Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2013-05-20 16:06

Gårds-EDC

Dags för modeblogg igen. Så vad har jag på mig och alltid med mig till vardags när jag jobbar på eller runt gården, eller utför de dagliga gårdssysslorna?


Nedifrån och upp så börjar vi förstås med ett par huggarstövlar från Stihl. Med stålhätta och motorsågsskyddade är de hållbara och fungerar året runt - luftiga om sommaren och med möjlighet till dubbla sockar vintertid. Dock är de rejält tunga att gå runt med till vardags, men jag ser det som träning för benen. Ett alternativ vore att skaffa några stålhättade skor istället, vilket jag hade fram till härom veckan, då mina stålhättade skor från sommaren 1989 till slut förpassades till energiåtervinning. Men i den här delen av Sverige är mycket av marken sank och med sjö i anslutning till gårdscentrum så finns det gott om sankmark och diken man inte vill använda skor till.

The shit.
Därnäst kommer mina alldeles äkta kinesiska M90-kopior från förra året. Suveräna byxor, tunna, lätta och slitstarka. Inte en maska har gått sedan jag tog de två paren i bruk i höstas. Ordentliga dragkedjor till fickorna, så man slipper tappa dyra verktyg.

EDC, every day carry, är utplockade ur dem på bilden.

Ni hittar en multitool Leatherman Xti från 2006 i bältet. Good amerikansk shit, som fortfarande är felfritt hel trots sju års användning. Extra bits finns i hölstret. Användbar till nästan allt.

I vänster benficka finns lite tyngre verktyg. Ett 5m måttband inköpt hos Bygg-Max är användbart till hur mycket som helst, inklusive mäta avstånd mellan stolpar, omkrets på träd, längder på stockar, längder på brädor för reparationer etc. En sidavbitare modell ordentlig från Bahco, för att knipsa av fårnät mm. Dock sliten, behövs en ny. Ej på bild är en liten hammare, den har jag tappat bort alldeles själv och kan inte skylla på byxorna. Funderar på att skaffa en lite större multitool till benfickan istället, med hammare, yxa och grensåg etc. Hammaren används främst för att banka i stängselkrämpor, som antingen är på väg att lossna, eller har lossnat när fåren har bestämt sig för att gräset är grönare på andra sidan. Stängselkrämporna är inte med på bild, men ett tjugotal finns i bakfickan, ständigt redo för alla dessa reparationer av fårnät. Gutefår har olika tekniker. Antingen över, under eller så hakar de fast nätet i hornen och drar tills krämporna lossnar och det blir fritt fram till grönt gräs på andra sidan. Motsvarande användning för hornen har fåren när de sätter efter mindre lövträd eller buskar, som de hakar fast i hornen och böjer ner till marken och sedan ställer sig över stammen medan de betar kalt.

I höger benficka hittar man en soppåse för att ta hand om det som nyttjare av allemansrätten lämnat eller för den delen bortblåst skräp mm. Kan också var användbar för att snabbt samla in efterbörden vid lammning på bete, så att man håller korp och räv borta.

Därtill finns en Maxpedition E.D.C-ficka i höger benficka, innehållandes elnyckel och startnyckel till skogsmaskinen (nycklar ej på bild), blyertspenna modell bygg, spritpenna för permanent märkning och en UNI Powertank Eco-penna för att skriva med i alla väder och på alla slags underlag. I EDC-fickan finns även en separat första hjälpen-ficka med plåster och enkelt första förband etc. Det ska ner en del fler saker i EDC-fickan, kanske en extra ficklampa eller batterier till ficklampan i nyckelknippan, en mindre skruvmejsel och några små fasta nycklar i de dimensioner jag oftast behöver, främst till skogsmaskinen. Har dock inte ordnat det än, brukar nöja mig med min Leatherman.

Ett orange nyckelband signerat Försvarsmakten sticker ur höger ficka, med diverse nycklar som jag inte visar, plus en ficklampa. Orange band är bra för att påkalla andra människors uppmärksamhet vid nödsituationer, eller rent av för att koppla loss och hänga upp för att visa vägen vid nödsituationer och är också bra att vifta med under jaktsäsong, även om man inte är ute i jaktärenden själv.

Så här års är jag också utrustad med en vattenflaska från Haglöfs. Fysisk prestanda faller fort när man blir av med vätska. Under vinterhalvåret brukar det gå bra utan, bara man dricker ordentligt före.

Slutligen finns även en telefon i byxorna, men den används till att ta foto och är alltså inte med på bild.

Dagen till ära valdes en tunn rutig skjorta till överkroppen då det var något svalare än de senaste dagarnas bara överkropp eller linne. Mystiskt nog en Jack & Jones från 90-talet, som underligt nog hållit så länge, vilket är ovanligt för det skitmärket som jag sedan länge inte rör vid med tång längre.

Dagens smuts på kläderna kommer från vedhantering och lyftande av några lass klenare stockar, vilket varit dagens syssla utöver rutinerna. Ca 3 m3st (ett energi värmenetto på ca 6 000 kWh) har förflyttats på längd från en mosse via vedprocsssor och in under vedtorkens tak. Inget motorsågsarbete idag, annars hade det varit motorsågsbyxor istället.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

7 kommentarer:

 1. Jag saknar bilden från sidan där man ser dig ståendes i kalsonger och strumpor, fotandes dagens kläder med iphonen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sakna på du. Bytte till vardagskläder och undviker speglande objekt.

   Radera
 2. Hmm..
  Under många år så var det tabu för samhället att lägga hårdankrav på,ensamföretagare.
  Just skogshuggare i egen skog var det ingen som bråkade med...

  Att fara runt i skogen med en gammal Partner, en råstark svensk guling med kastskydd av bromsbandmodell är nästan kriminellt idag..
  Gamla tjugofem år gamla sågarbrallor med små goa jack i....

  Men nu undrar jag om man inte börjar lägga sig i hur ensamföretagarna gör...
  Motorsågskörkort.
  Och hela kitet..

  Yrkesinspektionen på sin tid, Arbetarskyddstyrelsen - Arbetsmiljöverket, var oerhört försiktiga med nya föreskrifter för att inte störa arbetsmarknaden.
  Åtminstne när jag jobbarde där...

  Men motorsågskortet ryktas det att alla måste ha det..?
  Jag vågar inte kolla....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte än om du är hemma. Kör du hos grannen behöver du det visst. Snart är allt så krångligt så det inte blir lönsamt.

   Radera
  2. Stämmer bra det. Ska man jobba åt någon annan (!) eller på annans mark (?) måste man ha motorsågskörkort.

   Radera
 3. Vad använder du för arbetshandskar? Jag tycker det är svårt att hitta bra sådana för trädgårdsarbete och liknande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just nu inga andra än mina vattentäta motorsågshandskar, också Stihl. Lite overkill.

   Radera