grannar" på ännu mer.

  Det kan bli hemskt. Det blir förmodligen tvunget att ha ett rimligt kapital utomlands för det kommer att bli stopp på utförsel av valuta rätt som det är så de kan konfiskera dem mer kontrollerat. Lite som att håla fast någon när de blir slagna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta är min oro också. Hur likt 1920-talets Ukraina kommer det att bli?

   Radera
 25. Med lite fantasi och sunt förnuft i enlighet med inlägget inses att utvecklingen i stort är en förutbestämd process och att systemet kollapsar med en hård utslagning i mitten av århundradet. Naturresursernas utvinning får för en låg produktivitet och blir för dyr och till slut finns bara rester kvar. Nettot minskar snabbt på slutet och det är enkel matematik. Mitt stora intresse. Ändå leker man med tankar om hur det borde vara. De är inte märkvärdiga i sig, men tillsammans är de systemhotande, kan man i varje fall fånigt påstå.

  Effektivast för att försena kollapsen kan vara ett invandringsstopp och en rejält minskad befolkning. Om landet gjordes helt vansinnigt på många sätt och välståndet rasade och gav en stor flykt utomlands som för 100 år sedan så vore det kanske positivt på 50 års sikt. Allt visar att vad som sker är fullständigt okontrollerbart. Oavsett invandringen kommer processen att rulla på och urarta totalt.

  Kanske det kommer att inses att det logiska är fullständig grymhet. Oavsett vad man tycker i sitt önsketänkande så kommer nog naturen att ordna detta. Då är det inte längre en fråga om att odla en trädgård utan att förstöra alla andra trädgårdar. När kollapsen kommer så blir det med någon slags exponentiell effekt och i ett snabbt förlopp. De korrupta makthavarna får kämpa allt hårdare för att hålla verkligheten borta. Fantasin och förnuftet räcker inte för att föreställa sig hur det blir.

  SvaraRadera
 26. Jag är mållös. Som någon skrev, bäst hittills och det vill inte säga lite.

  Med vänliga hälsningar från de billiga hyresrätten.

  SvaraRadera
 27. Detroit kanske visar visar en glimt av framtiden?

  Det implicita samhällskontraktet innebär bland annat på att man förväntas specialisera sig inom ett område och vara framgångsrik där, något som alla tjänar på. Adam Smith osv ...

  Samhällskontraktet som ger staten jurisdiktion och beskattningsrätt bygger också på att gemensamma funktioner faktiskt fungerar.

  Det är inte många av medborgana som har någon möjlighet att jobba 8+ h om dagen, betala ungefär världens högsta skatt och sedan utöver det själva behöva betala extra för sjukförsäkring, extraundervisning av barnen och samfällighetsavgift så att väktare kan patrullera.

  Om man dessutom behöver bygga sitt eget hus och ansvara för sin egen matförsörjning börjar det bli löjligt.

  Med tanke på Sveriges icke fungerande försvar, i stort sett obefintliga krisberedskap, bristfälliga rättsväsende, skola och sjukvård som faller kraftigt i internationella rankingar så är det inte utan att man börjar undra om inte det där samhällskontraktet börjar se lite skamfilat ut i kanterna ...

  Jag känner mig maktlös och tror bestämmt att jag befinner mig i depresionsfasen ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det du beskriver är samma sak som sker i mindre eller större skala i alla länder. Precis vad som skedde i Sovjetunionen m.fl

   Specialisering och samarbete leder till framgång det är en självklarhet men frågan är om staten är en nödvändighet för det. Jag är övertygad om att den är ett hinder i allt större utsträckning desto äldre den blir. En institution med evig tillväxt vad det gäller storlek men framför allt regleringar som stryper det samhälle som den parasiterar på är dömd att gå under. Jag har aldrig varken sett eller hört talas om en stat som fungerat på annat sätt.

   Möjligen Luxenburg där medborgarna i en folkomröstning faktiskt röstade för att monarken skulle ha fortsatt vetorätt om alla beslut i parlamentet. Trots att han lovade att inte utnyttja sin rätt om befolkningen röstade för inskränkningen av hans makt så ville folk med överväldigande majoritet att han skulle ha kvar kopplet på politikerna.

   Radera
  2. Man kan jämföra med Juan Carlos insats under kuppen.

   Undrar Kungen, Victoria, Estelle eller deras respektive kommer att ha samma mod.

   Radera
 28. Det där var ju ord och inga visor tyvärr är det nog så att det är rätt
  även om vi gör vad vi kan för att blunda för det och våra politiker gör vad de kan för att förhindra att vi skall förstå det.....saknar bara en sak
  och det är
  - Journalister och media kommer att fortsätta att inte göra sitt jobb utan
  går politikernas ärenden för att om möjligt få ha kvar sin plats i de inre
  cirklarna , de komemr fortsätta att i görligaste mån undvika sanningar och
  fortsätta att sprida de åsikter som de med sina politiska preferenser
  anser är de riktiga och därmed även att alla borde lära sig.

  Föreställningen om sunt förnuft och att folk borde få göra sig en egen uppfattning är en väldigt främmande tanke för media.

  SvaraRadera
 29. Bra skrivet, även om det är ur en preppers vinkel. Trots allt, så har vi tagit oss hit från grottorna, just genom att ledare lett oss. Inte genom att alla odlat sin egen trädgård och tagit avstånd från resten av samhället.

  SvaraRadera
 30. Tog inte Kubas styre en vettig riktning till folkets bästa när oljekrisen inträffade där efter sovjets fall? Jag tror fortfarande medel från regering kan styras på ett sånt sätt så det gynnar lokala initiativförmågor och om jag som ung blir politiker vilket du rekommenderar är det väl bättre att jag strävar efter den politiken istället för att bara suga ut så mycket som möjligt av makten? eller menar du att sådana försök är värdelösa?

  SvaraRadera